11 Ocak 2019
Sayı: KB 2019/02

Açmazları derinleşen Erdoğan AKP’si savaş çığırtkanlığını tırmandırıyor
Kriz, Kürt emekçiler ve temel sınıflar gerçeği
Kapitalizm savaş demektir!
Zam yağmuruna karşı direniş saflarına!
Poşete sığmayan tepki
“Etkili ve hızlı iletişim iktidar sahiplerini endişelendiriyor”
CHP’nin işçi düşmanlığı
İZBAN grevi, grev yasağı ve sınıfsal bakış üzerine...
Fiili-meşru mücadele dışında yol yok!
İşçi ve emekçiler direniyor
“Devrim buradadır, gerçekleşmelidir!”- Karl Liebknecht
Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht kavgamızda yaşıyorlar…
Trump ve işbirlikçileri
Fransa’da Sarı Yelekliler’in 8. hafta kararlılığı
Doğu Avrupa’da ırkçı-şoven rejimlerin açmazları derinleşiyor
Hindistan’da milyonlarca işçi 2 günlük genel greve gitti
Ticarethaneye çevrilen okullarda artan şiddet
ASELSAN’a sunulan geleceğimizdir!
Tutsaklarla beraber tutsak yakınları da cezalandırılıyor
Kârlı iş
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Hindistan’da milyonlarca işçi 2 günlük genel greve gitti

 

Hindistan’da 10 sendika konfederasyonunun çağrısı ile alınan grev kararı üzerine 8-9 Ocak tarihlerinde ülke genelinde işçiler genel greve gitti.

Hindistan Sendika Kongresi Genel Sekreteri Amarjeet Kaur, 8 Ocak’ta yaptığı açıklamada greve katılan işçi sayısının yaklaşık 200 milyon olduğunu belirtti.

Hükümetin politikalarına, zamlara, asgari ücret ve sosyal güvenlik sorunlarına ilişkin taleplerle başlatılan grev ülkedeki hemen her iş kolunda karşılık bulurken, büyük oranda günlük hayatı etkiledi. Bankacılık, sigorta, kömür ve kömür dışı madenler, petrol, posta, telekom, mühendislik, imalat, çelik, savunma, sağlık, eğitim, su yönetimi ve projeleri, güç, karayolu taşımacılığı ve kamu çalışanları olmak üzere hemen her alanda işler büyük oranda durduruldu.

İktidar grevin etkisini azaltmak için yandaşları aracılığıyla işleri yürütmeye çalışırken, okullar ise iki gün boyunca tatil edildi. İşçilerin grevinin hemen her kesimden destek aldığını belirten sendikalar, işçilerle birlikte köylüler, tarım işçileri, öğrenciler, gençler ve kadınların da sokaklara çıktığını açıkladı.

Bazı yerlerde polisin eylemlere aldırmasıyla yaşanan çatışmalarda çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi. 10 sendika konfederasyonu tarafından örgütlenen greve sadece iktidarın egemen olduğu Bharatiya Mazdoor Sangh (BMS - Hindistan İşçi Sendikası) katılmadığı gibi karşı kampanya yürüttüğü açıklandı.

Grev ikinci gününde de devam etti.






Bangladeş’te tekstil işçilerinden grev ve eylemler

 

Çin’den sonra dünya hazır giyim piyasasında ikinci sırada yer alan Bangladeş’te binlerce tekstil işçisi asgari ücrete yapılan zam oranının tekstil patronları tarafından ödenmemesine ve zamlardaki eşitsizliğe karşı greve çıktı.

Üç gün boyunca süren eylemlerle taleplerinin karşılanmasını isteyen tekstil işçileri 8 Ocak’ta başkent Dakka’da havaalanına giden yolu trafiğe kapattı. Kent merkezindeki ulaşımı büyük oranda kilitleyen 5 bini aşkın tekstil işçisi polisin saldırısıyla karşılaştı. Polisin plastik mermi ve gaz bombalarıyla gerçekleştirdiği saldırıda 50 işçi yaralanırken, işçilerin karşılık vermesiyle de 12 polisin yaralandığı belirtildi.

Ayrıca Bangladeş polisi 6 Ocak’tan başlayarak üç gün süren eylemler boyunca 3 toplu taşıma otobüsünün de ateşe verildiğini söyledi. 12 fabrikada işçilerin üretimi durdurduğu belirtildi.

İşçilerin eylemleri sonucu harekete geçen hükümetin Ticaret Bakanı Tipu Munshi, sorunun çözümü için bir üst komite kurulduğunu açıkladı. Ücret eşitsizliğinin düzeltileceğini ve asgari ücretin altında ücret verilmesinin engelleneceğini söyledi.

Asgari ücrete 5 yıl sonra zam yapıldı

Ülkede 4 milyon tekstil işçisinin aylık asgari ücreti yüzde 51 arttırılarak 8000 takaya (95 dolar) çıkarıldı.

Bangladeş’te asgari ücrete 5 yıldan sonra ilk kez zam yapıldığını belirten sendikalar, yapılan bu zammın geçen sürede yaşanan enflasyon artışı ve zamları dahi telafi edemediğini söylüyorlar.

Üstelik asgari ücrete yapılan zammın tekstil patronları tarafından işçilere verilmediğini ve kıdemli işçilerin maaşlarındaki artışın ise asgari ücrete yapılan zamdan daha düşük olduğunu belirterek bu eşitsizliğin kabul edilemeyeceğini söylüyorlar.

Ülkedeki 4 bin 500 tekstil ve hazır giyim fabrikası geçen yıl 30 milyar dolardan fazla ihracat yaptı.






Arjantin’de IMF zamlarına protesto

 

Ülkede yaşanan ekonomik kriz ile birlikte IMF ile 57 milyar dolarlık borç anlaşması imzalayan Arjantin hükümetinin devreye koyduğu zamlar 4 Ocak’ta yapılan eylemlerle protesto edildi.

Başkent Buenos Aires’te sokaklara çıkan eylemciler IMF politikaları çerçevesinde doğalgaz, ulaşım, su ve elektrik fiyatlarında yapılan zamların geri alınmasını talep etti.

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri ve hükümetin politikalarını protesto eden eylemciler “Cacerolazo” ve “Ruidazo” adı verilen ses çıkarma eylemleri yaparak slogan ve dövizlerle de taleplerini dile getirdiler.

Eyleme katılanlar, kamu hizmetlerinin özelleştirilmesiyle birlikte hizmetlerin zamlandığını ve devlet eliyle sağlanan yardımların da bu sebeple ortadan kaldırıldığını ifade ettiler.

Düşük geliri olanlardan alınan vergi oranlarının düşürülmesi talebini de dile getiren eylemciler Macri hükümetini bu konuda verdiği sözleri tutmaya davet ettiler.






Sudan’da ‘ekmek eylemleri’ sürüyor

 

Sudan’da ekmeğe yapılan zamlarla 19 Aralık günü tetiklenen kitle eylemleri, sosyal taleplerin yanı sıra 29 yıldır devlet başkanı olan Ömer el Beşir’in istifası talebiyle sürüyor. 6 Ocak günü 19. gününe giren eylemlere polis saldırdı.

Cumhurbaşkanlığı sarayına taleplerini ve istifa belgesini iletmek için yürümek isteyen kitleye polis gaz ve copla saldırırken, ülkenin çeşitli yerlerinde de eylemler yapıldı. Hartum Üniversitesi’ndeki öğretim görevlilerinin yaptığı eylemde de gözaltılar yaşandı.

Hükümet ise eylemlerde 19 kişinin öldüğünü, 400’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

 

 

 

 

 

Tunus’ta genel greve doğru

 

Tunus’ta ücret artışı talebiyle 17 Ocak günü genel grev gerçekleşecek.

IMF ile 2,8 milyar dolarlık borç anlaşması yapan hükümet, bunun 245 milyon dolarını aldı. Paranın geri kalanı için IMF’nin dayattığı kemer sıkma uygulamalarının yaşama geçirilmesi gerekiyor.

IMF dayatmaları doğrultusunda kamu harcamalarında kesintiye gidilirken, Tunus Genel Emek Sendikası (UGTT) yöneticileri, grevi iptal etmek için hiçbir neden olmadığını, talepleriyle ilgili adım atılmadığını belirtiyor. Kamu emekçilerinin aylıklarının 270 dinar (91 dolar) olması istenirken, hükümetin talebi ise 80 dinar (27 dolar).