24 Ocak 2020
Sayı: KB 2020/04

Düzen cephesi ve metal TİS’leri
Sürecin seyrini metal işçisinin mücadele kararlılığı belirleyecek!
Ortak grev, kazanana kadar direniş!
İzmir Emek Koordinasyonu ile birleşik mücadeleye
İşçiler için önemini kaybetmeyen mücadele örgütü: Sendikalar
İŞKUR patronlara yardım kuruluşu gibi çalışıyor
Sağlık alanının ticarileşmesi ölüm getiriyor
“Yedek ödenek” saray rejiminin yağma çarkı
“Mega” rant ve soygun projesi: Kanal İstanbul
Esas olan sınıfsal kutuplaşmadır
TKİP VI. Kongresi tutanakları… Sınıf çalışması ve politik müdahalenin sorunları
Hindistan’da yüz milyonların grevi
Almanya: Zengin devlet, yoksul halk!
Kapitalizm yoksulluk ve sefalet üretiyor
Libya’yı yıkanların Berlin Zirvesi
Planlar tutmadı!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ortak grev, kazanana kadar direniş!

 

MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamında metal işçileri grev sesleriyle 19 Ocak’ta alanları doldurdu. 20 Ocak’ta sendikalarla görüşen MESS patronları, zam tekliflerini yüzde 8’den yüzde 10’a çıkartarak sefalet zammı dayatmalarını sürdürdü.

Metal İşçileri Birliği, geride kalan eylemler ve bundan sonraki sürece ilişkin yaptığı açıklamayla işçileri tek yumruk olmaya ve kazanana kadar grev kararlığını kuşanmaya çağırdı.

MİB’in açıklamasının tamamı şu şekilde:

19 Ocak mitingleri geride kaldı. Binlerce metal işçisi olarak Bursa ve Gebze’de alanlara çıktık! MESS dayatmalarını kabul etmediğimizi, grev kararlılığımızı haykırdık. MESS metal işçisinin köleliğini istemeye devam ediyor. Masada 3 yıllık sözleşme, esnek çalışma ve sefalet ücreti var. tehditle, baskıyla kabul ettirmeye çalışıyor. Grev yasağı diyor, hakem heyeti diyor...

Birleşik Metal-İş, 5 Şubat’ta greve çıkacağını açıklamış bulunuyor. Türk Metal ise henüz bir tarih açıklamış değil, dahası buna niyetleri olmadığını da ikide bir açıklamaktan geri durmuyorlar. Diyorlar ki; bu işi masada bitireceğiz! Masada ne olduğunu, masada nasıl biteceğini hepimiz biliyoruz. Haklarımızı ancak ve ancak grev kararlılığı ve dişe diş bir mücadele ile alacağımız ortada. Güç metal işçilerinin elinde. Biz burada hafif sallansak bu beyler takımı plazalarında depremi yaşayacaklar. Bunu biliyorlar ve korkuyorlar. Boş tehditleri ondan.

Kimin ne dediği, ne yaptığı bu saatten sonra çok da önemli değil, önemli olan bizim ne diyeceğimiz! On binlerce metal işçisi olarak sendika, fabrika ayrımı gözetmeden kenetlenmemiz sürecin gidişatını belirleyecek. Ya kölelik dayatmalarına boyun eğeceğiz ya da haklı ve meşru taleplerimizi kazanacağız. Metal işçisinin birliği, MESS’in kuru tehditlerini de, sendika ağalarının boş laf kalabalığını da paramparça edecek güçtedir. Yalnız değiliz, ülke ekonomisini sırtında taşıyan bizler aynı zamanda milyonlarca işçi kardeşimizin desteğinin de bizlerle olduğunu bilerek hareket etmeliyiz. Kazanırsak tüm işçi sınıfımız kazanacak. Ve inanıyoruz ki biz kazanacağız!

MİB olarak diyoruz ki;

-Bu saatten sonra sendika ve fabrika ayrımı yok! 5 Şubat ortak grev tarihi olmalıdır! 186 fabrika, 130 bin metal işçisi olarak aynı gün greve çıkılmalıdır!

-MESS hükümetin grev yasağına güveniyor! Bunun hiçbir haklı, meşru ve yasal dayanağı olmadığını hepimiz biliyoruz. Grev yasağı el ele metal işçisini köleliğin koyu karanlığına hapsetmek ve en önemli silahımızı elimizden almak çabasıdır. Kabul edilemez. Olası grev yasağına karşı fiili-meşru mücadelemiz sürdürülmeli, kazanana kadar grev iradesi etrafında kenetlenmeliyiz.

-Birleşik Metal üyesi işçiler 5 Şubat kararının ardından söz ve yetki hakkını eline alarak sendikanın olası yalpalamalarına, göstermelik adımlarına karşı hazırlıklı olmalıdır. Türk Metal üyeleri ise 5 Şubat’ta ortak grev kararı için bastırmalı, tepkisini ortaya koymalı, gerekirse bağımsız iradesiyle greve çıkacak örgütlenmesini yaratabilmelidir.

-Metal işçilerinin talepleri bellidir. 3 yıllık sözleşme, esnek çalışma hükümleri geri çekilecek, sefalet ücreti değil insanca yaşanılabilir zam oranı verilecek! Bunlardan bir milim geri gidilemez. Metal işçisinin bilgisi ve onayı olmadan hiçbir sözleşme imzalanamaz.

-Fabrikalarda başlayan eylemler grev sürecine kadar yaygınlaştırılarak devem etmeli, mesaiye kalmama, üretim yavaşlatma/durdurma ve tepkimizi ortaya koyacak eylemler gerçekleştirilmelidir. Fabrikada bütün arkadaşlarımız süreçlerin bir parçası haline getirilmeli, grev ve mücadele coşkusu yaygınlaşmalıdır.

Metal İşçileri Birliği

 

 

 

 

MESS lokavt kararı aldı!

 

Metal sendikaları ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, sendikalar grev kararı aldıklarını açıklamıştı.

Yüzde 8’lik zam teklifini yüzde 10’a çıkaran MESS, bu göstermelik artışa karşın metal işçilerine kölelik dayatmalarını sürdürdü. Yeni teklif üzerine yapılan görüşmelerden de sonuç çıkmadı.

MESS 22 Ocak’ta lokavt kararı aldıklarını borsaya bildirdi.

İşçilerin iş sözleşmelerinin askıya alınarak patron tarafından topluca işten uzaklaştırılmaları anlamına gelen lokavt, toplu iş sözleşmesi yasasında yer alsa da işçilere yönelik bir saldırı niteliği taşımaktadır ve meşru değildir.




Metal işçilerinden MESS’e karşı eylemler

 

Birleşik Metal-İş ve Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda uyuşmazlıkla devam eden TİS süreci kapsamında MESS’in lokavt kararı almasının ardından 22 Ocak’ta işçiler sefalet dayatmalarına karşı kısa süreli iş bırakma eylemleri yaptı.

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler pek çok fabrikada 1 saat süreliğine iş bıraktı. İş yerlerinde bir araya gelerek toplu yürüyüş yapan ve insanca bir yaşam için grev kararlılıklarını vurgulayan işçiler taleplerinin arkasında duracaklarını haykırdı. Fabrikalarda sendikanın hazırladığı bildiri okunarak MESS’in işçilerin haklı taleplerini karşılaması gerektiği belirtildi.

Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda ise yarım saatlik iş bırakma eylemi çağrıları yapıldı. Buna karşın, bazı fabrikalarda bu sınırlı eylemin, Türk Metal bürokrasisinin güdümündeki temsilciler tarafından etkili bir şekilde uygulanmadığı öğrenildi. Bursa’da kurulu Tofaş fabrikasındaki işçiler temsilcilere tepki göstererek bu sınırlı eylemi dahi uygulamaktan aciz olduklarını dile getirdi. Ayrıca işçiler, bugün fabrikada yangın tatbikatı yapılacağını fakat iptal edildiğini ve bu boşluğun sınırlı eylemle doldurulduğunu belirtti.