20 Ekim 2017
Sayı: KB 2017/40

Krizlerin ve kirli ilişkilerin bedelini emekçilere ödetiyorlar
Efendinin attığı tokat ve uşakların çürümüşlüğü
Yol arkadaşlarını tasfiyeye devam!
Patronları dava yükünden kurtar, işçiyi süründür!
Şişecam işçisi: Onurluyuz, gururluyuz!
Arçelik’te baskılar durmak bilmiyor!
KESK ve Şubeler Platformu üzerine
KÇB’den “KHK’lar, direnişler ve sendikalar” paneli
Rem Spor’un Hummel mağazasında işçi düşmanlığı
Sermaye çocuk işçilerin kanı ve emeği üzerinde yükseliyor
Ekim Devrimi sürecinde siyasal akımlar
Güney Kürdistan’da referandum ve sonrası
Irak ordusu ve Haşdi Şabi emperyalistlerin silahıyla Kerkük’ü ele geçirdi
Emperyalizmin ürettiği açlık
DGB, DLB ve MLB’den mücadele çağrısı
Bu yasa dikiş tutmaz!
Esenyurt’ta “Ekim Devrimi ve kadın” semineri
“Kazanmak için bedel ödemeyi göze almalı”
Halkı gibi acılı şair: Cigerxwin
“Herkes hakkı olanı eşit olarak paylaşsın diye!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Esenyurt’ta “Ekim Devrimi ve kadın” semineri

 

Esenyurt BDSP, Ekim Devrimi’nin 100. yılı vesilesiyle 17 Ekim’de “Ekim Devrimi ve kadın” konulu bir seminer gerçekleştirdi.

Seminer, Çarlık Rusya’sında kadının konumu üzerinden bir sunumla başladı. Avrupa’daki kadın hakları ile kıyaslanarak Çarlık Rusya’sında kadının adeta yok sayıldığı örneklerle aktarıldı. Devrimin kadınlara kazandırdığı haklar üzerinde durulurken, sözde ‘en ileri’ demokrasilere sahip Avrupa devletlerinin bile kadınlara veremediği hakları Ekim Devrimi’nin birkaç haftada verdiği vurgulandı. Ardından, Bolşevik Parti’nin kuruluşu, parti içinde ve devrimde kadın militanların oynadığı rolün anlatılmasıyla sunum devam etti. Sunumda, Bolşevik Parti’nin kuruluşu, bu tarihten Ekim Devrimi’ne, devrimden 2. Emperyalist Paylaşım Savaşı’na ve sonraki sürece kadar dönem ele alındı.

Sunumun ardından soru-cevap ve tartışmalara geçildi. Canlı tartışmalar yaşanan bu bölümde, Çarlık Rusya’sında özgün bir kadın mücadelesinin göze çarpmadığı vurgulandı. Avrupa’da kadın mücadelesinin daha ileri olduğu ve bu nedenle Rusya’daki kadınlardan daha fazla haklara sahip oldukları ifade edilerek, bunun kapitalizmin gelişmesi ve kadının üretimdeki rolüyle de bağlantısı vurgulandı. Bolşevik Parti’nin kadın-erkek eşitliği üzerinden yürüttüğü politikanın devrimi bu yönden de güvencelediği söylendi. 2. Emperyalist Paylaşım Savaşı’nda SSCB’de 25 milyon insanın hayatını kaybetmesinin kadın haklarına etkisi ve bu dönemki kürtaj tartışması üzerinde duruldu. Devrimden sonra Bolşevik kadınların Sovyet Rusya’sının her yerine dağılarak, buralardaki kadınların örgütlenmesindeki fedakarlıkları, karşılaştıkları zorluklar ve saldırılar aktarıldı. Devrimden önce ve devrimden sonra kadının üretimdeki yeri, rolü ve üstlendiği meslekler, kadının üzerinden toplumsal işlerin alınmasıyla kadının ortaya çıkan üretkenliği ile sosyalizmin kadına verdiği değer ayrıntılı örneklerle aktarıldı. Kapitalizmin bugün bile çözemediği kadın sorununa dair, Ekim Devrimi’nin birkaç haftada attığı köklü adımlara dikkat çekildi.

Tartışmaların ardından seminer, Ekim Devrimi’nin 100. yılında bütün çalışma ve yaşam alanlarında sosyalizm propagandası yapmanın önemine dikkat çekilerek, tüm işçi ve emekçilere, emeğin ve insanlığın kurtuluşu mücadelesine katılma çağrısını yaygınlaştırma vurgusuyla sona erdi.

 

 

 

 

Kadınlardan Helin Palandöken için eylem

 

17 yaşındaki Helin Palandöken’in bir erkek tarafından silahlı saldırıyla öldürülmesi, 15 Ekim’de Kadın Meclisleri tarafından protesto edildi.

İstanbul’un Pendik ilçesinde, Palandöken’in vurulduğu yerde buluşan kadınlar, “Meclis müftüye nikah yetkisi vereceğine kadın cinayetlerini durdursun. Helin Palandöken için sessiz kalmıyoruz” yazılı pankart açtı.

Palandöken’in vurulduğu noktaya karanfiller bırakılmasının ardından yapılan açıklamada kadın cinayetleri protesto edilirken, Helin Palandöken’in öldürülmesiyle ilgili sürecin takipçisi olunacağı belirtildi.

Açıklamada, hükümetin müftülere nikah yetkisi veren yasalarla uğraşmak yerine kadın cinayetlerini durdurmak için çalışması istendi.





MİB’den kadın cinayetlerine karşı faaliyet

 

Pendik’te 17 yaşındaki lise öğrencisi Helin Palandöken’in katledilmesine karşı Metal İşçileri Birliği (MİB), Tuzla’da yürüttüğü faaliyetlerle kadına yönelik şiddeti, kadın cinayetlerini ve bunun gerisindeki sömürü düzenini teşhir etti.

MİB, Tuzla’da yaptığı duvar gazeteleri ile “Sömürü düzeninde her yer suç mahalli!” diyerek işçi ve emekçileri; bizlere kölece yaşam koşullarını dayatan, yaşamımızı sürekli tehdit eden bu düzene dur demeye çağırdı.

Duvar gazeteleri otobüs durakları, işçi servis güzergâhları ve merkezi noktaların yanı sıra Helin’in yaşadığı mahalleye de yapıldı.

Faaliyet esnasında çevredeki emekçiler duvar gazetelerini okurken tepkilerini de dile getirdiler.

 

 

 

 

AKP’li belediye başkanı tacizden tutuklandı

 

Her fırsatta kadın düşmanı yüzünü gösteren AKP’nin Bolu Taşkesti’deki belediye başkanı Saim Çevik, bir genç kadını “zorla alıkoyduğu ve taciz ettiği” iddiasıyla tutuklandı.

Bolu yerel basınından Medya 14’ün haberine göre, Bolu’da da evi bulunan Taşkesti Belediye Başkanı Saim Çevik evine götürdüğü yirmili yaşlardaki bir genç kadın ile içki içip eğlenirken genç kadını taciz etti. Olay genç kadının balkondan atlaması ile ortaya çıktı. Bacakları kırılan genç kadın hastaneye kaldırıldı ve hastanede başından geçenleri anlattı.

Olayın ardından gözaltına alınan Başkan Saim Demir, tutuklanarak Bolu M Tipi Hapishanesi’ne götürüldü.

Olayı kamuoyundan saklamak isteyen AKP Bolu İl teşkilatı uzun saatler partide toplantı yaptı. Havuz medyasına haberin yayılmaması için “haber yapma-engelle” talimatı verildi.

 
§