3 Nisan 2009
Sayı: SİKB 2009/13

  Kızıl Bayrak'tan
  Yerel seçimler ve siyasal sonuçlar
  Yanıtımızı 1 Mayıs alanlarında vermeliyiz!
Seçim aldatmacası bitti, kapitalizmin krizi sürüyor…
Kayseri: Yoğun ve etkin bir devrimci seçim çalışması!..
Bursa: Devrimci seçim çalışmamızın kazanımlarıyla şimdi daha da güçlüyüz!..
  Manisa: Tempolu bir seçim çalışması...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Tescilli faşist katil Muhsin Yazıcıoğlu “kahraman” ilan edildi!
  Saldırganlık ve savaş aygıtı 60. yılında...
  BDSP’nin seçim faaliyetlerinden…
  Genç komünistlerin seçim faaliyetlerinden…
  Kızıldere şehitlerini anma eylem ve etkinliklerinden...
  Almanya’da kriz karşıtı gösteriler…
  G-20 Zirvesi Londra’da toplanıyor...
  Barack Obama’nın yeni Afganistan planı...
  Arjantin’de onbinler askeri faşist cuntadan hesap soruyor...
  Ekim Gençliği'nden...
  Seçim sonuçları hakkında birkaç söz
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kayseri: Yoğun ve etkin bir devrimci seçim çalışması!..

Devrim mücadelemizde güçlenerek ilerliyoruz!

BDSP olarak yerel seçimlerde “Düzenin seçim oyununu bozalım! Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!” şiarı etrafında seçim propagandası yürüttük. İşçi ve emekçilerin düzen partileri ve reformistler tarafından aldatılmasının önüne geçmeye çalıştık. Bu amaçla biri şehir merkezinde, diğeri bir emekçi semti olan Battalgazi’de olmak üzere iki seçim bürosunu devreye soktuk.

Hedef alanlarda çalmadık kapı bırakmadık

Seçim faaliyetimizin doğal olarak ilk muhatabı işçiler oldu. Seçim kampanyası süresi boyunca birçok fabrika işçisine çalışmamızı taşıdık. İşçilerin yoğun olarak oturduğu semtler sabah, öğle, akşam olmak üzere sözlü propaganda eşliğinde dağıtım yapmak için defalarca gidilen yerler oldu.

Hedef seçtiğimiz emekçi semtlerinde neredeyse çalınmadık kapı bırakmadık. Yine birçok semtte yaygın dağıtımlar propaganda eşliğinde yapıldı. Emekçi semtleri “Düzen partilerine oy yok! Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!” diyen sesimizle yankılandı. Yanısıra gittiğimiz yerlerdeki sayısız kahvede propaganda eşliğinde dağıtımlar yaptık.

Argıncık’tan Uğurevler’e ,Yıldızevler’den Yıdırımbeyazıt’a, şehir merkezinden Ziyagökalp’e Mevlana’dan Çevreyol’a ve Belsin’e kadar işçi servislerinin geçtiği güzergahları, işçi ve emekçilerin uğrak yerlerini, yol üzerlerini ve emekçi semtlerini afişlerimizle donattık. “Yaşanabilir bir kent ve insanca bir yaşam için sosyalizm” ve “Seçim aldatmacası değil, devrimci sınıf mücadelesi” şiarlı BDSP imzalı afişlerimizi adı geçen semtlere ve seçim büromuzun çevresine yaygın bir şekilde kullandık.

Seçim dönemi boyunca yoğunlaştığımız işçi servislerinde ve emekçi semtlerinde toplam 20 bini aşkın kadar materyal kullanıldı (Bildirge, aday tanıtım bildirisi, el ilanı, 8 Mart bildirisi, afiş, gazete, pankart vb.)

Çalışma boyunca etkinlikler

Öncelikle Kayseri Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Sosyalist Başkan Adayımız Hacı Bora Koç’un tanıtım toplantısını gerçekleştirdik. Ardından seçim bürosunun açılışı yapıldı. Seçim bürosunun açılmasıyla birlikte seçim çalışmamızın temposu artarak devam etti. BDSP’nin seçim bildirgesi ve afişlerinin yanısıra aday bildirisini yaygın bir biçimde kullandık. Seçim bürosunda bir dizi etkinlik ve toplantı gerçekleştirdik.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla gerçekleştirdiğimiz etkinlikten sonra KESK Kayseri Şubeler Platformu’nun örgütlediği, “Krizin bedelini ödemeyeceğiz!” basın açıklamasına katılım sağlayarak destek verdik. 28 Mart’ta diğer siyasal yapılarla birlikte (ESP ve DTP) Kızıldere anması gerçekleştirdik. Ayrıca emekçi semtlerinde bir dizi ev toplantısı gerçekleştirdik.

Planladığımız çalışmalar doğrultusunda çalışma alanlarımızdaki işçi ve emekçilere, seçimlere ilişkin bakışımızı anlattık. Düzen partilerinin teşhirini yaparak, işçi ve emekçilerin seçimlerde alması gereken tutumu anlatmaya çalıştık. Bu çerçevede son derece olumlu tepkiler aldık. Kısa bir süre öncesine kadar Kayseri’de şovenizmin kıskacında olan emekçilerin, devrimci sınıf mücadelesine, devrim ve sosyalizmin propaganda ve ajitasyonuna açık olduklarına bizzat tanık olduk.

Başarımız devrimci çizgiye dayalıdır

Kuşkusuz ki her çalışma, her kampanya öncelikle ortaya koyduğu politik iddia ve hedefler çerçevesinde değerlendirilmelidir. Bu açıdan bakıldığında, devrimci sınıf programına dayanan bir politika ve propaganda hattı, çalışma tarzı ve tüm pratik yönelimleriyle devrimci bir seçim çalışması yürüttük. Kitlelere gerçek çözüm yolunu gösterdik. Seçim oyununun ve estirilmeye çalışılan liberal sol cereyanın karşısında ilkelere dayalı net ve kararlı bir devrimci sınıf tutumu aldık. Seçim dönemini etkili bir kitle çalışmasına, devrimci bir seferberliğe dönüştürmeyi başardık.

Açıktır ki, seçim oyununun figüranı düzen partilerinin, düzenin seçim oyununa kan taşıyan, kitleleleri ham hayallerle aldatmaya çalışan liberal sol akım ve partilerin karşısına, sınıfın devrimci programına dayalı devrimci bir alternatifle çıkma, her vesileyle işçi ve emekçileri mücadeleye kazanma görev ve sorumluluğu, eldeki güç ve olanaklar ölçüsünde bu sorumluluğu yerine getirme çabası, tüm kazanımların ötesinde politik bir cüretin ifadesidir. Kuşkusuz ki, komünistler olarak bu sorumluluk ve bu cüretle ortaya konulan isabetli ve doğru politikaları, ısrarlı ve sürekli bir pratik çabayla mutlaka gerçek sonuçlarına da ulaştıracağız.

Pratik-politik çalışma kapasitesiyle de devrimci bir odağız

Seçimlerin ortaya çıkardığı bir gerçek olarak şunu rahatlıkla ifade edebiliriz ki, komünistler, liberal sol cereyanın ve tasfiyeci savrulmaların karşısında, yalnızca programı ve ideolojik hattıyla değil, artık pratik-politik çalışma kapasitesiyle de Kayseri’de öne çıkan devrimci bir odak konumundadır. Bu kazanılmış düzey ve elde edilen imkanlar üzerinden sınıf çalışmasına yeni bir soluk kazandırmak, bu cephede yeni mevzilerle taçlandırmak önümüzdeki dönemin en temel ölçütü olmak durumundadır.

Kısacası komünistler, yaygınlık, kapsam ve düzey açısından geçmiştekileri geride bırakan etkili bir çalışma örgütlediler. Doğal olarak bu aynı ölçüde kapasitenin de artırılması, buna uygun bir çalışma disiplini ve düzeyi demektir.

Genel propagandayla kitlelere seslenmede katedilen mesafe, komünistleri ve yürüttükleri seçim çalışmasını, geniş bir işçi ve emekçi kitlesinin gündemine soktu. Bunun da ötesinde ve yalnızca yürütülen propagandanın kapsamıyla da sınırlı olmayan açık kitle çalışmasının farklı araç ve biçimlerini bir arada kullanmak bakımından önemli bir mesafe alındı. Deyim yerindeyse yüzü hep kitlelere dönük bir çalışma örgütlendi. Ev ziyaretleri, ev toplantıları, kahvehane konuşmaları, büro açılış etkinlikleri, seçim bürolarında yapılan toplantılarda emekçilerle daha yakın, daha sıcak ilişkiler kuruldu, daha etkili bir propaganda yürütüldü.

Aşılması gereken yetersizliklerimiz

Kuşkusuz ki, propaganda ve ajitasyon alanında giderek bir düzey kazanıyoruz. Fakat hala da aşılması gereken birtakım yetersizlik de sözkonusudur.

Birincisi, ajitasyonun, ajitatif yol ve yöntemlerle seslenmenin etkili bir biçimde kullanılmasıdır.

İkincisi, yerel propaganda araçlarının hem daha yaygın biçimde kullanılması, hem de her açıdan yerel imkanlarla çıkarılabilmesidir. Aday afişleri ve bildirileri sayılmazsa yerel araçların kullanımında bir zayıflık olduğunu belirtmeliyiz.

Üçüncüsü, belirlenmiş fabrikalara daha özel bir tarzda seslenen propaganda araçlarının gündeme sokulamamasıdır. Ve buna bağlı olarak, belirlenmiş bazı fabrika ve işletmelere daha özel bir ilgi ve yoğunlaşmanın başarılamamasıdır.

Yine Kayseri’deki seçim çalışmasının bir diğer zaafı, merkezi bir miting ya da başka bir merkezi etkinliğin yapılamamış olmasıdır.

Tüm bunlar çok yönlü ve etkili propaganda ve çalışma hedefinin, eksik kalan yanları olarak önümüzdeki süreçte hızla giderilmelidir. Bu çerçevede çalışma planı içinde bu konular üzerinde yeterince durulmalı, buna dönük hazırlıklar gecikmeksizin zamanında yapılmalıdır.

Yapılabileceklerin en iyisini yapmaya çalıştık

Sonuç olarak, düzenin yerel seçimler üzerinden estirdiği gerici propagandaya, düzene alternatif olduklarını iddia eden liberal reformistlere karşı etkin bir devrimci faaliyet örgütlemeye çalıştık. BDSP güçleri olarak Kayseri’de, güç ve olanaklarımızın sınırlılığına takılmadan, devrim ve sosyalizm hedefiyle hareket ederek, yapılabileceklerin en iyisini yapmaya çalıştık. Çalışmalarımıza katılan tüm güçlerimiz yoğun bir faaliyet yürüttüler. Nesnel güçlükler irademizi zayıflatamadı. İlimizde ilk defa seçim faaliyeti yürütüyor olmamızın yol açtığı deneyimsizliklere ve tüm eksikliklere rağmen anlamlı bir faaliyet yürüttük.

Burjuvazi 29 Mart’ı yeni saldırılar için bir basamak olarak kullanmaya hazırlanırken, biz 30 Mart sabahı, biriktirdiğimiz deneyimlerimize yenilerini de katmış, devrim yürüyüşümüzde güçlenerek ilerlemeye başlamıştık bile. Açıktır ki, seçim sürecinin sonrasında devrimci bahar sürecinin sorumlulukları çerçevesinde pratik faaliyetimizi sürdüreceğiz. Komünistler olarak yakaladığımız bu ivmeyi 1 Mayıs alanlarına taşıyacağız.

Kayseri BDSP