8 Şubat 2008 Sayı: SİKB 2008/06

  Kızıl Bayrak'tan
  Sahte kamplaşmalar köleliğe ve karanlığa, devrimci sınıf mücadelesi kurtuluşa götürür!
  “Demokratik çözüm yürüyüşü” engellemelere rağmen gerçekleşti!
Sırada kıdem tazminatı hakkı var…
Tuzla tersaneler cehenneminde ölümlerin ardı arkası kesilmiyor!
Bir iş cinayeti, kapitalizm ve insan...
Kadıköy’de “Öğretimize, özgürlüğümüze saygı mitingi”…
  Binlerce Tekel işçisinden özelleştirme karşıtı mücadele kararlılığı
  TÜMTİS işçilerinden eylem...
  SSGSS karşıtı faaliyetlerden...
  Basın sansürü ve görevlerimiz
  TKİP II. Kongresi değerlendirmeleri...
Kadın sorunu ve sınıf içinde kadın çalışması / 1
  Yaşanabilir bir dünya için sosyalizm!
  Çiğli Emekçi Kadın Kurultayı üzerine konuştuk...
  Davutpaşa katliamı: Öfkemiz isyanımızın mayasıdır!
Volkan Yaraşır
  160. yılında Manifesto günceldir!
  Solun Komünist Manifesto ile sınavı...
A. Deniz
  “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!” Nokia işçilerinin dayanışma çadırında hayat buluyor!
  Irkçı siyonistler Lübnan hezimetini itiraf ettiler!
  Türk sömürgeciliğinin değişmez unsurları: İnkar, tehcir, asimilasyon ve imha!
M. Can Yüce
  Ankara’da ortak panel...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

Gazete biçiminde okumak için tıklayın

 

“Demokratik çözüm yürüyüşü” engellemelere rağmen gerçekleşti!


Kürt halkına yönelik inkar ve imha siyaseti devam ediyor. Sınırötesi operasyonlar devam ederken Demokratik Toplum Partisi “Operasyonlara karşı demokratik çözüm için yürüyoruz!” şiarı ve “Kürt sorununda demokratik çözüm” talebi ile 4 Şubat’ta Şırnak’a yürüyüş başlatma kararı aldı.

DTP ve destek veren kurumlar, 31 Ocak günü DTP İstanbul İl Binası’nda gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla Kürt halkı üzerindeki inkar ve imha politikalarının son bulmasını istediler.

Toplantıya katılan ESP, HÖC, Kaldıraç, KÖZ, EHP, EMEP, KESK İstanbul Şubeler Platformu, ÖDP ve SODAP destek amacıyla yürüyüşe katılacaklarını ifade ettiler.

Basın toplantısında DTP adına basın açıklamasını okuyan DTP İl Başkan Yardımcısı Mehmet Şakar, yürüyüşe destek çağrısında bulundu.

Şırnak yürüyüşü engellemelerle başladı!

Demokratik Toplum Partisi, “Operasyonlara karşı demokratik çözüm için yürüyoruz!” yürüyüşünü 4 Şubat günü İstanbul’dan başlattı. Yürüyüş, İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Yerleşkesi’nin önünden başladı.

Saat 12.00’de Tarlabaşı’daki DTP İstanbul İl Başkanlığı önünde toplanan DTP’liler ve yürüyüşe destek veren kurumlar “Operasyonlara karşı demokratik çözüm için yürüyoruz!/DTP İstanbul İl Başkanlığı” pankartını açarak Dolapdere’ye yürüdü.

Yürüyüşe “Savaşa hayır, barış hemen şimdi!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bıratiya gelan!” sloganlarını atan yaklaşık 400 kişi katıldı. Yürüyüş sırasında çevik kuvvet polisi Tarlabaşı ve Dolapdere’ye yığınak yaptı. DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in de katıldığı yürüyüşün ardından otobüslere binildi.

Otobüslere binmeden önce basın açıklaması yapan DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, SDP Genel Başkanı Filiz Koçali ve DTP İstanbul İl Başkanı Halil Aksoy, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yoldan çözümü için yürüyüş başlattıklarını, Kürt sorununun türban sorunundan daha acil olarak çözülmeyi bekleyen bir sorun olduğunu vurguladılar.

Sebahat Tuncel başlattıkları yürüyüşün bir başlangıç olduğunu, yetkililerin Kürt sorununu çözmek için bir an önce adım atmasını gerektiğini söyledi.

Dolapdere’den uğurlanan otobüsler Çamlıca gişelerinde durdurularak araçlarda kimlik kontrolü yapıldı. Kontrolün ardından otobüsler yola devam etti. Anadolu Yakası’nda Kozyatağı’nda da araçlara polis tarafından alıkonuldu. Diyarbakır’a gidecekler, şehirlerarası otobüs terminaline yönlendirildi.

28 koldan Diyarbakır’a doğru gerçekleştirilen yürüyüş çeşitli engellerle karşılaştı.

İzmir ve Aydın’dan Diyarbakır’a hareket eden otobüsler çeşitli engellemelere rağmen yola çıktı.

İstanbul’dan yola çıkan 7 araç çeşitli engellemeler nedeniyle İstanbul-Sakarya yolunu 18 saatte gidebildi. Aksaray’a varan araçlar 7 arama noktasında didik didik arandı. Araçlarda bulunan yürüyüşçüler polis ve jandarma ekipleri kimlik kontrolünden geçirildiler.

Ankara kolu ise Gölbaşı’nda polis tarafından durduruldu. Yürüyüşçüler, otogardan Diyarbakır otobüslerine binerek yola devam ettiler.

Kars’tan yürüyüşe katılmak için yola çıkan 3 minibüs, Dağpınar Beldesi girişinde polis ve jandarma tarafından durduruldu. Araçlara el konulması üzerine yürüyüşçüler yola yaya olarak devam etme kararı aldı. Çok sayıda asker eşliğinde yollarına devam eden Karslı yürüyüşçüler, daha sonra temin ettikleri araçlarla Diyarbakır’a doğru yola çıktılar.

Malatya’dan gece yola çıkan yürüyüşçüler polis tarafından engellendi. Araçlara keyfi şekilde cezalar kesen polis, kurum temsilcilerinin il dışına çıkmalarına izin vermedi. Yürüyüşçüler şehirlerarası otobüslere binerek Şırnak’a doğru yola çıktılar.

Hakkari merkez ile Yüksekova ve Şemdinli’den yürüyüşe katılma amacıyla, aralarında Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani’nin de bulunduğu toplam 500 kişi, 100 araçla Şırnak’a doğru yola çıktı. Yola çıkan araçlar Çukurca’ya bağlı Ortaklar askeri arama noktasında durdurularak kimlik kontrolünden geçirildi. Aramanın ardından yola devam eden yürüyüş kolu, Ortaklar arama noktasına bir kilometre mesafedeki Çığlı (Aşut) noktasında tekrar durdurularak aramadan geçirildi. Yapılan engellemelere rağmen Hakkari yürüyüş kolu Şırnak’a ulaştı.

Yürüyüş için Van’dan Diyarbakır’a doğru hareket eden 400 kişi de Bitlis’in Tatvan İlçesi’nde Jandarma Komutanlığı önünde durduruldu. Üçüncü defa durdurulmalarını protesto eden ve aralarında DTP Van Milletvekili Özdal Üçer’in de bulunduğu yürüyüşçüler yolu trafiğe kapattı. Yolu trafiğe kapatan yürüyüşçülere silah doğrultan jandarma ile kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Kimlik ve araç kontrolünden sonra yola devam eden yürüyüşçüler, Batman’da Siirt grubu ile birleşti. Batman’dan da bir grubun katılımıyla yola çıkan Van ve Siirt yürüyüş kolu, Batman Çayı üzerindeki köprüde TMŞ polislerince durduruldu.

Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi’nde yürüyüşe katılmak amacıyla Ağrı merkeze doğru yola çıkan yürüyüşçüler ise ilçe çıkışında durduruldu. DTP Doğubeyazıt İlçe Başkanı Yardımcısı Ahmet İnan ve Mehmet Gelin gözaltına alındı. Doğubeyazıt ekibi, Ağrı’nın Diyadin İlçesi’nden gelen ekiple birleşerek Şırnak’a doğru yola çıktı. Gözaltına alınan Ahmet İnan, çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Denizli’den Diyarbakır’a doğru hareket eden araca, Urfa’nın Siverek İlçesi çıkışında “siyah bez bağladığı” gerekçesiyle 352 YTL para cezası verildi. Araçta bulunan Aynur Yaya ile Bahri Kaya gözaltına alınırken, araç Diyarbakır’a doğru yola devam etti.

Mersin’den yola çıkan yürüyüşçüler engellemeler sonucu araçların bir kısmını geri çevrildi, 1 otobüs ve 4 taksiyle Diyarbakır’a doğru yola devam etti.

Yürüyüş kolları Diyarbakır’da buluştu!

Yürüyüş kolları 5 Şubat günü Diyarbakır’da onbinlerce kişi tarafından karşılandı. Polis, uğurlama törenininin yapılacağı alanı ablukaya alırken, savaş uçakları alçak uçuş yaptı. Kitle uçuşlara yuhlamalarla ve sloganlarla karşılık verdi. Uğurlama töreninde DTP Eşbaşkanı Emine Ayna bir konuşma yaptı, operasyonlar bitene kadar eylemlere devam edileceğini açıkladı.

Ahmet Türk ise, “Bizim bir düşümüz var. Bombaların olmadığı, operasyonların olmadığı bir düşün peşinde koşuyoruz” dedi. Ayrıca Diyarbakır kalesinin hiçbir zaman düşmeyeceğini vurguladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in konuşmasının ardından otobüs, minibüs ve taksilerden oluşan yüzlerce araç, şehrin dışına kadar yürüyen Diyarbakır halkı tarafından zafer işaretleri ve zılgıtlarla Şırnak’a uğurlandı.

Yürüyüş Kasrik Boğazı’nda sona erdi!

Diyarbakır’dan Şırnak’a kadar, çeşitli uğrak noktalarında da halk, yürüyüşçüleri kitlesel bir şekilde karşıladı. Mardin, Nusaybin ve Şırnak’ın Cizre ilçesinde binlerce kişi kitlesel gösteriler düzenledi. Yürüyüşçüler, Cizre’de ise zafer işaretleri ve havai fişeklerle karşılandı.

Devletin terörü bu aşamada da devam etti. Nusaybin’de polis, konvoydaki araçlarından birkaçının camını taşlayarak kırdı. Bunun üzerine gençler polislere taşlarla karşılık verdi.

Binlerce kişi akşam saatlerinde Kasrik Boğazı‘na ulaştı. Kitle geceyi çadırlarda geçirdi.

Sabah saat 07.00’de DTP ‘Demokratik Çözüm Deklarasyonu’ yayınladı. DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, yaptığı konuşmada TBMM’yi operasyon tezkeresini geri çekmeye ve operasyonları bir an önce durdurmaya, PKK’yi ise, eylemsizlik konumuna geçmeye çağırdı. Savaş harcamalarının yoksulluğu derinleştirdiğine de değinen Ayna, AKP’nin Kürt sorununda yürüttüğü politikalarla tükeneceğini belirtti. Kürt halkının kimliğinin anayasal güvenceye kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Ayna, anadilde eğitim hakkını savundu ve genel affın gerekliliğine işaret etti.

Son olarak yürüyüşün operasyonların durması ve Kürt sorununun çözümü konusunda süreklileşecek eylemlerin başlangıcı olduğu vurgulandı.

Ayna’nın ardından SDP Genel Başkanı Filiz Koçali de bir konuşma yaptı. Kürt sorununun Türkler’in de sorunu olduğunu, Kürt sorunu çözülmeden özgürlüğün olamayacağını vurguladı.

Yapılan açıklama sloganlarla sona erdi. Tüm yol boyunca olduğu gibi dönüşte de kimlik kontrolleri devam etti.