4 Temmuz 2008 Sayı: SİKB 2008/27

  Kızıl Bayrak'tan
  Rejim krizi derinleşiyor!
   Kürt halkına saldırılar hız kesmiyor
AKP’yi kapatma davasında son gelişmeler...
Mamak’ta güçlü bir 2 Temmuz
süreci örgütlendi…

Kürdistanlı tarım işçilerinin Ordu ve Trabzon’a girişi yasaklandı

KESK Genel Kurulu cansız, coşkusuz ve katılımsız gerçekleşti…
  KESK Genel Kurulu’ndan yansıyanlar ve görevler...
  Kayseri İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleşti…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  F tiplerinde keyfi
baskılar sürüyor!
  Arjantin’de “öteki final!”
  Emperyalizmin Ortadoğu hesapları ve Türkiye’nin rolü!
  Avrupa futbol şampiyonası ve BİR-KAR’ın kampanyası
  Uluslararası işçi hareketinin yeniden yapılanması:
Ne yapmalı? Nasıl yapmalı? - 1
Volkan Yaraşır
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sivas katliamı ülke genelinde lanetlendi...

Sivas’ta katliam lanetlendi!

2 Temmuz günü Ethem Bey Parkı’nda biraraya gelen 15 bin kişilik kitle sloganlarla Mevlana Caddesi’nden Madımak Oteli’ne kadar coşkulu bir şekilde yürüdü. “2 Temmuz Sivas 1993 Madımak katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” yazılı ve şehitlerin resimlerinin olduğu pankartla en önde PSAKD Genel Merkezi yürüdü. Ardından yöre dernekleri, devrimci yapılar ve reformist partiler sıralandılar. Miting, kitlenin Madımak otelinin önünde toplanmasının ardından şehitler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Kitle saygı duruşu esnasında şehitlerin isimleri okunduğunda “Burada!” diyerek 15 yıl sonra da şehitlerin yaşadığını haykırdı. Mitingin ilk konuşmasını Sivas 2 Temmuz anma komitesi adına Eğitim-Sen Sivas Şubesi Başkanı Önder Doğan yaptı. Demokratik kitle örgütleri, reformist partiler adına da birer konuşma yapıldı. Ayrıca Yeter Gültekin ve Eşber Yağmurdereli de kitleye seslendiler.

Konuşmaların ardından, saat 14:40’ta kitle sessiz bir şekilde Hacı Bektaşı Veli Vakfı’na kadar yürüdü.

Miting ve yürüyüş boyunca sık sık “Katil devlet hesap verecek!”, “Katiller halka hesap verecek!”, “Dün Maraş’ta, bugün Sivas’ta, çözüm faşizme karşı savaşta!”, “Devlet baktı yobaz yaktı!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek!”, “Sivas’ın ateşi AKP’yi yakacak!”, “Faşizme ölüm tek yol devrim!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Susma haykır AKP karanlıktır!” sloganları haykırıldı.

Kızıl Bayrak / Sivas


İzmir’de 2 Temmuz mitingi

İzmir’de Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu’nun örgütlediği miting 2 Temmuz günü Gündoğdu Meydanı’nda 3 bin kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Saat 17:00’den itibaren Cumhuriyet Meydanı’nda toplanmaya başlayan kitle 17:30’da yürüyüşe başladı. En önde Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu’nun pankartı taşındı. Ardından meslek örgütleri, sendikalar, devrimci güçler ve reformist partiler pankartlarıyla yürüdüler. CHP il örgütü ve gençlik kolları, kortejin sonunda yürümesi gerekirken sendikalarla ve devrimci kortejin arasına girerek mitinge katıldı.

Tüm bileşenler alana girdikten sonra miting programı başlatıldı. Sivas’ta ve mücadelede yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından platform adına Elvan Celen bir konuşma yaptı. Konuşmada Madımak Oteli’nin insanlık müzesi olması ve Sivas katliamının sorumlularının yargılanması talebi dile getirildi.

Ardından platformun dönem sözcüsü miting için hazırlanan bildiriyi okudu. Konuşmanın ardından Sivas’ı ve diğer katliamları kitlenin alkışlarla protesto etmesi için çağrı yapıldı. Alkışlar sürerken kürsüden devrim ve sosyalizm mücadelesinde katledilenlerin isimleri okundu. Daha sonra mitinge destek veren kurumlar adına hazırlanan metni okumak için KESK İzmir Şubeler Platformu dönem sözcüsü Ramis Sağlam söz aldı. Sağlam, sistemin kendisine muhalif olan herkese baskı ve sindirme politikası uyguladığını, buna dönem dönem katliamların da eklendiğini vurguladı.

Semah ve müzik gruplarının sahne almasının ardından miting saat 20:00 sıralarında sonlandırıldı.

Alana girildikten sonra kürsüden atılanlar dışında slogan atılmaması istendi. Bunun üzerine SDP tepki göstererek alandan ayrıldı.

Komünistler eyleme kızıl bayrakları, üzerinde katliamlarının fotoğraflarının yeraldığı ve “Katliamların hesabını işçi ve emekçiler soracak!/BDSP” imzalı pankartla katıldılar.

Kızıl Bayrak / İzmir


Ankara’da 2 Temmuz mitingi

Birkaç ay önce başlatılan tartışmaların ardından başını Pir Sultan ve Alevi Bektaşi Federasyonu’nun çektiği dernekler ve siyasi örgütler 2 Temmuz günü saat 16:30’da Toros Sokak’tan başlayan bir yürüyüşle Kolej Kavşağı’nda bir miting örgütlediler. Mitinge 5 bine yakın kişi katıldı.

Sivas katliamının sorumlusu olarak dinci gericiliği gören ve şeriata karşı bir yanıyla laiklik çağrısı yapan ve devletin katliamdaki rolünü örgütleyici değil, izleyici olarak gösteren platformun düzenlediği eyleme Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği başta olmak üzere yöre dernekleri, DKÖ’ler, ilerici-devrimci güçler ve reformist çevreler katıldı.

Saat 18:00’de başlayan miting kısa bir konuşmanın ardından devrim ve demokrasi mücadelesinde şehit düşenler adına saygı duruşuyla devam etti. Saygı duruşu sırasında Güneşe akın şiiri okunurken, kitle içerisinden “Şeriata geçit vermeyeceğiz!” sloganları atıldı. Sivas’ta katledilen 33 aydının adları okunarak “burada” diye haykırıldı. Pir Sultan’dan, Hacı Bektaş’tan, Mustafa Kemal’den, Nazımlar’dan, Denizler’e ve 15–16 Haziran’da direnenlere kadar mücadelenin devam ettiği, zulme karşı başkaldırının isimleri olarak 33 canı anmak için biraraya gelindiği vurgulandı.

BMİS sendikasında örgütlenen TEGA işçilerinden ve OLEYİS’in Kocaeli Üniversitesi’nde yürüttüğü grevdeki işçilerin selamları kürsüden okundu. Ardından PSAKD ve ABF adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda Alevi inancından olan insanlara yönelik ayrımcılıktan, zorunlu din derslerinden, diyanetin politikalarından, Madımak’ın müze olması gerektiğinden bahsedildi.

CHP’nin eyleme “Direne direne kazanacağız!” pankartı ile katılması dikkat çekiciydi. Halk Cephesi (HÖC) ise “AKP ve CHP Alevi halkının düşmanıdır!” pankartı ile eyleme katıldı.

Mitinge SHP ve CHP pankartlarıyla DSP ise bayrakları ile katıldı. Miting bir yanıyla bu düzen partilerinin kendini aklama platformuna dönüştürüldü.

Söylenen türkülerin ardından miting sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ankara

Bursa’da 2 Temmuz...

Bursa’da son yılların en kitlesel ve en coşkulu 2 Temmuz anması bu yıl gerçekleşti. Saat 18:00’de Setbaşı Mahfel Kafe önünde toplanmaya başlayan kitlenin sayısı bir süre sonra bine ulaştı. Yürüyüş başladığında ise sayı 2 bini aşıyordu. En önde “2 Temmuz 1993 Sivas-Madımak katliamını unutmadık, unutturmayacağız!/Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Bursa Şubesi” pankartı ve arkasında Sivas’ta katledilenlerin resimleri ile yürüyüş başladı. Yolun tek şeridi trafiğe kapatıldı.

Kent Müzesi’nin önüne gelindiğinde kitledeki coşku devam ediyordu. Daha sonra etkinlik programına başlandı. Program Sivas katliamını anlatan kısa bir konuşmayla devam etti. Sivas’ta katledilenlerin isimleri tek tek okunarak coşkulu bir şekilde “Burada!” denildi. Saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi adına Bursa PSAKD Başkanı Davut Türkoğlu bir konuşma yaptı.

Semah gösterimi ve şiir dinletisinin ardından program sona erdi.

Kızıl Bayrak / Bursa


Adana: “Sivas’ın hesabı sorulacak!”

Sivas katliamının 15. yıldönümünde katliamı lanetlemek ve katledilenleri anmak için 2 Temmuz günü Alınteri, BDSP, DHP, ESP, Halk Cephesi, HKM, Partizan, DİP Girişimi bir eylem gerçekleştirdi.

Saat 19:00’da Beşocak Meydanı’nda toplanan kitle buradan “Sivas katliamının sorumlusu devlettir! Hesabını soracağız” pankartını açarak sloganlarla İnönü Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Çakmak Caddesi’nin kapatıldığı yürüyüş sırasında “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”, “Sivas’ın hesabı sorulacak!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Kahrolsun MİT, CİA, kontrgerilla!” sloganları atıldı.

İnönü Parkı’na gelindiğinde basın açıklamasının okunmasına geçildi. Açıklamada şunlar söylendi: “Madımak’ı anmak, katliamdan hesap sormak ve o günü unutturmamak tüm devrimci-demokrat insanların görevidir. Ancak bunu yaparken katliamın sorumluları ile kol kola olmak, onları davet etmek Alevi halkı üzerinde oynanmak istenen oyuna hizmet etmektir. Biz böyle bir oyuna gelmeyelim diyoruz.”

Basın metninin okunmasının ardından Grup Diyar’ın söylediği türkülerle etkinlik son buldu.

Eyleme yaklaşık 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


Sivas katliamı 15. yılında Kadıköy’de binlerle lanetlendi…

“Sivas’ta katleden devlettir! Hesap soracağız!”

Katliamın 15. yılında Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri İstanbul Şubeleri’nin çağrısıyla 2 Temmuz günü Kadıköy’de gerçekleştirilen mitinge 15 bine yakın işçi ve emekçi katıldı.

İlk anma saat 14.30’da Zincirlikuyu Mezarlığı’nda Asım Bezirci’nin mezarı başında gerçekleştirildi. Bezirci’nin mezarı başında gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından PSAKD adına Hüseyin Yılmaz basın açıklamasını okudu. Bezirci’nin yanısıra DİSK eski Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve Ruhi Su’nun mezarları da ziyaret edildi.

Karacaahmet Mezarlığı’nda ise Sivas şehitlerinden Nesimi Çimen’in mezar başında anma gerçekleştirildi. Zincirlikuyu’da 150’ye yakın olan kitlenin sayısı burada 400’e çıktı. Mezarlık girişinden Çimen’in mezarına katliamı lanetleyen sloganlarla yüründü. Açıklamayı PSAKD Kadıköy Şube Başkanı Fethi Bölükgiray yaptı. Zincirlikuyu ve Karacaahmet’teki mezar anmalarında Madımak Oteli’nin müze olması talebi dillendirildi. Anmaya katılan kitle toplu bir biçimde mitinge geçti.

Saat 17.00’de Tepe Nautilus önünde pankart ve flamalarla toplanmaya başlayan kitle buradan Kadıköy İskelesi’ne doğru kortejler oluşturarak yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca ve alanda devam eden miting programına “Sivas’ta katleden devlettir! Hesap soracağız!” genel şiarı damgasını vurdu. Özellikle miting alanında kürsüden yapılan konuşmalarda “Madımak oteli müze olacak!” talebi sıkça vurgulandı.

Sivas katliamının kanını üzerinde taşıyan düzen partisi CHP’nin etkisinin kırıldığı miting, sol, sosyalist ve devrimci yapıların etkisinde geçti.

Mitinge Alevi örgütleri düşük bir katılım gösterdi. Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri İstanbul Şubeleri’nin geçen seneden daha az bir katılımla yürüyüşte ve alanda yer aldığı görüldü. Mitinge tüm coşkuları ile katılan devrimci yapılar attıkları sloganlarla katliamcı devlet geleneğini ve hesap sorma bilincini mitinge taşıdılar.

Devrimci yapılardan BDSP, Halk Cephesi, DHP, Kaldıraç, ESP, Partizan, Devrimci Hareket, ODAK, Mücadele Birliği yürüyüşte kendi pankartlarıyla yer alırken Halkevleri, EP, TÖP, TKP, SODAP, DTP, SPG, EHP, SDP, Köz, Özgür Demokratik Alevi Hareketi, Tüm-İGD de mitinge katıldı. Düzen partilerinden SHP ve CHP de katıldılar. Sendikalar, meslek örgütleri, dernekler de pankartlarıyla eylemdeki yerlerini aldılar.

En önde Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri İstanbul Şubeleri’nin pankartlarıyla yer aldığı yürüyüş kolunda Sivaş şehitlerinin fotoğrafları taşındı.

Pir Sultan kortejlerinde PSAKD Maltepe Şube 150 kişilik kortejiyle dikkat çekti. “Karanlığa meşale olanlar küllerinden yeniden doğarlar!” pankartının açıldığı kortej yürüyüş boyunca arttı.

Eyleme “Maraş, Çorum, Gazi, Sivas katliamların hesabını soracağız!/Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu” pankartıyla katılan komünistler kızıl bayraklarıyla mitingin sonuna kadar coşkularını korudular. Sloganlarını coşkulu bir biçimde attılar, Çav Bella marşını hep bir ağızdan söylediler.

Halkevleri üyelerinin alana girişte polisle yaşadığı gerginlik kısa süreli arbedeye dönüştü. Devrimci yapıların arbedenin çıktığı alana gelmeleriyle beraber “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı. Halkevleri kitlesi bariyerlerin açılmasıyla alana giriş yaptı.

Kortejlerin alana girmesinin ardından miting programı Sivas şehitleri adına yapılan saygı duruşuyla başladı. Sahneden tek tek okunan Sivas şehitlerinin isimleri kitle tarafından “Yaşıyor!” sözüyle cevaplandı.

Kürsüden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkez Yöneticisi Feti Bölükgiray ve Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu söz aldı. Bölükgiray yaptığı konuşmada bölge ve ülkedeki gelişmelere bakıldığında Sivas Madımak katliamının daha fazla önem kazandığını vurguladı. ABD emperyalizmin uluslararası sömürü politikalarına, İMF ve Dünya Bankası’nın işbirlikçi iktidarlar eliyle yürüttüğü sosyal yıkım saldırılarına, 2008 1 Mayısı’nda işçi ve emekçilere uygulanan polis terörüne, özelleştirme ve talan politikalarına, Tuzla tersanelerinde yaşanan iş cinayetlerine, Kürt sorunu ve Aleviler üzerindeki baskılara, şeriat-darbe ikilemine, cezaevlerindeki tecrit koşullarına dikkat çekti. Diyanet İşleri Başkanlığı ve zorunlu din dersi uygulamasının kaldırılmasını talep etti.

Nesimi Çimen’in eşi Makbule Çimen’in Madımak Oteli’nin müze olmasını haykırdığı konuşmasının ardından Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu söz aldı. Kenanoğlu da Madımak Oteli’nin müze yapılmasını talep ettiklerini ancak devletin bu taleplerine kulak tıkadığını ifade etti.

Konuşmaların sonrasında Onur Akın ve Grup Yorum sahne alarak ilerici ve devrimci türkülerle kitleyi selamladılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul