İçindekiler:

5 Haziran 2023
Sayı: KB 2023/08

2023 seçimlerinin ardından...
Erdoğan "seçildi", emperyalistler "rahat nefes aldı"
Modern köleliğin temsilcisi...
Seçimlerin ikinci perdesi
Düzenin siyaset sahnesi
Seçimler, reformizm ve hayal kırıklıkları
Edilgenlik kırılmadan, gericiliğin gücü kırılamaz!
İnsanca bir yaşam için seçimimiz mücadele!
Değişimin yolu mücadeledir!
İşçi sınıfı "oy rezervi" değildir
"Sermayenin, örgütlü işçi sınıfından korktuğunu görüyoruz"
İşçi ve emekçi eylemlerinden...
İnisiyatifli ve yaratıcı yerel çalışma
Engels eylemi davalarından ikincisi görüldü
Proletaryanın ayak sesleri
Çin yönetiminden G7 kararlarına tepki
Savaş kundakçılarının G7 zirvesi
NATO'dan "Rusya'ya tehdit" tatbikatı
Esad yeniden Arap Birliği Zirvesi'nde
Lutte Ouvrière festivali başladı!
"Üretken yapay zeka" ve asalak emperyalizm
Burjuva siyaset sahnesinde akan pislik
Çocuklar için mücadeleye!
Sinanlar'ın yaktığı meşalenin izinden ileriye!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İşçi ve emekçi eylemlerinden...

PTT işçilerinden TİS hakkı için eylem

PTT-Sen toplu sözleşme (TİS) haklarının gasp edilmesine karşı eylem yaptı.

İstanbul Beyoğlu'ndaki İŞKUR İl Müdürlüğü'nün önünde yapılan eylemde açıklamayı PTT işçisi Onur Yücel yaptı. “Taşeron şirket değişse de üst işveren aynıdır” denilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Buradan konunun muhattaplarından Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere tüm kanun koyuculara ve koruyuculara çağrıda bulunuyoruz: Ya yasayı uygulayın ya da kaldırın bu yasaları işçileri de kandırmayın. Bakanlığın bu kararı ‘taşeron işçi sendikalaşamaz’ demektir. İtiraz ediyoruz.

Ya bu yasalar değişecek ya PTT-Sen’e yetki verilecek. Binlerce işçinin yıllardır umut bağladığı sürecin peşini bırakmayacağız. Sorumlusu olmadığımız hiçbir şeyin bedelini biz ödemeyeceğiz. Direne direne kazanacağız.”

Özka Lastik işçilerinden uyarı eylemleri

Kocaeli Başiskele’de bulunan Özka Lastik Fabrikası ile Lastik-İş arasında süren yeni sözleşme sürecinde işçiler eylem yapıyor. 29 Mayıs’ta grev kararı asan sendika ile Özka Lastik yönetimi görüşmelerini sürdürüyor. Asılan grev kararı sonrasında işçilerin fabrika içinde uyarı eylemleri sürüyor.

Yeni Anadolu Madencilik’te jandarma saldırısı

Soma Yeni Anadolu Madencilik’te açıklama yapan Bağımsız Maden İş Sendikası üyeleri jandarma saldırısı ile gözaltına alındı.

Bağımsız Maden-İş Sendikası üyeleri Soma Yeni Anadolu Madencilik’te maden işçilerine yapılan sendikal ayrımcılığa, haksızlığa karşı uyarı eylemi gerçekleştirdi. Eyleme yönelik jandarma saldırısında sendikanın genel başkanı ve yöneticiler gözaltına alındı. Gözaltı saldırısının ardından maden önünde ikinci açıklama yapıldı.

İSTKA’da grev sürüyor

İstanbul Kalkınma Ajansı’nda (İSTKA) çalışan Tez Koop-İş Sendikası’na üye işçiler, patron sendikası YEREL-SEN’in düşük zam teklifine karşı 8 Mayıs tarihinde grev greve çıktı. Ajansın Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde yer alan Odakule binasındaki işyerinde greve başlayan işçileri İşçi Emekçi Birliği bileşenler ve TOMİS ziyaret etti.

Ağaç AŞ’de direniş sürüyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraki Ağaç AŞ’de çalışırken amirleri tarafından darp edilen ardından işten atılan Bilal Atan direnişini sürdürüyor. Direniş 170 günü geride bırakırken İşçi Emekçi Birliği bileşenleri ve TOMİS direnişi ziyaret etti.

“Çalışırken ölmek istemiyoruz”

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi İstanbul Söğütlüçeşme’de yaşanan iş “kazasına” karşı eylem yaptı. Hızlı trenin ön camını temizleyen ve taşeron olarak çalışan işçinin yüksek gerilime kapılarak yaralanmasının protesto edildiği eylemde “Direniş ve dayanışma yaşatır! Çalışırken ölmek istemiyoruz” yazılı pankart taşındı.

İSİG Meclisi adına yapılan konuşmada iş “kazasının” taşeron çalışma koşullarından kaynaklandığına dikkat çekildi. 2023 yılında 585 işçinin önlenebilir sebeplerden yaşamını yitirdiğinin vurgulandığı konuşmada “İşçi ölümlerinin en büyük sebebinden birisi taşeron çalışmadır” denildi. İş cinayetlerini önlemenin tek çıkış yolunun işçi örgütlenmesi ve mücadelesi olduğu belirtildi. Basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

“İşçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlamanın en temel yolu işçilerin örgütlülüğü, denetimidir. Ancak yasal olarak işçilerin örgütlenmesinin önünde engeller olmadığı belirtilse de fiiliyatta hakkını arayan, sendikaya üye olan, iş güvenliğinin olmamasına tepki gösteren işçiler işten atılıyor. Grevler yasaklanıyor ya da patronlar grev kırıcılığa başvuruyor. Sendikalı işçiler çeşitli bahanelerle işten atılmaya çalışılıyor. İşçilerin örgütlenme özgürlüğünü engellerseniz ölüm, yaralanma ve hastalıklara karşı da savunmasız bırakırsınız. Çünkü işçiler örgütlenmeleri vasıtasıyla işyerlerindeki üretim sürecine müdahale edebilir, bu durum işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması sonucunu doğurur.”

Basın açıklamasının okunmasının ardından KESK’e bağlı BTS adına yapılan konuşmada temizlik yapılması gereken alanların rant yüzünden kalmadığı vurgulandı. Konuşmada şunlar ifade edildi:

“Demiryolcuların asli olarak yapması gereken görevler hizmet alımı yoluyla taşeron işçilere yaptırılmaktadır. Bu kazaların sebebi özelleştirme, taşeronlaştırmadır. Bu tren burada temizlenemez. Trenin temizliği enerjinin kesik olduğu hatlarda yapılmalıdır. Ama rant yüzünden bu alanlar kalmamıştır. Arkadaşlarımız güvencesiz, düşük ücret, sendikasız olarak çalıştırılıyor. Sebebi özelleştirmedir. Biz kamu kurumlarının özelleştirilmesini istemiyoruz artık.”

BDSP, DEV TEKSTİL ve TOMİS’in destek verdiği eylemde sık sık “Taşeron çalışma yasaklansın”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Taşeron demek ölüm demektir”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı.

SES’ten yetki gaspına karşı eylem

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yetkili sendika olmalarına rağmen yetkinin başka bir sendikaya verilmesine ilişkin İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

“Sendika yetkiyi yöneticilerinden değil emekçilerden alır” pankartın açıldığı eylemde konuşmalar yapıldı. SES adına yapılan konuşmada örgütlenme faaliyetlerinin son 1 ay içerisinde hastane yönetimi tarafından baskı altına alındığını belirtildi.

SES ayrıca yetki sorunu çözülene kadar her gün saat 16.00’da başhekimlik önünde alkışlı protesto yapacaklarını duyurdu.