02 Nisan 2005
Sayı: 2005/13 (13)


  Kızıl Bayrak'tan
  1 Mayıs’ı kazanmak için etkili, yaygın bir sınıf çalışması!
  Devrimci gruplardan ortak çağrı: “Birleşik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs için ileri!”
  Provokasyon sermaye devletinin mayasında var!
  Burjuva şovenizminin karşısına işçi sınıfının enternasyonal kızıl bayrağıyla çıkalım!
  İncirlik bölge halklarına saldırının “merkezi üssü” oluyor
  Özelleştirme saldırısı ve birleşik mücadele
  Sağlıkta özelleştirme saldırısı hızlandı
  Şovenist histeri ve sendikalar

  KESK'e bağlı sendikaların genel kurulları; Bir kez daha ilkesiz ittifaklar

  Burjuva siyaset döngüsü, AKP ve
seçenekler
  Son gelişmeler ışığında ordu-siyaset
ilişkisi
  İstanbul Üniversitesi af aldatmacasını
boşa çıkartacak!
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/8: Emperyalist savaş ve Ortadoğu halkları
  Kırgızistan’daki darbenin ardındaki
ABD eli
 İşgal ordusuna asker toplamak için
şovenist kampanya
ABD emperyalizmi Suriyeli işbirlikçileri hazırlıyor
 İ.Ü.’nde Kızıldere
anması
 İstanbul Liseli Gençlik Platformu’ndan
(İLPG) Kızıldere anmaları
 Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda
Kızıldere anması
Bültenlerden
Newroz kutlamalarının ardından
Avrupa Birliği Sosyal Şartı ve boş beklentiler
GOP-DER açılış şenliği yapıldı
Tuzla Deri-İş Şube Başkanı Hasan
Sonkaya ile konuştuk
2. Eğitim-Sen Genel Merkez Kurultayı’nda tüzük ihlali
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

GOP-DER açılış şenliği yapıldı...

İşçi ve emekçilerin mücadelesinde yeni bir mevzi!

Gaziosmanpaşa, emekçilerin yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Derneğimizin faaliyet yürüttüğü Elma Bahçesi ise irili ufaklı yüzlerce fabrikanın bulunduğu, çoğu genç işçilerden oluşan bir işçi havzası.

Bölgemizdeki işçiler diğer bölgelerdeki sınıf kardeşleri ile benzer sorunlar yaşıyorlar. Sosyal haklardan yoksunluk, sigortasız çalışma, zorunlu mesai, düşük ücretler, ücretlerin zamanında ödenmemesi, sendikal hakkın gaspı, öne çıkan sorunların başında geliyor. Birçok sorunla yüzyüze kalan işçi sınıfının en büyük handikabı ise örgütsüz ve dağınık olması. Bölgemizde böyle bir ihtiyacın ürünü olarak başlattığımız dernek çalışmamız yaptığımız açılış etkinliği ile yeni bir evreye girmiş bulunuyor.

Mart ayının yoğun gündemleri arasında gerçekleştirdiğimiz dernek açılışımız oldukça anlamlı bir tablo ortaya çıkardı. Yaklaşık iki aylık pratik bir çalışmaya konu ettiğimiz dernek çalışması vesilesiyle yaklaşık 10 bin açılış davetiyesini fabrikalar başta olmak üzere semtimizde yoğun bir şekilde kullandık. Açılış duyurusunun yapıldığı bin adet afişi bölgemize yaygın bir şekilde yaptık. Dernek çalışmasına çevre- çeper tüm ilişkilerimizi katarak açılış etkinliğinin sahiplenilmesini sağladık.

27 Mart Pazar günü saat 14:00'te açılış etkinliğimiz başladı. Salonumuzun dar olmasından dolayı yaşadığımız sıkıntıyı dışta bırakırsak teknik açıdan hiçbir olumsuzluk yaşamadık.

Açılış programı yönetim kurulu adına yapılan bir konuşma ile başladı. Konuşmanın ilk bölümünde dünya ölçeğinde emperyalist saldırganlığa karşı halkların direnişine vurgu yapıldı. Konuşmanın ikinci bölümünde ise ABD emperyalizmi şahsında yaşanan saldırganlığın ülkemize yansımaları ve güncel gelişmeler ele alındı. Arkadaşımız kölelik yasaları, sosyal yıkım saldırıları, hak gaspları, SSK'ların özelleştirilmesi ve son olarak SEKA direnişine yaptığı vurgunun ardından konuşmasını “Dışarıda kardeş halklara dönen namlular içeride de AKP hükümeti eliyle işçi ve emekçilere döndürülüyor” dedi. Konuşmasının sonunda ise bu sorunların kaynağına karşı mücadele etmenin önemine vurgu yaparak derneğin bu konuda mütevazı bir adım olduğunu ifade etti.

Açılış konuşmasının ardından dünyada ve Türkiye'de devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler adına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Ardından “Ellerimiz” isimli sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyonun sonundaki “Gücünü GOP-DER'de birleştir!” yazısı güçlü bir şekilde alkışlanarak selamlandı.

Grup Eksen etkinliğe marşları ve türküleri ile katılırken kitle marşlara eşlik etti.

Aradan önce Sefaköy İKE'den bir arkadaşımız şiirleriyle kitleyi coşturdu.

İlk oyunlarını GOP-DER'de sergileyen “Kimsesiz Tiyatro Grubu” sahneye çıktı. “Sevim Taşan” isimli oyunun ardından tiyatro grubu tarafından yapılan konuşmada “Bugünün bizim açımızdan iki önemi var. Birincisi bugün Dünya Tiyatrolar Günü, ikinci olarak da bizler Kimsesiz Tiyatro Grubu olarak ilk oyunumuzu emekçilerin karşısında oynadık. Bu bizim için oldukça anlamlı” denildi. GOP-DER'in açılışının selamlandığı konuşma alkışlandı.

Ardından dernek çalışanı bir işçi arkadaşımız Hasan Hüseyin'in “Adım İbrahim!” isimli şiirini okudu.

Etkinliğin sonuna doğru, aynı zamanda kendisi de bir işçi emeklisi olan şair dostumuz Rahime Henden bize kısa bir şiir dinletisi sundu. Dinletinin sonuna doğru mahallemizin yerel ozanı Ezik Ozan da etkinliğimize bir şiiri ile renk kattı. Rahime Henden ve Ezik Ozan işçiler tarafından yoğun alkış aldı.

Etkinlik boyunca derneğin açılışına gelen mesajlar okundu. Sefaköy ve Şahintepe İKE, Topkapı'dan matbaa işçileri, bölgemizden tekstil işçileri, Barbaros Mahallesi Gençliği, Ekim Gençliği, İLGP mesajları ile açılışımızı selamlarken yaklaşık 160 gündür direnişte olan Lider Kargo işçilerinin mesajı alkışlarla kesildi. Kargo Lider işçilerinin mesajından önce yapılan sunumda 160 gündür soğuğa, kara, patronun ayak oyunlarına direnen Kargo Lider işçilerinin direnişi anlatılarak GOP-DER'in Kargo Lider işçilerinin direnişinin yanında olduğu ifade edildi.

Etkinlik kapanış konuşması ile devam etti. Kapanış konuşmasında derneğin amacının ne olduğu tekrar ifade edildi. “Bizler bir bayrak yükselttik. GOP işçilerinin artık bir derneği var!” denilerek işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'a katılım çağrısı yapıldı.

Kapanış konuşmasının ardından derneğin önüne çıkan kitle burada halaylarla etkinliği sürdürdü. Çekilen halayların ardından “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber, ya hiçbirimiz!” sloganları gür bir şekilde atıldı. Etkinliğe çoğu bölge fabrikalarından işçiler ve semtten emekçiler olmak üzere 150 kişi katıldı.

GOP-DER'in yükselttiği mücadele bayrağını açılış şenliğimizden aldığımız güç ve moral destekle 1 Mayıs'a taşıyacağız.

GOP işçilerinin artık bir derneği, bir mücadele mevzisi var!

İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!

GOP-DER'den işçiler