20 Mart 2009
Sayı: SİKB 2009/11

  Kızıl Bayrak'tan
  Seçimler, Kürt sorunu ve devrimci sınıf tutumu
  ABD’nin Kürt politikası gündemde...
Ankara’daki işbirlikçi rejim “yeni taşeronluk” görevine dört elle sarıldı!
Dünya Su Forumu’na hayır!
Ergenekon değil kirli savaşın içyüzü!
  BDSP’nin seçim faaliyetlerinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Güncel gelişmeler ve sol hareket
  “Hüseyin Hoca” sosyalizmin günışığına uğurlandı…
  Kentsel değil rantsal dönüşüm
  16 Mart, Halepçe ve Gazi katliamlarını protesto eylemlerinden...
  Gençlik hareketinden…
  Emekçi Kadın Komisyonları’ndan tüm işçi ve emekçi kadınlara çağrı:
  Çarlık Duması’nda Bolşevikler...
  Tokat Eğitim-Sen yönetimi gericiliğin bayraktarlığını yapıyor!
  Dünyadan...
  Newroz’a doğru... -
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Hüseyin Hoca” sosyalizmin günışığına uğurlandı…

Anıları mücadelemize ışık tutacak!

Hüseyin Temiz, dostlarının ve yoldaşlarının “Hüseyin Hoca”sı 13 Mart günü gerçekleştirilen cenaze töreniyle sonsuzluğa uğurlandı.

Küçük yaşlarda mücadeleyle tanışan, Ekim ve Parti saflarında uzun yıllar mücadele veren Hüseyin yoldaş 11 Mart akşamı, iki yıldır tedavi gördüğü akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmişti.

On yılı aşkın süredir Küçükçekmece bölgesinde devrimci sınıf çalışması yürüten Hüseyin yoldaş önce Yenibosna Cemevi’nde ardından da Yenibosna Çobançeşme Mezarlığı’nda gerçekleştirilen anmayla toprağa verildi. Ailesi; birlikte mücadele verdiği, aynı hücreyi, aynı sofrayı, aynı davayı paylaştığı yoldaşları ve Partisi; siyasal ve sendikal mücadelede yan yana, omuz omuza durduğu dostları, Hüseyin Hoca’yı güneşe uğurlamak için hazır bulundular.

Kısa ama onurlu ve mücadeleyle iç içe bir yaşam süren Hüseyin Hoca’nın Yenibosna Cemevi’ne getirilen naaşını ilk selamlayan, uğruna ölümü göze aldığı ve hayatını adadığı Parti oldu. Sabah erken saatlerden itibaren Hoca’ya son görevlerini yerine getirmek için Cemevine gelenler Türkiye Komünist İşçi Partisi imzalı “Hüseyin yoldaş ölümsüzdür!” yazılamasıyla karşılaştılar.

Sabah 10.00’dan itibaren Hoca’nın ailesi, dostları ve yoldaşları Yenibosna Cemevi’nde hazırlıklara başladılar. Cemevi’nin önünde Hüseyin yoldaşın fotoğrafının yeraldığı “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmezdir!” şiarlı pankartın yanısıra yoldaşları tarafından kızıl bayraklar açıldı. Hüseyin yoldaş için bir araya gelenler onun anılarını ve onu yitirmelerine duydukları öfkeyi paylaşarak öğlen saatlerine kadar burada beklediler.

Saat 13.00’e kadar süren bekleyişin ardından Cemevi’nde bir tören gerçekleştirildi. Hüseyin Hoca’nın naaşı başında gerçekleştirilen törende söz alan bir yoldaş, Hoca’nın mücadele yaşamından kesitler sundu ve burada Hoca’nın alnına kızıl bantını takmak için toplanıldığı belirtildi. Yapılan coşkulu konuşmanın ardından Hüseyin yoldaşın alnına kızıl bant takıldı ve bir dakikalık saygı duruşuna geçildi.

“Saraylar saltanatlar çöker / kan susar birgün / zulüm biter. / menekşelerde açılır üstümüzde / leylaklarda güler... / bugünlerden geriye, / bir yarına gidenler kalır / bir de yarınlar için direnenler...” dizeleri eşliğinde gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından yoldaşın naaşı ziyarete açıldı.

Hüseyin yoldaşı son kez gören ziyaretçileri onu mezarlığa uğurlamadan önce hep bir ağızdan “Hüseyin yoldaş ölümsüzdür!” ve “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!” sloganlarını haykırdılar. Yoldaşın naaşı cenaze aracına bindirilerek defnedileceği Yenibosna Çobançeşme Mezarlığı’na doğru harekete geçti. Kitle de araçlara binerek mezarlığa doğru yola çıktı.

Mezarlık girişinde araçlardan inilerek kortejler oluşturuldu. Yürüyüş sırasında en önde Hüseyin yoldaşın fotoğrafı karanfillerle birlikte taşındı. Ardında ise yoldaşın Parti bayrağına sarılı tabutu yer aldı. Kızıl bayraklar eşliğinde taşınan tabutun ardında ise “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmezdir! / BDSP” pankartı açılarak kortej oluşturuldu.

Kızıl bayraklarla yürüyüşe geçen yüzlerce kişi yol boyunca sloganlarını öfkeyle haykırdı. “Hüseyin yoldaş ölümsüzdür!”, “Devrimciler ölmez devrim davası yenilmez!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yeni Ekimler için ileri!”, “İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!”, “İşçiler Parti’ye, devrime, sosyalizme!”, “Habip / Ümit / Hatice / Hüseyin yoldaş – Yaşıyor!” ve parti sloganları atıldı.

Mezar başında gerçekleştirilen anma programı Hüseyin Temiz şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehitler düşenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından ilk sözü BDSP temsilcisi aldı.

Hüseyin yoldaşı kaybetmenin derin acısının yanında derin anısını da taşıdıklarını belirten BDSP temsilcisi, Temiz’in yaşamı boyunca koruduğu devrimci kişiliğiyle beraber devrim ve sosyalizm mücadelesine olan sarsılmaz bağlılığına vurgu yaptı. Hüseyin yoldaşın genç bir devrimciyken mücadele saflarına katıldığını belirterek, 12 Eylül sonrasındaki tasfiyeci rüzgara rağmen devrim ve sosyalizm mücadelesine olan bağlılığına değindi.

Hüseyin Temiz’in EKİM Hareketi’yle tanışarak Parti’ye ilerleyen sürecin ön saflarında yürüdüğünü, bu uğurda her türlü bedeli ödemesini bilen bir devrimci olduğunu sözlerine ekledi. Devrimci sınıf çalışması yürüttüğü Küçükçekmece bölgesinde, içinde yer aldığı örgütlenme çalışmalarından tanınan bir devrimci olduğu ifade edildi.

Konuşmanın son bölümünde ise Hüseyin yoldaşın devrimci kişiliğinin arkasında devrim ve sosyalizm mücadelesine duyduğu sarsılmaz inanca vurgu yapılarak, bıraktığı mücadele bayrağının Parti’li mücadeleyi daha da büyüterek daha yükseklere taşınacağı sözü verildi.

Ardından Küçükçekmece İşçi Platformu temsilcisi kısa bir konuşma gerçekleştirdi. 10 yıla yakın bir süredir Küçükçekmece’de devrimci sınıf çalışması yürüten Hüseyin yoldaşın işçi sınıfına devrim ve sosyalizm mücadelesini taşımaya çalıştığı ifade edildi ve işçi sınıfının devrimci örgütlenmesini yaratmak için yeni görevlere işaret edildi.

Anma etkinliği, cenaze töreni için gönderilen mesajların okunmasıyla sürdü. Türkiye Komünist İşçi Partisi (TKİP) İstanbul İl Örgütü, Kayseri Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkanı adayı Hacı Bora Koç, İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR), Devrimci Halkın Birliği ve Sefaköy’den Alınteri okurlarının gönderdiği mesajlar okundu.

Nazım Hikmet’in şiirleriyle devam eden etkinlik programında sonraki sözü Hüseyin yoldaşın, DESA Deri’nin Sefaköy’deki fabrikasında direnişe başladığı ilk günden beri yanında olduğu Emine Arslan aldı. Arslan şunları söyledi: “Arkadaşlar, Hüseyin yoldaşımız, kardeşim benim ilk günümde, ilk direnişimde yanımda vardı. Bu mücadelenin tek başına sürmesinin arkasında yoldaşımız var, sizler varsınız. Hüseyin yoldaşım, kardeşim ölmedi. O hep kalbimizde yaşayacak. O’nu anılarıyla gelecek nesillere anlatarak yaşatmaya çalışacağız. O bedenen öldü ancak biz onun canlılığını hep taşıyacağız. Buradan çok değerli ailesine, sevenlerine başsağlığı diliyorum.”

Anmada söz alan Hüseyin yoldaşın abisi de kardeşiyle gurur duyduğunu söyledi. Yaşamının son anına kadar devrim ve sosyalizmin çıkarlarını savunduğunu ifade etti. Ailesi adına anmaya katılan herkese teşekkür etti.

Anma programı Hüseyin yoldaşın dostları ve yoldaşlarının O’nun devrimci kişiliği ve mücadelesine ilişkin duygu ve düşüncelerini ifade etmeleriyle sürdü.

Yapılan konuşmalarda Hüseyin Hoca’nın işçi sınıfına, devrim ve sosyalizm mücadelesine olan bağlılığına vurgu yapıldı. Genç devrimcilere kattıkları ve işçi sınıfına olan inancı örnek gösterildi.

Anma programı gitar eşliğinde ‘Varsa cesaretiniz gelin’, ‘Bize ölüm yok’ ve ‘Avusturya işçi marşı’ ile son buldu. Kızıl karanfillerle uğurlanan Hüseyin yoldaşın mezarının kapatılmasının sonrasında anma programı mezarlık girişine kadar süren yürüyüşle sonlandırıldı.

Cenazeye Hüseyin Temiz yoldaşın Enerji Yapı-Yol Sen sürecinden mücadele dostları ve BEDAŞ çalışanları katılırken, KESK / Yapı-Yol Sen İstanbul Şubesi, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir, Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi, Deri-İş Sendikası Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Gürsel Menteşe de Hoca’yı yalnız bırakmadı.

Törende ayrıca Hüseyin yoldaşın Küçükçekmece bölgesinde yürüttüğü devrimci sınıf çalışması süresince örgütlenme çalışmalarının içinde yer aldığı fabrikalardan işçiler katıldılar.

Güven Elektrik (Rowenta), Oktaş’ın öncü işçileri de onu uğurlayanlar arasındaydı.

Törene çeşitli ilerici devrimci kurumlar da katılım sağladı. Proleter Devrimci Duruş, Devrimci Halkın Birliği, Mayıs’ta Yaşam Kooperatifi, Sefaköy’den Halkevleri üyeleri, Ürün Dergisi ve Sefaköy’den Alınteri okurları cenaze töreninde yer aldılar.

Cenaze boyunca öfkeli sloganlar hiç eksik olmadı.

Hüseyin hocanın devrimci kimliği, yaşamı sınıf partisi ile birlikte ele alındı. Sınıf devrimciğinde ısrar, sosyalizmde inat gibi özellikler Hüseyin yoldaşın kimliğinde anlatıldı. Onun anısını yaşatmanın onun mücadelesini devralarak daha ileriye taşımak ile mümkün olacağı vurgusu tüm törene hâkim oldu. Hüseyin yoldaş bir devrimciye yakışır biçimde ölümsüzler arasına yollandı.

Hüseyin yoldaş, her şeyden önce bu topraklarda sınıf devrimciliğinin bilincini ve ruhunu taşıyordu. Duruşuyla, pratiğiyle ve eylemli tutumu ile hep bu çizginin temsilcisi ve taşıyıcısı oldu. Bu çizginin sınıf ve emekçi kitleler içinde hayat bulması için sabırla, inatla, dirençle çalıştı. Uğrunda büyük bedeller ödeyerek ve nice fedakarlıkları göze alarak büyütmeye çalıştığı devrim davasının bu topraklarda zafere ulaşması en büyük arzusuydu. O’nun bu arzusunu, geride bıraktığı yoldaşları, dünya proletaryası mutlaka tamamlayacaktır. Buradan yoldaşımıza tüm devrimci duygularımızla son kez “hoşçakal” diyoruz...

Anıların mücadelemize ışık tutacak!

İstanbul’dan Komünistler