15 Ocak 2009
Sayı: SİKB 2009/02

  Kızıl Bayrak'tan
  Ergenekon’un yeni dalgası...
  Direnen Filistin kazanacak!
Ezilen halkların her tür araçla işgalcilere karşı direnişi meşrudur!
Gazze katliamı protestolarından…
“Alevi açılımı”nda son perde…
Vira-Kürşat işçilerinin açlık grevi sürüyor…
  TORGEM Tersanesi’nde ücret gaspına karşı direniş ateşi!
  Bütünlüğü içinde kapitalizmin krizi
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Sınıf çalışmalarından...
  Ümraniye Dudullu’da direnişlerini sürdüren BMİS üyesi Sinter işçileriyle direniş süreci üzerine konuştuk...
  Direnen kadınlar anlatıyor...
  Gençlik hareketinden…
  Gençliğin Filistin’le dayanışma eylem ve etkinlikleri…
  Gerici Gürcistan rejimi ABD uydusu
olma yolunda!
  İşgal, direniş, grev ve sabotaj / 1 Volkan Yaraşır
  Berlin’de Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht anmasına onbinler katıldı…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

İşçi kıyımı ve ücretsiz izin saldırısı...

İlbek direnişinin son bulmasının ardından CMT ismiyle üretime başlayan fabrikada direnişe katılan işçilerin bir kısmı da çalışmaya devam etti. CMT patronu İlyas Bektaş direnişe katılan işçilerden bazılarını zamana yayarak işten çıkardı. Çalışma süresini uzatarak performans uygulamasını ağırlaştırdı. Ücretlere zam yapmayarak karını daha da artırdı.

Çalışma saatini 5 Ocak’tan itibaren bir saat arttıran patron, 50 işçinin işine son vererek, bunu diğer işçilere karşı tehdit aracı olarak kullanıyor. Erdoğan Turan isimli ustasına verdiği talimatla işten çıkarılacak 50 kişilik isim listesi oluşturuldu. Listede çalışma koşullarına itiraz edebilecek ve İlbek direnişine katılan işçilere yer verilmiş. Bazı kişilere çıkışları bildirildi, diğerlerine de önümüzdeki günlerde bildirilecek.

Elmabahçesi’nde bulunan Vateks Tekstil işçileri ücretsiz izne çıkardı. Yaklaşık 100 işçinin çalıştığı Vateks Tekstil’de Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası örgütlü. Ücretleri yükselen işçilerin işine düzenli olarak son verilip düşük ücretle yenisinin alınmasının sıradan bir hal aldığı Vateks’te sendika şimdiye kadar hiçbir saldırıya itiraz etmedi, aksine işverenin bu saldırılarını destekleyen tutumlar aldı.  

Kızıl Bayrak / GOP


Sinter patronu makinaları kaçırıyor!

Sinter işçileri 36 saat süren fabrika işgallerinin ardından sendika hakkı mücadelelerine fabrika kapısı önünde devam ettiler. Direniş nedeniyle sıkışan Sinter patronu şimdi de fabrikada bulunan makineleri kaçırmaya başladı.

Aldığı siparişleri yetiştiremeyen ve yurtdışına yaptığı üretimi büyük kayba uğrayan Sinter patronu, makineleri kaçırmak için, işçilerin direniş yerinde beklemediği Pazar gününü seçti. 11 Ocak günü Gebze-Şekerpınar’daki başka bir atölyeye fabrikadan 12 makineyi kaçıran Sinter patronunun, Gebze’de bulunan makinelerle beraber toplam 18 makinesi olduğu tahmin ediliyor.

Birleşik Metal-İş üyesi Sinter işçilerini farklı kanallarla arayarak direnişten koparmaya çalışan Sinter patronunun bu tutumuna karşın Sinter Metal’in ana firmasında çalışan ve iş akitleri feshedilmeyen Birleşik Metal-İş üyesi az sayıdaki işçi, çay molalarında ve öğle yemeği arasında fabrika kapısına gelerek direnişteki arkadaşlarına destek veriyorlar.

Hemen tüm üretimini yurtdışından gelen siparişler üzerinden gerçekleştiren Sinter patronu, uluslararası pazardaki “imajının” zedelenmemesi için geçtiğimiz günlerde fabrikaya gelen Copeland Türkiye Temsilcisi’ne “tüm işçilerin tazminat haklarını verdiği” yalanını söyledi.

Direnişçi Sinter işçileri ise, kapı önünde kış soğuğuna rağmen sürdürdükleri kararlı bekleyişlerini daha etkili mücadele yöntemleriyle devam ettirme eğilimi taşıyorlar.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


Gürsaş’ta direniş güçlenerek sürüyor…

Ümraniye’de 2008 yılının son günlerinde başlayan Gürsaş direnişi kararlılıkla sürüyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen Gürsaş Elektronik işçilerinin, örgütlülüğe saldırmak için ilk olarak 6 işçiyi işten atan Gürsaş patronuna cevabı direniş oldu.

Fabrika önündeki direniş çadırında bekleyişlerini sürdüren işçiler “Sendika hakkımız engellenemez!” pankartını asarak kararlı duruşlarını gösteriyorlar. Sinter işçileri ile sürekli dayanışma içinde olan Gürsaş işçileri direnişlerini fabrika önüyle sınırlı tutmayıp alanlara da taşıyorlar.

Fabrikada çalışan işçiler de dışarıdaki arkadaşlarına olan desteklerini sürdürüyorlar. Direnişin 19. gününde, çalışan işçiler direnişte olan işçilerle birlik olduklarını göstermek amacıyla kep eylemi yaptılar.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


Ümraniye’de dayanışma ziyaretleri…

Ümraniye Krize Karşı Emek Platformu 8 Ocak günü Sinter ve Gürsaş işçilerine destek ziyaretleri gerçekleştirdi. Saat 12.30’da İMES C Kapısı’nda buluşan platform bileşenleri, sloganlarla gerçekleştirilen yürüyüşün ardından Sinter’in önünde direnişte olan işçilerle buluştu.

Platform adına yapılan konuşmada Sinter işçilerinin onurlu mücadelesini selamladı.

Sinter ziyaretinden sonra platform, Sinter işçileriyle aynı gün direnişe geçen Gürsaş direniş çadırını ziyaret etti. Ziyaret sırasında, direnişte olan bir Gürsaş işçisi platformda yer alan CHP ve DSP’ye karşı hoşnutsuzluğunu belirtti. CHP ve DSP’nin de iktidara geldiği taktirde işçi sınıfını sömürmeye devam edeceğini vurguladı, bu gibi partilerin emekten yana platformlarda yer almaması gerektiğini ifade etti.

Ziyaretlere yaklaşık 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


Düşmanlık sürgünlerle sürüyor!

Dev-Sağlık İş Sendikası Kadıköy Belediyesi’nde sendikal örgütlenmeye yönelik saldırıya karşı 13 Ocak günü DİSK Genel Merkezi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada konuşan Dev-Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işten atılmaların sendikal nedenli olduğunu vurguladı, işten çıkarmaların öncesinde ve sonrasında tehdit ve baskılar, sürgünler, sendikadan istifaya zorlamalar gibi saldırıların yaşandığını ifade etti. Kadıköy Belediyesi’nin sendika düşmanı tutumundan vazgeçmeye çağırdı.

Açıklamada Çelebi ve işten atılan sağlık çalışanları konuşmalar yaptılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


ÖKP Bedaş önünde!

Özelleştirme Karşıtı Platform (ÖKP) bileşeni olan sendika, oda ve dernekler, BEDAŞ’ın özelleştirilmesini 13 Ocak günü Ankara BEDAŞ (Başkent Elektrik Dağıtım AŞ) önünde yapılan basın açıklamasıyla protesto ettiler.

Açıklamada, dünyada neo-liberalizmin savunucularının krizi aşmak için kamulaştırma politikalarına başvurduğuna işaret edilerek, “özelleştirme ideolojisi büyük darbe aldı” denildi.

Kızıl Bayrak / Ankara


226. günde sınıf dayanışması

TÜMTİS’te örgütlendikleri için işten atılan ve Bursa’da 226 gündür direnen sarı otobüs şoförleri 12 Ocak günü de eylemlerine devam ettiler.

Basın açıklaması öncesinde yapılan konuşmada, İsrail’in Filistin’de uyguladığı vahşet ve katliam anlatıldı. TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz da bir konuşma yaptı.

Bu haftaki eyleme işten atılan Sifaş-Nergis işçileri de “Sifaş-Nergis Eski İşçileri TÜMTİS işçilerini destekliyoruz!” ve “Bizler hakkımız olan tazminatlarımızı istiyoruz, bizler iş istiyoruz!” dövizleriyle katıldılar. Eyleme yaklaşık 65 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Emine Arslan’la dayanışma eylemi

DESA Direnişiyle Dayanışma Kadın Platformu, 10 Ocak günü Beyoğlu DESA mağazası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“DESA patronu sendikayı hala kabul etmiyor!”, “Direnen işçiler sendikayla fabrikaya dönene dek DESA’yı boykot!”, “Düzce DESA işçileri 257 gündür direniyor!” dövizlerinin taşındığı eyleme Emine Arslan da “Ben Emine Arslan/ Desa fabrikası önünde 192 gündür direniyorum” döviziyle katıldı.

Platform adına yapılan açıklamada, Emine Arslan’ın haklı mücadelesinin mahkeme kararıyla bir kez daha onaylandığı belirtildi. 25 Aralık günü Düzce’deki fabrikasında çalışan 5 sendika üyesi işçiyi daha işten attığı vurgulandı. Desa ürünlerinin boykot edildiği belirtilerek, herkese boykota katılma çağrısı yapıldı.

Basın açıklamasının ardından, IBM’den işten atılan bir emekçi de söz alarak, ortak mücadelenin önemine değindi. Eyleme yaklaşık 40 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


IMF heyeti protesto edildi!

Ankara’da çeşitli sendika, siyasal parti ve odadan oluşan birlik, 10 Ocak’ta İMF’ye karşı bir eylem gerçekleştirdi. Sakarya Caddesi’nde buluşularak buradan Kocatepe’deki AKP İl Binası’na yüründü. IMF heyetinin Ankara’ya gelmesini protesto etmek amacıyla örgütlenen eylemde İsrail siyonizmi ve emperyalizm de lanetlendi.

AKP binasının önünde okunan açıklamada TC’nin ikiyüzlülüğü ve süren savaşta ABD’nin doğrudan sorumluluğu teşhir edildi. İkinci açıklamada ise, krizin baş sorumlusunun AKP hükümeti olduğu ifade edilerek IMF ile yapılacak anlaşmalar teşhir edildi.

Kızıl Bayrak / Ankara


SES’ten döner sermaye eylemi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi, döner sermaye katkı paylarının adil dağıtılması talebiyle 9 Ocak günü İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi Mono Blok önünde eylem gerçekleştirdi.

Mono Blok önünde öğlen saatlerinde bir araya gelen sağlık emekçileri, alkış ve sloganlarla hastane içerisinde dolaştılar. Yapılan açıklamada, yasada belirtilen döner sermaye oranının üst sınırının uygulanması, alınan ve bankalarda bekletilen promosyon paralarının eşit dağıtılması ve üniversite yönetiminde sendikanın tüm çalışanlar adına temsil edilmesi talep edildi. Açıklamada siyonist saldırganlık da kınandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Balcalı’da yemek boykotu

Balcalı Hastanesi’nde 4 Ocak’tan itibaren devam eden yemek boykotu ve promosyonlar konusunda ortaya çıkan usulsüzlükten dolayı 8 Ocak günü üniversite içinde bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleşti.

Saat 12.00’de poliklinikler önünde toplanmaya başlayan sağlık çalışanları buradan rektörlüğe doğru yürüyüşe geçtiler. Eyleme Eğitim-Sen’e bağlı emekçiler de katıldı. 300 olan sayı rektörlük önüne gelindiğinde 500’e ulaştı..

Kurumlar adına yapılan açıklamada banka promosyonları ile ilgili genelgeden bahsedildi, bunun Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü’nce gereğince uygulanmadığı dile getirildi, promosyon bedelinin bir kerede ödenmesi talep edildi.

Açıklamanın ardından çalışanlar sendikanın getirdiği simit-ayranı yediler. Oldukça coşkulu geçen eylemde Sosyalist Kamu Emekçileri de Kamu Emekçileri Bülteni’nin Ocak sayısının dağıtımını gerçekleştirdi.

9 Ocak günü sağlık emekçileri promosyon hakları için de imza kampanyası başlattılar. Masa etrafında ajitasyon konuşmaları yapılarak başlayan imza kampanyasına çalışanların yoğun bir katılımı oldu.

Kızıl Bayrak / Adana


Bursa’da “kriz” yürüyüşü

Türk-İş’e bağlı sendikaların Bursa Şubeleri 8 Ocak günü gerçekleştirdikleri yürüyüşle, bir yandan “krizin yükünü çekmeyeceğiz!” derken, bir yandan da İsrail’in Gazze’ye dönük saldırılarını protesto ettiler. 2 bin işçi kendi sendikalarının şapka, önlük ve dövizleriyle Kent Meydanı’ndan Şehreküstü Meydanı’na kadar yürüdüler.

Yürüyüşün sonunda Şehreküstü Meydanı’na gelen kitleye Türk Metal Bursa Şube Başkanı bir konuşma yaptı. Konuşmasında Filistin katliamına ve buna karşı dünya devletlerin sessiz kaldığına değindi. Türk-İş Bursa Sendika Şubeleri adına konuşan Mehmet Kanca, krizin ortaya çıkardığı tabloyu özetleyerek, sermayeye ve hükümete akıl hocalığı yapan önerilerde bulundu.

Eyleme, direnişlerini sürdüren TÜMTİS üyesi sarı otobüs şoförleri de katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Tezcan’da açılış protestosu

9 Ocak günü Tezcan Galvaniz firmasının yaptırdığı Fevziye Tezcan Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin açılışı için Arslanbey’e gelen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’i karşılayan şirket yöneticileri Cahit ve Sönmez Tezcan’ı “köşeye sıkıştıran” işçiler, yaptıkları protestoyla beraber ilk görüşmelerini gerçekleştirdiler.

Sloganlarla işten atmaları protesto eden Tezcan Galvaniz işçilerini eylemlerinden vazgeçirmeye çalışan şirket yöneticileri, Kocaeli Valisi Yardımcısı ve Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı’nın yer aldığı bir görüşme gerçekleştirmek zorunda kaldılar.