11 Temmuz 2008 Sayı: SİKB 2008/28

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzen içi dalaşma ve devrimci sınıf çizgisi!
   Liberal ve reformist solun rejim kriziyle sınavı
Fethulah’ın Abant Platformu Kürt sorunu gündemiyle toplandı…
E-Kart grevine dayanışma eli...

İşçi ve emekçi hareketinden…

2008 metal grup TİS’leri yaklaşırken…
TİS komiteleri kuralım, sözleşme sürecinde
etkin bir rol oynayalım!
  İstanbul’da belediye TİS’leri...
  Zam furyasına karşı ücretlerimize ek zam talep edelim!
  “Şah! Rok!”: Mat için ne yapmalı? Yüksel Akkaya
  Uluslararası işçi hareketinin yeniden yapılanması: Ne yapmalı? Nasıl yapmalı? / 2 Volkan Yaraşır
  Emperyalizmin G8 Zirvesi sirki!
  Irkçı siyonistlerden
savaş kışkırtıcılığı!
  Dünyadan kısa kısa…
  Bir kez daha iktidar çekişmesi üzerine
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Unilever direnişine dayanışma çağrısı…

Merhaba;

Ben şu anda aynı zamanda Anadolu Üniversitesi’nde 4. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci olmama rağmen sırf aileme destek olmak için Unilever’de çalışmaya başladım ancak işveren öğrenci olmamı da dikkate almadan sadece sendikalı olduğum için işime son verdi. Biz şu an kendimizi işverenin bize kullandırmadığı yıllık izindeymişiz gibi değerlendiriyoruz. Hem kendimizi kitap, dergi gibi araçlarla geliştiriyoruz hem de direnişimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Ben de bir yandan sınavlara giriyorum bir yandan da direniş yerinde direnişe katılıyorum. Biz bu yola baş koyduk, ölmek var dönmek yok. Bu işi eninde sonunda bitireceğiz, buna inanarak başladık ve öylece sendika başkanlarımızla devam ediyoruz. Onların bize bu desteği olmasa biz belki de bu kadar dirençli olamazdık sanırım. Ben direnişten sonra eve geldiğimde vaktimi önce dışarıdaki şahsi işlerimi hallederek daha sonrasında da ders çalışarak ve internette araştırma yaparak geçiriyorum. Sabah tekrar direniş yerine gidiyorum. Sonra sendika yöneticilerimizle durum değerlendirmesi yapıp üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. Diğer yandan sendikalardan ve siyasi partilerden ziyarete gelenler oluyor. Onlarla direnişin durumu üzerine konuşuyoruz ve bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Direnişimizin yakın bir zamanda zaferle sonuçlanacağına inanıyorum. Unilever’in hem yurt dışındaki üretim yerinde örgütlü sendikasıyla hem de siyasi partiler ve sendikaların yardım ve desteğiyle bu işin üstesinden geleceğiz. Kazanan sermaye değil direnen işçiler olacak ve sendika hakkımızı söke söke alıp kazanacağız. İşverenlerin tüm çabalarına karşı sendikalı olarak çalışmaya devam edeceğiz.

Direnişteki bir Unilever işçisi



Tersanelerde ölümler durmuyor!

9 Mayıs günü GİSAŞ’ta kaza geçiren Kemal Turan 53 gündür sürdürdüğü yaşam savaşını geçtiğimiz günlerde kaybetti ve böylece tersane patronlarının kanlı defterlerine yeni bir iş cinayeti daha eklenmiş oldu.

9 Mayıs günü tersaneler cehenneminden peşpeşe iki “kaza” haberi gelmişti. Selah Tersanesi’nde makine dairesinde yaşanan patlama sonucu bir işçi hayatını kaybederken 5 işçi ağır yaralanmıştı. Bu cinayet haberi daha yeni duyulmuşken bir başka kaza haberi GİSAŞ Tersanesi’nden gelmiş, montaj yapan bir işçinin açık unutulan ambar kapağından aşağı düşerek ağır yaralandığı öğrenilmişti.

GİSAŞ tersanesinde geçirdiği kazanın ardından hastaneye kaldırılan Kemal Turan burada iki gün tedavi edilmişti. Ancak durumu ağır olan Turan 10 gün kadar sonra komaya girerek yeniden hastaneye kaldırılmıştı. 53 gündür hastanede tedavi gören Turan geçtiğimiz hafta hayatını kaybetti. Kemal Turan’ın da katledilmesiyle birlikte tersanelerde yaşanan iş cinayetlerinin sayısı 99’a çıkmış oldu.

 

OSİM-DER: “Tersane işçisi yalnız değildir!”

 OSB-İMES İşçileri Derneği (OSİM-DER) yaptığı yazılı açıklama ile TİB-DER’e yapılan saldırıyı kınadı, tersane işçilerinin yanında olduğunu bildirdi. Açıklamada şunlar söylendi:

“Tuzla tersanelerinde mücadele mevzisi olan TİB-DER’e yapılan saldırı mücadele eden tüm işçilere, işçi sınıfına yapılan bir saldırıdır. (…) Biliyoruz ki bu saldırılar ilk değildir son da olmayacaktır. Tersane sahipleri bilsin ki; emeği koruma mücadelesi veren işçiler olarak her yerdeki saldırılara birlikte göğüs gereceğiz, omuz omuza mücadele edeceğiz.”


Bielefeld’de kampanya çalışmalarından...

Sosyal yıkım saldırılarına karşı başlatmış olduğumuz kampanya çalışmalarını sürdürüyoruz. Son olarak bölgemizin en işlek merkezinde bilgilendirme standı açarak faaliyetimizi daha etkili kıldık, geniş bir çevreye seslenme imkanı yakaladık. İnsanların ilgisi azımsanmayacak derecede yoğundu. Tanımadığımız insanların imza kampanyası yapmamızın isabetli olacağına dair önerilerde bulunmaları bu çalışmayı önemsediklerinin somut bir göstergesi oldu.

Haftaya standımızı görsel olarak daha etkili kullanacak, çalışmamızı güçlendireceğiz.

Bir-Kar / Bielefeld

 

E-Kart direnişi örnek oluyor

Eşit ve özgür bir ülkede yaşamaktır isteğimiz. Haklarımızın gaspedilmediği, saldırıların olmadığı bir ülkede yaşamak... E-Kart işçilerinin göstermiş olduğu direniş de bunun simgesidir. E-Kart işçilerinin vermiş olduğu bu mücadeleyi metal işçileri olarak sonuna kadar destekliyor ve her zaman yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

Direnişin bütün sektörlere ve fabrikalara örnek olmasını istiyorum. Sermayeye ve bu düzene karşı artık tek vücut ve yumruk olup biz üretenlerin ne kadar kuvvetli olduğunu göstermemiz gerekmektedir. E-Kart işçilerinin bu onurlu mücadelesini saygıyla karşılıyor, bütün işçi ve emekçileri bu mücadeleye davet ediyorum. Ve diyorum ki “Yaşasın işçilerin ve halkların kardeşliği!”

Direne direne kazanacağız!

Kartal’dan bir metal işçisi

 

Yurtdışında Sivas katliamı protestolarından…

Sivas katliamı Paris’te lanetlendi

5 Temmuz günü Paris’te gerçekleştirilen eylemle Sivas katliamı kınandı.
ACTIT, Odak, Partizan, PAK merkez, Yaşanacak Dünya, MEZOP, FDHF ve BİR-KAR’ın ortaklaşa düzenlediği eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı. Paris’in merkezinde işlek bir cadde olan Chatelet les Halles’de düzenlenen miting çevredekiler tarafından ilgiyle karşılandı.

Etkinlik alanında ortak pankart açıldı, Fransızca bildiriler dağıtıldı ve komite imzalı Fransızca ve Türkçe bildiriler okundu. Konuşmalar arasında sık sık katliamı ve katliamcı Türk devletini teşhir eden sloganlar atıldı. Ozan Kemal tarafından şiirler, devrimci türkü ve marşlar söylendi. Mitingde katliamın devlet tarafından gerçekleştirildiği vurgusu ön plana çıktı.

Kızıl Bayrak / Paris

Neuchatel’de Sivas anması

Bölgemizde Neuchatel Pir Sultan Abdal Kültür Derneği girişimcilerinin çağrısı ile Sivas katliamı gündemli olarak bir araya gelindi. Yapılan iki toplantı sonrasında miting yapılması kararlaştırıldı. Kısa süreli bir hazırlığın ardından yapılan miting, bazı eksiklik ve zaaflarına rağmen anlamlıydı.

Mitinge 500 Fransızca küçük el ilanı ve 500 büyük el ilanının dağıtılmasıyla çağrı yapıldı.

Anmaya tüm devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşuyla başlandı. Ardından Fransızca ve Türkçe hazırlanan bildiriler okundu.?Semah ekibi semah dönmesi ve mahalli bir ozanın söylediği deyişlerle anma sona erdi. Etkili bir çalışma yapılmamasına karşın anmaya 60’ı aşkın insan katıldı.

Kızıl Bayrak / Neuchatel