30 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/22

  Kızıl Bayrak'tan
  Sınıfın hareketliliğinde yoğunlaşma
ve sertleşme eğilimi
   İnkar ve imha çizgisinin izleyicileri “çözüm” gücü olamaz!
Gerici iç çatışma yeni boyutlar kazanıyor!
SSGSS, istihdam paketi, kıdem tazminatı, işgüvencesinin gaspı, sendikalar yasası…
Sermayenin saldırıları artıyor…
1 Haziran mitingi üzerine U. Taner
Tersane işçileri bu cehennemi kabul etmeyecek!
  Komünist kamu emekçilerine çağrı:
Parti’yi kamu emekçileri içinde güçlendirmek için ileri!
  İşçi ve emekçi hareketinden..
  Birleşik, kitlesel, devrimci bir gençlik hareketi hedefiyle mücadeleye!
  ODTÜ’de boykot yayılıyor!
  Kapitalizm öldürüyor!
  Dünyadan...
  Mayıs şehitleri anmalarından...
  Sincan Kadın Hapishanesi’nden mektup...
  Bir utanç belgesi: “Türkiye’de Kürt sorununa barışçıl çözüm çağrısı” M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

ODTÜ’de boykot yayılıyor!

Son bir haftadır ODTÜ’de birbirini izleyen kantin boykotları gerçekleştiriliyor. ODTÜ’de yurtlar bölgesi olarak bilinen bir bölge var. Ancak son 4-5 yıl içinde bu bölgenin dışında üç yeni yurt daha açıldı. Bu yurtların okulun genelinden yalıtık olması kantin fiyatlarının aşırı derecede yüksek olmasına yol açıyordu. Ancak bugüne kadar bu soruna karşı ortak bir tepki örgütlenememişti.

İlk boykot İsa Demiray Yurdu’ndan...

Dönem içerisinde bu yurtlardan biri olan İsa Demiray Yurdu’nda kantin fiyatlarının düşmesi için bir grup muhalif öğrenci imza toplamış, bu imzalar yurdun büyük çoğunluğunu temsil edecek şekilde 450’ye ulaşmıştı. Öğrenciler bir haftayı aşkındır yurt kantinini boykota başladılar. Fiyatların istenen düzeye çekilmesi üzerine boykot bitirildi ancak diğer boykotlara destek olma sözü de verildi.

22 Mayıs günü yapılan toplantı ile olanaklı olan tüm kantinlerde boykota başlanması, bunun için yurtların gezilmesi, toplantılar düzenlenmesi ve önümüzdeki hafta tüm okulu kapsayacak bir eylemlilik süreci ile tüm okulu boykota katma hedefi konuldu.

Kısa sürede yanıt bulan bu çalışma ilk olarak, yıllardır yurtlar bölgesi olarak bilinen bölgeye boykotu sıçrattı.

Yurtlar bölgesindeki ilk kıvılcım: 4. Yurt

4. Yurt’ta 120 öğrenci ile yapılan ilk toplantı üzerine (yurt mevcudu 400 civarında) kantin sahibi geri adım attı. Bazı fiyat indirimlerini kabul etmiş ancak bu indirimler yeterli bulunmamıştı. 24-25 Mayıs günleri kantin açılmamıştı. 26 Mayıs günü kantin açıldığı halde kantini kullanan çok az oldu.

3. Yurt’ta da kurulan çay standı ve öğrencilerin yaptıkları yiyeceklerle boykot devam ediyor. Hafta sonu 200’e yakın imza toplanan yurtta, diğer yurtlarda olduğu gibi fiyat indirimleri söz konusu. Ancak boykot devam ediyor.

8. yurtta ise kantindeki fiyatların tamamen öğrencilerin istedikleri fiyatlar olarak düzenlenmesi üzerine boykot bitirildi. 8. yurt diğer yurtlara destek vermeye devam ediyor.

26 Mayıs akşamı gerçekleştirilen ortak toplantıya 100’e yakın öğrenci katıldı. Birçok önerinin tartışıldığı toplantıda temel olarak 29 Mayıs günü halen sürmekte olan boykotların güçlendirilmesi, okulun merkezi olan Fizik Bölümü önünde ortak bir sofra kurulup şenlik düzenlenmesi kararı alındı.

2. yurttan boykota eylemli destek

26 Mayıs akşamı 2. yurt öğrencileri yaptıkları toplantı ile kantin başta olmak üzere yurdun sorunlarını tartıştılar ve taleplerini iletmek için 2. yurt müdürü ve yurtlar müdürü ile görüşme alındı. Talepleri karşılanmayan öğrenciler gece 00.30’da eylem yapma kararı aldılar. Eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı. Yurtlar bölgesi sloganlarla gezilerek talepler haykırıldı ve yurt kantinlerinde süren boykotlara destek verildi. Eylem 2. yurdun önünde bitirildi.

27 Mayıs gecesi saat 23:30’da ODTÜ öğrencileri yine yurtlar bölgesinde eyleme çıktı. Bu ikinci eyleme 500’e yakın ODTÜ’lü katıldı. 2. yurt öğrencilerinin başını çektiği eyleme tüm yurtlardan destek verildi. “İnsanca barınmak istiyoruz!” pankartı ile yurtlardaki sorunların sadece kantinlerle sınırlı olmadığı gösterildi.


Yurtlardan örülecek bir süreçle ODTÜ’yü kazanmaya!

Yurtlarda oluşturulan birliktelikler anlamlı sonuçlar yaratırken, bu sonuçların büyütülmesi önümüzde bir sorumluluk olarak duruyor.

29 Mayıs günü tüm ODTÜ’de gerçekleştirilecek tek günlük boykot ile süreç ileri taşınacak, tüm ODTÜ bir günlüğüne tüketmemeye çağrılacak. 29 Mayıs günü saat 17:00’de Fizik önünde buluşulacak ve yemekhaneye yürünecek. Oradan yurtlar bölgesine gelinerek ortak bir sofranın kurulacağı ve dayanışmanın arttırılacağı bir eylemli şenlik yapılacak. Yurtlar bölgesinin gezileceği bir gece eylemi ile tek günlük büyük boykot bitirilecek.

ODTÜ Ekim Gençliği


Eskişehir’de tutuklama terörü!

Eskişehir’de devlet terörü ve devlet eliyle kışkırtılan faşist saldırganlık tırmanarak devam ediyor.

21 Mayıs günü Anadolu Üniversitesi’nden çıktıktan bir süre sonra Eskişehir TMŞ polisleri tarafından dövülerek gözaltına alınan Ekim Gençliği okuru Hasan Akman, tutuklanarak Eskişehir H Tipi Cezaevi’ne gönderilmişti. Geçtiğimiz hafta Anadolu Üniversitesi Bahar Şenlikleri’nde özel güvenlikleri darp ettiği gerekçesiyle polis tarafından zorla gözaltına alınan Hasan Akman, bir gün gözaltında tutulmuş, savcılıkta faşistlere teşhis ettirilen bir fotoğrafla, olaylar sırasında yaralanan faşistlerden birini “bıçakladığı” iddiasıyla tutuklanmıştı.

Faşist bir komployla tutuklanan arkadaşımızın serbest bırakılması ve mahkemenin kararını protesto etmek için 23 Mayıs günü Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Yurdu önünden yemekhaneye kadar süren bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yemekhane önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında şunlar söylendi:

“Okulla hiçbir bağlantısı olmayan kişiler, güvenlik görevlileri eşliğinde, ellerinde bıçaklar, sopalar ve satırlarla giren saldırganlar, bir dizi suç işlemişken, basına ‘şenlikleri izleyen vatandaş’ olarak yansıtılmış ve mağdur durumunda gösterilmiştir. Olayı gerçekleştirdikleri alenen ortada olan bu saldırganlar, suç duyurusunda bulundukları halde ve kimlikleri ortadayken nasıl oluyor da bulunamamıştır. Bu cesareti nereden aldıkları açıktır. Arkadaşımız, şenliklerde saldırıya uğradığı halde bu olayların tek sorumlusu olarak; basında ‘provokatör öğrenci tutuklandı’ başlığıyla verilmiş, üzerinde bıçaklama olayını gerçekleştirdiği bıçağın da bulunduğu iddia edilmiştir. Olaylardan bir hafta sonra nasıl oluyor da bu bıçak arkadaşımızın üzerinde bulunabiliyor! İşte artık arama çalışmaları sürdürülüp bulunamayan faşistlerin kimlikleri ortadadır. Rektörün yaptığı ‘yolu kesenlere soruşturma açacağız, diğerlerini arama çalışmalarımız sürüyor’ tehdidi önceden beri bilinen bu faşistlerin saklı tutulması, polis kuklası rektörlüğün, öğrenci düşmanı tutumunu açıkça ortaya koyuyor ve kime hizmet ettiğini gösteriyor.”

Eylemde rektörlüğün ve burjuva basının bu olay karşısındaki tutumu teşhir edildi. “Faşizme karşı omuz omuza!” , “Soruşturmalar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Polis defol, üniversiteler bizimdir!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganlarının atıldığı eyleme yaklaşık 70 kişi katıldı.

Hasan Akman, yapılan itirazlar sonucu 26 Mayıs günü serbest bırakıldı.

Ekim Gençliği Eskişehir


İstanbul’da Akman’la dayanışma eylemi!

İstanbul Ekim Gençliği 26 Mayıs günü Galatasaray Postanesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile Hasan Akman’ın serbest bırakılmasını istedi.

Basın açıklamasında, “Polis-sivil faşist-idare işbirliğine son! Hasan Akman serbest bırakılsın!/ Ekim Gençliği” yazılı pankart açıldı. “Hasan Akman serbest bırakılsın!”, “YÖK, polis, medya, bu abluka dağıtılacak!”, “Polis, idare, sivil faşist işbirliğine son!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” dövizlerinin açıldığı eylemde, “Soruşturmalar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Hasan Akman serbest bırakılsın!” sloganları atıldı.

Basın açıklaması, “Yıllardır karşımıza çıkartılan tüm bu saldırılara karşı mücadelemiz nasıl sürdüyse bundan sonra daha da güçlenerek devam edecektir!” sözleriyle sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul