13 Ağustos 2005
Sayı: 2005/32 (32)


  Kızıl Bayrak'tan
  Sermaye düzeni ve devleti Kürt sorunu açmazında
  Sermayenin bölgesel asgari ücret oyunu
   Direnişin kaderi Seydişehir işçisinin elinde
  Erdemir işçileri yağmacıları içeri sokmadı
  "Terörle mücadele" bahanesiyle hak ve özgürlüklere saldırıya devam
Adana'da tutuklama terörü; Baskılar bizi yıldıramaz
Eroğan-aydınlar görüşmesi...
  10 bin emekçi Mamak Kültür ve Sanat Festivali'nde buluştu.
  2. Mamak Kültür ve sanat Festivali başarıyla gerçekleşti... Cüret ettik ve bir kez daha başardık.
  Festivale gelen mesajlardan...
  Güçlü ön hazırlık, başarılı bir festival!
  Sınıf hareketinin ihtiyaçları ve kurultay çalışması (Orta sayfa)
  Tasfiyeciliği örtme ve teorileştirme aracı: Demokratik konfederalizm/2
  İran emperyalist kuşatmaya rest çekti
  Blair hükümeti faşizan yasa hazırlıklarına hız verdi
  ABD'nin gizli hapishanelerinde ortaçağ vahşeti

  Amerikalı savaş karşıtları birleşmeye hazırlanıyor

  Örsan Tekstil'de işçi kıyımı
  Kamuda toplu görüşme süreci başlıyor
  Evleri yıkılan Güzeltepe halkıyla röportaj
  Umutlarımızı bırakıyoruz direnenlere
  Bültenlerden/İMES
  Hiroşima'nın 60. yılı anısına...
  15 Ağustos Atılımı ve güncel görevlerimiz
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

‘Baskılar bizi yıldıramaz!'

Adana'da 4 Ağustos günü son dönemde artan faşist saldırılarla ilgili bir basın açıklaması yapıldı. İnönü Parkı'nda yapılan ve İHD, Alınteri, Partizan, ESP, YDİ Çağrı, EMEP, DEHAP, Eğitim-Sen, DİSK, TÜMTİS ve KESK üyelerinden oluşan yaklaşık 100 kişilik kitle sık sık ‘Yaşasın halkların kardeşliği!', ‘Baskılar bizi yıldıramaz!', ‘Faşizme karşı omuz omuza!', ‘Susma haykır, halklar kardeştir!' sloganları attı.

Yapılan açıklamada şunlar söylendi: ‘Mersin'de başlayan ve Trabzon'la devam eden faşist saldırılar son dönemde Genelkurmay 2. Başkanı'nın yaptığı açıklamalarla arttı. Bilindiği gibi İlker Başbuğ demokratik kitle örgütlerini terörist olarak nitelendirmiş ve önlemlerin arttırılması gerektiğini söylemişti. Bu açıklamalarla birlikte Eskişehir'de Uğur Kaymaz davasını izlemeye giden kitleye faşistler saldırmıştı. Yine birçok ilde buna benzer saldırılar olmuştu. En son Bursa'da göçmen konutlarının inşaatında çalışan Kürt işçilere faşistler saldırmıştır ve saldırı hala sürmektedir. Son dönemde özelleştirmelere ve temel hak ve özgürlüklerin gaspına karşı mücadele eden Seydişehir ve Coca Cola işçilerine polis saldırmıştır. Düzenin bütün bu çabaları toplumsal muhalefeti dizginlemek içindir. Ama biz devrimci, demokrat, yurtsever ve sosyalistler olarak baskılara boyun eğmeyerek mücadelemizi sürdüreceğiz. Halkımızı da bu şovenist saldırılara karşı birleşik bir duruş sergilemeye çağırıyoruz.'

Kızıl Bayrak/Adana

---------------------------------------------------------------------

Adana'da ev baskınları ve 13 tutuklama...

Mercan Vadisi'nde şehit düşen 17 devrimcinin katledilmesi sonrası Adana'da gerçekleştirilen meşaleli eylemler bahane edilerek 8 Ağustos sabahı birçok kişinin evi basıldı. Ayrıca BDSP çalışanlarının evleri ağır silahlarla basıldı. Evde kimsenin olmaması üzerine gözaltı yaşanmadı.

Evi basılan 7 ESP'li ve 1 DHP'li gözaltına alınarak bir gün sonra çıkartıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak Kürkçüler Cezaevi'ne yollandılar. Daha sonra tutuklamalara 2 SGD, 1 YGD, 1 Alınteri, 1 BDSP çalışanı eklendi. Böylece tutuklananların sayısı 13 oldu. Ayrıca birçok kişi de aranıyor.

Biliyoruz ki, bu sömürücü sistem varoldukça baskılar, tutuklamalar, işkenceler sürecek. Ama bu çürümüş sistemi eninde sonunda yıkıp sosyalizmi kuracağız.
Baskılar bizi yıldıramaz!
Tutuklanan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın!

BDSP/Adana

------------------------------------------------------------------------------------------

ÖDP Yenimahalle ilçe teşkilatı binasına faşist saldırı...

‘Faşizme karşı omuz omuza!'

1 Ağustos gecesi Batıkent Metro İstasyonu yakınında bulunan ÖDP Yenimahalle ilçe teşkilatına ve bitişik dairede bulunan Eğitim-Sen 2 No'lu Şube'ye ait kültür evine faşist saldırı gerçekleşti. Gece saatlerinde geldikleri tahmin edilen faşist saldırganlar sprey boyalarla bu kurumların kapılarına işaretler çizerek kaçtılar. Sözkonusu parti ve sendikaların bulunduğu çarşı merkezine yaklaşık 2-3 ay önce MHP ilçe teşkilatının açılmasıyla bir süredir gerginlik yaşanmaya başlamıştı. Balkondan faşist parti bayraklarının ve Ülkü Ocakları'na ait flamaların açılması, çarşı etrafına faşist yazılamalar yapılması bölgedeki devrimcilerin tepkisini çekmişti.

Son olarak geçen hafta bir grup faşistin çarşı içinde dolaşan ÖDP'li gençlere saldırması sonucunda devrimciler ve gençler çarşıya toplu olarak girip çıkmaya başlamış, bu arada birkaç kez faşistlerle ufak çaplı arbedeler yaşanmıştı.

Yaşanan son saldırının ardından çarşı önünde ÖDP Yenimahalle ilçe örgütü tarafından 3 Ağustos günü bir basın açıklaması yapıldı. Bu saldırıların başta çarşı esnafı ve DKÖ'ler olmak üzere tüm çevre halkının huzurunu kaçırdığı vurgulanarak, gerici odaklara geçit verilmeyeceği söylendi. Halkevleri, EMEP, Eğitim-Sen, Emekli-Sen ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin de destek verdiği basın açıklamasına yaklaşık yüz kişi katıldı. Açıklama sırasında sık sık ‘Faşizme ölüm, tek yol devrim!', ‘Faşizme karşı omuz omuza!', ‘Halka kalkan faşist eller kırılır!' sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara

---------------------------------------------------------------------------------

‘İncirlik Üssü kapatılsın!'

26-28 Ağustos tarihlerinde ‘İncirlik Üssü kapatılsın!' talebiyle yapılacak yürüyüşün duyurusunu yapmak üzere 10 Ağustos günü saat 12:30'da bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklaması BDSP, DHP, Partizan, ESP, HÖC, ÇHD Genel Merkezi, Kaldıraç ve Maya tarafından yapıldı.

Açıklamada ‘Tüm halkımızı ilerici, yurtsever, demokrat, devrimci, muhalif, aydın, anti-emperyalist işgal karşıtı herkesi yüreğiyle adımlarını, cesaretiyle geleceğini birleştirmek için tüm Türkiye'de 20 Ağustos'ta saat 13.00'te düzenlenecek basın açıklamalarından biri olan Yüksel Caddesi'ndeki basın açıklamamıza ve 26, 27, 28 Ağustos tarihlerin de gerçekleştirilecek İncirlik yürüyüşüne katılmaya çağırıyoruz. İncirlik Üssü'nü adım adım İstanbul'dan Adana'ya yürüyen ve yükselen sesimiz ve gücümüzle sarsalım'' denildi.

50 kişinin katıldığı eylemde ‘İncirlik Üssü kapatılsın!', ‘Katil ABD Ortadoğu'dan defol!', ‘İşgalci ABD Ortadoğu'dan defol!' sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara

----------------------------------------------------------------------------

Gözaltı ve tutuklamalara karşı eylem...

Daha önce Samsun, Ankara ve Adana'da devrimci güçlere yönelik gerçekleştirilen tutuklama ve gözaltı teröründen sonra son olarak 8 Ağustos'ta yine Adana'da devrimci güçlere yönelik saldırı protesto edildi. BDSP, DHP, Partizan, ÖMP, Kaldıraç, ESP ve SDP tarafından gerçekleştirilen eylem ‘Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!' şiarıyla, 9 Ağustos günü saat 18:00'de, Konak Kemeraltı girişinde yapıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir

-----------------------------------------------------------------------------

Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!'

Ağustos akşamı Adana'da 8 devrimci, 17 MKP'linin katledilmesini protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle evleri basılarak gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. İstanbul'da Adana'da yaşanan tutuklama terörünü protesto etmek için 10 Ağustos günü Taksim Tramvay durağında bir basın açıklaması gerçekleştirildi.
‘Saldırılar, tutuklamalar bizi yıldıramaz, Adana'da tutuklananlar serbest bırakılsın!' pankartının açıldığı 60 kişilik eylemde MKP şehitlerine sahip çıkan ve tutuklamaları protesto eden dövizler taşındı.

Yapılan basın açıklamasında; ‘Adana'daki tutuklama terörü son dönemde belirginleşen faşist saldırı konseptinin uzantısıdır. Genelkurmay 2. Başkanı İlker Başbuğ'un ve son olarak Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün tüm ilerici, devrimci, yurtsever kesimleri hedef gösteren ve topyekûn savaş ilan eden açıklamalarıyla beraber zaten başlatılmış olan saldırı dalgası daha ciddi bir düzeye ulaştı. Bütün ilerici mücadele dinamiklerini ezmeyi ve gelişme çizgisini sürdüren halk ve işçi sınıfı hareketlerinin önünü kesmeyi hedefleyen saldırı konsepti, rejimin sıkışmışlığını da gösteriyor' denildi.

Eylemde ‘Yaşasın devrimci dayanışma!', ‘Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!' sloganları atıldı. Eyleme DHP, ESP, Partizan, HKM, ÖMP, SDP, DEHAP, Devrimci Hareket, SODAP, Proleter Devrimci Duruş, BDSP, Kaldıraç ve EHP katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul