29 Kasım 2019
Sayı: KB 2019/44

“Şer üçlüsü” asgari sefalet artışına hazırlanıyor…
Yaşanılabilir bir dünya sosyalizm ile mümkündür
Ankara Katliamı’nı engellemeyenler Suriye’de IŞİD ile mücadele eder mi?
“Emek ve demokrasi güçlerine yönelik gözaltılara son!”
Erdoğan-AKP iktidarının işsizlik manipülasyonu
Kurtuluşumuz çaresizlikte değil, mücadelededir!
İşten atılan Ataşehir Belediyesi işçileri direnişte kararlı
Valfsan’da yaşananlara dair
Metal işçileri MESS’in kölelik dayatmalarına geçit vermeyecek!
4 Aralık Dünya Madenciler Günü…
TKİP VI. Kongresi tutanakları… Sendikalar ve sendikal bürokrasiye karşı mücadelenin sorunları-2
Devrimin güncel çağrısı: İşçi sınıfı ekseni ve önderliği
Parti örgütlerinden 21. yıl etkinliğine mesajlar…
Almanya’da coşkulu parti ve devrim gecesi
Engels’in 200. doğum yılı…
2019 25 Kasım’ı…
“Üniversite”nin tarihi
Ankara Üniversitesi SBF’de faşist saldırılar devam ediyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçileri MESS’in kölelik dayatmalarına geçit vermeyecek!

Haydi metal işçisi birliğini kur, harekete geç, gücünü göster!

 

MESS ile yetkili sendikalar arasında 4. görüşmeler geride kaldı. Malumun ilanı bir kez daha gerçekleşti. MİB olarak aylardır tekrarladığımız, “MESS metal işçisinin köleliğini istiyor” uyarısı, somut maddeler olarak masaya geldi.

* 2 ay olan deneme süresinin 4 aya çıkarılması,

* İkramiyelerin fiili çalışmaya bağlı olarak ve aylık yerine yıl sonunda ödenmesi,

* 4 aylık süreyle denkleştirme yapılması,

* Telafi çalışması yapılması,

* Hafta tatilinde yapılan fazla mesai ödemelerinde yüzde 100’den daha yüksek oranda ödeme yapan işyerlerinde 1 Eylül 2019’dan sonra işe girenlere yüzde 100 ödenmesi,

* Rapor alımlarında kaç günlük rapor alınırsa alınsın, SGK tarafından ödenmeyen ilk 2 günün hiçbir biçimde patron tarafından da ödenmemesi,

* Hafif işlerde çalışabilir raporu alan işçilerin teklif edilen uygun işi kabul etmemesi durumunda almakta olduğu ihbar tazminatının ödenmemesi.

MESS saldırısı bunlarla sınırlı değil. 3 yıllık sözleşme dayatması masada! Düşük ücret, hak gaspları masada!

Metal işçileri, kardeşler;

Zaman durup bekleyecek zaman değil. Zaman haklarımız, geleceğimiz için inisiyatif alma, dayatmaları boşa çıkartmak için mücadeleye girişme zamanı. Sözleşme masasında ‘pazarlıklardan’ kölelik çıkacağı açık. Birleşip, kenetlenerek gücümüzü göstermezsek, boyunlarımıza takmaya çalıştıkları kölelik zincirlerine yeni halkalar eklemeleri işten bile değil.

Birleşik Metal-İş üyesi metal işçileri bir çok fabrikada “MESS dayatmalarına geçit yok!” diyerek eylemler yapmaya başladılar. Hangi sendikaya üye olursak olalım, saldırılar ortak ve ancak metal işçisinin birleşik mücadelesi ile püskürtülebilir. Vakit kaybetmeksizin fabrikalarımızda koordine olalım, örgütlülüğümüzü güçlendirelim, tepkimizi gösterelim. Farklı fabrikalardan işçi kardeşlerimizle eylemlerimi ortaklaştırmanın koşullarını yaratmaya bakalım. Dişe diş mücadeleye hazırlanalım. Sendika ağalarının olası satışına, yalpalamalarına karşı şimdiden hazırlıklarımızı yoğunlaştıralım. Metal Fırtınası’nı unutanlara, metal işçisinin birleşik gücünü gösterelim.

Türk Metal, Birleşik Metal, Çelik İş üyesi on binlerce metal işçisi başta olmak üzere tüm işçi sınıfı için önemli bir sözleşme süreci içindeyiz. Metal işçisi kazanırsa, tüm işçiler kazanacak. Bu ise ancak metal işçisinin kendi iradesini kendi eline alması ve sahaya inmesi ile olanaklı.

Haydi metal işçileri haklarımız için, geleceğimiz için, onurumuz için eyleme, mücadeleye!

MESS dayatmalarına, 3 yıllık sözleşmeye, Düşük ücrete geçit yok!

Metal İşçileri Birliği

 

 

 

 

Metal işçileri eylemde

 

MESS’in dayatmalarının ardından 22 Kasım’da Birleşik Metal-İş üyesi işçiler fabrikalarda eylemler yaparak kölelik dayatmasını protesto etti.

Sendikanın hazırladığı bildirinin okunduğu fabrikalarda, işçiler MESS’in dayatmalarına izin vermeyeceklerini haykırdı.

MESS ile 5. görüşmelerin 4 Aralık’ta devam edecek.

 

 

 

 

Direnen inşaat işçilerine polis saldırdı: 23 gözaltı

 

Sermayeye her türlü hizmeti sunan AKP iktidarı, haklarını isteyen işçi ve emekçilere de polis terörüyle karşılık vererek patronları koruyor.

Adem Çelik Şirketler Grubu’na ait Beykent Üniversitesi Avalon şantiyesinde çalışan ve hakları gasp edilerek işten çıkarılan işçiler, 26 Kasım’da patron Adem Çelik ve ÖGB’nin saldırısının ardından 27 Kasım’da da polis saldırısıyla karşılaştı ve 23 kişi gözaltına alındı.

İnşaat-İş üyesi işçiler, 27 Kasım sabahı Adem Çelik Şirketler Grubu’nun binası önünde pankart açarak eylemlerine devam etti. Patron Adem Çelik’in aracının önünü keserek protesto hazırlığında oldukları belirtilen işçiler, bu sırada harekete geçen polis tarafından gözaltına alındı.

“17 üyemiz darp edilerek gözaltına alındı”

İnşaat-İş, saldırıyı “Üyelerimiz Adem Çelik’in aracının önünü keseceklerdi. Polis Adem Çelik için hazırlık yaparak, üyelerimiz kaldırımda durdukları halde gözaltına alındı. 17 üyemiz gözaltına alındı. Üyelerimiz ana firma önünde direnişi sürdürürken polis üyelerimizi darp ederek gözaltına almıştır” ifadeleriyle duyurdu.





Gentes işçileri ücretlerini istiyor

 

Gentes işçileri ücretlerini almak için başlattıkları eylemin 6. gününde (25 Kasım), şirketin Dünya Ticaret Merkezi’nde bulunan genel merkezi önünde direnişlerini sürdürdü.

Gentes Şirketler Grubu’nun Cezayir’deki otel projesinde çalışmaya giden inşaat işçileri, birikmiş ücretlerinin ödeneceği sözü verilerek Cezayir’den Türkiye’ye dönmüştü. Aradan 6 ay geçmesine rağmen ücretlerin ödenmemesi üzerine, işçiler ücretlerini almak için eyleme başladı.

İşçiler 6. gününde eylemlerine başlarken İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Başkanı Ali Öztutan yaptığı konuşmada, işçilerin ücretleri ödenene dek mücadelelerinin devam edeceğini ifade etti.