23 Mart 2018
Sayı: KB 2018/12

Efrîn’i ilhak süreci başladı
Efrîn işgali, Kürt düşmanlığı ve emperyalist yüzsüzlük
Türkiye’de Newroz eylemleri: Newroz direniştir!
Kürdistan’da Newroz’a Efrîn direnişi damga vurdu
Kan gölünden beslenenler, kan gölünde boğulacaklar
İstatistiklerle özelleştirme saldırısı
İşte Cargill gerçeği!
“Asıl düşman ülkenizdedir!”
Köleliğin devletli hali: Kadrolu taşeronluk
DİSK Genel-İş Sendikası CHP’nin arka bahçesi mi?
Ortadoğu, Türkiye ve Kürt sorunu - II - H. Fırat
Trump’lı ABD, daha saldırgan bir döneme açılıyor
ABD’nin Trump’la geçen dönemi
Doğu Akdeniz’de doğalgaz “savaşları”
“Mahşerin Dörtlüsü” ve dönemin siyasal ruhu
Kadınlardan yükselen eşitlik ve özgürlük sesleri
Okyanusun içinde harekete geçen bir damla
DGB 3. Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi
Saldırıların “sıradanlaşmasına” alışmamalıyız
“Bilim galip çıkacaktır, çünkü işe yarar”
Kızıl Yıldız: Sosyalist bilimkurgunun ütopik bir örneği
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DGB 3. Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi

Sessizliğe çığlık, karanlığa ışık ol!

 

Devrimci Gençlik Birliği olarak “Sessizliğe çığlık, karanlığa ışık ol!” şiarı ile 3. Genel Kurul’umuzu 17-18 Mart tarihlerinde İstanbul’da topladık.

Genel kurulumuzu ‘68 hareketinin 50. yılında topladık. Dünyada yayılan karanlığa ışık olan ‘68 hareketi kitlelerin sokağa döküldüğü, sessizliğe çığlık oldukları, devrim provalarının gerçekleştiği bir dönemdi.

Dünyada ve Türkiye’de yayılmaya çalışılan karanlık

Bugün emperyalist kapitalist barbarlık dünyayı hızla bir yok oluşa sürüklüyor. Başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’da emperyalistlerin ve işbirlikçisi devletlerin, dinci faşist çetelerin sömürü savaşları devam ediyor. Yüz binlerce insan bu kirli savaşlarda katledilirken milyonlarcası ise göç ederek mülteci konumuna düşüyor. Emperyalistlerin ve Türk sermaye devleti gibi işbirlikçisi devletlerin yürüttüğü bu savaşta her gün dengeler değişiyor. Türk sermaye devletinin bölgede oynadığı karanlık rollere her gün bir yenisi ekleniyor. Daha önce gönderdiği TIR’lar dolusu silahla bölge halklarının kanı eline bulaşan sermaye devleti şimdi de Efrîn işgali ile uğursuz rolünü işgalci olarak devam ettiriyor. Türk sermaye devleti içeride ve dışarıda ekonomik, sosyal ve siyasal çıkmazını Kürt halkının kazanımlarına saldırarak aşmaya çalışıyor. Bir yandan Efrîn’e dönük savaş tamtamlarını çalarken bir yandan da toplumun devrimci-ilerici muhalif her kesimini hedef alıyor. Eylemlere saldırıyor, sosyal medya operasyonları ile gözaltı ve tutuklama terörü estiriyor. Bir yandan da işçi ve emekçilere dönük sosyal yıkım saldırılarını harekete geçiriyor. OHAL rejimini kalıcılaştıran sermaye devleti işçi ve emekçilerin grevlerini her türlü hak arama eylemini de yasaklıyor.

Okulda, sokakta, zindanda tek tipleşmeyeceğiz!

Dinci-gerici uygulamaları toplumsal yaşamın her alanında dayatıyor. Başta eğitim olmak üzere pek çok alanda dinci-gerici tarikat, vakıf vb. ile işbirliği yaparak sömürdüğü işçi ve emekçilerin çocuklarını da “kindar ve dindar” bir nesil olarak şekillendirmeye, geleceksizleştirmeye çalışıyor. Eğitim alanının tamamını kapsayan ve üniversitelere dönük ilerici değerlerin tasfiye edilmesi anlamına gelen bu saldırı furyasına geçit vermeyeceğiz. Sermaye iktidarı toplumun en dinamik kesimi olan gençliği kuşatma altına almak istemektedir.

Bugün eğitim sermayenin ihtiyaçlarına göre şekilleniyor. Özellikle de “teknokentler” ile üniversitelerde başta savaş sanayisine dönük sermayenin büyük yatırımlar yaptığı biliniyor. Bu yatırımlar bugün kardeş halklara ölüm olarak dönüyor.

Sermaye iktidarı girmiş olduğu krizin faturasını işçi ve emekçilere gençliğe, halklara ödetmek istemektedir. Toplumsal yaşamın her alanında baskı politikalarını arttırmış, OHAL’i sürekli hale getirmiştir. Devrimci-ilerici muhalif her kesimi gözaltı, tutuklama saldırıları ile yıldırmak istemektedir. Zindanları da devrimci, ilerici muhaliflerle doldurmuştur. Dışarıda izlediği bu baskı ve devlet terörünü zindanlarda da “tek tip elbise” saldırısı ile devam ettirmektedir.

***

Genel kurulumuz, Devrimci Gençlik Birliği olarak dönem boyunca “Sessizliğe çığlık, karanlığa ışık ol” çağrısını yaygınlaştırma kararı almıştır.

1- Emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin başta Ortadoğu halklarına olmak üzere yaşattıkları bu tarifsiz yıkıma karşı yeni dönemde de anti-emperyalist, anti-kapitalist mücadeleyi üniversitelerde, sokaklarda var olduğu her alanda büyütecektir.

DGB anti-emperyalist mücadele mirasını, 6. Filo’yu denize döken Deniz’lerden, ODTÜ’de Vietnam kasabı Komer’in arabasını yakanlardan almıştır. Halklara dayatılan emperyalist savaşa karşı işçilerin birliği halkların kardeşliği çağrısını yayacağız.

2- Üniversitelere dönük saldırıların arka planında dinci gerici AKP iktidarının toplumsal ve ideolojik arka planını sağlamlaştırma çabası vardır. Gençliğin özgürlük ve gelecek özlemine yönelik saldırılar tüm toplumda uygulanmaya çalışılan tek tipleştirmeden bağımsız değildir. Bundan kaynaklı özgürlüğümüz ve geleceğimizden vazgeçmeyeceğiz.

3- Zindanlarda hayata geçirilmeye çalışılan tek tip saldırısına karşı “Okulda, fabrikada, zindanda tek tipleşmeyeceğiz!” şiarı ile gençliği tek tip saldırısına karşı mücadeleyi büyütmeye çağıracaktır.

4- Gençliği emperyalist kapitalist barbarlığın düzenine karşı “devrim” bakışı ile devrimin saflarına örgütlemeye devam edecektir.

5- Efrîn’e yönelik işgal altında Newroz’u kutlayacağız. Demirci Kawa’nın isyan çağrısı ile sessizliğe çığlık, karanlığa ışık olacağız. Newroz alanlarında halkların kardeşliğini haykıracağız.

6- 30 Mart’ta devrimci dayanışmanın, siper yoldaşlığının örneğini gösteren Kızıldere şehitlerini anacağız. “Onların mirasıyla devrime yürüyoruz. Sessizliğe çığlık, karanlığa ışık ol!”

7- İşçi sınıfının dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs’a kapsamlı bir hazırlıkla gireceğiz. İki sınıfın karşı karşıya geldiği günlerden biri olan 1 Mayıs’ta işçi sınıfının yanında kavga alanlarında yerimizi alacağız.

8- ‘68 hareketinin 50. yılı vesilesiyle gençlik hareketinin militan mirasını yaygınlaştırmak, geniş gençlik kesimlerini yan yana getirmek kararı aldık. Dönem boyunca eğitime konu edeceğimiz bir süreç bizi bekliyor.

9- Mücadelenin tatili olmaz! Yaz aylarını mücadelenin ihtiyaç duyduğu her türlü ideolojik, pratik, politik hazırlığa konu edeceğiz.

***

68 hareketinin 50. yılında tarihi günlerden geçtiğimizi bilmenin sorumluluğu ile dünya çapında tırmanan gerici, faşist baskı ve savaş döneminde “Sessizliğe çığlık, karanlığa ışık” olmak için mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz.

Devrimci Gençlik Birliği

Mart 2018

 

 

 

 

Boğaziçi Üniversitesi’nde çetelere yanıt

 

19 Mart Pazartesi günü, dinci-gerici AKP iktidarının üniversitelerdeki uzantısı çeteler Boğaziçi Üniversitesi’nde “Afrin için lokum dağıtıyoruz” başlığı ile stand açtı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ise bu durumu “İşgalin, katliamın lokumu olmaz” diyerek yanıtladı. “Saray savaş, halklar barış istiyor!”, “Katil AKP, işbirlikçi ÖSO!” sloganlarının atıldığı eylemde faşist çete okuldan kovuldu. Eylem sonrası üç üniversiteli gözaltına alındı.

Gözaltına alınan üniversiteliler sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü.

 
§