25 Nisan 2008 Sayı: SİKB 2008/17

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci 1 Mayıs seferberliği!
   1 Mayıs’ta Taksim seferberliği!
Taksim’e çıkılacak, 1 Mayıs kazanılacak!
Kıyamet dedikleri ha koptu ha kopacak!
İhaneti parçalayarak mücadeleyi yükseltelim!
Grev ve direnişlerle 1 Mayıs 2008’e!..
  Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı Sonuç Bildirgesi...
  Adana Sanayi İşçileri Kurultayı başarıyla gerçekleşti!
  KESK’i ve bağlı sendikaları niçin yıkmalıyız? Yüksel Akkaya
  İşçi ve emekçi hareketinden....
  Yasaklara ve tehditlere karşı devrimci sınıf kararlılığıyla
1 Mayıs'ta Taksim'e!
  1 Mayıs faaliyetlerinden...
  Birleşik, Kitlesel ve Devrimci bir Genç-Sen için Mücadele Platformu 2. Toplantısı:
  Savaş makinesi tetikçilerini de öğütüyor…
  Filistin halkı direnmekte kararlı!
  Hatice Yürekli yoldaş anısına...
  Sınıfı her yandan kuşatmak için…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Adana Sanayi İşçileri Kurultayı başarıyla gerçekleşti!

Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı örgütlü mücadele!

Bir süredir çalışmaları devam eden Adana Sanayi İşçileri Kurultayı, 20 Nisan günü yaklaşık 90 işçi ve emekçinin katılımıyla başarıyla gerçekleştirildi.

Aylardan bu yana güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı örgütlenme çağrısı yapan ve sanayi işçilerinin kölelik koşullarında çalışması ve yaşamasına karşı mücadele bayrağını yükselten Adana Sanayi İşçileri Derneği’nin (Sİ-DER) çağrısıyla toplanan kurultay, işçi ve emekçilerin sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı bir mücadele kürsüsüne dönüştü.

Kurultay ilk olarak Sİ-DER Başkanı tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmada sınıf hareketinin tablosunun özetlenmesinin ardından, böyle bir süreçte toplanan Adana Sanayi İşçileri Kurultayı’nın misyonu anlatıldı. Kurultayın sihirli bir değnek değil ama sorunların tartışılması ve çözüm önerilerinin güçlü bir şekilde ortaya konulabilmesi için önemli bir araç ve imkan olduğu vurgulandı. İşçi sınıfının mücadelesinde gelecek zorlu günlerin yüklediği sorumluluğun bilinciyle hareket etmek gerekliliği hatırlatıldı.

İşçi sınıfı davasında emek harcayan, bedel ödeyen ve şehit düşenler adına bir dakikalık saygı duruşunun ardından “Tarih sınıfı iktidara çağırıyor!” filmi gösterildi. Sinevizyon gösterimi ilgiyle izlendi.

Mücadelenin içinden kurultay kürsüsüne tebliğler…

Sinevizyon gösteriminin ardından kurultay divanının yerini almasıyla divan adına bir konuşma gerçekleştirildi ve kurultayın programı açıklandı.

Ardından tebliğ sunumlarına geçildi. İlk olarak, “Küçük Sanayi Siteleri’nde çalışma koşulları ve örgütlenmenin sorunları” başlıklı tebliğde sanayi sitelerinde işçilerin çalışma koşulları ve saldırılar kapsamlı bir şekilde anlatıldı. Kölece çalışma koşullarına ve saldırılara karşı mücadelenin imkan ve zeminleri ortaya konuldu.

İkinci tebliğ olarak “Taban örgütlenmeleri ve iş yeri komiteleri” sunuldu. Bu tebliğde tarihsel olarak taban örgütlenmelerinin işçi sınıfının mücadelesi açısından önemi ve tuttuğu yer anlatıldı. Tebliğ sunan arkadaş kişisel deneyimleriyle beslediği sunumunu etkili ve canlı bir şekilde gerçekleştirerek, günümüz koşullarında taban örgütlenmelerinin ve işyeri komitelerin kurulması ve yaygınlaştırılmasının yakıcılığına vurgu yaptı.

Kurultayın üçüncü tebliği “İşçi sınıfının toplumsal konumu ve tarihsel devrimci misyonu” konusunda yapıldı. Bu tebliğde işçi sınıfının tarihsel devrimci rolü ve kapitalizm içerisinde tuttuğu öncü devrimci rol vurgulandı. Emperyalist-kapitalist dünya sisteminin barbarlığını arttırdığı vurgulanarak, bunu değiştirecek tek toplumsal güç olarak işçi sınıfının konumu ve misyonu etkili bir şekilde ortaya konuldu.

Tebliğin sunulmasının ardından, Hollanda’dan FNV-DAF İşyeri İşçi Temsilcisi’nin kurultaya gönderdiği mesaj okundu.

Kurultayın ilk bölümünün son konuşmacısı olarak Yüksel Akkaya kürsüye davet edildi. Yüksel Akkaya içinden geçtiğimiz süreci anlatarak, bu süreci yüzelli yıl önce varolan Ludist Hareketi’ne benzettiğini söyleyerek konuşmasına başladı ve Ludist Hareketi ana hatlarıyla anlattı.

Yüksel Akkaya “İşçi sınıfının örgütlenmesinin sorunları” başlığıyla gerçekleştirdiği konuşmasında kapitalist barbarlığa işaret ederek, sınıfa dönük saldırılarla beraber bu sürecin zorluklarının altını çizdi. Tek tek işçilerin öfkesinin ortaklaştırılmasının gerekliliğini vurgulayarak, bu konuda yaşanan ve karşılaşılan sorunları çeşitli deneyimler ve örneklerle anlattı.

Yüksel Akkaya’nın konuşmasının ardından yirmi dakikalık bir ara verildi.

İkinci bölüm: Kürsü işçi ve emekçilerin!

İkinci bölüm TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu’nun konuşmasıyla başladı. Tersane işçilerinin yaşadığı cehennem koşullarını ve son dönemde yaşanılan hareketli süreci özetleyen TİB-DER Başkanı, tersane işçilerinin iş cinayetlerine karşı ortaya koyduğu kararlılığı ve mücadele dinamizmini anlattı. Yürüttükleri mücadelenin deneyimlerini kurultay salonuna taşıdı.

Ardından Dev Sağlık-İş üyesi olan Balcalı Hastanesi işçilerinden Ali Ekber Takmaz bir konuşma gerçekleştirerek, yürüttükleri uzun soluklu sendikalaşma faaliyetini aktardı. Taşeronlaşmaya karşı mücadelenin zorunluluğundan bahsederek işçilerin yaşadığı koşulların altını çizdi. Kurultayı selamlayarak mücadele çağrısı yaptı.

SES Adana Şube eski sekreteri Nazan Eroğlu bir konuşma gerçekleştirerek, Dev Sağlık-İş ile birlikte yürüttükleri mücadelenin deneyimlerini aktardı. SSGSS’nin meclisten geçtiğini ancak mücadelenin devam edeceğini belirtti. EP ve KESK’in gerici tutumlarını teşhir etti. İşçi sınıfının örgütlenmesinin öneminin altını çizerek saldırı yasalarına karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

Eğitim-Sen Adana Şubesi içerisinde devrimci ve ilerici öğretmenlerin oluşturduğu Sendikal İnisiyatif Platformu, Sosyalist Kamu Emekçileri ve Şakirpaşa İKE Emekçi Kadın Komisyonu kurultayı selamlayan ve mücadele çağrısı yapan konuşmalar gerçekleştirdiler.

Ardından eski bir sanayi işçisi bir konuşma yaparak yaşadığı deneyimleri ve işçilerin örgütlenmesinin zorunluluğunu dile getirdi.

Rusya’ya göçmen işçi olarak giden bir işçi, orada yaşadığı bir takım olayları anlatarak, “sorunun çözümü örgütlü mücadelededir” dedi.

Geçtiğimiz günlerde örgütlendikleri ve haklarına sahip çıktıkları için işten atılan UPS işçileri de söz alarak yaşadıkları sorunları ve deneyimleri aktardılar, mücadele çağrısını yinelediler.

1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından yapılan kapanış konuşmasıyla kurultay sonlandırıldı. Kapanış konuşmasında “sınıfa karşı sınıf!” şiarı etrafında kenetlenilerek, kapitalist barbarlık düzenine karşı sınıf mücadelesinin güçlendirilmesi çağrısı yapıldı.

Yaklaşan 1 Mayıs’ta işçi sınıfı ve emekçilerin sermayenin karşısına çıkarak özlemlerini ve taleplerini haykırması gerektiği vurgulandı. İşçi sınıfının devrimci 1 Mayıs’ı için, devrim ve sosyalizm şiarını daha güçlü haykırmak için mücadeleye daha güçlü omuz verme çağrısı yapıldı.

3. Çiğli İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi, Şakirpaşa İşçi Kültür Evi ve Alınteri okurları mesaj göndererek kurultayı selamladılar.

Tebliğlerde kurultaya şu önergeler sunuldu:

* Küçük sanayi sitelerinde sigortasız, iş güvencesiz, düşük ücretli çalışma koşullarına karşı, insanca çalışma ve yaşam koşullarının sağlanması için, “güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya hayır!” şiarlı bir kampanya örgütlenmesi.

* 1 Mayıs’ta iş bırakarak alanlara çıkma çağrısının güçlü bir temelde örgütlenmesi için çalışmaların devam ettirilmesi.

* Bölgede işyeri komitelerinin yaygınlaştırılarak, öncü işçi platformlarının kurulması.

* Türkiye İşçi sınıfının görkemli eylemi olan 15-16 Haziran’ın yıldönümünde, 15-16 Haziran Sempozyumu örgütlenmesi.

Kızıl Bayrak / Adana