15 Ocak 2009
Sayı: SİKB 2009/02

  Kızıl Bayrak'tan
  Ergenekon’un yeni dalgası...
  Direnen Filistin kazanacak!
Ezilen halkların her tür araçla işgalcilere karşı direnişi meşrudur!
Gazze katliamı protestolarından…
“Alevi açılımı”nda son perde…
Vira-Kürşat işçilerinin açlık grevi sürüyor…
  TORGEM Tersanesi’nde ücret gaspına karşı direniş ateşi!
  Bütünlüğü içinde kapitalizmin krizi
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Sınıf çalışmalarından...
  Ümraniye Dudullu’da direnişlerini sürdüren BMİS üyesi Sinter işçileriyle direniş süreci üzerine konuştuk...
  Direnen kadınlar anlatıyor...
  Gençlik hareketinden…
  Gençliğin Filistin’le dayanışma eylem ve etkinlikleri…
  Gerici Gürcistan rejimi ABD uydusu
olma yolunda!
  İşgal, direniş, grev ve sabotaj / 1 Volkan Yaraşır
  Berlin’de Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht anmasına onbinler katıldı…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Berlin’de Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht anmasına onbinler katıldı…

“Gelecek her yerde sosyalizme aittir!”

Alman proletaryasının ve sosyalizmin iki seçkin önderi Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht, her yıl olduğu gibi, 11 Ocak’da Berlin’de yapılan bir yürüyüş ve anıt mezar ziyareti ile anıldılar. Bu yılki yürüyüşe 10 bin civarında, anıt mezar törenine ise 80 bin işçi, emekçi ve genç katıldı.

Saat 11.00’de, Berlin’in Frankfurter Tor Meydanı’nda başlatılan yürüyüşe, Almanya’nın hemen her kentinden gelenler dışında Avrupa ülkelerinden ilerici, anti-faşist ve devrimci güçler de katıldılar. Dolayısıyla yürüyüş enternasyonal bir nitelik taşıyordu. Öte yandan yürüyüş, taşınan rengarenk pankartlar, dövizler, bayraklar, atılan sloganlar ve daha ilk anda alana yansıyan coşkusu ile görülmeye değer anlara sahne oldu. Yürüyüşe başından sonuna dek canlılık ve coşku hakimdi.

Bu yılki yürüyüş ve anıt mezar törenine iki önemli gelişme damgasını vurdu. Bunlardan biri Filistin sorunu, diğeri ise kapitalizmin yeniden içine yuvarlandığı krizdi. Yürüyüşün ilk anından itibaren yürüyüşçüler, siyonist İsrail’in Filistin’de sergilediği vahşete dönük protestolarda bulundular. ABD başta gelmek üzere, bu saldırganlığın gerisindeki güçlere gönderme yapılarak, siyonist vahşetin derhal durdurulması içerikli çağrılar yapıldı. Yiğit Filistin halkı ile dayanışmacı sloganlar atıldı, kimi kortejlerde onlara ait flamalar taşındı ve oldukça yoğun bildiri dağıtımı yapıldı.

Anma etkinliklerine asıl damgasını vuran ise kapitalizmin krizi oldu. Bir gün öncesinde DKP, PDS ve Junge Welt’in ortaklaşa organize ettikleri konferansın, çeşitli anti-faşist grupların düzenlediği gösterilerin, akşam saatlerinde MLPD ve gençlik örgütleri Rebell’in düzenlediği, Rosa ve Karl’ı anma niteliği taşıyan etkinliğin asıl teması krizdi. Yürüyüşte de ağırlıklı olarak kriz karşıtı pankart ve dövizler taşındı. Kapitalizmi teşhir eden ve sorgulayan bildiriler dağıtıldı. Yürüyüş boyunca neredeyse tüm kortejlerde, kapitalizm karşıtlığında ifadesi olan, sosyalizm özlemini dile getirip hedef gösteren sloganlar haykırıldı. Karl Marx’ın çok sayıda resminin taşınması da bu tabloyu bütünledi ve güçlendirdi.

Yürüyüşe yerli devrimci güçlerden en anlamlı katılımı DKP ve MLPD gerçekleştirdi. Özellikle DKP gözle görülür bir sahiplenme içindeydi ve hazırlıklı gelmişti. Daha önceki yürüyüşlerde gözle görülür bir katılım sağlayan ve canlılığı ile hissedilen anti-faşist otonom gruplar ise bu yıl zayıf bir katılımla temsil edildiler.

Türkiye’den ise, TKP-ML, MLKP, TİKB, MKP, P. Devrimci Duruş ve Anadolu Federasyonu gibi devrimci parti ve kuruluşların yanısıra DİDİF ve TKP gibi reformist parti ve kurumlar katıldı.

İçinde bulunduğumuz dönem, kapitalizmin yeniden cepheden sorgulandığı, sosyalizmin güncelleştiği, bu anlama gelmek üzere, işçi ve emekçiler için yeniden umut ve özlem haline geldiği bir dönemdir. Bu nedenle, tüm yaşamları işçi sınıfı ve sosyalizm davası için savaşmakla geçen iki seçkin devrimci önder için düzenlenen bu yılki etkinliklere her zamankinden daha bilinçli ve hazırlıklı katılmak gerekiyordu. Bu bilinçle hareket ettik, yurtdışındaki komünistler olarak 50 kişilik bir kortejle katıldık. Yürüyüşte, TKİP imzalı, üzerinde “Gelecek her yerde sosyalizme aittir!” şiarlı bir pankart taşıdık. Yürüyüş boyunca ve anıt mezarların yakınındaki alanda, aynı başlığa sahip olan bildirimizi yoğun biçimde dağıttık.

“Emperyalizme ve siyonizme karşı Filistin halkı ile dayanışmaya!” pankartıyla, BİR-KAR da yürüyüşte yerini aldı.

Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht yürüyüşü, anıt mezarların bulunduğu alanda sona erdi. Burada da kimi parti ve örgütler küçük toplantılar yaptılar. Kapitalizmi teşhir eden, sosyalizm için mücadele çağrısı yapan bu konuşmaların ardından, yürüyüşçüler gelecek yıl tekrar buluşmak üzere geldikleri kentlere geri döndüler.

Rosa Luxemburg  ve Karl Liebknecht ölümsüzdür!

Yaşasın proletarya enternasyonalizmi!

Gelecek her yerde sosyalizme aittir!

 

Yurtdışından TKİP taraftarları