İçindekiler:

1 Temmuz 2024
Sayı: KB 2024/11

Sivas Katliamı'nın 31. yılı.
Bir kez daha halkı ve doğayı ölüme terk ettiler!
Düzen cephesinde "yumuşama" tartışması
Kayyım saldırısına geçit verme!
Yıkım "kararlı adımlarla" devam edecek!
Atanamamanın yeni adı akademi!
"Rezerv" demagojisiyle rant ve talan
Servet ve sefalet kutuplaşması derinleşiyor
"Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır!"
"Vergi" soygununa karşı mücadeleye!
Akkuyu NGS'de denetim insanlık dışı!
İşçi-emekçiler dört bir yanda direnişte!
Sınıf hareketi ve sınıf çalışmasının gündemleri
Soykırımcı İsrail rejiminin açmazları derinleşiyor
NATO yeni savaşlara hazırlanıyor
Emperyalist güçlerin "barış" arayışları
Emperyalist rekabetin Asya-Pasifik'teki yansımaları
Bolivya'da bir askeri darbe daha püskürtüldü
Bolivya'da başarısız darbenin ardından...
Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından.
Assange'ye "özgürlük" basın "özgürlüğüne" pranga
AfD Kongresi'ni yüz bin kirli protesto etti
Kenya'da vergi yasasına karşı eylemler
2023-2024 eğitim döneminin gösterdikleri
Göçmenlere dönük ırkçı saldırıların parçası olmayalım.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İşçi-emekçiler dört bir yanda hakları için direnişte!

 

İşçi-emekçiler dört bir yanda haklarını için başlattığı grev, eylem ve nöbetleri sürdürüyor. Manisa, İzmir, Gebze, Çankırı, Dilovası, İstanbul, Bursa, Sakarya, İskenderun ve Ankara’da işçi-emekçilerin hakları için başlattığı grev ve direnişler emek dostlarının dayanışma ziyaretleri ile sürüyor.

Manisa Akhisar Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ABP fabrikasında Birleşik Metal-İş’in yetkiyi alması üzerine patron örgütlülüğü kırmak için 32 işçiyi işten attı. İşçilerin fabrika önündeki direnişi 25 Haziran’dan bugüne devam ediyor.

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan KLS Klima’da Birleşik Metal-İş’e üye olan 4 işçi işten atıldı. İşçilerin sendikal hakları için başlattıkları direniş 25 Haziran’dan itibaren devam ediyor. İşçilere demokratik kitle örgütleri dayanışma ziyaretinde bulundu.

Gebze’de bulunan Mersen’de Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin gasp edilen toplu sözleşme hakları için başlattıkları grev 73 günü aşkındır devam ediyor.

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde bulunan Arteche (Esitaş Elektrik) fabrikasında insanca çalışma koşullarının sağlanması için Birleşik Metal-İş’e üye olan işçilerin direnişi sürüyor. Kod 49 ile işten atılan işçilerin 20 günü aşkındır direniyor.

İzmir Kemalpaşa’da bulunan Purmo Group işçilerin TİS talepleri için başlattığı grev 54 günü aşkındır devam ediyor.

İzmir Kemalpaşa’da bulunan Öz Gıda-İş üyesi Lezita işçilerinin grevi baskı ve saldırılara rağmen 116 gündür devam ediyor. Grevin 113’üncü gününde Ege İşçi Birliği üyeleri dayanışma ziyaretinde bulundu.

İzmir’de Tek Gıda-İş üyesi Kristal Yağ işçilerinin TİS talepleri için başlattığı grev 20 gündür devam ediyor. Kristal Yağ patronu işçilerin görüşme talebini reddetti.

Çankırı'da Sumitomo lastik fabrikası işçilerinin Petrol-İş ve işveren arasındaki TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlattıkları grevin 34 günü aşkındır devam ediyor. Greve KESK yöneticileri dayanışma ziyaretinde bulundu.

Perfetti’nin İstanbul’daki fabrikasında Tek Gıda-İş yetki aldıktan sonra Ayhan Yayla işten atılmıştı. Yayla’nın işe iade talebiyle fabrika önünde başlattığı direniş 139 gündür devam ediyor.

Bursa Gemlik’te Borusan Limanı’nda anayasal haklarını kullandığı için işten çıkarılan 37 işçinin direnişi devam ediyor. Liman-İş üyesi işçiler haklarını savunmak için İstanbul’da 2 Temmuz Salı günü saat 13.00’da gerçekleştirecekleri basın açıklamasına çağrı yaptı.

Sakarya Şehir Hastanesi Şantiyesinde ana firma ATR Yapı, taşeron Çetik ve Mirza Elektrik bünyesinde çalışan İYİ-SEN üyesi işçilerin gasp edilen hakları için başlattığı direniş 8’inci gününde (28 Haziran) sonuçlandı. Yapılan protokol ile tüm hakların eksiksiz olarak ödenmesi kayıt altına alındı.

İstanbul’da İnvest Vadi şantiyesinde işçiler ödenmeyen ücretleri için başlattığı direnişi onlarca metre yükseklikte 3’üncü gününde sürdürüyor. Direnişi duyuran Dev Yapı-İş “yüklenici firma ile taşeron arasındaki anlaşmazlığın faturasını işçiler ödemeyecek” diye seslendi.

İskenderun’da bulunan Yolbulan Metal’de TİS görüşmelerinde patronun düşük zam dayatmasına karşı greve çıkan işçilerin grevi sürüyor. Sefalet ücreti dayatmasına karşı 20 Haziran’da greve çıkan Öz Çelik-İş üyesi işçilere dayanışma ziyaretleri gerçekleştirildi.

Özel Sektör Öğretmenler Sendikası’nın taban maaş hakkının ÖMK’ya dahil edilmesi talebiyle Meclis Parkı’nda başlattığı nöbet 36 gündür devam ediyor. Öğretmenler yaptıkları açıklamada “Söz değil yasa istiyoruz” diye seslendi.

AKP’li Menemen Belediyesi’nden işten atılan işçileri işe iade talebiyle başlattığı direniş 29 Mayıs’tan bugüne devam ediyor. Direnişçi işçileri Ege İşçi Birliği’nin de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü dayanışma ziyaretinde bulundu.

CHP’li Çiğli Belediyesi’nde işten atılan 147 işçi işe iade talebiyle belediye binası önündeki direnişini sürdürüyor. İşçiler CHP ilçe dayanışma kuruluna giderek eylem yaptı. İşçiler “işimizi geri istiyoruz” sloganları attı.

Kadıköy Rıhtım’da belediye şirket işçilerinin kadro talebiyle her Salı gerçekleştirdiği oturma eylemleri sürüyor. İşçiler “Kadrolu ve güvenceli çalışma” talep ediyor.

Direnişçi Mahmut Konuk kişisel banka hesaplarına el konulması üzerine Selanik Caddesi’nde bulunan Vergi Dairesi önünde akşamları 17.00’da oturma eylemi başlattı.

Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının “vergide adalet” talebiyle her Çarşamba başlattıkları eylemler sürüyor.

 

Borusan Port işçilerinden eylem

 

Bursa’nın Gemlik ilçesinde Liman-İş’e üye olduğu için işten atılan ve direnişe başlayan Borusan Port işçilerinin direnişi 22 Mayıs’tan beri devam ediyor.

İşçiler İstanbul Rumeli Hisarı’nda bulunan Borusan Holding önünde basın açıklaması yaptı. “Borusan işçisi yalnız değildir”, “Sendikalı olmak anayasal haktır engellenemez”, “Birleşe birleşe kazanacağız” yazılı pankartlarının açıldığı eylemde basın metnini Liman-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Musa Kizir okudu. Kizir gelinen süreci aktararak Borusan yönetiminin sözünü tutmadığını belirtti. Kizir Borusan yönetimini bu usulsüzlüklere son vermeye, masaya oturmaya ve işçilerinin taleplerini kabul etmeye çağırdı.