7 Ağustos 2020
Sayı: KB 2020/Özel-8

Krizin faturasına ve faşist zorbalığa karşı!
Derinleşen kriz ve gerici manevralar
Kadın cinayetlerine karşı eylemli mücadeleyi büyütelim
“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz!”
Pandemi fırsatçıları servetlerini katladı
Ebru ve Aytaç için eylemler
“Geleceğimiz için birlik olmalıyız!”
Tutsak devrimci Elif Alçınkaya’dan…
Petkim toplu iş sözleşmesi üzerine
“Mücadele etmezsek kıdem tazminatımızı kaybederiz”
Engels: Anısı ve eseri sonsuza dek yaşayacak! - A. Eren
Alman ekonomisinin “motoru” tekliyor
ABD-Çin gerilimi aynasında hegemonya mücadelesi
Siyonist rejim zor durumda!
Beyrut Limanı’nda patlama
Kontrolsüz plastik üretimi gezegeni tehdit ediyor
Zeliha yoldaş bir yıl önce aramızdan ayrıldı
Dinci-gerici iktidarın üniversite parolası “Yaptım, oldu!”
Parasız eğitim haktır!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz!”

 

Kadın düşmanı AKP-MHP iktidarının İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışmalarına karşı kadınlar 5 Ağustos’ta ülke genelinde sokaklara indiler.

İstanbul

5 Ağustos akşamı saat 19.00’a doğru İstanbul Kadıköy’de Beşiktaş İskelesi önünde miting için toplanma başladı.

Polisin yoğun abluka altına aldığı eylem için kadınlar “İstanbul Sözleşmesi uygulansın” vurgusuyla toplandı.

Açık kürsüyle devam eden eylemde, kadına yönelik şiddetin önünü açan uygulamaları teşhir eden konuşmalar yapıldı. Emine Bulut’un, Ceren Damar’ın da aralarında olduğu, öldürülen kadınların hikayeleri anlatılırken, “İstanbul sözleşmesi uygulansaydı bu kadınlar yaşardı” vurgusu yapıldı. “Yaşasın kadın dayanışması!”, “Jin jiyan azadi!”, “Her yer katliam, katiller hanemizde!”, “Kadın cinayetleri politiktir!” sloganları atıldı.

“Görüşmeyi nasıl ertelettiysek iptal de ettireceğiz”

Açık kürsünün ardından basın metni okunarak eylem devam etti. Açıklamada, “Sözleşmenin sadece iptal edilmesinin değil devletin yapmakla yükümlü olduğu tüm koruma, önleme, eşitlik politikaları geliştirme görevlerini yerine getirmesini istiyoruz” denildi. Taleplerin okunduğu açıklamada “Bu talepler için sokaklarda olmaya devam edeceğiz” vurgusu yapıldı. Taleplerin arasında “İstanbul Sözleşmesi uygulansın ve geliştirilsin”, “Alo şiddet hattı kurulsun”, “Devletin tüm kademelerinde eşitlik sağlansın” ve “Toplumsal cinsiyet bakanlığı kurulsun” yer aldı.

Açıklamadan sonra eylem coşkuyla sloganlarla bitirildi. Sözleşmenin iptalinin görüşüleceği 13 Ağustos’a kadar mücadeleyi daha da büyütme çağrısı yapıldı. “Görüşmeyi nasıl ertelettiysek iptal de ettireceğiz” denildi.

İzmir

İstanbul Sözleşmesinden çekilme tartışmalarına karşı “Sözleşme uygulansın” diyen kadınlar İzmir’de eylem için toplandı. ÖSYM önünde toplanan kadınların önü polis tarafından kesildi.

Polisin yürüyüşü engellemesine karşı sloganlarla yürümekte kararlı olduklarını belirten kadınlar, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nin önüne yürüyüşe geçti. Polisin yürümek isteyen kadınlara saldırısında en az 10 kadın gözaltına alındı. 

İşkence edilerek gözaltına alınan kadınların vücutlarında darp izleri oluştu.

Ankara

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Sakarya Caddesi’nde İstanbul Sözleşmesi’nin iptali görüşmelerini protesto için eylem gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında, İstanbul Sözleşmesi’nin iptali tartışmalarının yapılacağı AKP MYK’sının ertelenmesi, verilen mücadeleler neticesinde olduğu belirtilirken, bu yasanın hiçbir şekilde geçirilemeyeceği vurgusu yapıldı. 

Eylem öncesi ve sırasında alanda bulunan erkekler polisler tarafından “kadınlar sizi istemiyor” bahanesi ile zorla alandan uzaklaştırıldı.

Batıkent’te Meydan AVM önünde bir araya gelen kadınlar, “Haklarımızdan, hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın” dedi.

Diyarbakır

Amed Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Yenişehir ilçesi Ofis Kavşağı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. “İstanbul Sözleşmesi yaşatır, haklarımızdan ve yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz” pankartının açıldığı eylemde İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı yasanın uygulanması çağrısı yapıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda bugün Diyarbakır’da iki kadının evli olduğu erkek tarafından saldırıya uğrayıp ağır yaralandığı belirtildi ve iktidarın kadın düşmanı politikalarına dikkat çekildi. İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanmadığına ilişkin Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun verileri aktarıldı. Açıklamada kadınların yaşamlarından, haklarından vazgeçmeyeceği vurgulandı.

Bursa

Bursa İstanbul Sözleşmesi Kadın İnsiyatifi’nin çağrısıyla 5 Ağustos saat 19.00’da Bursa Kent Meydanı’nda toplanıldı. “İstanbul sözleşmesi yaşatır” pankartının açıldığı eylemde “Sözleşmeyi değil, şiddeti engelle!”, “İstanbul sözleşmesi uygulansın!”, “Jin jiyan, azadi!” sloganları atıldı.

Basın açıklamasında, İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesi değil, bizzat uygulanması gerektiği ifade edildi.

İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasının yanı sıra kadınların taleplerinin sıralandığı eylem alkış ve sloganlar ile sona erdi. 

Dersim

Dersim’de kadınlar Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama yaptı. Açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nin kadına yönelik şiddeti hiçbir koşulda tanımadığını söyleyerek sözleşmenin önemine dikkat çekildi.

Manisa

Manolya Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında İstanbul Sözleşmesi’nin iktidar tarafından hedef alınmasının nedeninin sözleşmenin toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alması olduğu belirtildi.

Adana

Heykelli Park’ta bir araya gelen kadınlar gerçekleştirdikleri açıklamayla İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanmasını istedi.

Yalova

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Yalova Kadın Meclisi ve Yalova’da KESK, Yalova Kadın Platformu, Cevdet Aydın Parkı’nda açıklama yaptı. Eylemde “İstanbul Sözleşmesi yaşatır, haklarımızdan ve yaşamlarımızdan vazgeçmeyeceğiz” pankartı ile “Kadın yaşam özgürlük” dövizleri taşındı.

Mersin

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz” diyerek toplanan kadınların yürüyüşü polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Kadınlar daha sonra polis engelini geçerek yürümeye devam etti.

Muğla

Bodrum’da kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına karşı, “Haklarımızdan vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” şiarıyla yürüyüş yaptı. Tepecik Cami Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, Belediye Meydanı’na kadar yürüyüş yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamaya, “Vazgeçmiyoruz İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” pankartı taşındı.

İskenderun

İskenderun Kadın Platformu›nun çağrısıyla Boyacılar Parkı›nda toplanıldı. “6284 uygula”, “Savaşa, şiddete hayır”, “Cezasızlığa hayır” yazılı dövizlerin taşındığı eylemde, İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına son verilmesi istendi. Kadına yönelik şiddete karşı yasaların etkin bir şekilde uygulanması talep edilen açıklamada, “kadınların 7/24 ulaşabileceği danışma merkezleri” ve “sığınma evleri açılması” çağrısı yapıldı.