25 Nisan 2008 Sayı: SİKB 2008/17

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci 1 Mayıs seferberliği!
   1 Mayıs’ta Taksim seferberliği!
Taksim’e çıkılacak, 1 Mayıs kazanılacak!
Kıyamet dedikleri ha koptu ha kopacak!
İhaneti parçalayarak mücadeleyi yükseltelim!
Grev ve direnişlerle 1 Mayıs 2008’e!..
  Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı Sonuç Bildirgesi...
  Adana Sanayi İşçileri Kurultayı başarıyla gerçekleşti!
  KESK’i ve bağlı sendikaları niçin yıkmalıyız? Yüksel Akkaya
  İşçi ve emekçi hareketinden....
  Yasaklara ve tehditlere karşı devrimci sınıf kararlılığıyla
1 Mayıs'ta Taksim'e!
  1 Mayıs faaliyetlerinden...
  Birleşik, Kitlesel ve Devrimci bir Genç-Sen için Mücadele Platformu 2. Toplantısı:
  Savaş makinesi tetikçilerini de öğütüyor…
  Filistin halkı direnmekte kararlı!
  Hatice Yürekli yoldaş anısına...
  Sınıfı her yandan kuşatmak için…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Grev ve direnişlerle 1 Mayıs 2008’e!..

2008 1 Mayısı’na sermayenin yoğunlaşan saldırıları altında giren işçi sınıfı ve emekçiler kölece çalışma koşullarına, düşük ücretlere, hak gasplarına karşı Türkiye’nin birçok yerinde “artık yeter!” diyorlar, ekonomik-sosyal güvence sağlamak amacıyla sendikalarda örgütleniyorlar.


SCT grevi kazanımla sonuçlandı...

Mersin Tarsus yolu üzerinde kurulu bulunan SCT Or Torbo Filtre Fabrikası’nda çalışan ve Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube’de örgütlenen işçiler toplusözleşme sürecindeki tıkanıklık nedeniyle greve çıktılar. İşçiler, 2006 yılının Mart ayında başlattıkları grevlerini geçtiğimiz ay içerisinde imzaladıkları toplusözleşme ile sona erdirdiler. SCT işçisi iki yılı aşkın süre devam ettirdiği grevi kazanımla sonuçlandırarak, 2008 yılının 1 Mayıs’ının ardından işe başlama kararı aldı. İşçiler 1 Mayıs günü fabrika önünde yapacakları kutlamayı bekliyorlar.


TEGA grevi sürüyor...

Ankara Sincan Organize Sanayi’de ilk kez grev seslerini sanayi bölgesinde yankılatan TEGA Mühendislik işçileri, 13 Nisan günü gerçekleştirdikleri dayanışma etkinliği ile grevlerini bir kez daha selamladılar. Birlik ve dayanışmalarını gösterdiler. TEGA patronunun tüm baskılarına direnen işçiler destek bekliyorlar. Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube üyesi TEGA işçileri organize patronlarının sendika korkusu nedeniyle birçok saldırıya maruz kaldılar.


Şahin Motor: İşten atma ve direniş…

Gebze Çayırova’da kurulu bulunan Şahin Motor işçileri BMİS’te örgütlüler. 7 Mart günü 59 sendika üyesinin işten atılmasına karşı direniş sürüyor. Tazminatsız bir biçimde işlerine son verilen işçiler, sabah 08.00’dan akşam 17.00’ye kadar bekliyorlar.


Bosal işçisi sendikasına sahip çıkıyor…

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Bosal Mimaysan fabrikasında da faşist Türk Metal çetesi ile patron tarafından sendika tasfiye edilmek isteniyor. Ancak Bosal işçileri gerçekleştirdikleri eylemlerle şimdilik Türk Metal çetesinin adamlarını fabrikadan kovmuş bulunuyorlar. Yürütülen mücadeleye rağmen Bosal patronu iki sendika temsilcisi ve üç üyenin işine son verdi. Fabrika önünde bekleyiş sürüyor.


Acarer’de grev sürüyor…

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Gebze Şubesi’nde örgütlü olan Acarer Döküm işyerinde 25 Kasım 2007 tarihinde başlayan grev devam ediyor. Üye sayısının azlığı nedeniyle buradaki grev unutulmuş durumda.


Direnen İlbek işçisi kazandı!

İlbek Tekstil patronunun fabrikayı kaçırma oyununu boşa düşüren İlbek işçileri tazminat hakları için İlbek Tekstil önünde başlattıkları direnişlerini geçtiğimiz günlerde kazanımla sonuçlandırdılar. İlbek işçileri tazminatlarının ödemesiyle davul-zurna eşliğinde direnişe son verdiler. İşçiler ile İlbek patronu arasında imzalanan protokol gereği, 200 İlbek işçisi “fazla çalışılan 45 dakikanın ücretini talep eden davalarını” geri çektiler.


ANT Gıda’da halaylı işbaşı...

Balıkesir’in Havran İlçesi’nde kurulu bulunan Ant Gıda’da çalışan işçilerin 48 günlük direnişleri zaferle sonuçlandı. Ant Gıda işçileri halaylar çekerek işbaşı yaptılar. İmzalanan toplusözleşme sonucunda yüzde 17 ile yüzde 25 arasında değişen iyileştirmeler sağlandı.


KOÜ’de OLEYİS grevi sürüyor…

Kocaeli Üniversitesi’ne otel, restoran ve kantinlerde çalışan DİSK/Oleyis üyesi işçilerin 31 Aralık 2007 tarihinde başlattıkları grevleri devam ediyor. Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’nün grevi kırmaya dönük tüm çabalarına rağmen Oleyis üyeleri bekleyişlerini sürdürüyorlar. Grevci işçilere geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin çeşitli üniversitelerindeki akademisyenlerden destek geldi.


Van’da 450 belediye işçisi greve gitti!

Van’da şehir içi temizlik ve çöp işlerinde çalışan 450 işçi, 6 aydan bu yana ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle greve başladı. Greve giden işçiler AKP’li belediyenin paralarını ödemediklerini belirtti. Belediye yetkilileri ise grevcileri tehdit etti. Her dönem biriken maaşların ardından bu senaryoyu yaşadıklarını dile getiren temizlik işçileri, temizlik şirketinin değil AKP’li belediyenin sorumlu olduğunu dile getirdiler.


Advansa SASA’da grev sesleri…

 Petrol-İş Sendikası’nda örgütlü ADVANSA SASA işçileri, patronun toplusözleşmedeki dayatmalarına karşı grev kararı aldı. Grev ilanını fabrikaya asan işçiler, taleplerinin kabul edilmemesi halinde mücadeleye devam edeceklerini bildirdiler. 1 Ocak 2008 tarihinde başlayan TİS görüşmelerinde 69 maddenin 34’ünde uyuşmazlığa gidildi.

Petrol-İş Adana Şube Başkanı, patronun esnek çalışmayı içeren ve kazanılmış hakları geriye götüren teklifler sunduğunu dile getirdi.


Yörsan’da direniş boykotla sürüyor…

Yörsan ürünlerini boykot etme kampanyası başlatan ve kampanyaları günden güne büyüyen bir destek alan Yörsan işçileri, Susurluk’taki fabrikaları önünde bekleyişlerini sürdürüyorlar.

19 Nisan günü Taksim’de destek veren kurumlarla birlikte coşkulu bir eylem gerçekleştiren Yörsan işçileri, kazanıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar. Yörsan ürünlerini boykot çağrısı birçok sendika tarafından destek bulmuş durumda.


Arçelik işçileri direniyor…

Son ayların sürekli alanlarda olan bir diğer sendikası ise DİSK/Nakliyat-İş. Nakliyat-İş üyesi Arçelik işçileri Tuzla’da başlattıkları direnişlerini Nakkaştepe Koç Holding önüne taşımış bulunuyorlar.

Arçelik işçileri de Yörsan işçileri gibi yakın bir zaman diliminde Arçelik ürünlerini boykot çağrısına hazırlanıyorlar. Sütlüce’de, Taksim’de, Koç-Tansaş önünde ve daha birçok yerde eylem yapan işçiler direnişlerine destek bekliyorlar.


Tekel işçisinin öfkesi dinmedi!

Fabrika içinde gerçekleştirdikleri işyerini terketmeme eylemine sendikanın geri tutumu üzerine “ara veren” tekel işçileri, iki aylık mahkeme sürecini beklediklerini ve bu sürecin ardından eylemlere tekrar hız vereceklerini söylüyorlar. İşçiler, Yaprak Tütün İşletmeleri’ne geçirilmek isteniyor. Bu da çalışmayan yerlere gönderilmek istenen işçilerin bir süre sonra atıl bırakılmaları ve işletmelerin satışı için uygun zeminin hazırlanması anlamına geliyor.


Belediye-İş üyeleri vazgeçmiyor…

Belediye-İş Sendikası İstanbul 5 No’lu Şube’nin yürüttüğü örgütlenme çalışmaları sonucunda sendikalı olan Çapa ve Cerrahpaşa hastanelerinde çalışan temizlik işçileri sendikal örgütlenmelerine dönük baskılara karşı Cerrahpaşa Hastanesi içinde geçtiğimiz günlerde yürüyüş düzenlediler. İşten atılan işçilerin geri alınmasını talep ettiler.