21 Ekim 2017
Sayı: KB 2017/41

Sömürü, baskı ve zorbalığa karşı mücadeleye!
Evrimi içinde burjuva cumhuriyeti ve dinsel gericilik
Baskı ve zorbalık artarken…
ABD-AKP gerilimi farklı mecralarda sürüyor
2018 bütçesi: Emekçilere yıkımı dayatan savaş ekonomisi!
Özakça’ya tahliye, Gülmen’e tutukluluğa devam kararı
Sermayenin can simidi: Kiralık işçilik
TİS sürecinde satışa hazırlanılıyor
CSUN fabrikasında neler oluyor!
Şişecam’da direnişin muhasebesi
“Buz kırılmış, yol açılmıştır!”
1917-2017… Yüzyılın kadınlara çağrısı
Dinci gericilik ve kadın
Gerici yasalara karşı mücadeleyi büyütelim!
Eğitimde yeni değişikliklerin amacı
YÖK’ten yapısal “reform”
Kapitalist sistemin krizi ve iki yol
Güney Kürdistan dersleri
Avrupa’da Ekim Devrimi seminerleri
Otuz beşinci yaş gününde, suskunlukla geçen yirmi bir yıl
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avrupa’da Ekim Devrimi seminerleri

 

Sınıf devrimcileri “Ekim Devrimi 100. yılında! Gelecek mutlak sosyalizm!” şiarı ile Almanya’nın Dortmund ve Frankfurt kentleri ile İsviçre’nin Lozan kentinde seminerler düzenledi.

Dortmund

21 Ekim 2017 Cumartesi günü düzenlenen kadın katılımının ağırlıkta olduğu seminer 18 Kasım’daki merkezi etkinliğe kadar kampanya şeklinde sürecek çalışma ve etkinliklere ilişkin kısa bilgilendirme ile başladı.

Etkinliklerin hedefinin Ekim Devrimi’nin, hâlâ aşılamayan, güncel ve temel referans olan teori ve pratiğinin hatırlanması ve hatırlatılması, daha önemlisi de popüler biçimde işçi ve emekçilere devrim ve sosyalizm propagandasının yapılması olduğu belirtildi. Ardından Ekim Devrimi ile ilgili sunuma geçildi.

Sunumda, özetle, insanlığın bunalımlar, savaşlar ve devrimler döneminden geçtiği dile getirildi. Dolayısıyla zamanın, tıpkı Ekim Devrimi öncesinde Lenin ve Bolşeviklerin yaptığı gibi, devrimi hazırlamak ya da devrime hazırlık zamanı olduğu söylendi. Devrime hazırlığın en somut karşılığının ise sınıfı devrimcileştirmek ve devrimci partiyi inşa olduğu belirtildi. Devrimci sınıfın hazırlığının ve devrimci partinin varlığının, devrim ve devrimin zaferi için olmazsa olmaz koşullar olduğunun altı çizildi. Alman Kasım Devrimi ile Tunus ve Mısır’daki emekçi halk isyanlarından, kapitalist metropollerdeki proleter kitle hareketlerine değinildi.

Ekim Devrimi’nin kazanımlarının anlatılması ile devam eden sunum, çözümün Yeni Ekimler, insanlığın yakıcı talebi ve özleminin yine sosyalizm olduğu sözleri ile noktalandı.

Söz alan katılımcıların da düşüncelerini ifade etmesinin ardından gelen talep üzerine Ekim Devrimi ve kadın sorunu pratiği üzerine anlatımla seminer sona erdi.

Frankfurt

Frankfurt’ta yapılan etkinlik, devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşen devrimcilerin anısına saygı duruşuyla başladı. Program Mayakovski’nin bir şiirinin okunmasıyla devam etti ve ardından Ekim Devrimi’ni anlatan film gösterimi yapıldı.

Filmin izlenmesinin ardından da İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) adına, Ekim Devrimi üzerine kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi. Sosyalist Ekim Devrimi’nin gerçekleştirildiği koşullar, işçi sınıfının ve Bolşevik Parti’nin oynadığı rol, Lenin’in stratejik ve taktiksel ustalığı anlatılan sunumda, bugün de Ekim Devrimi’ne götüren tarihsel sürece benzer bir dönemden geçildiği belirtildi. “Bunalımlar, savaşlar ve devrimler dönemi” belirlemesi kapsamında günün görevlerine işaret edildi.

Sunum ardından tartışma ve önerilerle devam eden program, devrimci marş ve türkülerin söylenmesiyle sona erdi.

Lozan

Lozan’da 22 Ekim’de gerçekleştirilen seminer devrim mücadelesinde ölümsüzleşenler için saygı duruşuyla başladı.

Ekim Devrimi’ne ilişkin sinevizyon gösterimini ise sunum takip etti.

Dört temel başlıkta Ekim Devrimi’nin incelendiği sunumda; devrimde işçi sınıfının yeri ve rolü, burjuva devrimler ve Ekim Devrimi, kadınların devrimdeki yeri ve devrimin kazanımları, ulusal sorun ve Ekim Devrimi konuları ele alındı.

Sunumun ardından tartışma bölümüne geçilirken, sorulan sorular ve ek görüşlerle konu başlıkları daha da detaylarıyla açıldı.

 

 

 

 

IKBY’den diyalog çağrısı

 

Kerkük’ yönelik saldırıların ardından 1 Kasım’daki seçimlerin koşullar nedeniyle askıya alındığını duyuran Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), Irak hükümeti ile diyalog için referandumu dondurabileceklerini açıkladı.

IKBY açıklamasında şunlar ifade edildi: “Kürdistan Bölgesi’ne yönelik her türlü askeri operasyonun ve çatışmanın derhal sonlandırılması. Irak Kürdistan’ındaki referandumun sonuçlarının dondurulması. Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile federal hükümet arasında Irak Anayasası’na uygun şekilde açık diyaloga başlanması.”

Öte yandan Irak merkezi hükümeti, tartışmalı bölgeleri ele geçirmesine rağmen IKBY yöneticilerine yönelik baskılarına da devam ediyor. Son olarak da, Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı Kosret Resul için 7 yıl hapis cezası istendi. Kararın gerekçesi olarak ise; Resul’ün IKBY topraklarını işgal eden Iraklı güçleri “işgalci” olarak nitelendirmesi gerekçe gösterildi.

Güney Kürdistan’da gerçekleşen bağımsızlık referandumunun ardından, 15 Ekim’de IKBY sınır kapılarını kapatan İran ise 25 Ekim’de Başmak sınır kapısını tekrar açtı.

Öte yandan, 26 Ekim’de İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangir ile görüşen Irak başbakanı Haydar el-İbadi, referandumun iptal edilmesinden başka bir teklifi kabul etmediklerini söyledi.


 


Katalonya’nın özerkliği askıya alındı

 

İspanya hükümeti, Katalanlara yönelik baskıları kapsamında Katalonya’nın özerkliğini askıya alacaklarını açıklamıştı.

21 Ekim’de İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, kabine üyeleriyle yaptıkları toplantı sonrası Katalonya’nın özerkliğini askıya aldıklarını açıkladı. Rajoy, anayasanın 155. maddesini işleterek Katalonya hükümetini feshettiklerini ve yeniden seçimler yapılacağını duyurdu.

Anayasanın söz konusu maddesi, bölgenin özerklik statüsünün iptalini ve bölgedeki hükümetin merkezi hükümete bağlanmasını gerektiriyor.

Rajoy, bu doğrultuda Katalonya hükümetinin, 6 ay içerisinde yapılacak seçimlerle yeniden belirleneceğini ve merkezi hükümete bağlanacağını öne sürdü.

 

 

 

 

Bielefeld’de Nuriye ve Semih için eylem

 

Almanya’nın Bielefeld kentinde, 21 Ekim Cumartesi günü, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile dayanışma eylemi gerçekleştirildi.

Bielefeld Belediyesi önünde, Gülmen ve Özakça’nın direnişleri ile ilgili en son gelişmeleri de içeren bir bilgilendirme standı kuruldu. Ardından BİR-KAR ve Anadolu Federasyonu’nun çağrıcısı olduğu yürüyüş yapıldı.

Bielefeld kent merkezinden geçilerek gerçekleştirilen yürüyüş boyunca, coşkulu biçimde Almanca ve Türkçe olarak, “Nuriye, Semih yalnız değildir!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganları atıldı.Çarşının en kalabalık olduğu yerlerde Nuriye ve Semih’in ayları bulan direnişi üzerine kısa ajitatif konuşmalar yapıldı.

Eylemi ÖDP Almanya, MLPD Ostwestfalen, Aleviya Dergeha Bielefeld, Rota Hilfe Bielefeld Grubu (Kızıl Yardım), JXK (Kürdistanlı Öğrenciler Birliği), Siyasi Tutsaklara Özgürlük Ağı Hamburg, Siyasi Sığınmacılar Derneği Münster örgütleri destekledi.

 
§