23 Mart 2018
Sayı: KB 2018/12

Efrîn’i ilhak süreci başladı
Efrîn işgali, Kürt düşmanlığı ve emperyalist yüzsüzlük
Türkiye’de Newroz eylemleri: Newroz direniştir!
Kürdistan’da Newroz’a Efrîn direnişi damga vurdu
Kan gölünden beslenenler, kan gölünde boğulacaklar
İstatistiklerle özelleştirme saldırısı
İşte Cargill gerçeği!
“Asıl düşman ülkenizdedir!”
Köleliğin devletli hali: Kadrolu taşeronluk
DİSK Genel-İş Sendikası CHP’nin arka bahçesi mi?
Ortadoğu, Türkiye ve Kürt sorunu - II - H. Fırat
Trump’lı ABD, daha saldırgan bir döneme açılıyor
ABD’nin Trump’la geçen dönemi
Doğu Akdeniz’de doğalgaz “savaşları”
“Mahşerin Dörtlüsü” ve dönemin siyasal ruhu
Kadınlardan yükselen eşitlik ve özgürlük sesleri
Okyanusun içinde harekete geçen bir damla
DGB 3. Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi
Saldırıların “sıradanlaşmasına” alışmamalıyız
“Bilim galip çıkacaktır, çünkü işe yarar”
Kızıl Yıldız: Sosyalist bilimkurgunun ütopik bir örneği
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Türkiye’de Newroz eylemleri: Newroz direniştir!

 

OHAL yasaklarının, baskı ve saldırıların tırmandığı bir dönemde yüz binlerce kişi Newroz kutlamalarında buluştu. Polis tüm eylemlerde dayatmalarda bulunarak sarı, kırmızı, yeşil renklerdeki şallara, Kürdistan yazılı tişörtlere el koydu.

İstanbul’da Newroz kutlamaları “Newroz direniştir, halkların faşizme karşı baharıdır” şiarıyla Bakırköy Halk Pazar’ında kutlandı. Alana girmek isteyen kitle meydan girişinde bekletildi. Basın emekçilerinin de alana girişlerinde keyfi engeller çıkarıldı. Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) en az 64 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ise “Özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik” pankartını açarak “Bijî Newroz bijî sosyalizm!” sloganıyla alana giriş yaptı.

Kutlamada Newroz’u örgütleyen kurumlar adına hazırlanan ortak basın açıklaması okundu. Ortadoğu’daki savaş ve katliamlara, Türkiye’deki OHAL düzenine ve yoksulluğa değinilen açıklamada mücadele çağrısı yapıldı. Açıklamada ayrıca “Taleplerimizi Newroz’dan 1 Mayıs’a taşıyacağız” ifadelerine yer verildi.

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik’in konuşmasında Efrîn’e yönelik saldırı ve katliamları lanetlemesi karşısında kitle de “Bijî berxwedana Efrînê!”, “Katil Erdoğan!”, “Şehid namirin!” sloganlarını haykırdı.

HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, emperyalist savaş ve saldırganlığı teşhir ederek, Efrîn’e yönelik saldırganlık ve sivil katliamına dikkat çekti. Koçyiğit, “Bu zulüm onların sonunu getirecek” dedi. Koçyiğit, ÖSO çetelerinin Demirci Kawa’nın heykelini yıkmalarına tepki gösterdi ve Kawa’nın mücadelesinin bugün Newroz alanlarında Efrîn için sürdüğünü vurguladı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise zindanlardaki tutsakları selamlayarak konuşmasına başladı. Efrîn’lilerin bugüne kadar barış içinde yaşadığını ifade ederek işgali teşhir etti.

İzmir Newroz’u Gündoğdu Meydanı’nda yoğun polis ablukası altında yapıldı.

Eşitlik, özgürlük, gönüllü birlik!” şiarlı BDSP pankartıyla alana gelen sınıf devrimcileri, ilk arama noktasında polisin, pankart sopalarını gerekçe gösterdiği engelleme girişimiyle karşılaştı. Sınıf devrimcileri pankarta sahip çıkarak alana giriş yaparken bir BDSP’li gözaltına alındı.

Tertip komitesinin katılan kurumları selamlamasının ardından Newroz ateşi yakıldı. HDP milletvekilleri ve yöneticileri konuşmalar yaparak Newroz’un baskıya, zulme karşı başkaldırı olduğunu, Kürt halkının bugün de baskı ve zulme karşı direndiğini söyledi. Program İlkay Akkaya ve Grup Gölgedekiler’in sahne almasıyla halaylarla noktalandı.

Ankara’da Kolej Meydanı’nda yapılan kutlama başlamadan önce polis BDSP pankartını alana almama dayatmasında bulundu, dayatma boşa düşürüldü. Saygı duruşuyla başlayan mitingde kurumlar adına yapılan konuşmada “AKP iktidarı kendi beka sorununu, ülkenin beka sorunu gibi sunuyor. İstikbal değil ama iktidar için ülkenin dipsiz karanlığa çekilip, halklarımızın da buna ortak edilmeye çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz” denildi ve katliamlar hatırlatıldı. Akşam saatlerinde de Mamak’ta Newroz ateşi yakıldı.

Bursa’da Arabayatağı Pazar alanındaki mitingin açılış konuşmasında Newroz’un mücadele ve direniş günü olduğu ifade edildi. Ardından devrim şehitleri için saygı duruşu gerçekleşti, “Şehid namirin!” sloganı atıldı. Saygı duruşunun ardından sahneye çıkan yerel sanatçının katılımıyla marşlar söylendi, halaylar çekildi. Yapılan tüm konuşmalarda Efrîn işgaline tepki öne çıktı.

Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde bölgedeki birçok il ve ilçeden kişinin katılım sağladığı Newroz’daki polis ablukası dikkat çekti.

Halayların ardından Newroz ateşi sloganlar eşliğinde yakılıp körüklendi ve ateş etrafında da halaylara devam edildi. DEV TEKSTİL’in de katılımcısı olduğu Newroz programı halaylarla sonlandı.

Adana’da Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu’nda kutlama yapıldı. Alana çıkan tüm yollar polisin ablukası altına alınmasına rağmen, tecrite, işgale, tutuklama ve gözaltılara, OHAL’e tepkilerini dile getiren kitle Newroz alanına geldi.

3 ayrı arama noktasından geçen kitle ile polis arasında zaman zaman taşıdıkları flama, pankart ve simgelerden kaynaklı gerginlikler oldu. Başına sarı, kırmızı ve yeşil flama bağlayan bir çocuk polis tarafından gözaltına alındı.

Mersin’de kitle Akdeniz ilçesindeki Tırmıl miting alanına geldi. Newroz alanının çevresi polis bariyerleriyle kapatılırken, alana çıkan yollarda kurulu arama noktalarında didik didik arama yapıldı. Müzik eşliğinde halaylar çekilerek sloganlar atıldı.

Osmaniye’de Ali Boğan Mahallesi’ndeki kutlamada kadınlar yöresel kıyafetleriyle alanda yerini alırken, Kürtçe ve Türkçe “Newroz pîroz be” yazılı pankart ve bayraklar taşıdılar.

Antakya’nın İskenderun ilçesinde Newroz, Yıldırımtepe Mahallesi’nde kutlandı. Kadınlar rengarenk yöresel kıyafetleriyle katılırken, polisin ablukası dikkat çekti. Haziran Direnişi’nde yaşamını yitiren Ahmet Atakan’ın annesi de kutlamaya katılanlar arasında yer aldı. Saygı duruşuyla başlayan kutlamalar yerel sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde devam etti.

Muğla’da Newroz Akkent Pazar Alanı’nda kutlandı. Alan “güvenlik” bahanesiyle çok sayıda polis ve moloz kamyonları ile ablukaya alındı. Halaylarla başlayan Newroz kutlaması müzik dinletisiyle sürdü.

Manisa’da Newroz kutlamaları Yunus Emre ilçesi Kapalı Pazaryerinde gerçekleşti.

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde Pancar Meydanı’nda toplanan kitle de Newroz’u coşku ile kutladı.

Denizli’de Newroz kutlaması Esentepe mahallesi Pazar Semti’nde yapıldı. Newroz ateşinin yakılması ile birlikte kitle coşkulu bir şekilde sloganlar attı. Çerxa Şoreşê marşı sırasında tertip komitesi polislerce “uyarıldı.” Ancak buna rağmen kitle marşı okumayı sürdürdü.

 
§