15 Şubat 2019
Sayı: KB 2019/07

Gerici kutuplaşma toplumu zehirliyor
Neo-liberal yıkımın sorumlusu saray rejiminin kuyrukları
“Ekonominin lokomotifi” tekliyor, bedeli işçiler ödüyor!
“Arlı arlıyı, arsız arsızı savunur!”
“Sosyal demokrat” CHP
Küçükçekmece’den işçi kadınlar panel-foruma çağırıyorlar
Tekstilde TİS süreci ve görevlerimiz
Antep’te işçi eylemleri
Her şey biz işçilerin ellerinde!
9 Kasım 1918: Alman Devrimi’nin doğuşu - Ernst Thälmann
Alman Devrimi ve sosyal demokrat ihanet - William L. Shirer
ABD emperyalizmi Ortadoğu’da yeni hesaplar peşinde!
Sarı Yelekliler hareketi 3. ayını geride bırakıyor
8 Mart’ta mücadele alanlarına!
Kadınların özgürleşmesine dair iki ayrı tutum
Karanlığa karşı ‘geleceğiz’!
Metal Fırtına’dan öyküler
Yasak
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Küçükçekmece’den işçi kadınlar panel-foruma çağırıyorlar

 

“Biz de orada olacağız!”

24 Şubat tarihinde gerçekleşecek olan “Sınıfa karşı sınıf” şiarlı panel-forumun işçilerin kendi sorun ve çözümlerini daha iyi ifade edebileceği bir platform olacağına inanıyoruz. Üretimden gelen gücümüzü kullanma bilinciyle, işçileri, özellikle de kadın işçileri foruma katmayı görevimiz olarak görüyoruz. Ancak bu gibi forumlarla taban örgütlülüğünü sağlayabilir ve sağlamlaştırabiliriz. Bunun çok önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple biz de 24 Şubat’ta forumda yer alacağız. Tüm işçi ve emekçileri, özellikle de kadın işçileri foruma katılmaya çağırıyoruz.

Küçükçekmece’den kadın metal işçileri

 

***

“Öğrenecek ve paylaşacağız!

Özel olarak kendi çalıştığım işyerinde ve ulaştığım yerlerde örgütlenmek istiyorum. İşçilerin çıkarları adına neler yapabiliriz diye kafa yoruyorum. Örgütlenmeyi yaygınlaştırmak istiyorum. Bunun yollarını bulup öğrenmek istiyorum. Benim bildiğim yolların dışında başka yollar da olacaktır, bunlar da 24 Şubat’ta gerçekleşecek forumda sunulacaktır diye düşünüyorum. Ben de bunları öğrenmek ve öğrendiklerimi arkadaşlarımla paylaşmak amacıyla, 24 Şubat’ta “Sınıfa karşı sınıf” başlıklı panel foruma katılacağım.

PTT’den bir kadın işçi

 

***

“Büyük çığda bir kar tanesi olalım!”

Biz işçiler bu düzenin çarkı değiliz. Biz bu çarkın çomağı olacağız. Gecelerinde aç yatmadığımız gündüzlerinde sömürülmediğimiz günler işçi ve emekçilerin sesiyle şekillenecek. Sesimiz çığ gibi büyüsün diye 24 Şubat’ta “Sınıfa karşı sınıf” diyerek BDSP’nin örgütlediği panel foruma katılacağım. Orada bu büyük çığın kar tanesi olarak bulunacağım. Tüm işçi ve emekçileri de bu büyük çığda bir kar tanesi olmaya çağırıyorum

Küçükçekmece’den bir kamu işçisi kadın

 

***

“Bizi oyaladıkları yeter artık”

Biz kadın işçilerin karşı karşıya kaldığı baskıya, çifte sömürüye, patronların keyfi uygulamalarına, düşük ücretlere karşı ben de 24 Şubat’ta panel-forumda olacağım. Sadece ben değil, tüm işçi ve emekçilerin, özellikle de kadın işçilerin bu etkinliğe katılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü yaşadığımız sorunlara karşı tek çıkış yolumuz örgütlenmektir. Ve bu forumda biz bunları konuşacağız, tartışacağız. Suni gündemlerle bizi oyaladıkları yeter artık. Kendi gündemimizi oluşturup tartışalım. 24 Şubat’ta “sınıfa karşı sınıf” diyerek buluşalım.

Küçükçekmece’den kadın matbaa işçisi

 

***

“Yan yana gelelim ve gücümüzü birleştirelim”

“Sınıfa karşı sınıf” şiarıyla örgütlenen panel-forumu çok önemli buluyoruz. Kendi sorunlarımızı ve daha da önemlisi bu sorunlara karşı neler yapabileceğimizi tartışacağız. Kriz ve seçim atmosferinde bizlere reva görülen köleliğe karşı “biz de varız” diyeceğiz. Bizim emeğimiz, alınterimiz üzerinden söz söylenmesine, birilerinin bizleri arkasına alarak prangalarımızı sıkmasına izin vermeyeceğiz. Kendi bağımsız sınıf tutumumuzu ortaya koymak için, tek alternatifimiz olan taban örgütlülüğünü geliştirmek için ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde biz kadın işçilerin taleplerini ve mücadelesini değerlendirmek için orada olacağız. 8 Mart’ı yaratan New Yorklu kadın işçilerin yolundan yürüyecek ve biz işçilerin iktidarını ilmek ilmek öreceğiz. 24 Şubat’taki buluşmamız bu uzun ve bir o kadar onurla yürünesi yolda sadece bir durak. Bunun bilinciyle tüm işçi ve emekçi kadınlara çağrımız, bu durakta hep birlikte yan yana gelmek ve birleştirdiğimiz güçle yolumuzu kararlılıkla yürümektir.

Küçükçekmece’den tekstil işçisi kadınlar

 

 

 

 

Ortak sorunlarımıza ortak çözüm için buluşalım!

 

Merhaba arkadaşlar, ben Esenyurt’ta büyük bir metal fabrikasında çalışan bir işçiyim. Fabrikada mutfak gereçleri ve küçük ev aletleri üretiyoruz. Yurtiçi ve yurtdışındaki birçok mağazaya ürün gönderiyoruz. 2 vardiya olmak üzere 10 saat çalışıyoruz. Maaşlarımız bir yıldan beridir sürekli geç veriliyor. Eski işçilere 2 taksitte, yeni işçilere 3-4 taksit biçiminde ödeme yapılıyor. Maaşların gecikmesinden kaynaklı işçi giriş çıkışı çok oluyor.

İşler yoğun olduğu için yakında üç vardiyaya geçileceği söylentileri var. Daha 2 vardiyaya bile yeterli servis ayarlayamıyorlar, ayakta işe gidip geliyoruz. Hal böyleyken üç vardiyaya nasıl servis bulacaklar? Servisçilerin maaşları da ödenmiyor, kendilerine 4 ay sonrasına çek veriliyor.

Ben enjeksiyon bölümünde çalışıyorum. Enjeksiyon makinaları çok hızlı üretim yapabiliyor. 30 saniyede bir ürün çıkıyor ve bunların gözle kontrol edilmesi gerekiyor. Kalıplar eski olduğundan aşınmış durumdalar ve mallar bu nedenle hep çapaklı çıkıyor. Yani sizin anlayacağınız işe yetişemiyoruz. 2 makinada çalışırken bile zorlandığımız halde, 1 kişiye 6 makina veriliyor. Çay ve yemek molalarında bile makinalar sürekli çalışıyor. Bir robot gibi çalışıyoruz. Üstelik yemekler de oldukça kötü.

O kadar çok sorun var ki anlatarak ne bitirebiliriz ne de çözebiliriz. Bu sorunların sadece çalıştığım fabrikada değil, birçok fabrikada yaşandığını biliyorum. Bunlar ve daha fazlası tüm işçi sınıfının sorunudur. Sorunlarımız ortak, çözümü ise işçilerin tabanda örgütlü birliğinden ve mücadelesinden geçmektedir.

Ben buradan tüm işçi arkadaşları, 24 Şubat’ta yapılacak “Özgürlüğümüz ve geleceğimiz için sınıfa karşı sınıf!” paneline katılmaya, bir adım ileri çıkmaya davet ediyorum. Ortak sorunlarımıza ortak çözüm için birleşelim, güçlenelim.

Esenyurt’tan bir metal işçisi

 

 

 

 

Tuzla’da panel çağrısına polis engeli

 

24 Şubat’ta yapılacak “Özgürlüğümüz ve geleceğimiz için sınıfa karşı sınıf!” şiarlı panel-forum çağrısı Tuzla’da devam ederken 12 Şubat günü sınıf devrimcileri polis ve zabıtanın engelleme girişimiyle karşılaştı.

Sınıf devrimcileri Konaşlı ve Aydınlı mahallelerinde etkinlik afişlerini yaptıkları esnada zabıtalar billboardlara afiş yapmanın yasak olduğunu söyleyerek afişleri indirmek istedi. Afişlerin indirilmesine izin vermeyen devrimciler zabıtayla yaşanan tartışmanın ardından faaliyete devam ettiler. Devam eden afiş çalışması sırasında bu kez de polisler gelerek faaliyeti engellemeye çalıştı. Önce GBT dayatmasında bulunan polisler afişleri istediler. Afişlerin verilmemesi üzerine destek ekip çağıran polisler, faaliyete sahip çıkan çevredeki emekçilere de GBT yaptılar. Sınıf devrimcilerini gözaltına almakla tehdit eden polisler çevredeki emekçilerin tepkisinden çekinerek gözaltı girişiminden vazgeçti. Polis, zabıtaları tekrar çağırarak her bir sınıf devrimcisine 6000’er TL para cezası yazdı, keyfi bir şekilde materyallere de el koydu.