1 Haziran 2018
Sayı: KB 2018/22

İşçi ve emekçiler seçim vaatlerine kanmamalı!
Rejim krizinde yeni evre
Her şey sermayenin refahı için!
Sarayda “sol cumhurbaşkanı”!
Flormar direnişine omuz verelim!
İşçi sınıfı mücadeleyi sürdürüyor
Sınıf mücadelesi ve sendikalar üzerine değinmeler - II
Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!
CHP’nin demagojik yalanları
Kocaeli’den seçim izlenimleri
Yeni Haziranlar mayalanırken…
Kaybettiklerimizin hesabını mahkemelerde değil sokaklarda soralım!
Gençlik sahte vaatlere prim vermemelidir
Paris’te mücadele dalgası: Kitlesel eylemler sürüyor
Sosyalizmin görkemli çiçeklenişinin toprağındaki kökler
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi sınıfı mücadeleyi sürdürüyor

 

Cargill’de direniş sürüyor

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde bulunan Cargill fabrikasında işten atılan işçilerin direnişi sürüyor.

Tek Gıda-İş Sendikası’na üye olan 14 işçinin fabrika önündeki direnişleri bir buçuk ayı geride bıraktı. İşlerini geri isteyen işçiler, “daralma” yalanına dikkat çekti.

“Kota düştü o yüzden daralmaya gitmek zorundayız” bahanesiyle işçi kıyımını hayata geçiren Cargill’de işçilerin 12 saat çalıştırıldığı belirtildi.

“Daralma” bahanesiyle kendilerini işten çıkaran patronun geriye kalan arkadaşlarını 12 saat çalıştırmasının gerçeği yansıttığına işaret eden işçiler işlerine geri dönene kadar mücadele edeceklerini ifade ettiler.

Çimtaş’ta Türk Metal işbirliğiyle işçi kıyımı

İşçi sınıfına ihanet ve patronlara hizmette her geçen gün kendisini de aşan bir pratik sergileyen Türk Metal çetesi Çimtaş’ta da işçi kıyımının parçası oldu.

Bursa Gemlik’teki fabrikada 4 Mayıs’ta başlayacak greve bir gün kala Türk Metal çetesi işçileri kandırarak sözleşmeyi imzalamıştı.

Ancak sözleşmenin MESS bünyesindeki fabrikalarla aynı olmadığının anlaşılmasının ardından Türk Metal bürokratları işçilerin tepkisiyle karşılaşmıştı.

Çok geçmeden Çimtaş patronu, grev kararı alan işçiler içerisinde kıyım saldırısını devreye soktu. Bir haftada 30’u aşkın işçi işten atılırken Türk Metal ağaları kıyımı durdurmak için uğraştıklarını iddia etti.

‘En lüks’ otelin işçilerinden gasp edilen ücretler için eylem

Antalya’da 1.4 milyar dolara inşa edilen ve World Travel Awards 2010’da  ’Dünyanın En Lüks Oteli’ seçilen Mardan Palace Hotel’in çalışanları 6 aydır maaşlarını alamıyor.

Otel işletmecisinin iflas açıklamasının ardından hacizlik olan otel Halk Bankası’na satılmıştı.

Otel’de çalışan bine yakın kişi 19 Aralık 2017 tarihinde işten çıkarılırken çalışanların toplam alacağı 16 milyon TL ise gasp edilmişti.

6 aylık maaşları ve kıdem tazminatlarını alamayan işçilerin bir kısmı 30 Mayıs’ta otel önünde basın açıklaması yaparak haklarını istedi.

İşçiler adına yapılan açıklamada 6 aydır ücretlerin ödenmesinin beklendiği fakat hiçbir adım atılmadığı söylendi. Bu nedenle karşılaştıkları ekonomik sıkıntılara değinen çalışanlar bir an önce haklarının ödenmesini talep ettiler.

Hema’da 110 kişi işten atıldı

Bartın’ın Amasra ilçesinde Hema AŞ’ye bağlı Denfa firmasında çalışan 110 işçi, 19 Mayıs 2018 tarihinden itibaren ücretsiz olarak izne çıkartılarak işlerine son verildi.

10 gündür yaptıkları görüşmelerden sonuç alamayan işçiler 29 Mayıs 2018 tarihinden itibaren Hema AŞ önünde toplanarak eyleme başladı.

Hema AŞ Tarlaağzı şantiyesi önünde çadır kurup eylem başlatan işçiler gecikmiş beş aylık maaşlarını ve ihbar tazminatlarını almadan eylemi sonlandırmayacaklarını söylediler.

Şireci Tekstil’de iş bırakma

Antep’te Şireci Tekstil fabrikasında gasp edilen haklarını isteyen işçiler 28 Mayıs’ta iş bıraktı.

Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Şireci Tekstil’de bir yıldan fazladır maaşlarının düzenli ödenmemesine tepkili işçiler, bu ayın AGİ’sinin de gelecek ayın 11’inde verileceğinin söylenmesi üzerine harekete geçti.

Öfkeli işçiler iş bırakıp fabrika önünde toplanarak fabrika yönetimini protesto etti. Bir saate yakın bekleyişin sonunda genel müdür işçilere açıklama yaptı. “3 Haziran’da ücretler yatacak” vaadinin üzerine işçiler iş başı yaptı.

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği, daha önce de çeşitli sorunlar ve hak gaspları yaşayan Şireci Tekstil işçilerinin sorunlarını dile getirdiklerini ifade etti. DEV TEKSTİL işçilere; “Şireci Tekstil işçileri yasal haklarını bile gasp eden firma yönetimini bu yolla uyarmış oldu. Eğer verilen söz tutulmazsa eylem de büyük olmalı. Şireci Tekstil’de AGİ yoksa üretim de olmamalı” çağrısı yaptı.

Bakırköy Belediyesi’nde gasp edilen haklar için eylem

Uzun bir süredir sosyal hakları ödenmeyen Bakırköy Belediyesi işçileri 28 Mayıs’ta belediye önünde eylem yaptı.

İşçilerin yanına inen Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu “Maaşlarınızı alamıyor musunuz?” diyerek işçileri bastırmaya çalıştı.

Tüm Bel-Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Kadri Kılıcı ise geçen hafta Kerimoğlu kendilerine net bir ödeme planı çıkartmadığı için eylemde olduklarını belirterek kendilerine net bir ödeme planı çıkarılmasını istedi. Ancak Kerimoğlu konuşmanın ardından içeri kaçarken işçiler aylardır ödenmeyen alacaklarının en kısa zamanda ödenmesi talep edildi.

Avcılar Belediyesi’nde iş bırakma

CHP’li Avcılar Belediyesi’nde uzunca bir süredir gasp edilen maaşlarını ve çeşitli haklarını isteyen işçiler, 26 Mayıs’ta da iş bıraktı.

Belediye başkanının kendilerine 25 Mayıs sözü verdiğini ifade eden işçiler, verilen sözlerin tutulmamasına karşı çalışmadı. Yüzlerce temizlik işçisinin iş bıraktığı ifade edilirken, belediyenin diğer bölümlerinde de hak gasplarının sürdüğü kaydedildi.

Kanatçı Haydar protesto edildi

4 Mayıs günü Kanatçı Haydar’dan darp edilerek işten atılan Günay Kılıç, restoran önünde geçen hafta duyurduğu Cumartesi eylemlerine 26 Mayıs’ta başladı.

Akşam 19.00 sularında restoran önünde toplanan kitle “Haklarımı istedim işten atıldım” şiarlı ozaliti açarak eyleme başladı.

Eylemde konuşan Günay Kılıç, Kanatçı Haydar patronuna ve şeflerine seslendi. “Beni burada daha çok göreceksiniz” diyen Kılıç yaşadığı süreci anlattı. Kanatçı Haydar’ın işçi düşmanı tutumunu teşhir eden Kılıç, yalnız olmadığını ve mücadelesine devam edeceğini belirtti.

Zeytinburnu Belediyesi’nde “güvenlik soruşturması” ile işten atılan ve direnişini sürdüren taşeron işçisi Kenan Güngördü, İşçilerin Birliği Derneği, direnişçi kamu emekçileri ve Grup Yorum da eyleme destek verdi.

General Electric’ten kıyım kararı

Gebze’de kurulu General Electric (GE) fabrikasında kitlesel işçi kıyımı gündeme geldi. GE, üretimde “küçülmeye gidileceği” bahanesini öne sürerek 150’ye yakın işçiyi işten çıkarma kararı aldı.

 

 

 

 

İş, ekmek ve onur mücadelesini büyütelim”

 

15 Temmuz darbe girişimi bahanesiyle KHK’larla ihraç edilen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi emekçilerin İstanbul’daki direnişleri sürüyor.

26 Mayıs günü Kadıköy’de kahvaltılı etkinlik düzenleyen emekçiler, katılımcılarla direniş üzerine sohbet etti. Etkinliğe Zeytinburnu Belediyesi önünde direnen Kenan Güngördü ve Kanatçı Haydar’daki işinden darp edilerek atılan Günay Kılıç da katıldı. Ardından Altıyol’da yapılan eylemde, ihraç edilen 50’den fazla insanın intihara sürüklendiği, ihraçlara karşı işaret edilen OHAL Komisyonu’nun amacınınsa oyalama olduğuna dikkat çekildi. Bakırköy’deki eylemde emekçiler, AKP iktidarının işçi ve emekçileri hedef alan çok yönlü saldırılarını teşhir ederek bu saldırılara karşı mücadelenin önemine dikkat çektiler. 66 haftadır işlerine geri dönmek için direndiklerini vurgulayan emekçiler, tek çarenin direnmekten geçtiğinin altını çizdi.

28 Mayıs günü Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda eylemlerini sürdüren emekçilerin çevredekilere seslenmesi, AKP’nin seçim çalışmasını yürütenler tarafından çağrılan polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Buna karşın saat başı yaptıkları konuşmalar ve müzik yayını ile eylem sürdürüldü. Kadıköy’de oturma eylemi devam ettirilirken OHAL ve KHK’lar, muhalif kesimlere dönük gözaltı-tutuklama terörü teşhir edildi.

30 Mayıs’ta Bakırköy’deki eylem onlarca çevik kuvvet, sivil ve resmi polis ablukası altında sürdürüldü. Kadıköy’de de oturma eylemi devam etti.


 
§