02 Nisan 2005
Sayı: 2005/13 (13)


  Kızıl Bayrak'tan
  1 Mayıs’ı kazanmak için etkili, yaygın bir sınıf çalışması!
  Devrimci gruplardan ortak çağrı: “Birleşik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs için ileri!”
  Provokasyon sermaye devletinin mayasında var!
  Burjuva şovenizminin karşısına işçi sınıfının enternasyonal kızıl bayrağıyla çıkalım!
  İncirlik bölge halklarına saldırının “merkezi üssü” oluyor
  Özelleştirme saldırısı ve birleşik mücadele
  Sağlıkta özelleştirme saldırısı hızlandı
  Şovenist histeri ve sendikalar

  KESK'e bağlı sendikaların genel kurulları; Bir kez daha ilkesiz ittifaklar

  Burjuva siyaset döngüsü, AKP ve
seçenekler
  Son gelişmeler ışığında ordu-siyaset
ilişkisi
  İstanbul Üniversitesi af aldatmacasını
boşa çıkartacak!
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/8: Emperyalist savaş ve Ortadoğu halkları
  Kırgızistan’daki darbenin ardındaki
ABD eli
 İşgal ordusuna asker toplamak için
şovenist kampanya
ABD emperyalizmi Suriyeli işbirlikçileri hazırlıyor
 İ.Ü.’nde Kızıldere
anması
 İstanbul Liseli Gençlik Platformu’ndan
(İLPG) Kızıldere anmaları
 Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda
Kızıldere anması
Bültenlerden
Newroz kutlamalarının ardından
Avrupa Birliği Sosyal Şartı ve boş beklentiler
GOP-DER açılış şenliği yapıldı
Tuzla Deri-İş Şube Başkanı Hasan
Sonkaya ile konuştuk
2. Eğitim-Sen Genel Merkez Kurultayı’nda tüzük ihlali
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İstanbul Liseli Gençlik Platformu'ndan (İLPG) Kızıldere anmaları...

Devrimci irade teslim alınamaz!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu olarak devrimci mirasımıza sahip çıktığımızı, çıkardığımız her bültende ve katıldığımız her eylem ve etkinlikte önemle vurguluyoruz. Kızıldere direnişinin yıl dönümü olan 30 Mart tarihini de, bu vesileyle güçlü bir önçalışmaya dayanan anmalar ve toplantılar dizisi ile toplam çalışmamızın bir parçası haline getirdik. 30 Mart tarihinden iki hafta önce çıkardığımız kuşlarımızı yaygın bir biçimde çalışmamız olan ve olmayan bir dizi okulda ve kent merkezlerinde kullandık. Okullarımızda 30 Mart tarihinden bir hafta önce Kızıldere'ye ilişkin toplantılar yaptık ve yakın çevremizi düzenleyeceğimiz etkinliklere ilişkin bilgilendirdik ve teknik planlamaları onlarla beraber yapabilme gayretini gösterdik. Sonuç itibariyle 30 Mart günü bir dizi okulda anma ve toplantılar gerçekleştirebildik.

İLGP

Kızıldere şehitleri ölümsüzdür!

Refhan Tümer Lisesi'nde 30 Mart günü Kızıldere ile ilgili bir anma gerçekleştirmeye karar verdikten sonra alanımızdaki diğer gruplara toplantı çağrısı yaptık. DGH'lı liselilerle beraber örgütlediğimiz anma etkinliğimizi 35 kişiyle gerçekleştirdik. Kapalı bir sınıfta gerçekleştirdiğimiz anmaya, devrim şehitleri için saygı duruşuyla başladık. Ardından şiir ve müzik dinletisinin olduğu etkinlikte, Kızıldere ve devrimci direngenliği anlatan bir de metin okuduk. Kızıldere marşı ile etkinliğimiz son buldu. Oldukça coşkulu geçen etkinliğimiz bize güç ve moral verdi.

Refhan Tümer Lisesi/İLGP

Kızıldere'de yakılan direniş ateşi sönmeyecek!

Çemberlitaş Kız Lisesi'nde Kızıldere şehitleri şahsında tüm devrim şehitlerini andığımız bir sınıf anması gerçekleştirdik. 15 kişi ile gerçekleştirdiğimiz anmaya saygı duruşuyla başladık. Devrimci mücadelenin gerektirdiği kararlılığa, devrimci iradeye vurgu yapılan bir konuşmanın ardından, 30 Mart gününün Türkiye devrim tarihi açısından taşıdığı öneme vurgu yapan bir de metin okundu. Katılan arkadaşlarımızın sorularıyla açılan tartışmalar etkinliğimizi canlı ve anlamlı kıldı. Şiirlerin de okunduğu etkinliğimiz ertesi gün İstanbul Üniversitesi'nde gerçekleşecek olan Kızıldere etkinliğine yaptığımız çağrı ile son buldu.

Etkinliğin öncesinde lisemizde kuşlama yapılmış olması, Kızıldere gündemini etkinliğimize katılmayan öğrencilerin gündemine de sokabilmemizi sağladı.

Çemberlitaş Kız Lisesi/İLGP

Kızıldere son değil, savaş sürüyor!

Tam 33 yıl önce Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyü tarihe geçecek, hep onurla bahsedilecek bir direnişe tanık oldu. Deniz Gezmiş,Yusuf Aslan, Hüseyin İnan'ın idam kararı gündeme geldiğinde Mahir Çayan ve yoldaşları idam kararını engellemek için NATO'nun Ünye Üssü'nde çalışan üç İngiliz teknisyeni kaçırır ve Kızıldere köyünde bir eve saklanırlar. Düşman Mahirler'in saklandığı evi kuşatır ve Onlar'ı katleder.

Kızıldere'yi unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı dosta düşmana göstermek ve insanların gündemine sokmak için bir ay önceden okullarımızda Kızıldere anması yapma kararı aldık. Ertuğrul Gazi Lisesi'nde de bir anma yapmayı planlıyorduk. Tek tek insanlarla konuşarak ve son hafta çıkardığımız kuşları okulda ve çevresinde kullanarak anmaya hazırlık yaptık. 30 Mart günü öğlen molasında bir sınıf anması yaptık. Yaklaşık 25 kişinin katıldığı anmaya Kızıldere'de şehit düşenlerin şahsında tüm devrim ve sosyalizm şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladık. Daha sonra bir arkadaşımız Nazım Hikmet'in bir şiirini okudu. En son Kızıldere direnişinin önemini ve bizlere kazandırdıklarını anlatan bir konuşma yapıldıktan sonra anmamızı bitirdik.

Biz dağıldıktan sonra anmanın bir şekilde haberini alan müdür ve birkaç öğretmen anmanın yapıldığı sınıfa geldi. Bu davranışları onların liselilerin politikleşmesinden ne kadar çok korktuklarını bizlere bir kez daha gösterdi. Ama ne kadar korksalar da, ne kadar bizleri apolitikleştirmeye çalışsalar da, bizler onların istediği gibi liseliler olmayacağız!..

Ertuğrul Gazi Lisesi/İLGP

Devrimci mirasa sahip çıkıyoruz!

Hatice Bayraktar Lisesi'nde 30 Mart öncesinde yakın çevremizle yaptığımız toplantı sonucunda, bu kez bir anma gerçekleştirmek yerine, 30 Mart gününde daha geniş bir toplantı örgütleme gayreti içine girmeye ve bu toplantıda, Kızıldere üzerinden devrimci mirasa sahip çıkmanın önemini tartışmayı ve tartıştırmayı uygun görmüştük. Bu vesileyle 30 Mart günü yaklaşık 15 kişiyle bir toplantı örgütledik. Toplantı bir arkadaşımızın Kızıldere direnişinin tarihine ve devrimci mirasa sahip çıkmanın önemine ilişkin yaptığı bir sunumla başladı. Ardından bugün ‘68'lerin devrimci ruhunu yaşatabilmek üzerine güncel planda üzerimize düşen görevleri tartıştık ve 1 Mayıs çalışmamıza dair ana hatlarıyla bir planlama yaparak toplantıyı sonlandırdık. Bir anma yapamamıza karşın yerel çalışmamız açısından oldukça anlamlı ve etkili bir toplantı örgütlemiş olduk.

Hacı Hatice Bayraktar Lisesi/İLGP

Kızıldere şehitleri yolumuzu aydınlatıyor!

Okulumuzda 30 Mart gününe ilişkin bir anma yapmak yerine, bir toplantı örgütleyerek Kızıldere'yi arkadaşlarımıza anlatmayı ve devrim davasının anlamını onlarla tartışabilmeyi tercih ettik. Toplantımızı 10 kişiyle gerçekleştirdik. Ancak toplantımız yerel çalışmamız açısından anlamlı sonuçlar doğuracak tartışmalara sahne oldu. Özellikle 1 Mayıs'a ilişkin bir yerel çalışma hattını tartışabilmiş olmamız, bizim açımızdan toplantımızın en verimli yanına işaret ediyor. Toplantımızı yerelde daha geniş bileşenlerle toplantılarımızı sürdürme kararı alarak bitirdik.

İncirtepe Lisesi/İLGP

----------------------------------------------------------------------------------------

“Kızıldere şehitleri ölümsüzdür!”

30 Mart 1972'de Kızıldere'de katledilen THKP/C ve THKO militanları şahsında tüm devrim şehitlerini Çukurova Üniversitesi'nde gerçekleştirdiğimiz bir basın açıklamasıyla andık.

Ekim Gençliği, Yeni Demokrat Gençlik, Öğrenci Koordinasyonu ve Sosyalist Gençlik Derneği olarak 30 Mart Çarşamba günü, R1 kantini önünde bir basın açıklamasıyla Kızıldere şehitlerini anmayı planladık. 29 Mart günü anmamızın duyurusunu fakültelere asarak öğrencilere çağrı yaptık. Anma günü saat 12.00'de kantin içerisinde “Kızıldere şehitleri ölümsüzdür!” şiarlı pankartımızı açarak, sloganlarla anmayı yapacağımız yere geldik. Pankartın arkasında Mahir Çayan'ın resmi ve çevresinde yaktığımız meşaleler vardı. Bir aksaklık yüzünden katledilen diğer devrimcilerin resimlerini eylemde kullanamadık. Yaptığımız basın açıklamasında, “Onlar dalgalandırdıkları devrimin bayrağına leke düşürmeden bugünlere teslim ettiler. Bu bayrak artık bizlerin omuzlarında yükselecek. Bizler devrimci dayanışmayı, siper yoldaşlığını, kararlılığı, inancı ve öfkeyi Kızıldere'de şehit düşen yoldaşlarımızdan öğrenmeye devam ediyoruz” diyerek, yaratılan devrimci değerlere sahip çıktığımızı haykırdık. Açıklamadan sonra kısa bir müzik dinletisi gerçekleştirdik. Kızıldere ve Gündoğdu marşlarını söyledikten sonra anmamızı bitirdik.

Ekim Gençliği/Çukurova Üniversitesi

-----------------------------------------------------------------------------------------

Kızıldere şehitleri ölümsüzdür!

Kızıldere katliamı ve direnişi Zonguldak Karaelmas Üniversite'sinde bir etkinlikle anıldı. 30 Mart günü Ekim Gençliği, SGD, SDG, EHP, DGH ortak bir anma gerçekleştirdi. Anmaya yaklaşık 30 kişi katıldı. Mart ayında ve Kızıldere'de şehit düşenlerin şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşuyla başlayan anma, Kızıldere direnişinin anlamını ve önemini anlatan bir konuşma ile devam etti. Ardından şiirler okundu, marşlar söylendi.

Zonduldak Gençlik Derneği'ne üye öğrenciler de Ali Koç'un mezarı başında bir anma gerçekleştirdiler.

Ekim Gençliği/ZKÜ