18 Eylül 2020
Sayı: KB 2020/Özel-14

Yayılmacı hevesler ve iflas tablosu
Pandeminin seyri ve baskı ortamı
Saray rejiminin sahte pandemi önlemleri
Kapitalizmde yaşam işçiye adil değil
İşçi eylem ve direnişlerinden…
“Bizim kazanımımız tüm işçilerin kazanımıdır!”
Sinbo’da Covid-19 ve ağır sömürü...
Devrimci sendikal anlayışa saldırmaktan vazgeçin!
İşçi Ahmet öldü, sen neyi bekliyorsun?
Parti Programı’nı sunuş konuşması - Mustafa Suphi
İstanbul’da Komünist ve İşçi Hareketi - Ethem Nejat
Türkiye’de Kadınlık Hareketi hakkında - Naciye Yoldaş
Sömürgeler sorunu hakkında konuşma - Hilmioğlu İsmail Hakkı
BAE-İsrail anlaşması...
İşçi ve emekçi eylemlerinden
Özerk-demokratik üniversite için mücadeleye!
AKP sorumluluğu öğrenci ve velilere yıkma peşinde
Ape Musa Kürt halkının özgürlük mücadelesinde yaşıyor
Ölümünün 35. yılında Ruhi Su’yu saygıyla anıyoruz
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İşçi ve emekçi eylemlerinden

 

Nijerya’da grev ve eylemler

Nijerya’da tüm doktorların yüzde 40’ı bu yıl ikinci kez greve gitti. Doktorlar korona salgınına karşı daha yüksek maaş, daha iyi ekipman ve koruyucu önlemler talep ediyorlar. Nijerya’da şu ana kadar 55 bin 160 kayıtlı korona vakası ve 1.061 ölüm kayıtlara geçti. Grev hastalar göz önüne alınarak ve hükümetin taahhütlerini yerine getirebilmesi için iki hafta için askıya alındı.

Öte yandan Lagos eyaletinde ise yüzde 80 oranında elektrik ve yakıt zammına karşı protesto gösterileri düzenlendi. Eylemde “Elektrik zammına hayır”, “Yakıtın eski fiyatını istiyoruz”, “Nijeryalılar zor durumda” pankartları taşındı, hükümet karşıtı sloganlar atıldı. Polisin protestoculara müdahale etmesi sonucu 4’ü gazeteci 18 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Gösteriye muhalefetteki Nijerya Sosyalist Partisi (SPN) çağrı yaptı. Dünyada petrol rezervlerinin yüzde 3,1’i’ne sahip Nijerya’da son üç ayda yakıt fiyatlarına üç kez zam geldi. 1 Eylül’den itibaren 12 saatten fazla elektrik alan hanelerdeki elektrik fiyatına yüzde 80 zam yapıldı.

Krizdeki Fas ulusal havayolu şirketinde grev oylaması

Fas ulusal havayolu şirketi Royal Air Maroc (RAM) koronanın tetiklemesi ile ciddi bir kriz içinde. Fas hükümeti, krize çözüm olarak pandemi koşullarında Fas’a seyahat etme konusunda önceki katı kriterleri gevşetti. Buna rağmen ülkeye seyahatte düşüş önlenemiyor.

Fas hükümeti, RAM’in zararını telafi etmek için şirketi 550 milyon euro ile koşulsuz olarak desteklemesine rağmen, şirket yönetimi çalışanların yüzde 30’unu işten çıkaracağını duyurdu. Bundan 180 pilot, 500 uçuş görevlisi ve yer personeli etkilenecek.

Buna karşılık, eylül ayı başında Fas Uçuş Pilotları Derneği-AMPL’nin üyelerinin yüzde 80’i, Royal Air Maroc’ta bu işten çıkarmalara karşı grev oylaması yaptı.

Ayrıca salgın sırasında kol bandı takmak, medyaya karşı ortak önlemler almak ve uçuş güvenliği seviyesindeki düşüşü yazılı olarak kınamak konularında da “evet” cevabı verildi.

Hindistan’da özelleştirme planlarına karşı grev

Devlet tarafından işletilen Bharat Petroleum Corporation Limited’deki (BPCL) 5.400 işçiden 4.800’den fazlası, hızlı özelleştirme planlarına karşı 7 Eylül’de başlayarak 48 saatlik bir grev gerçekleştirdi.

Grev ağırlıklı olarak Mumbai ve Kochi’deki rafinerilerde gerçekleşti. Greve ülkenin dört bir yanında çalışan satış personeli de katıldı. Rafineri işçileri özelleştirmenin bir sonucu olarak, sosyal haklarının kötüleşeceğinden endişe duyuyorlar.

Yeni Zelanda’da hemşireler eşit ücret için greve gitti

4 Eylül’de özel tıp merkezlerinde ve acil servislerde çalışan 3 binin üzerinde hemşire sekiz saat iş bıraktı. Hemşireler kamu sağlık hizmetlerinde çalışan personel ile aynı ücreti talep ediyorlar. 2017’den beri bu hemşirelerin maaşları kamuya ait sağlık merkezlerinde çalışanlara nazaran yaklaşık yüzde 10 daha düşük.

Kolombiya’da polis cinayeti protestolarında en az 7 kişi öldü

“Kolombiya’da Kolombiyalı olmak, ABD’de siyah olmak gibidir.”

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da çarşamba sabaha doğru polis, “sosyal mesafe kurallarına aykırı şekilde” arkadaşlarıyla birlikte içki içtiği gerekçesiyle gözaltına almak için yere yatırdığı ve üzerinde defalarca şok tabancası kullandığı Javier Ordonez’i (46) öldürdü. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Ordonez’in birçok kez “Boğuluyorum” diye polise seslendiği ve yardım istediği görülüyor.

Söz konusu görüntünün sosyal medyaya yansıması ile ülkenin farklı kentlerinde sokaklara çıkan göstericiler bazı bölgelerde polis merkezlerini ateşe verdi. Gösterilerde çıkan olaylarda en az 7 kişinin hayatını kaybettiği yüzlercesinin yaralandığı kaydedildi. 7 kişiden 5’inin vurularak öldürüldüğü belirtildi.

Meksika’da halk altın madenini ablukaya aldı

Meksika’da Guerrero eyaletindeki Carrizalillo belediyesinde yaşayan halk, Los Filos altın madenini abluka altına alarak, madene erişimi bir haftalığına engelledi. Bölge halkı Kanadalı madencilik şirketi Equinox Gold’u, maden çalışmasında sağlık ve çevre için 2019’da kabul edilen iyileştirmelere uymamakla suçluyorlar. Ayrıca korona önlemleri nedeniyle madenin kapanmasının dördüncü gününde bölgede 21 pozitif korona vakası meydana geldi.

Los Filos, 1.500 madenciyle Meksika’nın en büyük altın madenlerinden biridir.

Brezilya’da ülke çapında eylem

Brezilya’da posta işçileri 11 Eylül günü ülke çapında protesto gösterileri düzenlendi. Aynı zamanda, kamu posta hizmetlerinin özelleştirilmesine karşı ücret artışı ve sosyal haklar talep eden 70 bin posta çalışanı 17 Ağustos’tan beri grevde. Grev, şirketin geçen yılın ekim ayında yapılan toplu sözleşmede yer alan 79 maddeden 70’ini geri çekmesi nedeniyle başladı. Bu, Brezilya’da 1995’ten bu yana yapılan en büyük grev. Ayrıca şirket korona krizi sırasında işçilerini tamamen yarı yolda bıraktı ve bunun sonucu olarak binlerce kişiye virüs bulaştı.

11 Eylül’de iş mahkemesinde müzakerelerden sorumlu Bakan General Peixoto’nun ücret müzakerelerini yürütmeyi kategorik olarak reddetmesine karşı süren dava tüm ülkede protestolar eşliğinde yapıldı.

Toplam 17 kamu şirketinin özelleştirilmesi, faşist Başkan Bolsonaro’nun Ekonomi Bakanı Guedes’in neoliberal programının bir parçası. Örneğin UPS, Amazon ve özel havayolu Azul, Brezilya’daki devlet postasının özelleştirilmesinden faydalanabilir. İş mahkemesi grevin yasal olup olmadığına karar vermek istiyor, karar hala beklemede...

Ukrayna’da madencilerden yeraltında protesto

Ukrayna’nın Kryvyi Rih kentinde dört maden ocağında çalışan 393 işçi bir yeraltı eylemi başlattı. İşçiler, ücret artışları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talep ediyorlar. Bağımsız NPGU sendikası, madenlerde çalışma koşullarının güvenlik düzenlemelerine uygun olmadığını açıkladı.

Zhovtneva madenindeki protestolar geçen haftanın sonunda başlamıştı.

Madrid’de grev hazırlığı

İspanya’da Covid-19 salgınında vaka sayısı hızla artıyor. Son verilere göre vaka sayısı 576 bin 697’ye çıktı ve hayatını kaybedenlerin sayısı da 30 bine dayandı.

İspanya’da salgının en yoğun olarak görüldüğü başkent Madrid’de doktorlar, koronavirüs vakalarının yoğunluğu ve hastanelerdeki sorunlara çözüm getirilmemesi nedeniyle greve çıkma kararı aldılar. Taleplerinin, Madrid özerk yönetim hükümeti tarafından dikkate alınmadığını savunan doktorların bağlı olduğu Amyts adlı sendika, ilk hasta muayene birimlerindeki yoğunluğun endişe verici düzeyde olduğunu ve bu duruma daha fazla tahammül edemeyeceklerini açıkladı. Amyts, 28 Eylül’de sabah 8.00’de greve çıkma kararını duyurdu.

Sağlık çalışanlarının bağlı olduğu sendika ve meslek örgütleri grev öncesinde de eylem çağrıları yapıyor. 15 Eylül’de saat 12.00’de sağlık merkezleri önlerinde, 21 Eylül’de de Sağlık Bakanlığı önünde eylem çarısı var.

Madrid’de okullarda Covid-19 önlemlerinin yetersizliğini ve personel eksikliğini protesto eden öğretmenler de 22-23 Eylül’de greve gitme kararı almıştı.

Danimarka’da emeklilik yaşının yükseltilmesi protesto edilecek

Danimarka’nın 9 kentinde sendikalar, hükümetin emeklilik yaşını 68’e yükseltme girişimini protesto için eylem yapmaya hazırlanıyor. İşçi ve emekçiler Avrupa’nın en yüksek emekli yaşını istemediklerini söylüyorlar.

Sendikalar “Stop68 Kampanyası” kapsamında başkent Kopenhag’da büyük bir gösteri yapmayı planlıyordu. Ancak koronavirüs tehlikesi göz önüne alınarak bu kararı iptal eden sendikalar, 9 büyük ilde eylemler yapma kararı aldılar.

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin işçilerin bu tepkilerini yatıştırmak için çalışanlara erken emeklilik hakkı getireceğini açıklaması işçileri eylem kararlılığından vazgeçiremedi.

Sendikalar Emeklilik yaşını belirleyen “Refah Anlaşması”nın feshedilmesini talep ediyor.