18 Eylül 2020
Sayı: KB 2020/Özel-14

Yayılmacı hevesler ve iflas tablosu
Pandeminin seyri ve baskı ortamı
Saray rejiminin sahte pandemi önlemleri
Kapitalizmde yaşam işçiye adil değil
İşçi eylem ve direnişlerinden…
“Bizim kazanımımız tüm işçilerin kazanımıdır!”
Sinbo’da Covid-19 ve ağır sömürü...
Devrimci sendikal anlayışa saldırmaktan vazgeçin!
İşçi Ahmet öldü, sen neyi bekliyorsun?
Parti Programı’nı sunuş konuşması - Mustafa Suphi
İstanbul’da Komünist ve İşçi Hareketi - Ethem Nejat
Türkiye’de Kadınlık Hareketi hakkında - Naciye Yoldaş
Sömürgeler sorunu hakkında konuşma - Hilmioğlu İsmail Hakkı
BAE-İsrail anlaşması...
İşçi ve emekçi eylemlerinden
Özerk-demokratik üniversite için mücadeleye!
AKP sorumluluğu öğrenci ve velilere yıkma peşinde
Ape Musa Kürt halkının özgürlük mücadelesinde yaşıyor
Ölümünün 35. yılında Ruhi Su’yu saygıyla anıyoruz
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İşçi eylem ve direnişlerinden…

 

Ermenekli madencilerden eylem

Karaman Ermenek’te ücretleri ödenmeyen ve tazminatları verilmeyen Cenne Maden Ocağı işçileri direnişlerinin 15. gününde, Seba işçileri ise direnişinin 9. gününde kent meydanında ve maden sahibi Fehmi Özbey’in oturduğu Prestij Rezidans önünde eylem yaptılar.

Kent meydanında toplanan işçiler, ailelerini de katarak forum ve açıklama gerçekleştirdi.

Forumda Cenne madencilikte yaşananları aktaran işçiler, şunları ifade ettiler:

“Cenne Madencilik işçilerinin 13 aydır maaşları ödenmiyor, geçmişe dönük giriş çıkış yapılmış tarihlere ait tazminatları ve diğer ücret alacakları ödenmiyor, İSİG kurallarına uyulmuyor, ruhsatsız kaçak kömür çıkarılarak ruhsatlı Seba ocağından çıkarılmış gibi piyasa sunuluyordu… Cenne işçileri duruma müdahale ederek haklarını sendikamız öncülüğünde aramaya başladılar, bugüne kadar işveren tüm arabuluculuk girişimlerinden kaçtı, kaçmaya devam ediyor.”

Kimseden sadaka istemediklerinin altını çizen işçiler, on yıllardır Ermenek’teki madenlerde yaşanan hukuksuzlukları ve ağır çalışma koşullarını aktardı. Söz alan işçiler çocukları için direndiklerini ifade ederek “Sesimizi duyurmaya çalıştığımızda pandemiyle engellemeye çalışıyorlar. Haklarımızı alana kadar sonuna kadar direneceğiz.” dediler.

Madenci eşlerinin de söz aldığı eylemde “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “Ermenek madencine sahip çık!” ve “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları atıldı.

Kent meydanındaki açıklamanın ardından maden işçileri Özbeylerin oturduğu Prestij Rezidans önünde yapacakları basın açıklaması için Konya’ya doğru yola çıktı.

Patronun evi önünde ve Özbeyler Yem fabrikası önünde yapılan açıklamada da söz alan işçiler emeklerinin karşılığını alana kadar mücadele edeceklerini, sonuç alamazlarsa Ankara’ya gideceklerini duyurdu. 

Bağımsız Maden İş Sendikası’nda örgütlü olan işçiler çalışma şartları düzeltilene kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

Cargill direnişi Haribo önünde

Cargill işçileri, Hadımköy’de bulunan Haribo önünde yaptıkları eylemde mahkemenin işe iade kararının uygulanmasını talep ettiklerini bir kez daha dile getirdiler.

Haribo önünde okunan basın metninde şunlar ifade edildi;

“Tek Gıda-İş Sendikası hukuka uygun davranırken, Cargill işçisi sadece anayasanın kendisine tanıdığı bir hak olan sendikalı olma hakkını kullanırken, geçmişten sabıkalı olan Cargill işvereni ne yapmıştır! Sendikal örgütlenmeyi engellemek için hukuku ve anayasal hakları hiçe sayarak yetki tespiti başvurumuzdan 1 ay sonra 14 arkadaşımızı işten çıkartmış, sebep olarak da kota fazlalığı ve daralmayı göstermiştir. Halbuki üretim kapasitenizi ve yatırımlarınızı sürekli attırdığınızı çok iyi biliyoruz. Sizler asla dürüst davranmıyorsunuz! Çünkü işten çıkartılan arkadaşlarımız sizlere yıllarca emek veren, hatta sizin performanslarını beğenerek ödül verdiğiniz arkadaşlarımızdı. Biz şunu çok iyi biliyoruz ki işten çıkarttığınız bu arkadaşlarımız sendikal örgütlenmede öncü arkadaşlarımızdı. Sizin tek derdiniz: Sendikal örgütlenmeyi engellemek!

Hak ve özgürlüklerine sahip çıkan bir işçiyi asla istemiyorsunuz! Sırf bu yüzden 14 arkadaşımızı işten çıkartarak suç işlediniz. Tüm baskılarınıza ve engellemelerinize rağmen 881 gündür işten çıkartılan arkadaşlarımızla onurlu mücadelemize devam ediyoruz. Mademki bu hak ve özgürlükler bize tanınmış, sonuna kadar yararlanacağız. Bu hakkı çiğnetmemek için her türlü mücadeleyi vereceğiz.”

Açıklama, basın metninin okunmasının ardından Haribo yönetimine işçilerin mektupları bırakılarak sonlandırıldı.

Açıklamanın ardından Palladium önüne nöbete geçirildi. Palladium önünde bekleyen polisler 4 haftadır direnişin sürdüğü yerin yasal olmadığı gerekçesiyle kaymakamlıktan izin alınması dayatmasında bulundu. Cargill işçileri ise Palladium önündeki direnişlerini sürdürmekte kararlı olduklarını ifade ediyor.

Bakırköy Belediyesi işçilerinden eylem

DİSK Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube, Bakırköy Belediyesi işçilerinin 31 Ekim’e kadar kısa çalışma ödeneğine bağlanmasını ve toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlamamasını protesto etti.

Genel-İş üyesi yaklaşık 400 işçi Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda toplandı. Eylemde DİSK Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube imzalı “Toplu sözleşme hakkımız engellenemez!” ve “Kısa çalışma ödeneği istemiyoruz! Esnek çalışmaya hayır!” pankartları açıldı. İşçiler ise “Kısa Çalışma Ödeneğine hayır!”, “Toplu sözleşme istiyoruz”, “Esnek çalışma istemiyoruz!”, “İnsanca yaşamak istiyoruz!”, “Kuralsız, güvencesiz çalışmak istemiyoruz!”, “Sefalet ücretine hayır!” yazılı dövizler taşıdı. Ayrıca, eylem boyunca sık sık “Hak, hukuk, adalet!”, “Taşeron işçisi köle değildir!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “İş, ekmek, özgürlük!”, “Sözleşme hakkımız engellenemez!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!” sloganları atıldı.

İşçiler toplu iş sözleşmesi ve güvenceli çalışma istiyor!

Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Adil Çiftçi eylemde yaptığı konuşmada belediye işçilerine esnek çalışmanın dayatıldığını teşhir etti. Konuşmasında “Toplu sözleşme hakkımızı istiyoruz, esnek çalışmak istemiyoruz” diyen Çiftçi, bir yıldan beri Belediye’den toplu iş sözleşmesi için randevu alamadıklarını ifade etti. Çiftçi›nin konuşmasının ardından işçiler ıslıklarla ve sloganlarla belediye önüne yürüyüş gerçekleştirdi.

Açıklama işçilerin tekrar meydana yürümesi ve buradan iş yerlerine dağılması ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak’a konuşan işçiler KHK’yla kadroya geçtiklerini, ancak sürekli belediyeye bağlı muhatap şirketin değiştiğini ve toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlamadığını, belediyenin sendikayı oyaladığını ifade ettiler. Ayrıca salgın döneminde işçiler daha önce de 2 ay kısa çalışma ödeneğinden yararlandıklarını belirttiler.

A Haber’den taraflı haber

Eylem sırasında A Haber’in canlı yayın yapması ve eylemi sadece toplu sözleşme eylemi gibi göstermesi dikkat çekti. Yandaş medya A Haber CHP›li belediyeyi itibarsızlaştırmak için sözleşme yapılamamasını haberleştirirken, eylemin temel gündemlerinden olan Kısa Çalışma Ödeneği ve esnek çalışmanın protesto edilmesini yok saydı. Böylece yandaş medyanın ikiyüzlü ve yalan habere dayanan habercilik anlayışı da bir kez daha gözler önüne serildi.