8 Şubat 2008 Sayı: SİKB 2008/06

  Kızıl Bayrak'tan
  Sahte kamplaşmalar köleliğe ve karanlığa, devrimci sınıf mücadelesi kurtuluşa götürür!
  “Demokratik çözüm yürüyüşü” engellemelere rağmen gerçekleşti!
Sırada kıdem tazminatı hakkı var…
Tuzla tersaneler cehenneminde ölümlerin ardı arkası kesilmiyor!
Bir iş cinayeti, kapitalizm ve insan...
Kadıköy’de “Öğretimize, özgürlüğümüze saygı mitingi”…
  Binlerce Tekel işçisinden özelleştirme karşıtı mücadele kararlılığı
  TÜMTİS işçilerinden eylem...
  SSGSS karşıtı faaliyetlerden...
  Basın sansürü ve görevlerimiz
  TKİP II. Kongresi değerlendirmeleri...
Kadın sorunu ve sınıf içinde kadın çalışması / 1
  Yaşanabilir bir dünya için sosyalizm!
  Çiğli Emekçi Kadın Kurultayı üzerine konuştuk...
  Davutpaşa katliamı: Öfkemiz isyanımızın mayasıdır!
Volkan Yaraşır
  160. yılında Manifesto günceldir!
  Solun Komünist Manifesto ile sınavı...
A. Deniz
  “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!” Nokia işçilerinin dayanışma çadırında hayat buluyor!
  Irkçı siyonistler Lübnan hezimetini itiraf ettiler!
  Türk sömürgeciliğinin değişmez unsurları: İnkar, tehcir, asimilasyon ve imha!
M. Can Yüce
  Ankara’da ortak panel...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

Gazete biçiminde okumak için tıklayın

 

Kadıköy’de “Öğretimize, özgürlüğümüze saygı mitingi”…

Özgürlük sosyalizmle gelecek!

AKP “Alevi açılımı” adı altında “devlet Alevileri” yetiştirmek için sinsi bir operasyon düzenlemiş ve “Muharrem iftarı” adı altında düzenlediği yemeğe Alevi örgütlerinin temsilcilerini davet etmişti. Alevi kurumları ise, Pir Sultan’ın Hızır Paşa sofrası karşısında safrettiği sözleri söyleyerek, “Bizim köpeklerimiz bile bu sofraya oturmaz” diyerek yemeği reddetmişlerdi. Hızır Paşa sofrasına karşı Pir Sultan duruşunu kuşanmak gerektiğini savunan kurumlar 3 Şubat günü bir miting düzenlediler.

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Federasyonu’nun çağrısıyla, AKP’nin Alevi politikasına karşı Kadıköy’de 3 Şubat’ta binlerce kişi toplandı.

PSAKD şubeleri mitinge Türkiye genelinden katılım sağladılar. Reformistler, düzen partileri, devrimci kurumlar ve sendikaların da destek verdiği mitingte Sivas şehitleri ve onların bıraktığı miras bir kez daha hatırlandı. AKP’nin politikaları protesto edildi.

Yürüyüş kolu saat 12.00’de Tepe Nautilus önünde toplanmaya başladı. Saat 13.00’te kortejler oluşturularak yürüyüş başladı. Kadıköy İskelesi’ne yapılan yürüyüşte PSAKD pankartları önde olmak destek veren diğer güçler kendi pankartlarını açtılar. Sivas şehitlerinin fotoğraflarının taşındığı PSAKD kortejlerinde, Kadıköy, Ümraniye, Kartal, Pendik, Ankara, Buca, Gümüldür, İzmir, Bornova, Mamak, Sarıyer, Sultanbeyli Şube pankartları sıralandı. Maltepe PSAKD mitingte üyeleriyle birlikte yerini aldı. Yenidoğan Gençliği, TUDEF, AGEP (Alevi Bektaşi Gençlik Platformu) da açtıkları pankartlarla yer aldılar.

Özellikle “Öğretine, onuruna, özgürlüğüne sahip çık!”, “Madımak müze olsun!”, “Savaşa hayır, kahrolsun emperyalizm!”, “Zorunlu din derslerine hayır!”, “Alevi kimliği tanınsın. Cemevi Aleviler’in ibadet yeridir!”, “Din, dil, ırk ayrımına hayır, yaşasın halkların kardeşliği!” pankartları göze çarpıyordu.

Yürüyüş boyunca PSAKD kortejlerinden, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP!”, “Tayyip şaşırma, sabrımızı taşırma!”, “Dün Maraş’ta, bugün Sivas’ta, çözüm faşizme karşı savaşta!”, “Yaşasın birlik, dayanışma, kardeşlik!”, “Sivas şehitleri ölümsüzdür!”, “Susma haykır, öğretine sahip çık!”, “Halkımız saflara hesap sormaya!”, “Türban sorunu AKP’nin oyunu!”, “Diyanet kurumu kapatılsın!” sloganları yükseldi.

BDSP’liler mitinge “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!/BDSP” şiarlı pankartla katıldılar. Yürüyüş boyunca “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!”, “Dün Maraş’ta, bugün Sivas’ta, çözüm faşizme karşı savaşta!” sloganlarını attılar.

PSAKD pankartlarıın ardından ‘78’liler Girişimi, EMEP, ÖDP, ESP, AKA-DER, HÖC, BDSP, Mücadele Birliği Platformu, Halkevleri, Dev-Lis, LÖB, KÖZ, DHP, Partizan, TKP, SODAP, TÖP, EHP kortejleri sıralandılar. PSAKD kortejleri dışında 5 bin kişinin yer aldığı kortejlerin miting alanına girmesiyle program başladı.

Devrim şehitleri adına yapılan saygı duruşu sonrasında PSAKD Genel Başkanı Av. Kazım Genç konuştu. Anayasa tartışmalarına değinen Genç, Anayasa taslağında inanç özgürlüğünün, eşitlik ve kardeşliğin olmadığını söyledi. Hükümetin tek sorun türban sorunuymuş gibi davrandığını ifade etti. Erdoğan’ın verdiği iftar yemeğine de değinen Genç, Alevi öğretisiyle ilgili mücadele veren PSAKD’nin Erdoğan tarafından muhatap alınmamasını eleştirerek kurulan naylon federasyonla katılım sağlandığını belirtti.

Kardeşlikten, toplumsal barıştan sözetmek için Maraş, Çorum, Sivas, Hayata Dönüş Operasyonu ve Hrant Dink katliamlarıyla yüzleşilmesi gerektiğinin altını çizen Genç, katliamların hesabı sorulmadan barışın sağlanamayacağını söyledi ve Alevi halkından özür dilenmesi gerektiğini belirterek konuşmasını tamamladı.

Ardından Hasan Sağlam, Vardiya Müzik Grubu, Erdal Bayrakoğlu ve Tolga Sağ sahneye çıktılar. Atılan sloganlarla miting sona erdi.

Notlar:

* Dağıtım sansürüne karşı biraraya gelen Kızıl Bayrak, Atılım, Devrimci Hareket, Proleter Devrimci Duruş ve Odak, sansüre karşı hazırladıları ortak bildirilerin dağıtımını gerçekleştirdiler.

* 24 Şubat’ta BMİS Toplantı Salonu’nda Emekçi Kadın Kurultayı düzenleyecek olan Emekçi Kadın Komisyonları kurultaya çağrı yapan bildirilerin dağıtımını gerçekleştirdiler.

* SHP, DSP ve CHP gibi düzen partileri Türk bayrakları ve Atatürk portreleri taşıdılar.

* Arama noktasından geçişte AKP protesto edildi. Kortejlerde taşınan ampuller yerlere atıldı.

* Çeşitli Alevi forum internet siteleri mitinge pankartlarıyla katıldılar.

* Kazım Karabekir Mahallesi Halkı pankart açarak mitinge katılım sağladı.

* Eğitim-Sen 2 No’lu (Kadıköy) Şubesi kendi pankartıyla yürüyüşte ve alanda yerini aldı.

* Yöre dernekleri de mitinge katılım sağladılar.

Kızıl Bayrak/İstanbul

 

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu çalışmalarından... 

“Vardık, varız, varolacağız!”

Emekçi Kadın Kurultayı çalışmalarımız devam ediyor. Öncelikli olarak bildiri, afiş ve anket gibi araçları kullanarak çalışmamızı hızlandırdık. Ev toplantılarını yoğunlaştırarak kitle çalışmasını daha da derinleştirmeyi hedefliyoruz.

400’e yakın kurultay afişini Sefaköy İnönü Mahallesi’nde ve fabrikaların yoğun olduğu güzergâhlarda, semtte ve merkezi noktalarda yaptık. Afiş asarken birçok emekçi kadınla kurultay üzerine konuşma fırsatı yakaladık. Afiş faaliyetimiz önümüzdeki günlerde de sürecek. Afiş çalışmasının ardından Sefaköy İşçi Kültür Evi önünde masa açarak bildiri dağıtımı gerçekleştirdik.

Emekçi kadınlarla, kadınların sorunları, örgütlenme ihtiyaçları ve örgütlenmenin yol ve yöntemlerini tartışmak amacıyla ev toplantılarını gerçekleştirdik. Ev toplantılarında aynı zamanda anketler yaparak kadınların temel sorunlarını tespit etmeyi çalıştık. Anketlerin sonuçlarını önümüzdeki günlerde açıklayacağız.

Bölgemizde iki hafta içinde yaklaşık 20 ev toplantısı yaptık. Bu toplantıların bir kısmını çalışan kadınlarla, bir kısmını da ev kadınlarıyla yaptık. Kurultayı birçok işçi kadınlarla tartışma imkânı bulduk. Güven Elektrik işçileri ile işten atılan İDE Tekstil işçilerini biraraya getirdik ve çeşitli tartışmalar yürüttük.

İş hayatında yaşadığımız sorunların bu düzenden kaynaklanan sorunlar olduğunu, işçi ve emekçi kadınların biraraya gelerek örgütlü bir mücadele yürütmelerinin bir ihtiyaç ve  zorunluluk olduğunu dile getirdik.

Kurultay çalışmalarımızı aynı zamanda farklı zeminlere de taşıyoruz. Kurultayı tanıtan ve gerekçelendiren dosyalarımızı sendika ve kitle örgütlerine bırakarak kurultaya katılmaya ve destek vermeye çağırıyoruz.

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu