13 Mart 2009
Sayı: SİKB 2009/10

  Kızıl Bayrak'tan
  2009 Newrozu’na giderken...
  İMF-TÜSİAD yıkım programlarına karşı mücadeleyi yükseltelim!
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Ankara ziyareti…
BDSP’nin seçim çalışmalarından…
BDSP bürolarının açılışlarından…
  Direnişlerden...
  Hüseyin Temiz yoldaşı kaybettik...
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü alanlarda kutlandı...
  8 Mart etkinliklerinden…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Yurtdışında 8 Mart kutlamalarından....
  Gençlik hareketinden…
  Kapitalizm ve su sorunu
  Dünyadan
  Neler oluyor? -
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Ölüm kuyuları”nın açılması ertelendi!

Barış Meclisi, Silopi Cumhuriyet Savcısı’nın BOTAŞ kuyularının açılmasının süresiz bir tarihe ertelemesine ilişkin olarak 7 Mart günü bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın toplantısında konuşan Şırnak barosu avukatlarından Rojhat Dilsiz, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’nın BOTAŞ kuyularının açılmasını güvenlik sorununu gerekçe göstererek süresiz bir tarihe ertelediğini ifade etti. Bu durumun kendilerinde delillerin karartılabileceği kuşkusunu uyandırdığını söyleyen Dilsiz, ölüm kuyularının Silopi’ye 10 km uzaklıkta 80 dönümlük bir alan olduğunu ve karakolun içerisinde olduğunu belirterek, iddia edildiği gibi güvenlik açısından sorun yaşanma durumunun olmadığını söyledi.

Barış Meclisi adına ise yapılan açıklamada ise şunlar söylendi:“Türkiye Barış Meclisi olarak, barışın unutarak değil, hatırlayarak, yok sayarak değil, açığa çıkararak, yaşananlardan dolayı bütün mağdurlardan özür dilenerek, faili meçhullerin katillerini ve mezarlarının bulunarak geleceğini biliyoruz. Yakınlarını kaybetmiş binlerce aile bunu beklemektedir.”

Kızıl Bayrak / İstanbul


İzmir’de 7. İktisat Kongresi…

Bu yıl 7.’si düzenlenen Bağımsız İktisat Kongresi 5-7 Mart 2009 tarihleri arasında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Dokuz Çeşmeler Yerleşkesi’nde gerçekleşti. Kongre, “Dünya nereye gidiyor? Sosyal ve ekonomik yönleriyle çevre” başlığı altında örgütlendi.

Her yıl üniversite öğrencileri tarafından düzenlenen İktisat Kongresi bu yıl pek çok üniversitenin katılımıyla 500’e yakın öğrenciye ev sahipliği yaptı.

İçerisinde bulunduğumuz kapitalist sistemin üniversitelerinde bilimden uzak ve piyasa koşullarına göre gerçekleşen eğitimden iktisat bilimi de nasibini alıyor. Pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da verili düzenin tekerini döndürecek konular ele alınıyor.

Kongrede yapılan sunumlarda kriz, krize karşı yaklaşımlar, krizin sonuçları ve insan-toplum, kapitalizm, nükleer enerji, teknolojik gelişmeler-çevre konuları çokça konuşulup tartışılmasına rağmen, bu konulara çözüm önerileri ise kongrenin eksik kalan yanı oldu.

Ekim Gençliği / İzmir


TAYAD: “Tecrit devam ediyor!”

TAYAD, Kırıklar F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Süleyman Erol’un intihar girişimiyle ilgili 6 Mart günü Sultanahmet Adliyesi bahçesinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama sonrası sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Sultanahmet Adliyesi bahçesinde biraraya gelen TAYAD’lı Aileler, “Hapishanelerde tecrit ve işkenceye son! Sohbet hakkı uygulansın” pankartı açtılar.

TAYAD’lı Aileler adına yapılan açıklamada, tecrit devam ettikçe Süleyman Erol’ların ilk olmadığı gibi son olmayacağı ifade edildi. Adalet Bakanı ve bürokratları ile hapishane yöneticileri hakkında tecrit politikalarını uygulamakta ısrar ettikleri için suç duyurusunda bulundukları ifade edildi. 45/1 sayılı genelgedeki “sohbet hakkı”nın derhal ve koşulsuz uygulanması istendi.

Eylemde, “Sohbet hakkı uygulansın!”, “Tecrite son!”, “Adalet istiyoruz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Yürüyüş dergisine toplatma!

Devrimci basın yayın organlarına dönük baskı ve engellemeler sürüyor.

‘Emperyalizme ve Oligarşiye Karşı Yürüyüş’ dergisi 9 Mart günü yaptığı yazılı açıklama ile derginin 8 Mart tarihli 8. sayısına İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından el koyulduğunu ve derginin yayınının bir ay süreyle durdurulduğunu belirtti.

Dergiye verilen kapatma ve el koyma kararına gerekçe olarak derginin çeşitli sayfalarında çıkan yazılarda, “16 Mart 1978 Beyazıt katliamının, 12 Mart 1995’te Gazi katliamının sorumlusunun devlet olduğu” sözleri gösterildi.

Verilen bu kararın iktidarın gerçeklere, muhalif düşüncelere tahammülsüzlüğünü bir kez daha gösterdiği ifade edildi. Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

“Terör demagojilerinin sahibi olan devlet ve AKP iktidarı meydanlarda halkı kandırırken, bir taraftanda katilleri koruyor ve yeni katliamlarında tohumlarını atıyor. Yaşanan hiçbir katliam, baskı geçmişte kalmadı, failleri hala devlet tarafından korunuyor. Biz bu gerçekleri yazmaya devam edeceğiz. Sorumlular yargılanmadıkça, halkımızın adalet  arayışı sürdükçe susmamız mümkün değil. Dergimize yönelik karar işte bu gerçeklerin gizlenmesi içindir ve siyasi bir karardır.”

Kızıl Bayrak / İstanbul


Bern’de devlet terörü protesto edildi

Atılım gazetesi ve diğer devrimci kurum çalışanlarına yönelik saldırıyı protesto etmek amacıyla İsviçre’nin Bern kentinde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Bern’in en işlek caddesinde yapılan açıklamada, Türk sermaye devletinin baskıcı, faşist tutumu teşhir edildi ve gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması istendi.

Basın açıklamasına yaklaşık 50 kişi katıldı. Basın açıklamasına ILSP, ATIK ve BİR-KAR destek verdi.

BİR-KAR / Bern


Su Platformu’ndan miting çağrısı!

Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, 7 Mart günü Taksim Tramvay Durağı’nda yaptığı basın açıklaması ile “Su hayattır, satılamaz” mitingine çağrı yaptı.

“Su halkındır satılamaz! / Dünya Su Forumu’na hayır! / Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu” pankartının açıldığı eylemde, basın açıklamasını TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Torez Dinçöz gerçekleştirdi. Dinçöz yaptığı açıklamada, 16-22 Mart’ta İstanbul’da yapılacak olan Dünya Su Forumu’nun asıl amacının su kaynaklarının özelleştirilmesi olduğunu belirtti. Dünyayı geri dönüşümsüz bir ekolojik yıkımın eşiğine getiren, daha fazla kar elde etmek için aşırı üretimi tek geçerli kural sayan kapitalist-emperyalist küreselleşmeye karşı, yaşamın ve doğanın sürdürülebilir olmasını amaçlayan ekolojik politikaları desteklediklerini yineledi.

Basın açıklaması 15 Mart’ta Kadıköy’de saat 15.00’te buluşma çağrısı ile sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul