30 Nisan 2005
Sayı: 2005/17 (17)


  Kızıl Bayrak'tan
   1 Mayıs'ta alanlara!.. İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!
  Halkları köleleştirme saldırısına karşı
mücadeleyi yükseltelim!
  “Tıkırında”ki ekonominin sosyal
gerçekleri
  İç göç MGK'nın gündeminde
  Kütahya'da işçi katliamı! Katliamın sorumlusu sermaye sınıfı ve devleti
  Genelkurmay Başkanı konuştu... ABD çıkarlarını
korumaya devam!
  Özelleştirme saldırısı; Son gelişmeler ve eylemler.
  Vatikan'ın başına bir Nazi seçildi!
  Ermeni soykırımı yeni soykırımlara suç ortaklığı ile gizlenmeye çalışılıyor
  Ülke çapında KESK eylemleri
  Ankara'da SİP-TKP ile BAGEH arasında gerilim
  Güney Kürdistan sorunu üzerine ön düşünceler/H. Fırat
 İstanbul'da BDSP pikniği
1 Mayıs hazırlıklarından

 Ekvador; ABD işbirlikçisi başkan ülkeden kaçtı

 Amerikan adaleti işkenceci aklıyor
 Hatice Yürekli anıldı
Biji 1 Gulan!
Bültenlerden...
Kurtköy; Yıkımlara geçit vermeyeceğiz!
Çok sağcı bir Papa/ Vicente Navarro
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ankara'da anma:

“Hatice Yürekli yoldaş yaşıyor!”

Ankaralı komünistler 23 Nisan günü Yüksel Caddesi'nde Hatice Yürekli anması gerçekleştirdiler. “Hatice Yürekli yoldaş yaşıyor! Zafer devrim davasınındır!/BDSP” pankartının açıldığı eylemde, yoğun yağmur nedeniyle anma programı planlanan şekilde gerçekleştirilemedi.

Yüksel Caddesi'nin Mithatpaşa girişinde pankartın açılması ve sloganlarla yürüyerek başlayan eylem Yüksel Caddesi'nde anma programıyla devam etti. İlk önce Hatice Yürekli şahsında tüm devrim ve sosyalizm şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Ardından BDSP adına bir metin okundu. Bir arkadaş devrimci direngenliği anlatan bir şiir okudu. Bize Ölüm Yok ve Enternasyonal marşları hep bir ağızdan coşkuyla söylendi. Eylemde Ümit Altıntaş, Habip Gül ve Hatice Yürekli yoldaşların fotografları ve kızıl bayraklarla taşındı. Eylemde “Hatice Yürekli ölümsüzdür!”, “Barikatta bir ses, Hatice yoldaş ölmez!”, “Habip yoldaş yaşıyor, Ümit yoldaş yaşıyor, Hatice yoldaş yaşıyor! Devrimciler ölmez devrim davası yenilmez!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganları sağanak yağmurun inadına gür bir şekilde haykırıldı. Hatice yoldaş ölümsüzler kervanına katıldığı Ankara'da güçlü bir şekilde anıldı.

Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!

Kızıl Bayrak/Ankara

------------------------------------------------------------------------------------------

Hatice yoldaşı ölüm yıldönümünde andık...

“Devrimci irade teslim alınamaz!”

Hatice Yürekli yoldaş, 22 Nisan 2001'de, Ölüm Orucu direnişinde ölümsüzleşti. Hatice yoldaşın ölümünün 4. yıldönümünde bir anma gerçekleştirdik. Salona Hatice, Habip ve Ümit yoldaşların fotografları ile “Devrimci irade teslim alınamaz!” şiarının yeraldığı pankart asıldı. Etkinliğimiz Hatice yoldaş şahsında parti ve devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Açılış konuşmasında Hatice yoldaşın devrimci siyasal yaşamından kesitler verildi, devrimci irade ve kararlılığına vurgu yapıldı. Hatice yoldaşın partili mücadelede tuttuğu yere ve bizlere bırktığı mirasa değinildi.

Açılış konuşmasının ardından yoldaşları Hatice yoldaş hakkında düşüncelerini paylaştılar. Duygu yüklü ve anlamlı konuşmalarda Hatice yoldaşın Ölüm Orucu sürecinde ve siyasal yaşamındaki direnişçi tutumu, partili ve örgütlü kimliği, partinin düşünen ve savaşan bir militanı olduğu vurguları öne çıktı. Tüm konuşmalardan çıkan en temel sonuç ise, onun/onların devrimci siyasal yaşamlarının örnek alınması ve onlardan öğrenilmesi gerekliliği oldu. Siyasal faaliyetimizin geldiği aşama itibariyle daha ileriyi kucaklamanın yoldaşlardan öğrenilerek yapılacağı, aynı zamanda bunun onlara borcumuz olduğu da vurgulandı.

Yapılan konuşmaların ardından etkinlik müzik dinletisi ile devam etti. Son olarak hepbir ağızdan söylenen Enternasyonal ile anma sona erdi.

Hatice yoldaşın ölüm yıldönümünde yoldaşları tarafından anılmasının önemi açık. Ancak asıl ihtiyacımız Hatice ve diğer şehit yoldaşlarımızla bütünleşmiş partili ve devrimci kimliği geniş işçi ve emekçilere anlatabilmek, bu yiğit devrimcilerin yaşamlarının örnek olabilmesini sağlamaktır.

İstanbul'dan komünistler

------------------------------------------------------------------------------------------

Hatice yoldaşın bıraktığı bayrağı Çukurova'da dalgalandırmaya devam edeceğiz!

20 Ekim 2000 yılında Ölüm Orucuna başlayarak Partimiz'in bayrağını daha da kızıllaştıran Hatice yoldaş 22 Nisan 2001'de şehit düştü.

Adanalı komünistler olarak 22 Nisan günü bir anma gerçekleştirdik. Şehit düşen yoldaşların resimlerini karanfillerle süsledik. Anma Hatice yoldaş şahsında tüm devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Daha sonra bir yoldaşımız Hatice yoldaşın hayatını anlatan bir yazı okudu. Yoldaşlarımızın sevdikleri türküleri hep birlikte söyledik.

Şiirlerin okunmasından sonra tartışmaya geçildi. Tartışmada, yoldaşlarımızı yaşatmanın onları aşmaktan geçtiği vurgulandı. Ayrıca 2005 1 Mayıs'ını kazanmanın önemi üzerinden tartışmalar yapıldı. Ardından söz Hatice yoldaşı tanıyanlara bırakıldı.

Ayrıca Çukurova Üniversitesi'ndeki fakülte camlarına, Hatice yoldaşın fotografının olduğu ve “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!” şiarının yeraldığı Ekim Gençliği imzalı pullar yapıldı.

Komünistler olarak Hatice yoldaşın bıraktığı bayrağı Çukurova'da dalgalandırmaya devam edeceğiz.

Adana'dan komünistler

-------------------------------------------------------------------------------------------

Hatice yoldaşı mezarı başında andık...

Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!

Milyonlarca emekçinin haklı davasını savunmak için, ölüm orucu direnişinde ölümsüzleşen Hatice yoldaşı mezarı başında andık. Şehit yoldaşlarımızın anısını, bulunduğumuz her alanda devrim ve sosyalizm davasını büyüterek yaşatmak gerekmektedir.

İzmir'den komünistler olarak kavgamızı her alanda büyütmeye çalışıyoruz. Fabrikalarda, okullarda ilmek ilmek bu kavgayı büyütmeyi görevimiz olarak görüyoruz. Dağıtılan her bildiride, konuşulan her işçide, eylemlerde atılan her sloganda umut çoğalıyor, devrim ve sosyalizm davası ve Partimiz güçleniyor. Şehitlerimizin kanlarıyla daha da kızıllaşan bayrağımız daima yukarılarda dalgalanıyor.

Yoldaşımızın ölümsüzleşmesinin üzerinden 4 yıl geçti. Bu yıl da yoldaşımızla mezarı başında buluştuk. Anma sırasında devrim ve sosyalizme olan inancımız ve sınıf düşmanlarımıza olan kinimiz bilendi. Anmaya katılan her yoldaşın gözlerinde bu kini görmek mümkündü.

Mezarlıkta “Hatice Yürekli yoldaş ölümsüzdür!” pankartıyla yürüyüşe başladık. Parti şehitlerimizin fotografları en önde taşıdık. Şehitlerimizin isimlerini ve parti sloganlarımızı her zamankinden daha güçlü bir şekilde haykırarak yürüdük. Mezar başına geldiğimizde ise, Hatice, Habip ve Ümit yoldaşlar nezdinde tüm devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunduk. Daha sonra Hatice yoldaşın partili kimliğini anlatan bir yazı okundu. Ayrıca işçi yoldaşları tarafından hazırlanan yazılar okundu, konuşmalar yapıldı. Ardından okunan şiirlerle ve marşlarla anmamızı bitirdik. Mezarlıkta bulunan siper yoldaşlarımızın mezarlarını ziyaret ettik.

Bizlere düşen görev şehit yoldaşlarımızdan öğrenerek mücadeleyi büyütmek, yaşamın her alanında onları yüreğimizde ve bilincimizde duyumsayarak her zaman kavganın en önünde onlar gibi yerimizi almaktır. Düşman bizlerden korkuyor, yoldaşımızın mezarına yaptıkları saldırı bile bu korkunun ifadesidir. Korkmakta haklılar, çünkü bizler şehit yoldaşlarımızın izinde o köhnemiş düzenlerini başlarına yıkacağız.

İzmir'den komünistler

-------------------------------------------------------------------------------------------

Hatice yoldaşın anmasında bir işçi yoldaşın yaptığı konuşma...

Merhaba yoldaş,

Bugün bir kez daha senin devrim ve partiye olan inancını ve bükülmektense kırılmayı yeğ tutan çelik iradeni saygıyla selamlamak için buradayız. Yoldaş, devrim mücadelesinde gösterdiğin direngenliğin, bize mücadelemizde ışık tutuyor. Ben bir işçi olarak ve aynı zamanda yoldaşın olarak, partiyle tanıştığım andan itibaren sizlerin, Habip, Ümit ve senin devrim mücadelesindeki çelikleşmiş iradenizi kendime kılavuz alıyorum. Sizler nasıl kızıl bayrağımıza bir leke sürmeden ve bayrağımızı elinizden düşürmektense kendi kanınızla bayrağımızın kızıllığını daha da kızıllaştırarak bugünlere taşıdıysanız, bizler de bu bayrağı her zaman yükseklerde taşıyarak sınıfla buluşturacağız.

Biz parti olarak gücümüzü sınıftan alıyoruz. Ve bayrağımıza bu güçle sahip çıkacağız. Yoldaş söylediğin gibi: Bugün direnişin kızıl bayrağı bizlerin ellerinde. Bu onura layık olmak, bayrağı hep yükseklerde dalgalandırarak ve gerektiğinde onun rengini kanımızla daha da kızıllaştırmak boynumuzun borcu.

Bizi teslim alabileceklerini sananlar ne büyük bir yanılgı içerisinde olduklarını göreceklerdir. Devrim davasının yenilmezliğini bir daha göstereceğiz sınıf düşmanlarına…

Bizler sınıf kinimizi fabrikalarda biliyoruz. Böyle bir kini hiçbir güç durduramaz. Yoldaş, devrim davasının yenilmezliğini, bizler zor dönem devrimcileri olarak sizlerden öğreniyoruz. Mahkemede, zindanlarda gösterdiğiniz boyun eğmez tutum tüm yoldaşlara mücadelemizde ışık tutuyor.

İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!

-----------------------------------------------------------------------------------------

Kardeşinin mezarı başında yaptığı konuşmadan...

Emek verdiğin ve uğrunda tereddütsüzce ölüme gittiğin Partimiz'in ve devrim davamızın şanlı kızıl bayrağı emin ellerdedir. Bütün yoldaşların gözlerinde senin gözlerini, yüreklerindeki sıcaklıkta senin sıcaklığını hissediyorum. Artık seni hiç özlemiyorum. Çünkü etrafımda o kadar çok sana benzeyen var ki, herbirinde senin karakterine, huylarına benzeyen yanlarını görüyorum, şaşırıyorum. Senin ölmediğini, artık yaşadığını, emek verip ektiğin tohumların yeni beyinlerde ve bedenlerde yeşerdiğini görüyorum... Hep neşeli olmamın, kendimi mutlu hissetmemin sebebi bundandır....

------------------------------------------------------------------------------------------

Hatice Yürekli Almanya/Köln'de anıldı...

“Ateş saçan yürek”leri unutmayacağız!

2001 yılında ölüm orucunun 182. gününde ölümsüzlüğe ulaşan Hatice Yürekli yoldaşı, Köln'de yaptığımız bir etkinlikle andık. Hatice yoldaş, şüphesiz ki, sadece bir ölüm orucu direnişçisi değildi. Hatice yoldaş da, tıpkı yoldaşları Habip ve Ümit gibi “uğruna tereddütsüz ölünecek dava uğruna” ölümsüzlüğe ulaşan bir yoldaşımızdı. O, başından itibaren bir kurucu kadro olarak parti saflarında, üstelik de, oldukça zor bir dönemde, hemen tüm kentlerde fabrika eksenli siyasal ve örgütsel faaliyet yürüten ve bu niteliğiyle, partimizin Kuruluş Kongresi'ne katılma onuru kazanan bir yoldaşımızdı. Habip ve Ümit yoldaşlar gibi, Hatice yoldaşa da çok şey borçluyduk. Her zaman ve her fırsatta, “Ateş saçan yürek”lere ve onların davasına bağlılığımızı ortaya koymalıydık.

Bu düşünceyle bu etkinliği düzenledik. Anlamına uygun bir program hazırladık. Bu amaçla, aynı zamanda afiş olarak da kullandığımız bir çağrı metni hazırlayıp, dağıttık. Tüm işçi-emekçi ve devrimcileri etkinliğimize katılmaya çağırdık. Emekçiler ve gençlerle birebir görüşmeler yaptık, katılıma dönük çalışmalar yürüttük.

Az-çok tatmin edici bir çalışmanın ardından gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize 70'in üzerinde emekçi ve genç katıldı. Etkinliğe, katılımcılara niçin orada olduğumuzu anlatan kısa bir açılış ve hoşgeldin konuşmasının ardından yapılan saygı duruşu ile başlandı. Bunu bir yoldaşın H. Yürekli yoldaşın bir büyük dava için yürüttüğü gerçekten soylu ve onur verici mücadelesine, bu mücadelede, adına yaraşır bir biçimde ‘Yürekli'ce kendisini feda edişine ilişkin özlü ve vurucu konuşması izledi. Konuşmanın ardından Kölnlü yoldaşların hazırladığı H. Yürekli yoldaşın siyasal özgeçmişini ve parti saflarındaki kavgasını konu edinen “Ateş saçan yürek” oyunu sahneye kondu. Katılımcılara zaman zaman duygulu anlar yaşatan oyun, beğeni ile izlendi ve ve sık sık alkışlarla ödüllendirildi. Etkinliğin ikinci yarısında dost müzik grubu A.Z.M, güzel, coşkulu ve devrimci türkülerden oluşan dinletisi ile etkinliğimize renk kattı. Etkinliğimiz türküler eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

Devrim tarihimizde birer kilometre taşı olan “Ateş saçan yürek”leri hiçbir zaman unutmayacağız. Onların mirasına hep sahip çıkacağız ve daha ileri taşımak için daha çok çaba sarfedeceğiz.

Köln'den TKİP taraftarları