2 Haziran 2017
Sayı: KB 2017/21

AKP dikta rejimini tahkim ediyor
Kıdem tazminatında solan “kırmızı çizgi”ler
Fiili yasaklara karşı, fiili grev!
İş davaları sermayenin lehine değiştiriliyor!
Grev yasaklarına ve kölelik dayatmalarına karşı mücadele sürüyor
Direniş sonuç getirdi, Klisom işçisi kazandı
İşçi sınıfı ve görevlerimiz
Eğitim Sen Genel Kurulu üzerine
Sermaye devletinin yalan makinesi çalışıyor
Tutuklama ve gözaltı saldırılarına rağmen Yüksel’de direniş sürüyor
KESK ve sendikalar ne yapmalı?
Kıdem hakkımıza sahip çıkmak için avuçlarımızı sıkalım ve yukarı kaldıralım!
Kadın işçilerin sesi nasıl daha güçlü çıkacak?
AKP’den “kandırıldık” demagojisine devam!
OHAL, eski ortak “FETÖ”ye karşı değil, ilerici-devrimci muhalefete karşı sürdürülüyor
Brezilya’da sosyal yıkım ve rüşvete karşı mücadele
İnsani yardımın emperyalist yorumu
NATO’nun Brüksel zirvesi ve büyüyen emperyalist savaş tehlikesi
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Yönetmeliği’ne AKP müdahalesi
Haziran’da ölmek zor
Genel grev, genel direniş!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Grev yasaklarına ve kölelik dayatmalarına karşı mücadele sürüyor

 

Grev yasaklarına, kölelik dayatmalarına, baskı ve sömürüye karşı işçi sınıfı grev ve direnişlerle mücadelelerine devam ediyor.

Şişecam’da eylemler sürüyor

Sermaye devletinin “milli güvenliği tehdit ettiği” iddiasıyla “erteleme” kararı alarak işçilerin grev hakkını gasp ettiği Şişecam’ın Eskişehir ve Bursa Yenişehir işyerlerinde eylemler 25 Mayıs sabahı da devam etti. Sabah vardiyasına 1 saat geç başlayan işçiler sloganlarla fabrika önlerinde eylem yaparken buralarda açıklama yapılarak yasağa, hükümete ve patronlara tepki gösterildi.

Form Koruyucu Ambalaj’da grev sürüyor

İzmir Torbalı Ayrancılar’da bulunan Form Koruyucu Ambalaj fabrikasında 24 Mayıs’ta başlayan grev devam ediyor.

2011 yılından beri Selüloz-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikadaki 3. dönem toplu sözleşme sürecinde işçiler, ücret taleplerini ve fazla mesailerinin karşılığını almak için üretimi durdurmuştu. Grevin 3. gününde (27 Mayıs) Ege İşçi Birliği ve DEV TEKSTİL işçileri ziyaret etti.

Sohbetlerde; 1500 lira olan maaşlara, 450’şer lira zam istediklerini belirten işçiler, toplu sözleşmede anlaşamama nedenlerine dair şunları söyledi: “Patron 175 liraya kadar çıktı, yine fazla mesaide yüzde 60 veriliyordu, bizim yüzde yüzdü talebimiz. İkramiye olarak da 120 gün talep ediyoruz ancak patron bu taleplerimize yanıt vermiyor. Biz de bu yüzden greve çıktık.”

Grevciler, fabrikada çalışan 43 işçi olduğunu, 40 kişi grevde olduklarını, 3 işçinin de yasal zorunluluk nedeniyle fabrika içinde olduğunu söylediler.

Çeşitli sendikalar ziyaretlerle greve destek verirken Industriall da yaptığı yazılı açıklamayla greve desteğini sundu.

DYO Boya’da grev kararı asıldı

İşçilerin Petrol-İş Sendikası’nda örgütlü olduğu Çiğli, Turgutlu, Gebze’de bulunan DYO Boya fabrikalarındaki 5 aylık toplu sözleşme görüşmelerinde işçilerin ücret talebinin patron tarafından kabul görmemesi üzerine 30 Mayıs’ta grev kararı fabrikalarda asıldı. Anlaşmazlık sürerse 5 Temmuz’da greve çıkılacak. İşçiler seyyanen artı yüzde 25 zam isterken patronun ise 190 lira artı yüzde 3.5 dayatmasında bulunduğu belirtildi.

Ford Otosan, işe iade davasını uzatıyor

Gölcük’te kurulu Ford Otosan fabrikasında Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi olduğu için işten atılan işçilerden Erdal Gündüz’ün işe iade ve sendikal tazminat istemi ile açtığı dava 30 Mayıs’ta görülen duruşma ile devam etti.

Önceki duruşmada yazılı savunma isteyen Ford Otosan avukatları, son duruşmaya ise mazeret bildirmeden katılmadı. Bu nedenle duruşma Temmuz ayına ertelendi.

Cemal Bilgin işe iade davasını kazandı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde işten atılan taşeron işçisi Cemal Bilgin işe iade davasını, 30 Mayıs’taki duruşmayla kazandı.

Konuyla ilgili konuştuğumuz Cemal Bilgin, hastane yönetiminin karar duruşmasına bile dinlenmesi için şahit getirerek davayı uzatmaya çalıştıklarını belirtti. “Huzursuzluk çıkarma” gibi bahanelerle işten atıldığını hatırlatan Bilgin, asıl nedenin taşeron çalışmaya ve iş “kazaları”na karşı mücadelesi olduğunu söyledi. Fiili mücadeleyi de sürdüreceğini söyleyen Bilgin, her hafta Cuma günü gerçekleştirdiği eylemlere de devam edeceğini ifade etti.

Chinatool Automotiv işçileri mücadelede kararlı

Gebze Plastikçiler OSB’de kurulu bulunan Chinatool Automotiv fabrikası işçileri, sendikalaşmak için bir süredir çalışma yürütüyor. Otomotiv klima üfürüklerinin plastik tüm bölümlerinin üretimlerini yapan fabrika, örgütlenmenin önüne geçmek için patron tarafından metal sektöründe gösteriliyor.

“Hangi işi yaptığımızı iyi biliyoruz” diyen işçiler, yetki sayısına ulaşarak yetki ve işkolu tespiti başvurusunda bulundular. Çalışma Bakanlığı, patron ve bir süredir fabrikaya girmeye çalışan Türk Metal eliyle fabrikanın metal işkolunda olduğuna dair karar çıkartılıp Resmi Gazete’de yayınlandı. Ama bu işçilerin kararlılığına gölge düşüremedi. Gebze 1 Mayıs alanında “Örgütlüyüz, güçlüyüz, kazanacağız” diyerek cevap veren işçiler mücadeleyi sürdürüyor.

30 Mayıs’ta gece vardiyasında verilen sahur yemeğinin kötü olmasına tepkilerini ortaya koyan işçiler, yemek tepsilerini fabrikanın önüne bıraktılar. Gece vardiyasından çıkışta servislere toplu halde ve alkışlarla yürüyerek tepkilerini yönetime bir kez daha duyurdular.

Sabah vardiyasının girişi ve gece vardiyasının çıkışına Petrol-İş Sendikası Gebze Şube yöneticileri gelerek “Örgütlüyüz, güçlüyüz, kazanacağız” başlıklı bildirileri ve sendika broşürleri dağıttılar.

SEGE genel müdüründen baskı, mobbing ve fiziki saldırı

Bursa Osmangazi’de kurulu SEGE koltuk fabrikasında patron terörü yaşandı. Resul Sarıca isimli işçi, apandisit nedeniyle sağlık raporu alınca genel müdür Sezgin Keskin’in mobbingine maruz kaldı. Sarıca, işten çıkması için kendisine yapılan baskılara boyun eğmeyince patron, işçiye “Seni çıkardım, git” dedi. İşten çıkarılmadığını anlayan Sarıca’nın, fabrikayı arayarak çıkışının verilmediğini söylemesi üzerine patron işçiyi iş başı için tekrar çağırdı.

Bu arada fabrikada mobbingin artmasından rahatsız olan işçi, 25 Mayıs’ta izin almak için çıktığı insan kaynakları odasında genel müdürün küfür ve hakaretlerine maruz kaldı. Genel müdür işçiye fiziki saldırıda da bulundu.

Saldırı nedeniyle boynunda çatlaklar oluştuğunu belirten Sarıca, genel müdürden şikayetçi olduğunu söyleyerek bu saldırıya sessiz kalmayacağını ve mücadelesine devam edeceğini dile getirdi.

BEDA Enerji işçilerinden oturma eylemi

Ödenmeyen alacaklarıyla ilgili BEDA Enerji’ye dava açtıkları için işten atılan DİSK Enerji Sen üyesi işçiler, 29 Mayıs’ta BEDA Enerji’nin İstanbul Çağlayan’daki genel müdürlüğü önünde oturma eylemi yaptı.

Genel müdürlük önüne gelen işçiler polisin “oturma eylemi yapmayın” dayatmasına karşın oturma eylemine başlarken DİSK Enerji Sen Genel Sekreteri Süleyman Keskin, Tes-İş Sendikası ile BEDA Enerji yönetimi işbirliği sonucu gerçekleşen işten atmayı teşhir etti.

İşten atılan Hayri Söylemez’in okuduğu basın açıklamasında, BEDA Enerji’nin hak ettikleri paranın altında teklifte bulunduğu, bunu kabul etmeyerek alacakları için şirkete dava açan 7 işçinin, 2 hafta önce işten atıldığı ifade edildi. Davasını geri çekmeyen işçilere, Çamlıbel EDAŞ’a bağlı Yozgat, Sivas, Tokat illerine görevlendirildiklerini iddia eden, hukuken geçerliliği olmayan bildirimler yapıldığı belirtildi. Tes-İş’in de işçilere açıkça yalan söyleyerek, ‘sözleşmede var, yapacak bir şey yok’ diyerek sürgüne onay verdiği ifade edildi.

Petkim’de işten atmalara karşı direniş sürüyor

Petkim’de “FETÖ” iddiasıyla işten atılan Petrol-İş üyesi işçi Onur Ulu’nun başlattığı direniş ikinci haftasında devam ediyor.

Petrol-İş Aliağa Şubesi önünde yaptığı basın açıklamasıyla direnişe başlayan Ulu’nun direnişine aynı gerekçeyle 12 Mayıs’ta işten Arif Maral da katıldı.

Onur Ulu, işçilerin haklarını savunup mücadele ettiği için işten atma saldırısının hedefi olduğunu belirterek “Hukuksuzca işten atılan işçiler geri alınsın” talebiyle 23 Mayıs’ta direnişe başlamıştı.

Federal Mogul işçileri yönetime tepkili

Kocaeli Kartepe’deki Arslanbey OSB ve Sapanca’da kurulu olan, Federal Mogul fabrikalarında işçiler, yönetimin ramazan erzak paralarını arttıracağı vaadini yerine getirmemesine tepkili.

Federal Mogul fabrikasında, geçen sene erzak parasının arttırılmasını isteyen işçilere “seneye düzeltiriz” vaadi verilmişti. Bu yıl da işçilere 150 TL erzak parası reva görülünce işçiler yönetime tepki gösterdi. Fabrikada yetkili Türk Metal ise “yönetim vermiyor biz ne yapalım” diye işçileri geçiştiriyor.

 
§