30 Nisan 2005
Sayı: 2005/17 (17)


  Kızıl Bayrak'tan
   1 Mayıs'ta alanlara!.. İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!
  Halkları köleleştirme saldırısına karşı
mücadeleyi yükseltelim!
  “Tıkırında”ki ekonominin sosyal
gerçekleri
  İç göç MGK'nın gündeminde
  Kütahya'da işçi katliamı! Katliamın sorumlusu sermaye sınıfı ve devleti
  Genelkurmay Başkanı konuştu... ABD çıkarlarını
korumaya devam!
  Özelleştirme saldırısı; Son gelişmeler ve eylemler.
  Vatikan'ın başına bir Nazi seçildi!
  Ermeni soykırımı yeni soykırımlara suç ortaklığı ile gizlenmeye çalışılıyor
  Ülke çapında KESK eylemleri
  Ankara'da SİP-TKP ile BAGEH arasında gerilim
  Güney Kürdistan sorunu üzerine ön düşünceler/H. Fırat
 İstanbul'da BDSP pikniği
1 Mayıs hazırlıklarından

 Ekvador; ABD işbirlikçisi başkan ülkeden kaçtı

 Amerikan adaleti işkenceci aklıyor
 Hatice Yürekli anıldı
Biji 1 Gulan!
Bültenlerden...
Kurtköy; Yıkımlara geçit vermeyeceğiz!
Çok sağcı bir Papa/ Vicente Navarro
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Özelleştirme saldırısında son gelişmeler ve eylemler

TÜPRAŞ'ta blok satış hazırlığı...

TÜPRAŞ'ta kamunun elinde kalan yüzde 51'lik hissenin blok satış yöntemiyle özelleştirileceği açıklandı. Satış için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılması planlanıyor. Önceki blok satış ihalelerinden ders alan Özelleştirme İdaresi bu kez ihaleye katılacak şirketlerde ön yeterlilik aranacağını bildirdi. POAŞ, Opet ve Oyak Grubu'nun yanısıra Rus, Avrupalı ve ABD'li şirketlerin de ihaleye ilgi gösterdikleri ifade ediliyor.

TÜPRAŞ'ta bundan önceki blok satış ihalesinde yüzde 65.76'lık bölüm için en yüksek teklifi Tatneft-Zorlu Grubu 1.3 milyar dolarla vermiş, ardından ihale Danıştay tarafından iptal edilmişti. Blok satış hayalleri bir süreliğine suya düşen Özelleştirme İdaresi TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76'lık payını 446 milyon dolara yabancı yatırımcılara sattı. Bu sefer yapılacak blok satışta yüzde 51'lik hissenin yaklaşık 2 milyar dolara satılabileceği söyleniyor.

Petrol-İş Sendikası konuyla ilgili olarak 26 Nisan'da yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamanın bir bölümü şöyle;

“(TÜPRAŞ) 2004 yılında

- 24,5 milyon ton ham petrol işleyerek % 88,8 K.K.O. gerçekleştirmiştir.

- 22,8 milyon ton petrol ürünü, 79,6 bin ton petrokimya ürünü olmak üzere toplam 22,9 milyon ton ürün üretimi yapmıştır. Üretim verimliliği % 92,5 düzeyine ulaşmıştır.

- Toplam aktifleri 4 milyar dolar, öz sermayesi 2,4 milyar dolardır.

- 16,1 milyar dolar ciro gerçekleştirmiştir.

- Net dönem karı 491 milyon dolardır.

- 934,5 milyon dolar ihracat geliri elde ederek döviz tasarrufu sağlamıştır.

- Yeniden edinme değeri; 7,5-8 milyar dolardır.

- 2004 yılında 1,3 milyar dolar bedelle özelleştirilerek bir tabela şirketine devredilmesini, kararlı mücadelesiyle durduran sendikamız sayesinde, bugün piyasa değeri; 3,5-4 milyar dolara ulaşmıştır.

- 03.03.2005 tarihinde Tüpraş'ın % 14,76'lık kamu payı IMKB Toptan Satışlar Pazarı'nda, arkalarında kimlerin olduğu bilinmeyen 6 yabancı fona devredilmiştir. Satıştan gelen 446 milyon dolar borç ödemesinde kullanılmıştır.

- Böylece Tüpraş'ın toplam sermayesinin üçte biri yabancıların eline geçmiştir.

AKP Hükümeti, adına “halka arz” diyerek hile yoluyla aslında YABANCILAŞTIRMA yapmaktadır.

- Tüpraş; yatırım, personel giderleri dahil tüm harcamalarını devlete yük olmadan kendi öz kaynaklarıyla karşılamaktadır.

- 2004 yılında ülke ekonomisine 8,2 milyar dolar katkı sağlayan Tüpraş, bölgesel enerji şirketi olma potansiyeline sahiptir.

Bu durumda soruyoruz? Geleceğimiz neden satılıyor?

 

Tüpraş ve İGSAŞ işçisi eylemde...

Petrol-İş Kocaeli Şubesi'ne üye işçiler, TÜPRAŞ'a ilişkin özelleştirme planlarını ve İGSAŞ'ta da toplusözleşmenin Yüksek Hakem Kurulu'na gönderilmek istenmesini bir saatlik iş bırakma eylemiyle protesto ettiler. Petrol-İş Kocaeli Şube Başkanı Ali Ufuk Yaşar, fabrikaların önündeki eylemde yaptığı konuşmada, hükümetin TÜPRAŞ'ı blok olarak satmaya hazırlandığını söyleyerek, “16.1 milyar dolar ciro, 8.2 milyon dolar katma değer sağlayan ve 650 milyon dolar kâr eden şirketi özelleştiremezsiniz” dedi. İGSAŞ'taki toplusözleşme görüşmeleriyle ilgili olarak ise şu bilgileri verdi: “Bize Yüksek Hakem Kurulu'nu gösteriyorlar. Bu kararı protesto ediyoruz. İGSAŞ'ın bacaları tütüyor, işletme çalışıyor ,ama bizim hakkımız verilmiyor. Bu çiklet fabrikası mı? İGSAŞ, basit bir gübre fabrikası değil. Burada dünyanın en tehlikeli işi yapılıyor...”

Bu arada Kırıkkale ve Aliağa'da rafinerilerde çalışan Petrol-İş üyeleri de TÜPRAŞ'ın özelleştirilmek istenmesini bir saatlik iş bırakma eylemiyle protesto ettiler.

 

Seydişehir Alüminyum işçisi özelleştirmeye karşı direniyor

Özelleştirme saldırısının gündemde olduğu KİT'lerden biri de Konya Seydişehir'deki ETİ Alüminyum AŞ'ye bağlı Seydişehir Alüminyum Fabrikası. Özelleştirme İdaresi, işletmenin blok satış yöntemiyle satışa çıkartılacağını yakın zaman önce açıkladı. Yapılan açıklamaya göre ihaleye teklif verme süresi 10 Haziran 2005'te dolacak.

Bu arada Seydişehir Alüminyum Fabrikası işçileri özelleştirmeye karşı mücadeleye şimdiden başlamış durumdalar. Eti Alüminyum AŞ Tesisleri'ne talip olduğu öğrenilen, heyet başkanlığını işadamı Nihat Özdemir'in yaptığı bir şirketin temsilcileri, 20 Nisan'da fabrikaya gelerek tesisleri incelemek istediler. Bunun üzerine gündüz vardiyasındaki işçiler mesai bitiminde işyerlerini terketmediler. Gece vardiyasında çalışan işçiler de, eşleri ve çocuklarıyla fabrika önünde toplandılar. Burada toplanan işçiler, “Seydişehir vatandır vatan satılmaz, işçi buraya ölmeye geldi, AK Parti'yi fabrikaya gömmeye geldi, bizi satanı biz de satarız” gibi sloganlar atarak şirket temsilcilerinin fabrikaya girmesine izin vermediler.

Çelik-İş Sendikası Seydişehir Şube Başkanı Muharrem Oğuz, burada yaptığı konuşmada, fabrikayı sattırmamak için gerekirse fabrikayı terketmeyeceklerini, hiçbir firma temsilcisini de fabrikanın içine sokmayacaklarını söyledi ve “Şu anda eşleri ve çocuklarıyla birlikte binlerce işçi toplanmış durumda. Fabrika işçisi, haklı mücadelesini fabrikamız özelleştirme kapsamından çıkarılıncaya kadar devam ettirecek” dedi.

 

Sermaye TELEKOM'da hızlı sonuç peşinde...

Türk Telekom'un 10. kuruluş yıldönümüne ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, ihale sürecinden iki şirketin çekilmesine rağmen, özelleştirme ihalesine girmeye hazır birçok şirket bulunduğu vurgulayarak, “Türk Telekom'a gösterilen ilgiden çok memnunuz. Çekilmeleri çok önemli görmüyoruz” dedi. İhale sürecinin devam ettiğine işaret eden Ekinalan, “Teklif verme tarihi 31 Mayıs'ta sona erecek. Süreç Mayıs sonrası 2-3 ayda tamamlanacak diye düşünüyoruz” dedi.

Telekom ihalesi için şu ana kadar teklif vereceği kesinleşen şirketler şunlar: Doğan Holding, Koç/Sabancı Ortak Girişimi, Emirates Telecommunications Corporation (Etisalat)/Cetel Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş./Dubai İslamic Bank Ortak Girişimi, Telecom Italia, SK Telecom, OYAK, Saudi Oger Ltd, Turkish Privatization Investors, Turktell ve 14 üyeli Ortak Girişim Grubu.