12 Eylül 2008 Sayı: SİKB 2008/37

  Kızıl Bayrak'tan
  Yiyici asalakların dalaşması neyi yansıtıyor
   Abdullah Gül’ün Erivan ziyareti…
12 Eylül düzenine son vermek için devrimci sınıf hareketini yükseltelim!
Grev ve direnişlere daha güçlü destek!

Belediye TİS’lerinin gösterdikleri

Yol-İş Olağanüstü Genel Kurulu yapıldı...
  Metal grup TİS’leri tartışıldı
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Kamu emekçilerini hedef alan saldırılar gündemde…
Tabanda oluşturulacak örgütlenmelerle
mücadeleye hazırlanılmalıdır!
  KESK’in mücadele programı ve toplu görüşme sürecine ilişkin şube yöneticileriyle konuştuk…
  Bunlar engerekler ve çıyanlardır!
  Metal TİS’lerinde esneklik dayatması!
  Tuzla tersanelerinin “mazlum” patronları!
  Kapitalizm kadını neden öldürüyor?
  Kapitalizm doğayı yok etmeye devam ediyor…
  Suikast kurbanı Benazir Butto’nun dul eşi cumhurbaşkanı…
  Özel savaş aygıtı kendisini
tahkim ediyor!
M. Can Yüce
  Sol liberalizm: İllüzyon tüccarları ve kolera günleri / 2
Volkan Yaraşır
  Bültenlerden
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ümraniye’de metal grup TİS’leri tartışıldı

Metal grup toplu iş sözleşmelerinde işçi sendikaları ile MESS arasındaki görüşmeler devam ederken, OSB-İMES İşçileri Derneği 7 Eylül günü TİS gündemi ile bir toplantı düzenledi.

Toplantı, metal sektörünün genel durumu ve güncel TİS süreci üzerine sunum ve tartışmaların yapıldığı iki bölüm halinde gerçekleşti. İlk bölümde metal sektörünün kapitalist sistem ve sınıf mücadelesi içerisinde tuttuğu yer vurgulandı, bu alandaki geçmiş mücadele süreçleri ve deneyimleri ifade edildi.

Sunumun ikinci bölümünde ise tartışma, 2008-2010 TİS sürecine girerken sektördeki genel durum ve tarafların sürece yaklaşımı ile başladı. Yoğunlaşan üretim ve sömürü ile birlikte işçilerin çalışma ve yaşam koşullarının kötüleştiği vurgulanarak, bu duruma karşı biriken öfke ifade edildi. Bu tablo içerisinde halen MESS’in esnek üretim başta olmak üzere metal işçilerine dayatmalar içinde olduğu vurgulandı. Sendikaların sürece yaklaşımı ve mevcut taslaklar da gündeme alınarak metal işçilerinin taleplerinin neler olması gerektiği ve bu talepler uğruna nasıl bir mücadele yürütülmesi gerektiği tartışıldı.

Yürütülen tartışmalardan ortaya çıkan sonuç, metal işçilerinin kendilerini doğrudan ilgilendiren bu süreçte daha aktif bir rol oynaması gerektiği, sürecin sendika bürokrasisine teslim edilemeyecek derecede önemli olduğu idi. Sendika bürokrasisinin tabandan bir basınç gelmeden zaten adım atmayacağı, dahası özellikle Türk Metal’in her koşulda biriken tepkileri yatıştırmaya çalışacağı ve MESS’le kol kola olacağı ifade edildi.

İşçilerin sürece daha etkin katılabilmesi için işyerlerindeki TİS komitelerin aktifleştirilmesi, havza ve bölge ölçeğinde sendikalı-sendikasız, örgütlü-örgütsüz ayrımı yapılmadan bu sürecin tüm metal işçileri ile birlikte örgütlenmesi gerektiği toplantıdan çıkan en temel sonuçlardan biri oldu. Bu çabanın devrimci bir sınıf hareketini geliştirmenin de önkoşulu olduğu vurgulandı. Buna bağlı olarak, öncü devrimci işçilerin bu süreçte ortaya çıkan enerjiye de yaslanarak öncü işçi kuşağının yaratılması çabası içinde olmasının önemi tartışıldı.

Toplantıya yaklaşık 30 işçi katıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


Küçükçekmece’de işçi toplantısı...

“İşçiler TİS’leri ve direnişleri tartışıyor”

Küçükçekmece İşçi Platformu olarak 7 Eylül günü metal TİS’leri ile tek tek direnişlere planlı müdahale çerçevesinde gündeme aldığımız “İşçiler TİS’leri ve direnişleri tartışıyor” başlıklı bir işçi toplantısı gerçekleştirdik.

İki bölümden oluşan toplantının ilk bölümünde ağırlıklı olarak Metal TİS’leri ile sektördeki işçilerin sorunları ve çözüme yönelik müdahaleler ortaya konuldu. Bu bölümün iki konuşmacısı da 100 bin işçiyi kapsayan Metal TİS görüşmelerinde gelinen aşama ile örgütlü sendikaların tutumlarını ortaya koydular. Türk Metal çetesinin metal işçilerini gelişmelerden bilinçli olarak habersiz bırakarak yeni bir satış sözleşmesine imza atmaya hazırlandıkları belirtildi. Bu sürece etkili bir müdahale açısından taban örgütlenmelerinin önemine dikkat çekildi.

Küçükçekmece bölgesinde MESS kapsamında bulunan Borusan-Sübsan, Net Civata, Paksan, Özköseoğlu ile Kardeşler Elektronik işletmelerinde TİS döneminde yaşanan işten çıkarılmalar, ağır çalışma koşulları, düşük ücret ve uzun çalışma saatleri, esnek çalışma vb. saldırılar somut örnekler üzerinden anlatıldı.

Küçükçekmece İşçi Platformu’nun bu sürece yönelik müdahaleleri özetlenerek, bu toplantının sadece sorunların tartışıldığı değil, aynı zamanda çözüme dönük bir iradenin ortaya çıkarılacağı bir kürsü olması için söz işçilere bırakıldı.

Söz alan işçiler canlı tartışmalar yaptılar. Yapılması gerekenler üzerine düşünce ve önerilerini ortaya koydular.

Tekstil işçileri daha çok ödenmeyen mesai ücretleri, sigortasız ve uzun çalışma koşullarına karşı işyerlerinde komiteler kurarak örgütlenmeye başladıklarını, sektörde sınıf bilincinin zayıf olduğunu, işçilerin patronlar ve işbirlikçiler tarafından baskı altına alındıklarını, tüm bu saldırıları geri püskürtmenin yolunun birlikte davranmak ve tabandan işyeri komiteleri kurarak mücadeleyi büyütmekten geçtiğini belirttiler.

Bir seramik işçisi işyerinden komite ile buraya geldiklerini, sendikaya (Çimse-İş) gittiklerinde muhatap bulamadıklarını, sendikalaşmanın önündeki engellerin sadece sermaye sınıfı olmadığını, aynı zamanda bu tür sendikaların da sendikal örgütlenmenin önünde birer engel olduklarını belirtti.

Bir tekstil işçisi Texim’de yaşadıkları direnişin deneyimlerini anlattı ve şimdi çalıştığı işyerinde örgütlenme çalışması yürüttüğünü belirtti.

Kağıt işçileri ise örgütlü olmalarına rağmen sorunlarının örgütsüz işyerleriyle aynı olduğunu belirterek, tabandan örgütlenmenin ve ortak bir mücadele yürütmenin önemini vurguladı.

İşten atılan bir Güven Elektrik işçisi, işyerindeki sendikalaşma deneyiminden ve mücadelenin sürdürülmesinden söz etti. MESS kapsamındaki işletmelerde çalışan işçiler de, işçilerin TİS süreci karşısındaki ilgisizliğinden bahsettiler. Örgütsüz metal işçileri de işyerlerindeki sorunlardan bahsederek örgütlenme ihtiyacına vurgu yaptılar.

Toplantıda 18 işçi söz alarak konuştu. Yapılan tüm konuşmalarda birlikte davranmanın önemine, taban örgütlülüklerinin oluşturulmasına ve süren direnişlerle sınıf dayanışmasının yükseltilmesine vurgu yapıldı.

İkinci bölümde sinevizyon eşliğinde bölgede tek direniş olan Desa direnişi ve bu direniş ile ülke genelinde yaşanan diğer direniş ve grevlerle sınıf dayanışmasını yükseltmek için izlenmesi gereken yol ve yöntemler tartışıldı. Direnişlerin birleşik bir karaktere bürünmesi için “ortak komite, ortak direniş!” şiarının pratikte somutlanması çabasının harcanması gerektiği belirtildi.

Etkin bir ön hazırlık çalışması temelinde örgütlenen toplantı sonucu bir takım kararlar alınarak toplantı bitirildi.


Toplantı sonucu aşağıdaki kararlar alındı:

1- Desa ve direnişteki diğer işyerlerine yönelik sınıf dayanışmasını güçlendirmek için, bu direnişleri “Desa Direnişiyle Dayanışma Platformu”nun gündemine taşıyarak toplu bir ziyaretin örgütlemesi, dayanışma için işyerlerinde dayanışma komiteleri kurulması yönündeki çabaların güçlendirilmesi.

2- Desa direnişi ile dayanışma gecesi düzenlemek için bir an önce hazırlıklara başlanması.

3- 15 gün içinde metal ve tekstil sektöründe ayrı ayrı toplantılar düzenlemesi.

4- Aylık işçi toplantıları ve işyeri toplantıları örgütlemek için çalışma yürütülmesi.

5- Metal TİS’leri kapsamındaki işyerlerindeki işçilerle bağ kurulması ve sürecin ortaklaştırması için çaba harcanması.

Toplantının ardından Desa Direnişi ile Dayanışma Komitesi’nin, “Desa’da direniş kazanacak!” başlıklı bildirisi İnönü Mahallesi’nde ve Sefaköy’de toplu olarak dağıtıldı.

Toplantıya 80’e yakın işçi ve emekçi katıldı. Toplantının yapıldığı salona “Sosyal yıkım saldırılarına karşı işçi-emekçi barikatı!”, “Köle değil işçiyiz! Sendikasız, sigortasız, iş güvencesiz çalışmayacağız!” pankartları asıldı.

Küçükçekmece İşçi Platformu