4 Temmuz 2008 Sayı: SİKB 2008/27

  Kızıl Bayrak'tan
  Rejim krizi derinleşiyor!
   Kürt halkına saldırılar hız kesmiyor
AKP’yi kapatma davasında son gelişmeler...
Mamak’ta güçlü bir 2 Temmuz
süreci örgütlendi…

Kürdistanlı tarım işçilerinin Ordu ve Trabzon’a girişi yasaklandı

KESK Genel Kurulu cansız, coşkusuz ve katılımsız gerçekleşti…
  KESK Genel Kurulu’ndan yansıyanlar ve görevler...
  Kayseri İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleşti…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  F tiplerinde keyfi
baskılar sürüyor!
  Arjantin’de “öteki final!”
  Emperyalizmin Ortadoğu hesapları ve Türkiye’nin rolü!
  Avrupa futbol şampiyonası ve BİR-KAR’ın kampanyası
  Uluslararası işçi hareketinin yeniden yapılanması:
Ne yapmalı? Nasıl yapmalı? - 1
Volkan Yaraşır
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

%8’de ısrar grevde ısrardır!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı belediyelerde ve anakentte devam eden toplu sözleşme görüşmeleri belediye yönetimlerinin sefalet zammı dayatması üzerine tıkanmış bulunuyor.

Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası İstanbul Şubeleri, Büyükşehir Belediyesi’nin %8’lik zam teklifine karşı 2 Temmuz günü Saraçhanede’deki belediye binasına yürüdüler. Belediye-İş Sendikası 5 No’lu Şube’de örgütlenen Çapa ve Cerrahpaşa Hastaneleri’nde çalışan üniversite işçileri de aynı gün iş bırakarak eyleme katıldılar.

Zor koşullar altında örgütlenen 700’ü aşkın işçiden 80’i 2 Temmuz sabahı atıldı. Belediye-İş üyesi işçiler işten atılan arkadaşlarının geri alınması, yeni firmanın kendilerine dayattığı kölelik sözleşmesine karşı sabahtan itibaren iş bıraktılar.

Saat 11:45’te başlayan yürüyüşe Deri-İş Sendikası Tuzla Şube, Deri-İş Genel Merkezi, TÜMTİS, Tez Koop-İş, SES Aksaray Şubesi, Dev Sağlık-İş, Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği de destek verdi.

En önde “İnsanca yaşanacak ücret istiyoruz!” pankartı ve çeşitli taleplerin yeraldığı dövizler taşıyan işçiler coşkulu sloganlarla Büyükşehir Belediyesi önüne geldiler.

Kitleye burada Belediye-İş İstanbul Şubeleri yöneticileri ve Belediye-İş Sendikası Genel Sekreteri Nihat Ayçiçek seslendiler. Hasan Gülüm ise farklı işletmelerdeki işçilerin birliğine vurgu yaptığı konuşmasında %8 gibi bir zam oranını kabul etmeyeceklerini, belediye işçisinin kazanımının Çapa ve Cerrahpaşa’daki işçilerin kazanımı olacağını belirtti. İşçilerin çıkarlarının ortak mücadelede olduğunu vurguladı.

Çapa ve Cerrahpaşa’dan iş bırakarak eyleme katılan işçiler eylemin gövdesini oluşturdular.

Çağ Ltd. Şti. isimli taşeron firmaya geçirilen 700’ü aşkın işçiye 55 yaş üzeri işçi çalıştırmanın önünü kesen, ilkokul mezunu işçi çalıştırılmasını yasaklayan, fazla mesai ve senelik izin hakkını yok eden sözleşmeler imzalatılmak istendi.

Belediye işçileri elektrik, ekmek vb. zamları da gerçekleştirdikleri yürüyüşte protesto konusu yaptılar. Elektrik, ekmek, gıda ve suya yapılan zamların kendi ücretlerine de yapılmasını talep ettiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Zeytinburnu’nda grev kararı!

Belediye-İş Sendikası 2 No’lu Şube, Zeytinburnu Belediyesi’nin TİS sürecinde %8 zam dayatmasına karşı 2 Temmuz günü belediye binasına grev kararı astı.

Belediye işçileri Zeytinburnu Spor Klubü Tesisleri önünde saat 13.30’da bir araya geldiler. “İnsanca yaşamak için gerekiyorsa; grev!/Belediye-İş Sendikası 2 No’lu Şube” pankartını açan belediye işçileri, yolu keserek sloganlarla belediye binasına kadar yürüdüler. Yürüyüş güzergahı boyunca çevrede bulunanlar alkışlarla belediye işçilerini desteklediler.

İşçiler sloganlarını gür bir şekilde haykırdılar. Grev sloganlarını daha canlı ve coşkulu attılar.

Zeytinburnu Belediyesi’ne gelindiğinde Şube Başkanı Hasan Gülüm, Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şube ve Bakırköy belediye işçilerinin göstermiş oldukları sınıf dayanışmasına teşekkür etti.

Gülüm yaptığı açıklamada %8 zammı kabul edilebilir bir teklif olarak görmediklerini söyledi.

Basın açıklamasından sonra belediye binasına grev kararı asıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


KESK: “Zamlar geri alınsın!”

KESK İstanbul Şubeler Platformu, 1 Temmuz günü saat 12.30’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde yaptığı basın açıklaması ile son dönemde temel tüketim ürünlerine yapılan zamları protesto etti.

Eylemde KESK İstanbul Şubeler Platformu pankartı ve “Elektrik zammı ampülleri patlatıyor!”, “Ekmeğe, elektriğe, suya zam... Zamlar geri çekilsin!”, “Zam, zulüm, işkence, işte AKP!”, “Susa susa susuz kaldık!”, “Melen çayı imdat diyor! Belediye ne yapıyor?”, “Ampül zammına son!” dövizleri açıldı.

KESK İstanbul Şubeler Platformu adına basın açıklamasında “KESK olarak kamusal hizmetlerin ticari meta anlayışından çıkarılarak, halka kaliteli ve yeterli bir şekilde sunulmasını ve temel gıda maddelerinin fiyatlarının geri çekilmesini talep ediyoruz. Taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemiz devam edecektir” denildi.

Yaklaşık 80 kişinin katıldığı eylemde hükümet karşıtı sloganlar atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Acarer grevi sona erdi...

Gebze’de Tübitak yolu üzerinde kurulu bulunan Acarer Döküm Fabrikası’nda 25 Aralık 2007 tarihinde başlayan grev 26 Haziran günü sağlanan anlaşma ile sona erdi.

Birleşik Metal İşçileri Sendikası Gebze Şubesi’nin yaptığı açıklamaya göre ilk 6 ay için ücretlerde %25,92 artış sağlandı (sendika %26 zam talep ediyordu). Önceden 3 ikramiyenin olduğu işyerinde sendika, ikramiyenin 120 gün üzerinden ödenmesini talep ediyordu. TİS sonucu 115 günde anlaşma sağlandı. Bu da yıllık 4 ikramiyeye yakın bir rakama denk geliyor. Hafta sonu mesailerde %100 uygulaması getirildi. Hafta içi mesailerinde ise bu oran %80.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Emekli-Sen’in mücadele haftası...

DİSK Emekli-Sen İstanbul Şubeleri, 28 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasında kutlanan Emekliler Haftası vesilesiyle 28 Haziran günü yürüyüş gerçekleştirdi. 12.30’da Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen Emekli-Sen üyeleri, pankart ve döviz açarak sloganlarla Taksim Meydanı’na yürüdüler. Yürüyüş boyunca “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Susma haykır zamlara hayır!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek!”, “Kapatmalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı. Eyleme çevredeki insanlar da alkışlarla destek verdi.

Açıklamayı Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen yaptı. Beysülen, “Hak verilmez alınır” diyerek 12 Temmuz 1995’te Emekli-Sen’in kurulduğunu ifade etti. Sendikanın kuruluş amacını anlattı. “Demokrasi mücadelesinden emekli olunmaz” şiarını hatırlatarak mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını ifade etti.

Emekli-Sen’in emeklilerin sendikası olarak taraf kabul edilmesi için imza kampanyası başlattıklarını duyurdu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


TÜMTİS işçilerinden YÖRSAN ziyareti!

Direnişteki TÜMTİS üyesi işçiler talepleri kabul edilene kadar her gün saat 12.30’da Bursa Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yapacaklarını kamuoyuna duyurmuşlardı. TÜMTİS üyesi işçiler, 30 Haziran günü saat 12.30’da yapılan basın açıklamasının ardından 7 ayı aşkın süredir direnişte olan YÖRSAN işçilerini ziyaret ettiler.

İşçiler, YÖRSAN Fabrikası’na yaklaştıklarında araçlarından inerek yürüyüşe geçtiler. YÖRSAN işçileri de sloganlarla TÜMTİS işçilerini karşıladılar.

Direniş yerine gelindiğinde sırasıyla TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz ve Tek Gıda-İş Sendikası Genel Merkez Örgütlenme Uzmanı Ömer Seyfi Atılgan birer konuşma yaptılar. Konuşmacılar kendi örgütlenme süreçlerinden bahsederek sınıf dayanışmasının önemini dile getirdiler. Talepleri kabul edilinceye kadar direnişe devam edeceklerini vurguladılar.

Ziyaret sırasında sık sık “Birlik, mücadele, zafer!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İhanet edenlerden hesap soracağız!”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek!”, “Sendika hakkımız engellenemez!”, “YÖRSAN işçisi yalnız değildir!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Yine taşeron cinayeti...

Gebze-Dilovası’nda kurulu bulunan Çolakoğlu Fabrikası’nda 27 Haziran günü yaşanan iş cinayeti sonucunda iki işçi yaşamını yitirdi. Fabrika içindeki şantiyede üzerine düşen vincin altında kalarak yaşamını yitiren Halil Eker ve İbrahim Eker hastaneye kaldırıldıkları sırada yaşamlarını yitirdiler.

Üzerlerine düşen tonlarca kiloluk vinç bomu altında kalan Halil Eker ve İbrahim Eker’in ölümünün ardından işçilerin teşaron firma adına çalıştıkları öğrenildi. Fabrika yöneticileri ve sorumluları ölen işçilerin taşeron firmaya ait işçiler olduklarını, kendi işçileri olmadıklarını söylemekle yetindiler.


Sarıyer’de grev kararı...

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası 26 Haziran günü örgütlü olduğu Sarıyer Belediyesi’nde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla grev kararını astı. 230 Genel-İş üyesini kapsayan toplu sözleşmede idari ve ücret maddelerinde anlaşmazlık yaşandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


TEGA grevcilerine organize saldırı...

Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde grev bekleyişlerini sürdüren TEGA grevci işçileri grevin 139. gününde organize bir saldırıyla karşılaştılar.

Grevin başladığı günden itibaren Sincan Organize’deki bekleyişten rahatsız olan patronlar maşaları aracılığı ile grevin etkisini kırmaya çalışıyorlar.

Tufan Tolga’nın sahibi olduğu ve TEGA?Mühendislik’in sahibi Murat Çavuşoğlu’nun eski ortakları arasında olan MOBAK işyerinde çalışan bazı kişiler aldıkları talimat doğrultusunda, ‘grev gözcülüğü’ yapan Birleşik Metal-İş üyelerine saldırarak darp ettiler.

Saldırı sırasında yaralanan grev gözcüleri hastaneye kaldırıldılar.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu TEGA işçilerine dönük saldırının arkasından yaptığı yazılı açıklama ile saldırıyı kınadı.


Elektrik zammına tepki…

EMO, TES-İş 1 No’lu Şube, Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) ve DİSK 30 Haziran günü Taksim Talimhane’de bulunan BEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile elektriğin özel şirketlere devredilmesine karşı mücadeleyi büyüteceklerini duyurdular. Elektrik zamlarına karşı yargı yoluna gideceklerini ifade ettiler.

Kurumlar adına basın açıklamasını EMO İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay okudu. Karaçay, küresel kapitalizmin planları doğrultusunda hareket edilerek enerji sektörünün yönetememe durumuna geldiğini söyledi. Özelleştirme karşıtı platformu güçlendireceklerini ifade etti.

“Enerji yaşamdır sermayenin kâr hırsına terkedilemez!”, “Ampül zammına son!”, “Elektrik zammına hayır!” dövizlerinin taşındığı açıklama “Zamlara hayır!” sloganıyla sona erdi.

 Kızıl Bayrak / İstanbul


Temmuz zamları protesto edildi

KESK Adana Şubeler Platformu 30 Haziran günü yaptığı basın açıklaması ile Temmuz zamlarını protesto etti. Saat 12.30’da İnönü Parkı’nda gerçekleşen basın açıklamasında KESK Adana Şubeler Platformu pankartı açıldı. Basın açıklamasını Tarım Orkam Sen Şube Başkanı Hüseyin Kozan okudu.

Kozan açıklamada Türkiye İstatistik Kurumu fiyat endeksi verileri üzerinden yapılan araştırmaların sonuçlarını ortaya koydu ve kamu emekçilerinin ücretlerinin yılın ilk 5 ayında, resmi rakamlara göre mutfaktaki enflasyon karşısında %6 eridiğini söyledi.

Açıklama kamu emekçisinin ücretinin insanca yaşama sınırı olan 1.200 YTL olması gerektiği vurgusuyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Adana


TTB’de ‘Demokratik Liste’

Türk Tabipleri Birliği 57. Büyük Kongresi 28-29 Haziran tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu’nda gerçekleştirilen kongre sonucunda Gençay Gürsoy Başkanlığı’ndaki bir önceki yönetim tekrar göreve geldi.

Etkin, Demokratik Türk Tabipleri Grubu ismiyle seçimlere giren liste Türkiye Hekim Platformu, Ulusal Hekim Birliği listelerine karşı seçimlerden başarıyla çıktı. Etkin, Demokratik Türk Tabipleri Birliği Grubu iki gün süren kongre boyunca diğer iki listenin delegeleri tarafından gerici, şoven cepheden yöneltilen eleştirilere maruz kaldı. Tabip odalarının şube genel kurullarında yer alan demokrat listelere karşı sergilenen tavır TTB seçimlerine de yansıdı.

Etkin Demokratik Türk Tabipleri Birliği Grubu’nu temsilen kongrede gerçekleştirilen konuşmalarda hekimlerin özlük hakları ve tüm toplumsal sorunlarının sahiplenileceği vurgusu yapıldı.

Etkin, Demokratik Türk Tabipleri Birliği Grubu’nun seçilen listesi Eriş Bilaloğlu, Hülya Biriken, Ali Çerkezoğlu, İlhan Diken, Zeki Gül, Gençay Gürsoy, Elif Kırteke, Demet Özbabalık, İskender Sayek, Feride Aksu , Altan Ayaz tarafından oluşturuldu.

AKP-MHP çizgisini temsil eden Türkiye Hekim Platformu ve ulusalcı cenahı temsilen oluşturulan Ulusal Hekim Birliği listeleri ise Etkin Demokratik Türk Tabipleri Birliği’nin gerisinde kaldılar.


İstanbul Emniyeti ‘Xaver 800’ alıyor!

Sermaye devletinin korkusu büyüdükçe “güvenlik” adı altında emekçilere yönelik saldırıları da gün geçtikçe artırıyor. İstanbul Emniyeti adım başı yerleştirilen MOBESE’lerin, MERNİS sistemlerinin vb. uygulamaların ardından şimdi de duvarın 20 metre arkasını gören Xaver 800 cihazı almayı planlıyor.

Basına yansıyan bilgilere göre, cihaz duvar ardından insanın konumunu, yüzünün hangi yöne baktığını, kişiler arasındaki mesafeyi üç boyutlu olarak belirliyor. Xaver 800’in operasyonlarda da kullanılacağı ifade ediliyor.

Cihazın kaynağı ise İsrail... Xaver 800 ABD ve İsrail’de kullanılıyor. Yine basından yansıyan bilgilere göre İsrailli Camero Firması yetkilileri geçtiğimiz günlerde İstanbul’a gelerek Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde cihazla ilgili bilgi verdi ve yapılan bir rehine kurtarma operasyonu tatbikatının filmini gösterdi.

Xaver 800, bir duvara yerleştiriliyor ve radar sistemiyle çalışıyor. Cihazın, duvardan 20 metre mesafeye kadar içeri gönderdiği radyo frekans enerji sinyali canlıya ulaşıyor. Canlıdan geri dönen enerji, cihaz monitörünün ekranına üç boyutlu olarak yansıyor. 2007 yılında üretilen Xaver, 15 kilo ağırlığında ve 84x84 santimetre büyüklüğünde. Şirketin Xaver 400 adlı daha düşük özelliğe sahip başka bir cihazı daha bulunuyor.

Cihazın reklamında “arama, kurtarma” çalışmaları “depremde çok sayıda insanın kurtarılması” vb. amaçlarla kullanılacağı yönlü söylemler kullanılsa da bunun koca bir yalan olduğu açıktır. Zira Marmara depreminin ardından önlem almak yerine ölüleri koymak için çöp poşeti alanlar için emekçilerin canının hiçbir değeri yoktur. Zaten şirketin tanıtımı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne yapması da aracın ne için ve kimler tarafından kullanılacağını açıkça göstermektedir.