22EKİM 2005 Sayı: 2005/42 (42)

  Kızıl Bayrak'tan
  İşçi sınıfı sermayeye düşman!
  Saldırı ve ihanet yine kolkola!
  Sosyal yıkıma karşı mücadeleyi yükseltelim!
  Kuş gribi ya da Türkiye'nin ikinci Çernobil'i
  DGM'de bu kez bir rektör var!
Özel Öğretim Kurumları Yasa taslağı hazır; Eğitim hakkının gaspına karşı mücadeleye!
TMY tasarısı; Demokratik hak ve özgürlüklerimiz için mücadeleyi yükseltelim!
  Ülkeyi pazarlamakla mükellef Başbakan
  Ekim Gençliği; 9 Kasım'da Beyazıt'tayız!
  Ümraniye İşçi Kurultayı çalışmalarından...
  Kurultay hazırlık faaliyetlerinden...
  TİP'in DİSK'inden DİSK'in nesine/Y. Akkaya
  Yerel İşçi Kurultayı çalışmasının bazı sorunları / Orta sayfa
  İzmir üye toplantısı; KESK MYK'sı günah çıkartıyor
  Savaş çetesi İran'ın etrafındaki çemberi daraltmaya çalışıyor
  Anayasa referandumu gerçekleşti; Irak'ta değişen bir şey yok!
  İngiltere'de gözaltı süresi 90 güne çıkarılıyor
  Asya depremi üzerine ; Emperyalistlerin kulakları acı çekenlerin çığlıklarına kapalıdır
  Ulus ve sınıflar ilişkisine giriş /M. C. Yüce
  Dünya Gıda Günü; Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!
  Ekstrametal'de işçi kıyımı
  İÜ geleneksel açılış şenliği; Devrimci gelenek bu yıl da bozulmadı!
  Liselilerin Sesi çıktı!
  Bültenlerden / OSB-İMES İşçi Bülteni
  Mamak/Eski çöplük halkı yıkıma karşı mücadele ediyor!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Topkapı işçileri kurultaya hazırlanıyor!

İki ayı aşkın bir süredir belli bir program çerçevesinde kurultaya hazırlanıyoruz. Henüz çalışmamızın başında iki günlük bir gezi düzenlemiştik. Bu gezi boyunca birlik ve beraberlik ruhunu işledik. Gezinin ardından işçilerle birebir görüşmeler yaptık, toplantılar düzenledik. Bu toplantılarda kurultay fikrini işledik ve çalışmayı sahiplenen bir güç açığa çıkardık.

Kurultayda ve öncesinde gündemleştirmek amacıyla sorunları tespit etmeye ve bu sorunlar çerçevesinde faaliyetimize politik planda şekil vermeye başladık. Öncelikli olarak metal sektöründe yaşanan iş kazaları ile metal ve matbaa sektöründe yaşanan sigortasız çalışma, düşük ücretler üzerinden bir çalışma planladık.

Üç ayrı metal fabrikasında ve üç ayrı atölyede kurultay üzerinden toplantılar gerçekleştirdik.

Çalışmamızın ilerleyen sürecinde metal işçileriyle yaptığımız görüşme ve toplantılarda taleplerimizi belirledik. Yaşanan sorunları Topkapı İşçi Bülteni'nde işlemeyi ve taleplerimizi metal işçilerinin gündemine taşımayı kararlaştırdık. Matbaa ve metal işçilerinden aldığımız yazılarla, yaptığımız röportajlarla bültenimiz çıkma aşamasına geldi.

Kurultay çalışması bir takım eksiklerimizi ve hatalarımızı bize göstermiş oldu. Bir takım sosyal faaliyet ve etkinliklerle işçi kurultayına hazırlanıyoruz. Sorunlarımızı tartışıyor, çözüm üretmeye çalışıyoruz. Düzenli toplantılarla çalışmamızı değerlendiriyoruz. Önümüzde yeni toplantılar ve bir takım etkinliklerle kurultaya kilitlenmiş bir faaliyet duruyor. Her ilişkimizi, çevremizdeki her işçiyi kurultay çalışması içerisinde sorumluluk aldırmaya, çalışmayı sahiplendirmeye çalışıyoruz.

İşçiler kendi fikirlerini sunamadıkları, tartışmalara katılamadıkları, bir parçası olduklarını hissetmedikleri bir çalışmayı sahiplenmezler. Biz de bu sorunu aşmak için işçilerin tartışmalara katılması, sürecin bir parçası olması yönünde azami bir çaba sarfediyoruz.

Topkapı'dan metal-matbaa işçileri

---------------------------------------------------------------------------------------

Petro-kimya işçilerinden mektup...

“Kurultay çalışmasını güçlendirmeye, fabrikalarda örgütlenmeye seferber olacağız!”

Bizler kimya, plastik, ilaç fabrikalarında çalışan petro-kimya işçileriyiz. Diğer sektörlerde çalışan işçi kardeşlerimizle aynı sorunları yaşıyoruz.

Sorunlarımıza çözüm bulabilmek, insanca çalışma ve yaşam koşullarına sahip olabilmek için aylardan beridir bölge bölge, sektör sektör yürütülen sınıf mücadelesine güç verme çağrısı olan kurultay çalışmasına bir ses de biz olalım dedik. Mücadele bayrağını yükseltmek için atılan adıma bir adım da bizden diyerek kurultay çalışmasında imkanlarımız ölçüsünde yerimizi alıyoruz.

Çoğumuz örgütsüzüz. Örneğin Gezer Terlik'de olduğu gibi sigortasız, yani kaçak işçi olarak çalıştırılıyoruz. Üstelik çoğumuz daha çocuk yaştayız ve aldığımız ücretler çok düşük. Hiçbir sosyal hakkımız ve işgüvencemiz yok. Sağlıksız çalışma koşulları altındayız. BEPLAS'da, ALPPLAS'da olduğu gibi fazla mesailerle, telafi çalışmasıyla, taşeronlaştırmayla esnek çalışmanın tüm maddeleri uygulanıyor. Öztürk İlaç Fabrikası'nda olduğu gibi en ağır koşulları içeren iş sözleşmeleri imzalatılıyor. Sözleşme ile tamamıyla kölelik dayatılıyor. Sürekli girdi-çıktılar yapılıyor. Sigorta aylar sonra yapılıyor. Ücretlerimiz düşük olduğu için fazla mesailere kalmak zorunda bırakılıyoruz. Kimyasal maddelerin tüm zehrini ciğerlerimize soluyoruz. Ne havalandırma, ne koruyucu malzemeler ne işgüvenliği ne de doktor var. Bu da yetmiyormuş gibi sırf kadın olduğumuz için müdürlerin cinsel tacizi ile karşı karşıya kalıyoruz.

Bunlara ek olarak birçok fabrika sayabiliriz, ancak adları farklı olsa da özünde hepsinde aynı sorunlar yaşanıyor. Esnek çalışmaya karşı, sigortasız, işgüvencesiz, düşük ücretle çalışmaya karşı tüm gücümüz ve imkanlarımızla kurultay çalışmasını güçlendirmeye, fabrikalarda örgütlenmeye seferber olacağız.      

Emeğimiz ve alınterimizle dev tesisler kurarak servetine servet ekleyen patronlar bilsin ki; bir sınıf olarak örgütlendikçe, sömürüye, kölece çalışma koşullarına karşı geldikçe, bilinçlendikçe ve birer sınıf neferi olarak mücadelenin en önünde yerimizi aldıkça bu saltanatları sarsılacak ve bir gün mutlaka sona erecek.         

Büyükçekmece, Beylikdüzü, Kıraç, Hadımköy'den

öncü petro-kimya işçileri

-----------------------------------------------------------------------------------------

Doğu Sanayi Sitesi işçileri Kurultay'da yerini alacak!

Genç İşçi Bülteni ile kurultayın ilk duyurusunu yaptığımız site işçilerine daha sonraki süreçte anket çalışmasıyla yöneldik. Bu çalışmada belli bir takım işçi ilişkilerine ulaştık.

Kurultay çalışmasını yürütmek üzere bir Kurultay Komitesi oluşturduk. Doğu Sanayi Sitesi işçilerine seslenen bir bildiriyle çalışmayı hızlandırmayı hedefliyoruz. Sanayi sitesinde ağırlıklı olarak düşük ücret, sigortasız çalışma, servis sorunu vb. yaşanıyor. Bu sorunlar üzerinden işçileri ortak davranmaya, Kurultay'da bu sorunlar üzerinden kendilerini ifade etmeye davet edeceğiz. Yanısıra sitedeki ilişkilerimizle sosyal diyaloglar yakalamak amacıyla futbol maçları düzenlemeyi, ev ziyaretleri gerçekleştirmeyi, geziler yapmayı amaçlıyoruz. Kurultayı bu etkinlikler aracılığıyla ilişkilerimizin gündemine sokmayı planlıyoruz.

Kurultay çalışmamız yaygın ve etkin bir faaliyetle devam edecek.

Doğu Sanayi Sitesi Kurultay Hazırlık Komitesi

------------------------------------------------------------------------------------------

Kurultay çalışmalarımız devrimci bir sınıf hareketi yaratma hedefiyle ilerliyor

Küçükçekmece, Yenibosna, Güneşli ve Topkapı'dan işçiler olarak işçi kurultayı örgütleme çalışmamız sürüyor. Yaklaşık 1.5 ay öncesinden başlayan işçi kurultayı çalışmamız, bugün sonuçları bakımından istenilen düzeyde olmasa da, hedeflerin kazanılması bakımından anlamlı adımlar atmış durumdayız.

Derinleşen ve genişleyen bir faaliyet örgütlemeye çalışıyoruz. Kurultay fikrini en geniş işçi kesimlerine taşımak, işçileri bu yönlü tartışmalara çekmek, öncü-ileri işçilerin sahiplenmesini sağlamak hedefimiz. Öte yandan kurultay fikrinin geniş işçi kesimleri ve örgütleri içerisinde hissedilmesini sağlamak, kurultayı tüm bu çabalar üzerinden gerçekleştirmek için yoğun propaganda, ajitasyon ve örgütlenme çalışması sürdürüyoruz. Temel hedefimiz, ileri-öncü işçiler üzerinden kurultayın örgütlenmesidir. Bunu yaparken dağıtıcı, hedefsiz bir çalışma değil, toparlayıcı, örgütleyici ve siyasal hedeflere taşıyıcı bir süreci inşa etmeyi amaçlıyoruz.

Bu amaca dönük belli adımlar attık. Yaygın propaganda-ajitasyon faaliyeti yürüttük. Binlerce çağrı bildirisi, özel sayı ve farklı sektörlere dönük bültenlerin hedeflenen işletmelere dağıtılması ve anket çalışmasının yanısıra tekstil, metal ve matbaa işletmelerinde kurultay gündemli işçi toplantıları gerçekleştirildik. Canlı geçen toplantılarda çalışmanın tabana ve tek tek işletmelere yayılması için kurultay alt çalışma birimleri oluşturuldu. Tekstil, metal ve matbaa birimleri önümüzdeki döneme ilişkin çalışma planı hazırladı ve bu faaliyetlere katılacak güçleri saptadı. Panel ve etkinliklerin düzenlenmesi, atölyelerin, fabrikaların, sektörlerin kendi özgün sorunları üzerinden (sigortasız çalışma, düşük ücretler, iş kazaları vb.) kampanyaların örgütlenmesi, buna dönük talepleri öne çıkarıp kurultay çağrısıyla birleştiren afiş vb. araçların kullanılması kararlaştırıldı.

Kurultay Hazırlık Komitesi olarak elde edilen sonuçların yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Kuşkusuz zor bir süreçte, sınıf ve kitle hareketinin dibe vurduğu bir dönemde kurultay örgütlüyoruz, sınıf çalışması yürütüyoruz. Olumsuz bir tablo üzerinden işçileri biraraya getirmeyi ve ortak bir sınıf iradesi şekillendirmeyi hedefliyoruz. Ancak kurultay fikrinin henüz geniş işçi kesimleri içerisinde kendini yeterince hissettiremediği gerçeğiyle karşı karşıyayız. Heyecan daha çok bizimle hareket eden işçiler içerisinde hissediliyor. Propaganda ve örgütlenme çalışmaları daha çok bu kesimlerde etkili oluyor.

Bir diğer sorun ise faaliyet taşıdığımız fabrikaların dışındaki fabrikalarda kurultay çalışması üzerinden yönelmede yaşadığımız zorlanmadır. Kurultayı sadece belli sınırlı güçlerle yapmayacaksak eğer, zorlanılan alanlara yüklenmek, tabloyu tersine çevirmek gerekiyor. Kuşkusuz burada iradi çabayı etkileyen ve sınırlayan nesnel tablonun etkisi gözardı edilmemelidir.

Kurultay Hazırlık Komitesi olarak önümüzdeki günlerde kurultay fikrinin bölgemizdeki geniş işçi kitleleri içerisinde hissedilebilmesi için propaganda-ajitasyon çalışmasının yoğunlaştırılması gerekiyor. Buna dönük atacağımız adımlar şöyle olacaktır:

* Afiş, kuş vb. bir dizi aracın yaygın ve etkin kullanımı,

* Kitlesel bir işçi katılımının olduğu bir panel örgütlemek,

* Örgütlü fabrikalardaki temsilcilerle görüşmeler yapmak (imza metinlerini gündeme almak),

* Birçok fabrika önünde ajitasyon konuşmaları yapmak,

* Fabrika toplantıları örgütlemek,

* Grev ve direnişlerle dayanışma içinde olmak,

* Siyasal gelişmelere ve gündemlere müdahale (TMY, savaş, deprem, AB tartışmaları vb.) edecek bir biçimde bölgede bir taraf olarak ileri çıkmak,

Küçükçekmece, Yenibosna, Güneşli ve Topkapı'dan işçiler olarak kurultay üzerinden bugün ortaya koyduğumuz çabayı sürekli hale getirmek, kurultaya katılacak güçleri bu çalışma içerisinde eğitmek, kurultayı azami bir başarı ile gerçekleştirmek ve bu temel üzerinden merkezi İstanbul İşçi Kurultayı'nı gerçekleştirmek için hazırlanıyoruz.

İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!

Küçükçekmece-Yenibosna-Güneşli-Topkapı

Kurultay Hazırlık Komitesi

------------------------------------------------------------------------------------------

Belediye işçileri taşerona karşı iş bıraktı!

Konak Belediyesi, öncesinde Merbel AŞ tarafından yapılan temizlik işlerini dört dosyaya ayırarak taşeronlara devretmek istedi. Bunun üzerine Genel-İş Sendikası üyesi işçiler durumu protesto etti.

Genel-iş 5 No'lu Şube'de örgütlü 550 belediye işçisi 17 Ekim günü iş bıraktılar. Konak Belediyesi Eski Hizmet binası önünde eylem yapan işçiler, temizlik işinin taşerona devredilmesinin kanunsuz olduğunu, örgütlü oldukları tüm belediyelerde taşeronlaştırmaya karşı mücadele edeceklerini ifade ettiler. Yapılan eylemde “Taşerona karşı omuz omuza!”, “Konak'ta taşeron istemiyoruz!”, “ Taşeron elini işimizden çek!”, “İşimize uzanan eller kırılsın!” sloganları attılar.

Kızıl Bayrak/İzmir