27 Haziran 2008 Sayı: SİKB 2008/26

  Kızıl Bayrak'tan
  Derinleşen kriz, düzenin yeni manevra arayışları...
   Emekçi halklara karşı düşmanlıkta aynı saftalar!
Başbuğ-Erdoğan görüşmesi ve
çatışan tarafların ortak gündemleri
“Darbeye karşı 70 milyon adım” parodisinin hatırlattıkları...
İşçi ve emekçi eylemlerinden…
Tuzla tersanelerde hak gaspları sürüyor, mücadele de...
  16 Haziran eylemi ve dükkancı zihniyetin küçük hesaplara dayalı sorumsuzluğu üzerine…
Gerçek bir grev için ileri!
  OSB-İMES İşçileri Derneği 3. Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi…
  Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı’nın ardından...
  Sosyalist Kamu Emekçileri’nden KESK Genel Kurulu öncesi panel…
  Gençlik örgütlenmesi sorunu, Genç-Sen ve tutumumuz üzerine...
  Dünyadan...
  Düzenin gözbağlarına kanmayalım...
  “Çatı Partisi”…
M. Can Yüce
  Bir-Kar’ın kampanya
çalışmalarından…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi eylemlerinden…

Uzel’de Türk Metal ablukası…

Eğitim-Sen İstanbul 4 No’lu Şube, direnişteki Uzel traktör fabrikası işçilerini 20 Haziran günü ziyaret etti. T. Metal çetesi Eğitim-Sen’li öğretmenlerin ziyaretini kabul etmedi.

Uzel’in önüne gelen eğitim emekçilerini Baştemsilci Abdullah Eryılmaz karşıladı. Eğitim-Sen’li öğretmenleri dış kapıdan içeri almayan T. Metal baştemsilcisiyle kapı önünde tartışmalar yaşandı.

İşyeri Baştemsilcisi Abdullah Eryılmaz yaptığı konuşmada, görüşmenin son aşamasında olduklarını, onun için ziyaretçi almalarının uygun olmadığını ifade etti. Baştemsilci gerekçesini pekiştirmek için, gelen milletvekilini bile içeri almadıklarını söyledi. Tek dertlerinin paralarını almak olduğunu söyleyen baştemsilci, Eğitim-Sen’lilerden ziyareti başka zamana ertelemelerini istedi.

İçeri alınmayan eğitim emekçileri daha sonra Uzel binası girişinde, baştemsilcinin tutumuyla ilgili bir açıklama yaptılar.

Eğitim-Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Mehmet Sarı yaptığı konuşmada, sınıf dayanışması için ziyarete geldiklerini, kapitalizmin saldırılarını arttırdığı bir dönemde her alanda sınıf dayanışmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Ziyareti kabul etmeyen baştemsilciyle ilgili olarak da, “Bu tutum Türk Metal’in işçileri nasıl ablukaya aldığının göstergesidir” dedi. Sarı’nın konuşması şu sözlerle son buldu: “Türk Metal işçilerin yanında olmamızı istemiyor. Biz grevde oldukları için Uzel’e ziyarete geldik. Bizler sadece Uzel işçilerinin yanında değil tüm işçi ve emekçilerin zor zamanlarında yanlarında olacağız.”

Kızıl Bayrak / İstanbul


Eczacılar eylemde!

İstanbul Eczacılar Odası, yaşanan hak kayıpları ile ilgili 25 Haziran günü SGK Üsküdar İlaç ve Eczacılık Birimi önünde saat 13.00’te bir açıklama gerçekleştirdi.

Doğancılar Parkı’nda toplanan eczacılar, “Eczacılar sahipsiz değildir! Geleceğimizi kararttırmayacağız!” pankartı arkasında “AKP yasanı al başına çal!”, “3 yıl gecikmeli iade reçete istemiyoruz!”, “Eczacının sırtından kamu kurumu iskontosu kalksın!”, “Avans ödemesi istemiyoruz!”, “Hukuka aykırı uygulama istemiyoruz!”, “AKP sağlığa zararlıdır!”, “Örnekleme değil, zamanında ve tam inceleme istiyoruz!”, “İlaç fiyatlarındaki kaosa hayır!” ve “Protokollere aykırı uygulama istemiyoruz!” yazılı dövizler taşıdılar. Eczacılar yolu trafiğe keserek SGK önüne sloganlarla geldiler.

SGK önünde basın açıklamasını İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Cenap Sarıalioğlu yaptı. Sarıalioğlu, şunları söyledi: “Bizler eczacıyı potansiyel suçlu olarak gösteren cezai hükümlerin ağırlıklı olarak bulunduğu bir protokolü meslek saygınlığımızı zedeleyici bir unsur olarak değerlendiriyor ve eczacıya yönelik böylesi bir yaklaşımı kabul edilemez buluyoruz.”

Açıklamadan sonra, 31 Haziran’da sona erecek protokol, eğer o tarihe kadar imzalanmazsa, her türlü eyleme başvurulacağı ifade edildi. 300 kişinin katıldığı eylemde “Direne direne kazanacağız!”, “Kesinti istemiyoruz!”, “Örgütümüz masada biz buradayız!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Dev Sağlık-İş: “Yıllık izinler kullandırılsın!”

Dev Sağlık-İş, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde sağlık emekçilerinin yıllık izin ve hak kayıplarına ilişkin 24 Haziran günü Çapa Tıp Fakültesi Monoblok önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme TTB, SES ve Sağlık-İş de destek verdi.

İlk olarak İTO Yönetim Kurulu üyesi Nazmi Algan, sağlıkta dönüşümü ele alan bir konuşma yaptı. Basın açıklamasını Dev Sağlık-İş Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu.

Çerkezoğlu, bazı hastanelerde 24-36 ay hiç izin kullanmadan işlerine devam eden çalışanların olduğunu ifade etti. Bunun, üretilen sağlık hizmetinin sürekliliği ve niteliği açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını vurguladı.

Açıklamadan sonra hastane yönetimine dosya sunuldu.

100 kişinin katıldığı eylemde “Sözleşmeli değil kadrolu eleman!” sloganı atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Çelebi: “1 Mayıs yargılanıyor!”

DİSK ve KESK yöneticileri 19 Haziran günü 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacaklarını açıkladıkları için Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı’na yazılı ifade verdiler. İstanbul Valiliği’nin, Süleyman Çelebi ve İsmail Hakkı Tombul’un da aralarında bulunduğu toplam 12 kişi hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine savcılıkta ifade veren sendika yöneticileri, Beyoğlu Adliyesi önünde basının sorularını yanıtladılar.

Süleyman Çelebi soruşturma ile ilgili “Yargılananlar biz değiliz aslında, 1 Mayıs’ı kutlayan herkes yargılanma sürecinde. Aslında 1 Mayıs yargılanıyor” dedi.

İsmail Hakkı Tombul da konuşmasında şunları ifade etti: “Asıl yargılanması gerekenler 1 Mayıs’ta Taksim’i işçilere kapatan anlayıştır.”

Kızıl Bayrak / İstanbul


İMES’te iş kazası...

23 Haziran günü saat 12.00 sıralarında İMES Sanayi Sitesi D Blok 404 Sk. No: 8’de bulunan ATA DÖKÜM’de bir patlama gerçekleşti. Patlamanın döküm kazanındaki bakımsızlıktan kaynaklandığı öğrenildi. Patlama sonucu işyeri sahibi ve bir işçi yaralandı. Yaralı işçinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Patlamanın ardından OSİM-DER çalışanlarının yaptığı araştırmada işyerinin tabelasının dahi bulunmadığı ve firmaya ait herhangi bir kaydın olmadığı öğrenildi.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


Yörsan’da işe iade…

2007 yılının Aralık ayından itibaren Balıkesir Susurluk’ta Yörsan Fabrikası önünde direnişte olan Tek Gıda-İş Sendikası üyesi işçiler işten atılmalarının ardından açtıkları davayı kazandılar. Davalarının ilk kısmı sonuçlanan işçilerin (102 işçi) kıdemlerine göre tazminat almaları belirlendi.

Mahkeme kararı ile, Yörsan patronu, işçileri işe aldığı taktirde 4 aylık maaş ödemesi yapacak. İşe almadığı koşullarda ise kıdeme göre artan oranda maaş ödemesi yapacak.


‘Tam Gün’e %94 hayır!

Tam Gün Yasası’nı oylamaya açarak referandum başlatan hekimler 21 Haziran günü Galatasaray Lisesi’nden Taksim Tramvay Durağı’na yürüdüler. “Sağlığın ticarileşmesine, Tam Gün kölelik düzenine hayır!” pankartıyla yürüyen TTB üyeleri referandum sonuçlarını basına ve kamuoyuna açıkladılar.

Taksim Tramvay Durağı’nda açıklama yapan İTO Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen, hekimlerin %94’ünün yasaya karşı ‘hayır’ oyu kullandıklarını duyurdu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


TTB ve UDEK’ten atamalara tepki…

TTB, İstanbul Tabip Odası ve UDEK 25 Haziran günü oda binasında, Sağlık Bakanlığı’nın sınavsız şef ve şef yardımcısı atamalarına ilişkin basın toplantısı yaptı. Toplantıda nitelikli tıp uzmanı yetiştiren, eğiticileri bilimsel ve şeffaf yöntemle seçilmiş, özerk eğitim hastaneleri, klinik şef ve yardımcılarının sınav sonuçlarına göre belirlenmesine ilişkin öneriler sunuldu.

Basın metninin okunmasından önce, Dr. Hüseyin Demirdizen ve Prof. Dr. Gençay Gürsoy kısa bir konuşma yaptı. Daha sonra bileşenler adına basın açıklamasını Prof. Dr. Raşit Tükel okudu.

Açıklama, talepler doğrultusunda atılacak adımlar için her türlü işbirliğine açık olunduğu ve mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgusuyla sona erdi. AKP’nin kamuda kadrolaşmaya ve kendi yandaşlarını kamuya yerleştirmeye çalıştığı belirtilerek mualif kesime bu konuda duyarlı olma çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul



Hakimevi OLEYİS’i istemiyor...

DİSK’e bağlı OLEYİS, Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı’nın yönetimindeki Adalet Teşkilatı Güçlendirme Vakfı’na bağlı Ankara Dikmen Hakimevi önünde 21 Haziran günü eylem yaptı. OLEYİS’ten istifaya zorlanan işçiler sendikal örgütlülüklerine sahip çıktılar.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün’ün de katıldığı eylemde konuşan OLEYİS Genel Sekreteri Mehmet Emin Ünal, TOLEYİS’e zorla üye yapılmak istenen üyelerinin karşı karşıya kaldığı baskılara değindi. Adalet Bakanlığı’na seslenerek sendikal baskılara son verilmesi için harekete geçme çağrısında bulundu.


Adana Tekstil-Sen’den kampanya...

Tekstil-Sen Adana Bölge Temsilciliği “8 saatlik iş günü ve insanca yaşanacak ücret ve taleplerimiz için yürüyoruz” kampanyasının duyurusunu yapmak için 25 Haziran günü bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Saydam Caddesi ŞOK Market önünde yapılan eylemde “8 saatlik iş günü ve insanca yaşanacak ücret ve taleplerimiz için yürüyoruz. Tekstil-Sen’e üye ol sendikana sahip çık!/Tekstil-Sen Adana Bölge Temsilciliği” pankartı açıldı.

Basın açıklamasında sık sık “İşçiyiz haklıyız Tekstil-Sen’de güçlüyüz!”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, “İşçilerin birliği patronları yenecek!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


Tuzla’ya maliye eklendi…

Tuzla tersane işçilerinin iş cinayetlerinin toplumun gündemine oturduğu bir dönemde vergi dairelerinde yaşanan ölümler dikkat çekiyor. Yoğun iş yükü ve stresi altında ezilen kamu emekçileri ölüme uğurlanıyor. BES İstanbul Şubeleri son 3 ay içinde 7 maliye çalışanının yaşamının yitirdiğini açıkladı.

Açıklamada sorunların yanısıra talepler ve çözüm önerileri de dile getirildi.


“Eğitime yeterli bütçe!”

Eğitim-Sen Eskişehir Şubesi 23 Haziran günü saat 12.30’da kayıt döneminde velilerden bağış adı altında alınan kayıt paralarına karşı “Eğitime yeterli bütçe, okullarımıza ödenek istiyoruz!” başlıklı bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Şube başkanı Süleyman Solak yaptığı açıklamada; Türkiye çapında tüm ilköğretim okullarında kayıtların sorun olmaya devam ettiğini, Mili Eğitim Bakanı’nın ve İl Milli Eğitim Müdürü’nün “ kayıt parası kesinlikle alınmayacak” sözlerinin havada kaldığını belirtti.

Açıklama “eğitime yeterli bütçe, okullara ödenek” talebiyle son buldu.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


SES’ten Kırım Kongo açıklaması…

Adana SES Şubesi, gittikçe yaygınlaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile ilgili 19 Haziran günü SES binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü ve SES Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen okudu. Antmen açıklamada şunları söyledi: “… Halk sağlığı problemlerinin son yıllarda bu denli artması uygulanan özelleştirmeci sağlık programıyla, sağlık politikalarıyla yakından ilintilidir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin ihmal edilmesinin bir sonucudur. Karataş şebeke suyu ve Kızılırmak benzeri tartışmaların bu ihmal ile ciddi ilgisi mevcuttur.”

Basın açıklamasının devamında hastalığa müdahale eden sağlık çalışanlarının da risk altında olduğu belirtildi. 

Kızıl Bayrak / Adana


EDD, MEB önünde eylem yaptı…

Eğitim Emekçileri Derneği (EDD) üyeleri, KPSS’nin kaldırılması ve öğretmenlerin kadrolu olarak atanması taleplerini iletmek için 21 Haziran günü Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylemdeydi. Eğitim-Sen 1 No’lu şube önünde toplanan emekçiler “Eğitimcinin onuru, toplumun geleceği için, ücretli köleliğe karşı birleşiyoruz!” pankartı açarak yürümek istediler. Yürüyüşün önü çevik kuvvet barikatıyla kesildi.

Açıklamada KPSS’nin kaldırılması ve herkese iş ve çalışma hakkı talebi dile getirildi.


Dolmabahçe’de tersane protestosu!

19 Haziran günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Denizcilik Müsteşarı, GİSBİR, Gemi Sanayicileri Derneği, Dok Gemi-İş Sendikası temsilcileri ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’la tersaneler gündemiyle Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde biraraya geldi. Görüşme sırasında Başbakanlık Ofisi önünde DTP, EHP, ESP, SDP, SODAP, TÖP ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde “Sarayda değil meydanda çözeceğiz!” sloganı atıldı.

Aynı gün Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi önünde Tiyatro İmge, Tiyatro Kaptüs, İstanbul Tiyatro Kumpanyası bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul



Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi’nin 6. yılı coşkuyla kutlandı!

Çiğli İşçi Kültür Evi’nin 6. yıl etkinliği 22 Haziran günü coşkulu bir şekilde gerçekleşti. Etkinlik öncesi çağrı afişlerini emekçilerin bulunduğu merkezi yerlere yaptık. Davetiyelerimizi ilişkilerimize elden ulaştırdık. Mahalledeki işçi ve emekçileri etkinliğimize davet ettik.

Etkinliğimiz saat 17.00’de yaşamını işçi sınıfının kurtuluşu davasına adayanların anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından açılış konuşması gerçekleştirildi. Konuşmada, işçi ve emekçilerin azgın bir sömürü altında yaşamaya mahkum edildiği, yozlaştırıldığı, bencilleştirildiği, güvensizleştirildiği ifade edildi. İşçi Kültür Sanat Evi’nin misyonuna değinilen konuşmada şu ifadelere yer verildi, “İşçi Kültür Sanat Evi, kapitalizmin temellerine yönelen işçi sınıfının devrimci programını kendisine rehber edinmiştir. Buna bağlı sürdürülecek bir kültür sanat mücadelesini hedef olarak belirlemiştir. Bu program doğrultusunda egemen sınıfın yoz kültürüne karşı işçi sınıfının devrimci kültürünü ve sanatını yaratmak iddiasıyla mücadele sahnesine çıkmıştır. Kültürel mücadeleyi iktidar mücadelesinin bir parçası olarak kavramış ve buna uygun bir konum belirlemiştir.”

Etkinlik programında son dönemdeki zamlara ve sosyal yıkım politikalarına vurgu yapıldı, kapitalizm teşhir edildi. Yeni bir dünya, yeni bir kültür için mücadele çağrısı yapıldı.

Etkinlikte Haziran ayında yitirdiğimiz Ahmet Arif, Nazım Hikmet gibi işçilerin, emekçilerin ve tüm ezilenlerin yaşamını, acılarını şiirleriyle yüreklerimize taşıyan sanatçılarımız anıldı. Daha sonra Yürek İşçileri Şiir Gurubu’nun Nazım’ın şiirlerinden derlediği programa geçildi. Ardından 2 Temmuz 1993 yılında Sivas katliamında yitirdiklerimiz anıldı. Devletin katliamcı kimliği teşhir edildi. Maraş, Çorum, Sivas, 19 Aralık, Ulucanlar katliamlarına da değinilerek katliamları unutturmama vurgusu yapıldı.

Etkinlik programı şelpe dinletisi ile devam etti. Daha sonra Çiğli İşçi Platformu’ndan bir arkadaş işçi ve emekçilere yönelik saldırı yasalarına değinen bir konuşma yaptı. Konuşmasında saldırıları geri püskürtmenin yolunun örgütlenmekten geçtiğini ve 15-16 Haziran direnişinin örnek alınarak mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. Kurumun kursiyeri olan bir arkadaşımız İşçi Kültür Sanat Evi’ni bağlama kursuyla tanıdığını ve çalışmalara aktif olarak katıldığını söyledi. Emekçi Kadın Komisyonu’ndan bir arkadaşımız kadınları mücadeleye çağırdı ve kadın komisyonunun çalışmalardan bahsetti.

Konuşmaların ardından İşçi Kültür Sanat Evi Kavel Müzik Grubu’nun söylediği ezgi ve halaylarla etkinlik son buldu.

Sıcak havaya rağmen coşkulu geçen etkinliğimize yaklaşık 70 kişi katıldı.

Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi çalışanları