11 Ocak 2019
Sayı: KB 2019/02

Açmazları derinleşen Erdoğan AKP’si savaş çığırtkanlığını tırmandırıyor
Kriz, Kürt emekçiler ve temel sınıflar gerçeği
Kapitalizm savaş demektir!
Zam yağmuruna karşı direniş saflarına!
Poşete sığmayan tepki
“Etkili ve hızlı iletişim iktidar sahiplerini endişelendiriyor”
CHP’nin işçi düşmanlığı
İZBAN grevi, grev yasağı ve sınıfsal bakış üzerine...
Fiili-meşru mücadele dışında yol yok!
İşçi ve emekçiler direniyor
“Devrim buradadır, gerçekleşmelidir!”- Karl Liebknecht
Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht kavgamızda yaşıyorlar…
Trump ve işbirlikçileri
Fransa’da Sarı Yelekliler’in 8. hafta kararlılığı
Doğu Avrupa’da ırkçı-şoven rejimlerin açmazları derinleşiyor
Hindistan’da milyonlarca işçi 2 günlük genel greve gitti
Ticarethaneye çevrilen okullarda artan şiddet
ASELSAN’a sunulan geleceğimizdir!
Tutsaklarla beraber tutsak yakınları da cezalandırılıyor
Kârlı iş
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Fransa’da Sarı Yelekliler’in 8. hafta kararlılığı

 

Sarı Yelekliler hareketinin 8. hafta eylemlerine ülke genelinde katılım yüz binlerle ifade edilirken onlarca kişi polis teröründen dolayı yaralandı. Kitleler birçok taşra, küçük kent merkezi ve yollarda çeşitli eylem biçimlerini hayata geçirdi. Jandarmanın otobanlardaki çadır noktalarını dağıtmasına karşın birçok bölgede 7 gün 24 saat nöbetler sürdürülüyor. Soğuk havanın tüm olumsuzluklarına rağmen her saat gidildiğinde ateş başında konuşacak sarı yelekli görmek mümkün.

Cumartesi eylemleri de asıl gücünü bu genele yayılan kararlılıktan alıyor. Özellikle benzin zamlarından çıkarak genel talepler ve bu taleplerin somut kabulü için yöntem önerileri hareketi uzun soluklu hale getirdi. Hareketten şu an yansıyan görüntüler ve konuşmalarda en geniş ortaklık Yurttaş İnisiyatifi Referandumu (RİC) talebi. RİC, Sarı Yelekliler hareketinin 42 talebi içinden çıktı. Ve hareketin her eyleminde bireylerin yeleklerinden pankartlarına, röportajlardan sosyal medya paylaşımlarına kadar bu talep etrafında yoğunlaşıldı. Hatta 9. hafta için artık benzin zammı değil bizzat RİC talebi için eyleme çağrı yapanlar var. Parlamenter sisteme bir tepki ve alternatif demokrasi yöntemi önerisi olan RİC gittikçe daha fazla gündem olurken eylemlere rengini veriyor. Geri kalan talepler ve şiarlar ise daha az ortaklığı temsil ediyor.

Onlarca yaralıya rağmen korku değil kararlılık öne çıktı

Bu haftanın en önemli diğer bir yanıysa barikatları zorlayan militan duruştu. Kitlesellikte ilk üç haftanın gerisinde olunmasına karşın polis terörüne karşı aktif bir mücadele vardı. Paris’te eylem öğlen saatlerinde Opera etrafında yürüyüşle başladı. Birbirinden bağımsız buluşma noktalarında sayıları yüzlerle ifade edilen kitleler oluştu. Paris Belediyesi önündeki çağrı ile tüm çağrıcılar ve yürüyüş kolları birleşti.

İki saatlik yürüyüşün ardından Orsay Müzesi önüne geldiğinde polis barikatları ile durdurulan kitle barikatı aşmaya çalışınca polisin şiddetli saldırısı başladı. Polis nehir üzerindeki teknesinden bile saldırıya katılarak tüm imkanlarını seferber etti. İlk saldırıdan itibaren çok sayıda ses ve gaz bombası, plastik mermi atan polis eylemcileri hedef aldığı için çok sayıda kişi yaralandı. Özellikle kafasına aldığı darbe nedeniyle çok sayıda eylemci yaralandı. Alandaki gönüllü sağlıkçıların ilk müdahaleyi yaptığı eylemciler ardından ambulanslara alındı. Bazılarına alanda, bazılarına hastanede pansuman yapıldı.

Kızıl Bayrak muhabiri de polisin saldırısı sırasında atılan bir cisimle kafasından yaralandı. Kızıl Bayrak muhabiri eylemciler sayesinde sağlıkçıların yanına götürüldü, ardından ilk müdahale yapıldı. Eylemcilerin, yoldaşları gelene kadar ambulans başında beklemesi eylemdeki duyarlılık açısından önemli bir veriydi. Muhabir ardından hastaneye giderek yarasına dikiş atıldı. Bunun ötesinde caddeler birçok noktada kanlar içinde kalmış eylemciler, etraflarında gönüllü sağlıkçılar ve ambulans sirenleri ile savaş alanına döndü. Fakat buna rağmen kitlelerden yansıyan korku değil kararlılık oldu.

Polis terörünün bu kadar sertleştiği bir alanda kitle geri çekilmeyerek köprüler üzerinden nehrin karşısına geçmeye çalıştı. Bazı köprülerdeki polis barikatları aşılsa da polisin yoğun gaz bombası kullanımı nedeniyle kitlenin arkada kalanları köprüyü geçemedi. Birkaç zorlamadan sonra köprülerden geri çekilerek caddelerde çatışmalar sürdürüldü. Paris eylemi hava kararıncaya kadar aynı kararlılıkla sürdürüldü.

Paris dışında en önemli eylem merkezlerinden biri de Bordeaux’ydu. Binlerce eylemciden oluşan kortejlerle yürüyüşte RİC talebi öne çıktı. Yer yer çatışmalar da yaşanırken barikatlar zorlandı.

Ülke genelinde polis terörüne karşın barikatlar zorlandı

Tüm eylem bölgelerinden yansıyan açık polis terörüydü. Akşam saatlerinde birçok videoda polis ve jandarmanın işkencesi açıkça görülüyordu. Sivil polisler sarı yelek giyerek kitlenin arasına karışıp sonrasında gözaltı yaptılar. Fakat bu genel duruma karşın birçok kentteki eylemlerde polis barikatlarının zorlanması da buna karşı anlamlı bir yanıt olarak görülüyordu.

Sarı Yeleklilere yeni ceza saldırısı

Öte yandan, geçtiğimiz gün Fransa Başbakanı Edouard Philippe, TF1 televizyonunun canlı yayınında yaptığı açıklamada, “izinsiz gösteri yapan ve şiddet olaylarına başvuranların” sert şekilde cezalandırılabilmesi için bir yasa çıkaracaklarını söyledi.

Philippe, emekçilerin taleplerini karşılamaktan bahsetmezken, “gösterilere şiddet olayları çıkarmak için gelenler” demagojisine başvurdu.

Philippe’nin açıklamasına göre Sarı Yelekliler eylemleri nedeniyle 5 bin 600 kişi gözaltına alındı ve binden fazla kişiye hapis cezası verildi.