13 Haziran 2008 Sayı: SİKB 2008/24

  Kızıl Bayrak'tan
  Saldırılara karşı 15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye!
   DİSK, ILO’dan çekildiğini açıkladı...
Rejim krizinde gerilim had safhada...
Lastik patronlarından hükümete uyarı “grevi erteleyin!”
İşçi ve emekçi eylemlerinden…
Haziran’da olmak da,
ölmek de zor…
Yüksel Akkaya
  Sınıfın devrimci birliği mezhepçi zihniyet ve sorumsuzluk alt edilerek yaratılacaktır!
16 Haziran “grev”i üzerine...
  Gençlikten...
  “Dünya Genç İşçi Buluşması” etkinliklerinden…
  Barack Obama, seçim sürecini siyonizme destek ilanıyla başlattı…
  BİR-KAR’ın kampanya çalışmalarından…
  BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile genç işçilerin örgütlenmesi ve “Dünya Genç İşçi Buluşması” üzerine konuştuk…
  Bir kez daha “Türkiye’de Kürt sorununa barışçıl çözüm çağrısı” üzerine M. Can Yüce
  Bültenlerde 15-16 Haziran coşkusu!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi eylemlerinden…

 

Belediye-İş’ten grev uyarısı...

Belediye-İş Sendikası İstanbul şubeleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine 11 Haziran günü sendika binası önünden Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yürüyüş gerçekleştirdiler.

“İnsanca yaşanacak ücret istiyoruz!/Belediye-İş İstanbul Şubeleri”, “Emek en yüce değerdir!/İst. 1 No’lu Şube”, “Toplusözleşme masasına patronları değil İMF’yi çağırıyoruz!/ İst. 2 No’lu Şube” pankartlarının açıldığı eylemde ilk konuşmayı, Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm yaptı. Gülüm; %8 zammı kabul etmemek için yürüdüklerini, daha iyi koşullarda yaşamak için bu zammı reddettiklerini belirti.

Belediye-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Aşkın ise sıcak bir süreçten geçildiğini, birçok işyerinde grev ve direniş olduğunu belirterek sınıf dayanışmasının önemine vurgu yaptı.

Aşkın, 10 bin kişiyi kapsayan TİS görüşmelerinin ocak ayında başladığını, üzerinden 4,5 ay geçmesine rağmen çözülen idari konuların yanında ücret maddelerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katı ve uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğünü belirtti. Belediye yönetimlerinin bu tutumları devam ederse greve gitmelerinin kaçınılmaz olacağını ifade etti.

Eylem boyunca sık sık “Genel grev, genel direniş!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Kahrolsun İMF, bağımsız Türkiye!”, “Sözleşme hakkımız, grev silahımız!” sloganları atıldı.

Eyleme; Haber-İş 1 No’lu Şube, Deri-İş Tuzla Şubesi, TÜMTİS Genel Merkezi, Tez Koop-İş 2 No’lu Şube de destek verdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Çiğli’de ekmek zammı protestosu!

Çiğli Belediyesi’nde çalışan işçiler 11 Haziran günü yaptıkları eylemle ekmek zammını protesto ettiler. İzmir’de ekmeğin fiyatının 45 Ykr’tan 75 Ykr’a yükseltilmesini protesto eden işçiler Çiğli AKP ilçe binasının önünde toplanarak zamlara karşı birlikte mücadele etme çağrısında bulundular.

Basın açıklamasında İMF ve emrindeki AKP hükümetinin TMO’nun stok yapmasını durdurduğu ifade edildi. AKP’nin halkın ekmeğiyle oynadığı dile getirildi. “Ortalama %30 olacak bu zamla birlikte 75 Ykr alacağımız ekmek, en temel gıdamıza gelen bu fiyat artışı, 4 kişilik bir ailenin bütçesine 45 liralık yeni bir yük getiriyor. Asgari ücretle yaşamaya çalışan emekçiler böylece aylıklarının %12’sini gıda tekellerine ve hükümetin kapısında bekleyen sermaye çevrelerine kaptırmış olacaktır. Şimdi emeğimize ve ekmeğimize sahip çıkma günüdür” denildi. Basın açıklamasına çevreden ilgi yoğun oldu.

Eyleme İşçi Kültür Sanat Evi, Pir Sultan Abdal Derneği, Tiyatro Evi, EMEP, Tüm Bel-Sen işyeri temsilciliği, Tekstil-Sen, İzmir ‘78’liler Araştırma ve Dayanışma Derneği, DTP, İşçi gazetesi, Halkevleri, ÖDP destek verdi.

Eyleme 50 işçi ve emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Deri-İş’ten iş cinayetlerine karşı eylem…

Deri-İş, Tuzla Deri Sanayi bölgesinde bulunan Odabaşı Deri’de yaşanan iş cinayetini protesto etmek amacıyla 9 Haziran günü öğlen saatlerinde Traktörcüler durağında eylem yaptı.

Deri işçilerinin yoğun katıldığı eylem sloganlarla başladı. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde Deri-İş “Kölelik yasasına hayır!”, “Birlik, mücadele, zafer!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” pankartlarını açtı. Ayrıca TÜMTİS’te örgütlenen LEVER işçileri de pankartlarıyla eyleme katıldılar.

Basın metnini Tuzla Deri-İş Başkanı Binali Tay okudu. Tay, iş sağlığı ve güvenliğini önemsemeyen patronlar yüzünden ölümlerin yaşandığını vurguladı. Ayrıca tersanelerde yaşanan iş cinayetlerine de değindi. Konuşma işçiler tarafından “Artık ölmek istemiyoruz!” sloganı ile kesildi. Daha sonra TÜMTİS İstanbul Şube başkanı bir konuşma yaptı.

Eylemde “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Örgütsüz çalışma, çalıştırma!”, “Gün gelecek, devran dönecek, sermaye halka hesap verecek!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları sıklıkla atıldı.

Eyleme TİB-DER ve UİD-DER de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Tuzla


BMİS: “Grev meşalesi lastik işçilerinde”

BMİS Genel Yönetim Kurulu 9 Haziran günü yaptığı yazılı açıklama ile Lastik-İş’in 31 Mayıs günü Brisa, Pirelli ve Good-Year’da başlattığı grevin yükselen işçi sınıfı mücadelesinin ve sendikal hareketin önemli bir göstergesi olduğunu söyledi.


Ekmekleri ve hakları için mücadele eden işçilerin haklı ve yasal taleplerini görmezden gelerek sürekli tehditlerle daha fazla üretim yaptırmaktan başka bir şey düşünmeyen işverenlerle, bu yolda onlara her türlü desteği sunan siyasi iktidarın dayatmalarına karşı bir çığlık niteliğinde olan 4 bin lastik işçisinin grevini sonuna kadar desteklediklerini ifade etti.

Açıklamada “Birleşik Metal-İş Sendikası olarak, lastik işçilerinin bu haklı ve anlamlı mücadelesinde her türlü destek, dayanışma ve katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu belirtiyor, tüm sendikaları ve işçi sınıfını da bu greve sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi.


Eğitim-Sen: İLKSAN lağvedilsin!

İLKSAN’ın (İlköğretim Öğretmenleri Yardımlaşma ve Dayanışma Sandığı) İl Temsilciler Genel Kurulu 7 Haziran günü İstanbul Erkek Lisesi’nde yapıldı. Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri de, İLKSAN’ı protesto etmek için, İstanbul Erkek Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını İstanbul Eğitim-Sen Şubeleri adına 5 No’lu Şube Sekreteri Kubilay Ramis Çetin yaptı. Çetin, İLKSAN’ın 65 yıl önce, emekli sandığınının henüz kurulmadığı bir dönemde üylerinin sağlık ve sosyal gereksinimlerini karşılaması için kurulduğunu ifade etti. Çetin, dayanışma amacıyla kurulan sandığın bugün bu amaçtan saptığını belirtti. Eğitim-Sen’in İLKSAN ile ilgili her türlü olumsuzluklara karşı çıktığını ve mücadele ettiğini ifade eden Çetin, sandığın gerçek sahipleri olarak, üyelerinin iradeleri dışında her türlü karara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Ankara’da “Eşit işe eşit ücret” talebine polis barikatı!

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri 6 Haziran günü Ankara’da “Eşit işe eşit ücret” talebi ile buluştular. İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Denizli, Trabzon, Kocaeli, Samsun’dan gelen kamu emekçilerine Ankara BES üyeleri de katıldı. Emekçiler sabah saatlerinde Kızılay Migros önünde toplandı.

GİMA önünde BES üyelerini çembere alan çevik kuvvet Maliye Bakanlığı önüne yürümek isteyen BES’lilere izin vermedi. Öğle saatlerine kadar alkış, ıslık ve sloganlarla bekleyen kitle, polis barikatını “Emekçiye değil, çetelere barikat!” sloganıyla karşıladı. GİMA önünde Kocaeli, İstanbul, Denizli, Samsun, Ankara, Diyarbakır şube pankartlarını açan BES üyeleri işkollarına bağlı dairelerden emekçilerle buluşmak için beklediler. Ancak polis, Maliye Bakanlığı’na bağlı birimlerden katılımı engellemek için baskı yaptı.

BES üyeleri öğlen saatlerinde Yüksel Caddesi’nden Akay Kavşağı’nda yürüyerek burada açıklama yaptılar. Yürüyüş boyunca Ankara sokaklarında coşkulu sloganlar yankılandı. Akay Kavşağı’nda BES üyelerinin önü bir kez daha panzer ve çevik barikatıyla kesildi.

Coşkulu geçen yürüyüş boyunca kamu emekçileri “Savaşa hayır yaşasın halkların kardeşliği!”, “ Herkese sağlık güvenli gelecek!”, “Sadaka değil toplu sözleşme!”, “İnsanca yaşamak istiyoruz!”, “Eşit işe eşit ücret!” sloganlarını attılar.

Akay Kavşağında; “Eşit işe eşit ücret!”, “Sözleşmeli köle olmayacağız!” pankartlarını açan kamu emekçilerine BES Genel Başkanı Osman Biçer seslendi.

Biçer; 2007 yılında “Eşit işe eşit ücret!” talebiyle başlattıkları mücadelenin alanlarda devam ettiğini ifade ederek çalışanlar arasında ayrımcılık yaratan uygulamalara son verilmesini istedi.

BES üyeleri saat 14.00’te Maliye Bakanlığı önünde buluşmak üzere eyleme ara verdiler. Saat 14.00’te önlük, döviz ve pankartlarıyla Maliye Bakanlığı bahçesinde toplanan BES üyeleri burada MYK üyelerinin Bakanlık yetkilileri ile görüşmesi için bekledi. Görüşme sürerken emekçilerin bekleyişi alkış, ıslık ve sloganlarla devam etti.

BES üyelerinin yaklaşık 800 kişiyle gerçekleştirdikleri eylemlerine coşku hakim olsa da katılımın zayıflığı dikkat çekti.

Kızıl Bayrak /Ankara


EMO’dan elektrik zammına tepki!

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi, elektrikte yapılan zamlarla ilgili 11 Haziran günü EMO İstanbul Şubesi toplantı salonunda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını Şube Başkanı Erhan Karaçay yaptı. Karaçay, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Yasası’yla rekabetçi ve serbest bir elektrik piyasası yapısı oluşturulduğunu söyledi.

Karaçay, AKP hükümetinin “Enerji Planı”nın 28 Nisan tarihinde IMF’ye sunulduğunu ve IMF İcra Direktörleri Kurulu’nca onaylandığını hatırlattı. Karaçay niyet mektubunda söz konusu onaylanan “enerji planı”nı özetledi. AKP hükümetinin, ülkeyi kapitalist küreselleşmeye eklemleme doğrultusunda, küresel aktörlerin-sermayenin yeni düzeyine uygun hızlı bir değişim sürecini hayata geçirdiğini ifade etti.

Açıklama enerji sektöründeki talana karşı halkın yararına politikaların hayata geçirilmesi için mücadelenin süreceği ifadesiyle son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Hekimler sandığa gidiyor…

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye genelindeki Tabip Odaları, Sağlık Bakanlığı’nın “Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nı kamuoyuna açıklamasının ardından tasarıya tepkilerini yükseltiyorlar.

5 Haziran günü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Havuzbaşı’nda tasarıya karşı sandıklar kurarak ‘hayır’ oyu kullanan Tabip Odası üyeleri uygulanmak istenen tasarıyla sağlık hizmetlerinin alınıp satılan bir meta haline getirildiğini ifade ettiler.

“Sağlığın ticarileştirilmesine, ‘Tam Gün’ kölelik düzenine hayır!” pankartını açan İTO üyesi hekimler sağlık alanında yaşanan sorunların faturasının hekimlere kesilmesine tepki gösterdiler.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy da sağlığın alınıp satılan bir mal haline getirilmek istenmesine karşı çıktıklarını, tasarının hazırlanma sürecinde ise hekimlere danışılmadan hareket edildiğini vurguladı.

Basın açıklamasının ardından Tabip Odası üyeleri tasarıya karşı açık olarak kullandıkları ‘hayır’ oylarıyla sandığa gittiler.

Hekimler Tam Gün Yasası’na karşı başlattıkları referandumun sonucunda 17 Haziran tarihinde TBMM önünde, 21 Haziran’da ise Türkiye genelinde kitlesel eylemler gerçekleştirecekler.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Kayseri Eğitim-Sen’den basın açıklaması…

Kayseri Eğitim-Sen Şubesi, 10 Haziran günü saat 16.00’da, 2008 1 Mayıs mitingine katıldıkları gerekçesiyle iki Eğitim-Sen üyesine idari dava açılmasıyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Emekçiler aleyhine politikalar uygulandığı sürece 1 Mayıslar’ı da etkin şekilde kutlayacağız. Hak arama mücadelemizi de etkin bir şekilde sürdüreceğiz” denildi.

Yaklaşık 25 kişinin katıldığı basın açıklamasına BES, SES, Tarım Orkam-Sen, BTS, ESM, DSP, ÖDP, EMEP, ADD, Pir Sultan Abdal Derneği, Eğit-Der, İHD, Memleket Sevdalıları Derneği de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Kayseri


KESK’ten zam protestosu…

KESK İstanbul Şubeler Platformu, 10 Haziran günü Eğitim-Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi’nde son dönemde artan zamlarla ilgili açıklama yaptı.

Basın açıklamasını KESK İstanbul Şubeler Platformu dönem yürütmesi adına Tüm Bel-Sen 4 No’lu Şube Başkanı Saadet Yeğin okudu.

Yeğin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın 2007 yılında suya %83-%134, ulaşıma %50 zam yaptığını ve 1 Nisan 2008’de suya yine %2.09 oranında gizli zam yapıldığını ifade etti.

Açıklamada yaşanan su sıkıntısının sorumluluğunun Büyükşehir Belediyesi’ne ait olmasına rağmen faturanın halka çıkarıldığı vurgulandı ve “Su, yaşamsal bir hak iken İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı suyu alınıp satılabilen, kâr sağlanan bir mal olarak tanımlamaktadır” denildi.

İETT’nin uygulamalarının da teşhir edildiği açıklamada ulaşıma Haziran’dan itibaren %4 ile %10 arasında zam yapıldığı belirtildi. Su ve ulaşımın dışında doğalgaza konutta %7.4, sanayide %8.3 zam yapıldığı, elektrikte 1 Temmuz itibariyle otomatik fiyatlandırmaya gidileceği ve İstanbul’da 300 gr ekmeğin 800 Ykr’ye çıkarıldığı ifade edildi.

Açıklama mücadele çağrısıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Sendikalı işçilere tehdit…

Tek Gıda İş Sendikası’na üye Çaykur işçileri üzerindeki baskılar devam ediyor. 6 ay önce Rize’ye taşınan Çaykur işçilerine sendika değiştirmeleri ve Hak İş’e bağlı Öz Gıda İş’e geçmeleri yönünde baskı uygulandığı kamuoyuna yansımıştı. Tek Gıda İş Sendikası Başkanlar Kurulu’nda da gündeme gelen sorun çözülmek bir yana artarak devam ediyor.

Son olarak sendikadan istifa etmeyen işçilere tehdit mesajları gelmeye başladı. Öz Gıda-İş Sendikası’nda Genel Merkez Yöneticisi ve AKP İl Yönetim Kurulu üyeliği görevini de yürüten İsmail Serdar’ın Tek Gıda-İş Sendikası’ndan istifa etmeyen işçilere görevlerinden alınarak başka bölgelere sürgün edileceğini yazan mesajlar gönderdiği ifade edildi.

AKP il yönetim kurulu üyesi İsmail Serdar, Tek Gıda-İş Sendikası’nın düzenlediği çeşitli etkinliklere, eylem ve protestolara katılan Tek Gıda İş Sendikası üyesi işçilere, kendi adına kayıtlı telefondan gönderdiği kısa mesajlarda, ‘Fabrikadan alınacağını bilmeni isterim’, ‘En kısa zamanda Kayseri Bölgeye nakil olacağını bilmeni isterim. Sendikaya üye olman da bir şey değiştirmez’, ‘Diyarbakır Bölgeye naklinin yapılacağını bil’ ve ‘Erzurum Bölgeye nakil olacağının bilinmesini isterim. En kısa zamanda’ şeklindeki ifadeler kullandığı işçiler tarafından aktarıldı. İşçiler mesajların gelmesi üzerine Rize Cumhuriyet Savcılığı’na giderek AKP İl Yönetim Kurulu üyesi İsmail Serdar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Tek Gıda İş Sendikası Rize bölge başkanlığı adına bir açıklama yapan Tek Gıda İş Sendikası Genel Merkez Teşkilatlandırma Sekreteri Recep Ali Çelik, baskı ve tehditlerin ahlaki bir davranış olmadığını söyledi.


SES: “Yemek hakkımız engellenemez!”

SES Aksaray Şubesi 11 Haziran günü, hastanelerde yemeklerin ücretlendirilmesini protesto etmek için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Uyarı amacıyla yemek boykotu yapıldı.

“SES Aksaray Şube” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını Aksaray Şube Sekreteri Hüseyin Fidanboy okudu.

Fidanboy’un yaptığı açıklama şu sözlerle sona erdi: “Hükümeti ve Maliye Bakanlığı’nı uyarıyoruz! Maliye Bakanlığı yazısı derhal geri çekilsin. Bugün uyarı amacı ile yemek boykotundayız. Ancak sorun çözülmez ise, eylemlerimizi ülkemizin dört bir yanına yayarak; ücretsiz yemek hakkımızın gaspedilmesine, her gün cebimizden çalınmasına izin vermeyeceğiz!”

Eylem boyunca “Unakıtan elini cebimizden çek!”, “Unakıtan şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Yemek hakkımız engllenemez!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul