2 Haziran 2017
Sayı: KB 2017/21

AKP dikta rejimini tahkim ediyor
Kıdem tazminatında solan “kırmızı çizgi”ler
Fiili yasaklara karşı, fiili grev!
İş davaları sermayenin lehine değiştiriliyor!
Grev yasaklarına ve kölelik dayatmalarına karşı mücadele sürüyor
Direniş sonuç getirdi, Klisom işçisi kazandı
İşçi sınıfı ve görevlerimiz
Eğitim Sen Genel Kurulu üzerine
Sermaye devletinin yalan makinesi çalışıyor
Tutuklama ve gözaltı saldırılarına rağmen Yüksel’de direniş sürüyor
KESK ve sendikalar ne yapmalı?
Kıdem hakkımıza sahip çıkmak için avuçlarımızı sıkalım ve yukarı kaldıralım!
Kadın işçilerin sesi nasıl daha güçlü çıkacak?
AKP’den “kandırıldık” demagojisine devam!
OHAL, eski ortak “FETÖ”ye karşı değil, ilerici-devrimci muhalefete karşı sürdürülüyor
Brezilya’da sosyal yıkım ve rüşvete karşı mücadele
İnsani yardımın emperyalist yorumu
NATO’nun Brüksel zirvesi ve büyüyen emperyalist savaş tehlikesi
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Yönetmeliği’ne AKP müdahalesi
Haziran’da ölmek zor
Genel grev, genel direniş!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Direniş sonuç getirdi, Klisom işçisi kazandı

 

OSTİM’de bulunan Klisom fabrikasının patronu TİS sürecinde işçilere oyun oynadı. “Fabrikayı kapatıyorum” yalanı ile 29 Mayıs’ta işçileri işten atmak isteyen patron, bu yolla sendikayı işyerinden çıkarmayı hesaplıyordu. İlk önce bu konuda geri adım attığını ve bir günlük ücretli izin verdiğini duyuran patrona işçiler güvenmeyerek fabrika önünde bekleyişe geçmişlerdi.

Patron-polis-yargı ortaklığında baskı kurma çabası

Normalde 31 Mayıs sabahı işe başlamayı bekleyen Klisom işçileri patrona güvenmemekte haklı olduklarını bir kez daha gördüler. Fabrikayı açmak bir yana, bir otobüs çevik kuvvet polislerini çağıran patron sınıf tavrını ortaya koymuş oldu.

İşçi temsilcileri ile patron, Birleşik Metal-İş Anadolu Şube’de bir araya gelerek durumu görüşürken işçiler fabrika önünde bekleyişlerini sürdürdü. Polisin dediğine göre “işçi başına bir polis” ile işçiler üzerinde psikolojik baskı kurulmaya çalışılırken savcının, işçilerin tamamının TC kimlik numaralarını istediği ve bu yolla da baskı kurulmaya çalışıldığı belirtildi. Ayrıca bekleme esnasında hâkim, fabrikaya gelerek kilitlerin değiştirilip değiştirilmediğini araştırdı.

Tüm baskılara rağmen Klisom işçileri direnişlerinden vazgeçmeyerek direnişi daha ileri taşımak için sabah saatlerinde, üzerinde “Cam işçisi yalnız değildir” yazan bir ozalit hazırlayarak Şişecam işçileri ile dayanışma sergilediler. Gün içerisinde SES ve Eğitim Sen’den ziyaretler yapıldı. Yağmurlu hava koşulları altında işçilerin direnişi devam etti.

Direniş sonuç getirdi, protokol imzalandı

31 Mayıs günü öğle saatlerinde sendika ve patronun yaptığı görüşme sonucunda patron geri adım atmak zorunda kaldı. Sendika binasında yapılan görüşmenin ardından sendika şube başkanı ve işyeri temsilcisi direniş alanına gelerek açıklamada bulundu.

Yapılan görüşmede patron ve sendika arasında bir protokol imzalandığı  ve direnişin kazanımla sonuçlandığı ifade edildi. İmzalanan protokole göre yaşanan süreçten kaynaklı hiçbir işçi işten atılmayacak. İşyeri 1 Haziran’da üretime başlayacak. Pazartesi günü yaşanan gerginliğin yatışması için üç işçi bir hafta izne gönderilecek. Yaşanan süreçten dolayı işçilere yönelik yapılan şikayetler geri çekilecek.

Yapılan bilgilendirmenin ardından işyeri temsilcisi direnişin işçilerin birliği ve dayanışmanın gücü sayesinde kazanımla sonuçlandığını ifade ederek bu süreçte direnişe destek veren herkese teşekkür etti. Direnişin kazanımla sonuçlanması işçiler tarafından coşkuyla karşılandı.

 

 

 

 

Metal işçileri cam işçileriyle dayanışmada

 

Şişecam yönetimi ve Kristal-İş Sendikası arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine alınan grev kararı, uygulamaya geçirilmesine iki gün kala Bakanlar Kurulu tarafından “milli güvenliği tehdit edici nitelikte” bulunarak yasaklandı.

Şişecam’a bağlı fabrikalarda cam işçilerinin grev yasağına karşı tepkileri sürerken, farklı işçi bölüklerinden de cam işçilerine destek geliyor.

Birleşik Metal-İş üyesi metal işçileri, 31 Mayıs’ta sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarla cam işçilerine desteklerini ilettiler. Direnişlerini sürdüren Klisom işçileri, Bursa Acel Elektrik’te çalışan kadın metal işçileri, Başöz Enerji işçileri, FTB Fastener işçileri, Schneider Elektrik işçileri, Konvetka işçileri, ZF Lemförder işçileri, Sarkuysan işçileri, Mersin Çimsataş işçileri ve Osmaniye Yücel Boru işçileri, sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarla cam işçilerinin yanında olduklarını belirttiler.

Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Schneider fabrikasında da işçiler 26 Mayıs’ta yaptıkları eylemle Şişecam’daki grev yasağını protesto etti. EMİS fabrikalarındaki yasağın hatırlatıldığı eylemde “OHAL’in sermayeye bir zararı yok tabii, ama biz işçilerin grevleri yasaklanıyor, bizler de Şişecam işçilerinin yalnız olmadığını bir kez daha haykırıyoruz” denildi.

 

 

 

 

İş cinayetleri sürüyor

 

Kapitalistlerin aşırı kâr hırsı, kuralsız çalışma koşulları ve denetimsizlik sonucu işçiler katledilmeye devam ediliyor. Hafta boyunca iş cinayetleri sürdü.

Antep’te kurulu bulunan bir çocuk bezi fabrikasında 29 Mayıs’ta iş cinayeti yaşandı.

Gece geç saatlerde, fabrikada çalışan Osman Avcı adlı işçi, pres makinesine önce kolunu kaptırdı, ardından vücudu makinede sıkıştı. Fabrikaya gelen itfaiye ve sağlık ekipleri Avcı’nın yaşamını yitirdiğini belirtti.

Niğde’de İlhanlı Mahallesi’nde bir inşaatın 5. katında çalışan 40 yaşındaki işçi Hacı Ahmet Aktaş, 30 Mayıs’ta dengesini kaybetti. Aktaş, iş güvenliği önlemleri olmaması nedeniyle yere düştü. Ağır yaralanan işçi, Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakımında tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Gümüşhane Arzularkabaköy beldesinde kurulu çimento fabrikasında makine bakımı yapan 27 yaşındaki Emre Murat Ertaş, 30 Mayıs’ta vinç parçasının kafasına düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

Maden ocağında göçük

Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde Bahadır Kardeşler Madencilik’e ait kömür madeninde 30 Mayıs akşamı saat 20.30 sularında göçük meydana gelirken iki işçi göçük altında mahsur kaldı. Akşam madende çalışan işçilerden Tayfun Keskin ve Volkan Köroğlu, tavanın çökmesi sonucu göçük altında kaldı. Girişten yaklaşık 600 metre derinlikte mahsur kalan işçileri kurtarmak için çalışmalar başlatılırken ocağın çevresi de jandarma ve polis tarafından ablukaya alındı. Göçük altındaki işçiler için arama çalışmaları 31 Mayıs’ta da devam etti.

Bahadır Kardeşler Madencilik’e ait madende daha önce 10 Ocak 2013’te yaşanan metan gazı patlaması ile meydana gelen göçükte Sedat Hamarat yaşamını yitirmiş, göçük ve gazdan dolayı yaralanan ve zehirlenen işçiler olmuştu.

Tekirdağ merkez Süleymanpaşa ilçesinde 31 Mayıs günü yapımı süren bir inşaatın 5’inci katında çalışırken dengesini kaybeden Kasım Akan, iş güvenliği önlemleri olmaması nedeniyle yerdeki kalasların üzerine düştü. Ağır yaralanan Akan, Tekirdağ Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı, ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

 
§