4 Ocak 2008 Sayı: SİKB 2008/01

  Kızıl Bayrak'tan
   İşbirlikçi burjuvazi yeni yıla içe ve dışa dönük saldırılarla başladı!..
  Kürt halkı kudurgan bir şovenizmin kıskacında bir yılı daha geride bıraktı...
2007 sermayenin yoğun saldırıları ile geçti!
2008 mücadele yılı olacak!
“Herkese sağlık güvenli gelecek” için
genel grev–genel direnişi tabanda örelim!
Sınıf hareketinde birleşik mücadelenin
artan önemi ve büyüyen olanaklar
  SSGSS saldırısına karşı eylemler...
  Cevizli Tekel işçilerinden özelleştirme saldırısına tok yanıt!
  Asgari ücret belirlendi...
  Nereye gidiyoruz?
Yüksel Akkaya
  Kurultay sonrasında mücadelenin ve örgütlenmenin yeni bir dönemine doğru... !
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Emekçi Kadın Komisyonları 10 Şubat’a hazırlanıyor... .
  Gençlik hareketinden...
  Dünya’dan...
  Doğanın yıkımının nedeni kapitalizmin kâr hırsıdır!..
  4 Ocak ‘96 / Ümraniye: Devrimci tutsaklar saldırıyı tok bir direniş şiarı ile karşıladılar...
  Bir rahibin bedeninde şan–şöhret aramak...
  Yeni bir yıla girerken...
M. Can Yüce
  Yeni yıla emeğin hakkıyla
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

SSGSS saldırısına karşı eylemler...

“Herkese sağlık güvenli gelecek için birleşik mücadeleye!”

İstanbul’da kitlesel yürüyüş!

Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı oluşturulan ‘Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu” 27 Aralık günü İstanbul’da kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Aralarında DİSK, KESK, TTB, TMMOB’nin de bulunduğu sendikalar, meslek odaları, kitle örgütleri, siyasi partiler ve devrimci kurumlar Aksaray Pertevniyal Lisesi önünden başlayarak Unkapanı’ndaki Çalışma Bakanlığı’na bağlı İstanbul Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne kadar kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Yaklaşık 1500 kişilik yürüyüş kitlesinin, en önde “Herkese sağlık güvenli gelecek için birleşik mücadeleye!” pankartını açarak gerçekleştirdiği yürüyüşte saldırı yasasına karşı öfke hakimdi.

Katılımın gövdesini DİSK ve Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu’nun oluşturduğu yürüyüşte “Dikkat! Emekliliğimiz ve sağlımız tehlikede!” dövizleriye katılan DİSK üyeleri dikkat çektiler. Türk-İş’e bağlı sendikaların da gerek kendi talepleri gerekse yasa tasarısı karşıtı taleplerinin yazılı olduğu dövizleri dikkat çekiciydi. Tüm Bel-Sen İstanbul Şubeleri yürüyüşe kendi pankartıyla katılan sendikalar arasındaydı.

İstanbul Çalışma Bölge Müdürlüğü önünde bir konuşma yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Gencay Gürsoy, tasarının meclis gündemine gelmesi halinde eylemlere Ankara’da meclis önünde devam edeceklerinin ve tasarının yasalaşması durumunda ise yasayı işlemez hale getirmek için çabalayacaklarının altını çizdi.

Gürsoy’un konuşmasının ardından basın açıklamasını platform adına Hava-İş Sendikası 2. Başkanı Eylem Ateş okudu. Ateş, tasarının yasalaşması durumunda çalışan ve işsizlerin çalışma, emeklilik ve sağlık hakkının kısıtlanacağını ifade ederek, tasarının püskürtülmesi mücadelesine çağrı yaptı.

“Parasız eğitim parasız sağlık!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Sağlık haktır, satılamaz!”, Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganlarının sıkça atıldığı eylemde, “Emeklilik fonlara emanet!”, “Mezarda emekli olmayacağız!”, “Herkese sağlık güvenli gelecek!” dövizleri taşındı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Sağlık sisteminde çürüme!

Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın yasalaşması sadece sağlık hizmetlerinden yararlanan milyonlarca işçi ve emekçiyi etkilemeyecek. Sağlık hizmetlerindeki çarpıklık, beraberinde hizmet üreten sağlık çalışanlarını da etkiliyor.

Son olarak Doç. Dr. Necati Yenice’nin 27 Aralık 2007 tarihinde Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevi başındayken bir hasta yakını tarafından vurulması sağlıkta çürümenin geldiği boyutu bir kez daha gözler önüne serdi. Dr. Necati Yenice, 27 Aralık sabahı Poliklinik binası girişinde silahlı saldırıya uğradı.

Yaşanan silahlı saldırının ardından İstanbul Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası’nın tepkisi gecikmedi. Tabip Odası üyesi hekimler ve SES üyeleri hastaneye olayla ilgili açıklama yapmak için gelen İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Valisi Muammer Güler’i protesto ettiler.

Tabip Odası ve SES üyesi yüzlerce sağlık çalışanı 27 Aralık’ta gerçekleştirdikleri refleks protestonun ardından 28 Aralık günü hastane içinde kitlesel bir yürüyüş düzenlediler. “Hekimler ve sağlık çalışanlarına karşı sevgisiz, hürmetsiz, değerbilmez, tutumlara son!” pankartının açıldığı yürüyüş, sağlık emekçilerinin saat 12.30’da hastane önünde toplanmasıyla başladı. Sağlık çalışanları Yenice’nin vurulduğu yere pankart ve sloganlarla yürüdüler. Gerçekleştirdikleri yürüyüşle “Herkese sağlık güvenli gelecek!” talebini tekrar yükselttiler.

Sağlıktaki olumsuzlukların sorumlusunun hekimler olmadığını söylediler. Poliklinikler önünde basına kısa bir konuşma yapan Tabip Odası yöneticisi Özdemir Aktan, son dönemde doktorlara dönük saldırıların (11 Kasım 2005 İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Kalaycı öldürüldü) münferit olmadığını vurguladı. Hekimlerin sağlık yöneticileri tarafından aşağılanmaya maruz kaldığını belirten Aktan, sağlık hizmetlerinin meta haline getirilmek istendiğini ifade etti.

Ardından hazırlanan ortak basın açıklaması okundu. “Mesleğimizi uygularken karşılaştığımız şiddete ve genel olarak toplumda yükselen şiddete, şiddet, linç ve ötekileştirme ortamına karşı sesimizi duyurma, toplumsal duyarlılık yaratmak istiyoruz” denilen açıklamada, 3 Ocak günü saat 12.30-12.45 arası tüm hastahanelerde “siyah kurdele”li önlükler giyerek “düşünme etkinliği” gerçekleştirileceği duyuruldu. Sağlık emekçilerinin eylemine Türk-İş de destek verdi. Açıklama, gür bir şekilde atılan sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Adana’da SSGSS karşıtı eylem

AKP hükümetinin “sağlıkta dönüşüm” adı altında yürüttüğü sağlıkta tasfiyeye dönük saldırılarına karşı 27 Aralık günü Adana SSK Hastanesi önünde bir eylem gerçekleştirildi.

Adana Tabip Odası, SES Adana Şubesi ve Dev Sağlık-İş tarafından düzenlenen eylem, kitlenin hastaneler kavşağında toplanmasıyla başladı. Buradan sloganlarla SSK hastanesi önüne kadar yüründü.

Hastane önünde toplanan kitle adına açıklamayı SES Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen okudu. 2007 yılında sağlık sektöründe yaşanan yıkımın ve saldırıların anlatıldığı açıklama taleplerin sıralanması ile son buldu.

DİSK Genel-İş ve KESK Adana Şubeler Platformu’nun da destek verdiği eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana


Edirne’de GSS karşıtı eylem!

DİSK Edirne Şubesi, 30 Aralık günü SSGSS Yasa Tasarısı karşıtı bir eylem gerçekleştirdi. DİSK Edirne Şubesi önünden yürüyüşle başlayan eylem, Antik Park’ta okunan basın açıklamasıyla devam etti.

Basın açıklamasında, GSS ile sağlık sektörünün sermayeye açıldığı, hastanelerin özelleştirileceği, işçi-emekçilerin ve ezilenlerin sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağı ve hastane kapıları önünde ölmeye mahkum edileceği vurgulandı. Aynı zamanda mezarda emekliliğin dayatıldığının altı çizildi.

Eylemde sık sık “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Sağlık hakkımız engellenemez!”, “Sağlık haktır, satılamaz!”, “İMF’ye değil sağlığa bütçe!” sloganları gür bir şekilde atıldı.

Öğrenciler ve diğer sendikalar da eyleme destek verdi. Eyleme yaklaşık 70 kişi katıldı.

Ekim Gençliği/Edirne


Ankara’da SSGSS açıklaması

SSGSS saldırısına karşı İstanbul’da gerçekleştirilen kitlesel yürüyüşle eş zamanlı olarak çeşitli illerde de basın açıklamaları gerçekleştirildi. Ankara’da da 27 Aralık günü eylem yapıldı. Sendikalar, meslek örgütleri ve kitle örgütleri Sağlık Bakanlığı önünde biraraya geldi. Eylemde okunan basın metninde sağlıkta yıkım anlamına gelen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi talep edildi.