30 Nisan 2005
Sayı: 2005/17 (17)


  Kızıl Bayrak'tan
   1 Mayıs'ta alanlara!.. İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!
  Halkları köleleştirme saldırısına karşı
mücadeleyi yükseltelim!
  “Tıkırında”ki ekonominin sosyal
gerçekleri
  İç göç MGK'nın gündeminde
  Kütahya'da işçi katliamı! Katliamın sorumlusu sermaye sınıfı ve devleti
  Genelkurmay Başkanı konuştu... ABD çıkarlarını
korumaya devam!
  Özelleştirme saldırısı; Son gelişmeler ve eylemler.
  Vatikan'ın başına bir Nazi seçildi!
  Ermeni soykırımı yeni soykırımlara suç ortaklığı ile gizlenmeye çalışılıyor
  Ülke çapında KESK eylemleri
  Ankara'da SİP-TKP ile BAGEH arasında gerilim
  Güney Kürdistan sorunu üzerine ön düşünceler/H. Fırat
 İstanbul'da BDSP pikniği
1 Mayıs hazırlıklarından

 Ekvador; ABD işbirlikçisi başkan ülkeden kaçtı

 Amerikan adaleti işkenceci aklıyor
 Hatice Yürekli anıldı
Biji 1 Gulan!
Bültenlerden...
Kurtköy; Yıkımlara geçit vermeyeceğiz!
Çok sağcı bir Papa/ Vicente Navarro
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Genelkurmay Başkanı konuştu...

ABD emperyalizminin çıkarlarını korumaya devam!

Düzen cephesinde geçtiğimiz haftaya Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün yaptığı konuşma damgasını vurdu. Genelkurmay Başkanı, ordunun ekonomik, sosyal sorunlarıyla ilişkin bilinen görüşlerini yineledi. İç göç ve ekonomik sosyal sorunlar üzerinde durdu.

Genelkurmay Başkanı İncirlik Hava Üssü'nün ABD tarafından enine boyuna kullanılması çerçevesindeki görüşlerini de dile getirdi. ABD bu üssü bugüne kadar her türlü kirli işinde zaten kullanılagelmişti. Üssün daha etkin ve ön koşulsuz olarak kullanılması ABD'nin yeni isteği olarak ortaya çıkıyor.

Hükümet Genelkurmay Başkanı'nın konuşmasına tam destek verdi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Fırat, “Genelkurmay Başkanı'mızın konuşması olgun ve doğru mesajlarla doluydu” diyerek konuşmacının yanında yerini aldı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Hilmi Özkök'ün konuşmasını alkışlayanlar arasındaydı. Abdullah Gül, Haziran'da süresi dolacak olan İncirlik Üssü'nün kullanım izninin uzatılacağı mesajını da vermeyi ihtimal etmedi.

Sermaye medyasının önemli bir kısmı da, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün açıklamalarını cepheden destekledi. İncirlik anlaşmasının önünde herhangi bir engelin kalmamış olması Amerikancı medyayı sevince boğdu.

ABD İncirlik Üssü'nü tüm kirli işlerde kullanıyor

ABD İncirlik Üssü'nü süresiz olarak, belirli bir kullanım kısıtlaması olmadan fiilen kullanıyor. İncirlik Üssü'nden kalkan uçaklar hem Afganistan'ın hem de Irak'ın bombalanmasında etkin olarak kullanıldı. ABD'nin İncirlik'i ve Türkiye toprakları üzerinde bulunan diğer üsleri Irak halkına yönelik yıkım ve katliamlarda kullandığı, ABD ordusuna ait internet sitelerine bile yansıdı. ABD ordusuna ait bir internet sitesinde İncirlik Üssü'nün kullanılmasına ilişkin şu bilgiler veriliyor:

“İncirlik Üssü ABD ordusunun operasyonal görevlerinde kullanılıyor. Güney bölgesinde yapılan operasyonlarda İncirlik Üssü'nden kalkan uçaklar görev alıyor. Ayrıca acil müdahale ihtiyacını gidermek için ek savaş uçakları da İncirlik Hava Üssü'nde hazır bulunduruluyor.”

Bu sözler İncirlik Üssü'nün, ABD'nin Irak halkının kitlesel kıyımına yolaçan katliamlarında kullandığının açık itirafıdır.

Operasyonel çerçevede İncirlik Üssü'nün kullanılması ne anlama geliyor? Irak halkını hedef alan, operasyon adı altında yapılan katliamlar sonucunda onbinlerce Iraklı katledildi. 1 milyon Iraklı çeşitli yerlerinden yaralandı. Yapılan bombardımanlar nedeniyle Iraklılar'ın %80'nin barınacak evi, içebileceği bir bardak temiz suyu bile yok.

ABD, İncirlik Üssü'nü bugüne kadar fiilen dilediği gibi kullandı. İncirlik için söylediklerimiz diğer üsler ve limanlar için de geçerlidir. Ancak, ABD bununla da yetinmemektedir. Uşak takımından üslerin ve limanların kullanımında tam bir serbestlik istemektedir. Sermaye iktidarının tüm kurumlarıysa, ABD emperyalizminin bu istemlerinin yerine getirilmesi için koordineli olarak ve kusursuzca çalışıyorlar.

Genelkurmay Başkanı, “İncirlik Üssü'nün ABD tarafından kullanılıp kullanılmayacağı konusunda son sözü TC hükümeti ve Başbakan söyleyecek” diyor. Bu koca bir yalandır ve gerçek işleyişe dair gerçekleri tersyüz etme çabasının bir yansımasıdır.

Sermaye devletinin işleyişinde yetkili olan kurumun MGK olduğu biliniyor. MGK'nın aldığı kararlarda asıl belirleyici gücün Genelkurmay olduğu ise açık bir gerçektir. Güya ‘tavsiye' niteliğindeki MGK kararlarının, sermaye hükümetlerince bir noter titizliği ile onaylanması rejimin temel işleyiş kuralıdır. Sermaye hükümetlerinin MGK karalarını uygulamama şansı yoktur.

Sermaye hükümeti İncirlik konusunda Genelkurmay'la aynı fikirde...

AKP Genel Başkan yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün konuşmasını beğendiğini, “Genelkurmay Başkanı'nın açıklaması bence aklı selimin toplamıydı, kendisini tebrik ederim. Aklı selim bir devlet adamına sahip olmaktan mutluluk duydum. Genelkurmay Başkanı'mızın belirttiği gibi birçok tehlike var. İrtica da bu tehlikelerden biridir. İncirlik sorununu da MGK kararı doğrultusunda şekillendireceğiz” sözleriyle ifade ediyor.

Bu zat, AKP'nin Genel Başkan Yardımcısı, AKP de güya yürütmeden sorumlu hükümet pozisyonunda bulunuyor. Bir parti düşünün ki tek başına mecliste çoğunluğu elinde bulunduracak, hükümet kuracak ve bundan sonra da generallerin yaptığı her açıklamayı hararetle alkışlayacak. Tabanının hassasiyetini bile önemsemeden, Genelkurmay Başkanı'nın “irtica tehlikesi”ne ilişkin açıklamalarına destek verecek. Bu ikiyüzlülük sadece AKP hükümetinin değil, tüm sermaye hükümetlerinin ortak kaderidir. Fakat AKP bunda daha şimdiden tüm ötekileri geride bırakmış görünüyor.

İncirlik kararı çerçevesinde CHP ile görüşme sözkonusu olduğunda, hükümet yetkisini hiç kimseyle paylaşmaz diyen aynı Dengir Mir Mehmet Fırat, generaller konuşunca “evet efendimci” pozisyonuna girerek yerlerde sürünüyor.

Her konuda olduğu gibi İncirlik konusunda da medya ABD'nin hizmetinde

Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün verdiği mesajlar, sermaye medyasında geniş yer buldu. 1,5 saat süren konuşma neredeyse tüm televizyon kanallarında canlı olarak yayınlandı. Konuşma gazetelerin manşetlerine taşındı. Manşetlerin önemli bir kısmı konuşmayı onaylayan nitelikteydi. Kısacası, burjuva medyası Genelkurmay Başkanı'nın haklılığı konusunda genel olarak fikir birliği içindeydi. “Avrupa Birliği kapısındaki Türkiye'ye Genelkurmay Başkanı'nın bu kadar öne çıktığı bir tablo yakışmıyor” şeklindeki kimi vurguları içeren yorumlarsa gölgede kaldı.

Hürriyet gazetesi “İşte uçuş planı” manşetiyle, İncirlik'in ABD tarafından kullanılması izninin çıktığını okuyucularına sevinçle duyurdu. Milliyet'te ise konu “İncirlik için mutabakat” manşeti ile öne çıktı. Sermaye basını, İncirlik'in ABD'ye peşkeş çekilmesi yolundaki karardan duyduğu memnuniyeti gizleme gereği duymayarak ne denli Amerikancı bir çizgide olduğunu bir kez daha gösterdi.

ABD son 60 yıldır Türkiye'nin iktisadi-sosyal-siyasal ve kültürel süreçlerine damgasını vurmaktadır. Genelde emperyalizmin, özelde ise, ABD emperyalizminin, denetimi ve egemenliği toplumsal yaşamımızın her alanında hissedilmektedir.

Tüm iktisadi ve siyasal süreçleri İMF ve DB yönlendirmektedir. İç ve dış savunma politikasını Pentagon belirlemektedir. İç güvenliğe dair tüm önlemlerin merkezinde CİA oturmaktadır. ABD'nin güvenini kazanmamış hiçbir hükümetin ne kurulma, ne de ayakta kalma şansı vardır. Sadece İncirlik değil, tüm ülke toprakları boydan boya ABD'nin hizmetine sunulmuştur.

Emperyalizme karşı mücadele ateşi bugün Irak'ta daha gür yanıyor. Türkiye işçi sınıfı ve emekçileri emperyalist işbirlikçiliğine direndiği oranda, Irak'ta yanan direniş ateşi daha da büyüyüp ABD emperyalizmini yakacaktır.