3 Nisan 2009
Sayı: SİKB 2009/13

  Kızıl Bayrak'tan
  Yerel seçimler ve siyasal sonuçlar
  Yanıtımızı 1 Mayıs alanlarında vermeliyiz!
Seçim aldatmacası bitti, kapitalizmin krizi sürüyor…
Kayseri: Yoğun ve etkin bir devrimci seçim çalışması!..
Bursa: Devrimci seçim çalışmamızın kazanımlarıyla şimdi daha da güçlüyüz!..
  Manisa: Tempolu bir seçim çalışması...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Tescilli faşist katil Muhsin Yazıcıoğlu “kahraman” ilan edildi!
  Saldırganlık ve savaş aygıtı 60. yılında...
  BDSP’nin seçim faaliyetlerinden…
  Genç komünistlerin seçim faaliyetlerinden…
  Kızıldere şehitlerini anma eylem ve etkinliklerinden...
  Almanya’da kriz karşıtı gösteriler…
  G-20 Zirvesi Londra’da toplanıyor...
  Barack Obama’nın yeni Afganistan planı...
  Arjantin’de onbinler askeri faşist cuntadan hesap soruyor...
  Ekim Gençliği'nden...
  Seçim sonuçları hakkında birkaç söz
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP’nin seçim faaliyetlerinden…

“Haramilerin saltanatını yıkacağız, sosyalizmi kuracağız!”

İstanbul:

BDSP’den Kadıköy’de mücadele çağrısı!

Komünistler yaklaşık birbuçuk aydır seçim aldatmacasına ve reformist hayallere karşı devrimci seçim çalışması yürüttüler. Bu süreç boyunca, çözümün sandıktan değil mücadeleden geçtiğini vurgulayarak, çözümün devrimde, sosyalizmde olduğunu işçi ve emekçilere anlattılar.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, seçimlerle ilgili tavrını açıklamak ve önümüzdeki dönem krize karşı mücadele çağrısını yükseltmek amacıyla “Kapitalizm kriz, savaş, işsizlik ve yoksulluk demektir! Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!” şiarıyla 25 Mart günü Kadıköy’de, Eminönü-Karaköy İskelesi önünde bir eylem gerçekleştirdi.

Saat 15.00’te iskelede bir araya gelen komünistler, “Kapitalizm kriz, savaş, işsizlik ve yoksulluk demektir! Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde/ BDSP” pankartını açtılar ve kızıl bayraklar taşıdılar.

Basın açıklamasında, yerel seçimlerin ardından saldırıların kaldığı yerden devam edeceği, İMF’nin yıkım programlarının yeniden devreye gireceği ve kırıntı düzeyindeki haklarımızın tümden gasp edileceği ifade edildi. Hak alma mücadelesine yönelik baskı ve saldırıların süreceği belirtilerek işsizlik, yoksulluk ve sefaletin had safhaya çıkacağı vurgulandı. 

Basın açıklamasının ardından İstanbul Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan Adayı Melek Altıntaş bir konuşma gerçekleştirdi. Altıntaş, tüm düzen partilerinin Amerikancı, İMF’ci olduğunu söyledi. Düzen partilerinin 5 yıldır emekçilerin yanına uğramadığını belirten Altıntaş, şimdi utanmadan bin bir vaatlerle oy istediklerini vurguladı. İşsizliğin ve sefaletin ancak sermaye düzenine son verildikten sonra sona ereceğini belirten Altıntaş, çözümün devrimde, kurtuluşun sosyalizmde olduğunu ifade etti. Çevrede izleyen insanlar açıklamayı alkışlarla karşıladılar.

Eylem boyunca, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”, “Krizin bedeli patronlara!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın sosyalist işçi-emekçi iktidarı!” ve “İşten atmalara, ücretsiz izinlere, sigortasız çalışmaya hayır!” sloganları atıldı.

Eylemin ardından Melek Altıntaş’ın aday bildirilerinin dağıtımı gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Ümraniye’de devrimci bahar çağrısı

Ümraniye BDSP seçim çalışmasını 28 Mart günü gerçekleştirdiği “Devrimci bahara yürüyoruz!” etkinliği ile sonlandırdı.

OSB-İMES İşçileri Derneği’nde gerçekleştirilen etkinlik, BDSP tarafından hazırlanan “Devrimci bahara yürüyoruz!” isimli sinevizyon gösterimi ile başladı.

Etkinliğin sunuşunda 8 Mart’tan 1 Mayıs’a uzanan işçi sınıfının devrimci baharı selamlanarak, seçimler ve kriz atmosferinde bu sürecin nasıl karşılandığı ifade edildi. Düzenin seçim oyununa inat işçi sınıfının Sinterler’de, Gürsaşlar’da, Desalar’da direndiği ve kendi geleceğini kendi mücadelesi ile ördüğü ifade edildi.

Mücadelede ölümsüzleşenler anısına gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından BDSP’nin yürüttüğü çalışmalar aktarıldı.

Ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Sosyalist Başkan Adayı Melek Altıntaş konuştu. Burjuva partilerini teşhir ederek işçi sınıfına yönelen saldırıların hepsinde bu partilerin onaylayan bir durumda olduğunu söyledi. Önümüzdeki dönemde krizin sonuçlarına karşı etkin bir mücadele örgütlemek gerektiğini söyleyen Altıntaş, işçi ve emekçileri sosyalizm mücadelesine omuz vermeye çağırdı.

Ardından Sultanbeyli seçim komisyonundan işçilerin hazırladığı “seçim oyunu” isimli skeç ilgiyle izlendi.

Sinter Metal ve Gürsaş işçilerinin konuşmalarının ardından Gürsaş’tan bir direnişçi işçi ile eski bir Sinter Metal işçisi bir şiir dinletisi sundular. Mahirler’in “Çoğaldık Mahirce!” isimli şiirle selamlandığı dinletinin ardından etkinlik yine eski bir Sinter Metal işçisinin sunduğu müzik dinletisi ile sona erdi. Etkinliğe 40 işçi katıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


Kurfalı’da seçim etkinliği

Kartal Kurfalı seçim bürosu kapanış etkinliği 27 Mart akşamı gerçekleştirildi.

Etkinlik öncesi seçim bürosunın bulunduğu cadde üzerinde bir yürüyüş yapıldı. Bağımsız sosyalist belediye başkan adayımız Melek Altıntaş’ın “Yaşanabilir bir kent, insanca bir yaşam için sosyalizm!” pankartı arkasında gerçekleştirilen yürüyüş oldukça coşkulu geçti.

Yürüyüş sonrasında seçim bürosuna geçildi ve etkinlik başladı. Kurfalı BDSP adına yapılan açılış konuşmasında, seçimler sonrasında mücadelenin süreceği ve emekçiler için asıl sınavın 1 Mayıs olacağı vurgulandı.

Ardından söz alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan Adayı Melek Altıntaş, düzen partilerinin 5 yılda bir uğradıkları mahallelerde BDSP’nin sürekli olduğunu ve 30 Mart geldiğinde de olacağını söyledi. Düzen partilerinin seçim vaatlerinin kofluğu teşhir edildi.

Mahalleden bir emekçi dostumuzun sazıyla birlikte söylenen türkülerle etkinlik devam etti.

Sinter Metal direnişçisinin dayanışma çağrısının ardından bir dostumuz Nazım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları”ndan bir bölüm okudu. Etkinliğin sonunda Kurfalı BDSP’nin seçim faaliyeti sırasında şekillenen müzik topluluğu sahneye çıktı. Devrimci şarkılarla kitleye seslenen topluluk beğeniyle dinlendi. Etkinliğe 35 emekçi katıldı.

Kurfalı BDSP


GOP’ta devrimci seçim faliyeti

Gaziosmanpaşalı işçi ve emekçileri seçim sürecinde de devrim ve sosyalizm mücadelesine çağırmaya devam ettik.

Elmabahçesi fabrika bölgeleri başta olmak üzere birçok alanda bildirilerimizi kullandık. 24 Mart günü fabrika çıkış saatlerinde seçim bildirgelerimizi Elmabahçesi işçilerine ulaştırdık. Yaklaşık bin bildirge kullandığımız dağıtım faaliyetimiz boyunca işçi ve emekçilerle canlı sohbetler gerçekleştirdik. Fabrika dağıtımının ardından Karadeniz Mahallesi’nde bin adet bildirge dağıtımı gerçekleştirdik. Ayrıca aynı gün 300 adet afişi fabrika bölgesine, 200 adet afişi de Karadeniz Mahallesi’ne yaptık. İki farklı noktaya pankartlarımızı astık.

25 Mart günü ise Karayolları Mahallesi’ne 250 civarında afiş yaptık ve Karadeniz Mahallesi emekçilerine bildirgelerimizi ulaştırmaya devam ettik. Ardından Küçükköy merkez ve Karadeniz Mahallesi’nde birer noktaya pankartlarımızı astık.

GOP BDSP


Esenyalı’da seçim çalışmaları

Esenyalı’da faaliyetlerimizi oldukça yaygın bir şekilde gerçekleştirdik. Afiş ve bildirilerimizi oldukça yaygın bir şekilde kullanıldık.

Seçimlere iki gün kala ise daha önce bildirilerimizi kullandığımız Tuzla’ya bağlı Yayla, Aydınlıköy, Şifa mahallelerinde “Seçim aldatmacası değil, devrimci sınıf mücadelesi, Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!” ve aday imzalı “Haramilerin saltanatını yıkacağız! Sosyalizmi kuracağız!” afişlerini kullandık. E- 5 güzergahlarını sağlı sollu olarak Tuzla İçmeler’den Kadıköy Acıbadem Köprüsü’ne kadar yoğun bir şekilde afişleme yaptık.

Seçim çalışmamızın yoğun ve tempolu ilerleyişi kendini devrimci 1 Mayıs gündemli yaygın faaliyete devredecek.

Esenyalı Seçim Komisyonu


Küçükçekmece’de seçim faaliyetlerinden…

Devrimci seçim çalışmamızın son haftasında binlerce aday bildirisini İnönü Mahallesi, Söğütlüçeşme, İkitelli-Atatürk Mahallesi, Mehmet Akif, Köyiçi, Şahintepe, Gültepe, Bayramtepe’de emekçi semtlerine ulaştırdık. Dağıtım sırasında emekçilerle sohbet ettik.

Aylık gazetemiz Emekçinin Gündemi’nde yine seçimleri işledik. Emekçinin Gündemi’ni Küçükçekmece, İkitelli, Yenibosna, Güneşli’de tekstil, metal, kağıt sektöründe çalışan işçilerle buluşturduk. Seçimlere ilişkin politikamızı fabrikalara da taşımaya çalıştık. Bölgedeki fabrikalarda çalışan işçilerle seçimleri tartıştık.

Bağımsız devrimci adayımızın “Haramilerin saltanatını yıkacağız, sosyalizmi kuracağız!” şiarları afişlerini Güneşli, Yenibosna, Halkalı fabrikalar yolu, İnönü, İkitelli OSB ve E-5 hattında yaygın bir şekilde kullandık. Ayrıca adayımızın “Düzenin seçim oyununu bozalım! Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!” şiarlı pankartlarını merkezi noktalara, işçi servislerinin güzergahlarına ve fabrika bölgelerine astık. Seçim aracımızla emekçilere, bağımsız devrimci adayları destekleme ve düzenin seçim oyununu bozma çağrısı yaptık.

Gerçekleştirdiğimiz ev toplantılarıyla düzenin seçim oyununu teşhir ettik, kendi platformumuzu anlatarak verimli tartışmalar gerçekleştirdik. Ev toplantıları çalışmamızda temel bir yer tuttu. 30’a yakın ev toplantısı gerçekleştirerek kitle bağlarımızı güçlendirmiş olduk. Kimi toplantılarımıza adayımız da katıldı. Emekçilerle canlı tartışmalar gerçekleştirdik ve onları devrimden yana taraf olmaya çağırdık.

26 Mart’ta Ardahan ili Hanak ilçesi Sazlıçayır köy derneğinde yaklaşık 35 emekçinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdik.

Seçim sürecinde kazandığımız deneyim ve birikimle devrimci bir 1 Mayıs çalışmasını örgütlemeye başladık. 12 Nisan’da Tez Koop-İş Eğitim Danışmanı Volkan Yaraşır’ın sunacağı “Dünyada ve Türkiye’de 1 Mayıs” konulu seminer düzenleyeceğiz.

Küçükçekmece BDSP


Tersanelerde seçim faaliyeti

Tuzla tersanelerinde kölece yaşam ve çalışma koşullarına karşı faaliyet yürüten derneğimiz seçim sürecinde BDSP’nin seçim programını destekleyeceğini açıklamıştı. Bu çerçevede, BDSP’nin etkin müdahalesinin yanısıra, Tersane İşçileri Birliği Derneği olarak da tersane işçilerine seslendik.

ROTA’nın Mart ayı sayısı ağırlıklı olarak BDSP’nin seçim programını desteklemeye çağıran çeşitli yazılar içeriyordu. ROTA’nın ardından TİB-DER imzalı “Kölece yaşam ve çalışma koşullarına karşı birleşelim!” başlıklı bildirileri Aydıntepe istasyonu ve Tuzla Gemi tersanesi önünde tersane işçilerine ulaştırdık.

28 Mart sabahı ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan Adayı Melek Altıntaş imzalı “Tersane işçilerine çağrımdır… Sermaye partilerinin maskesini indirelim, yalanlarına kanmayalım!” başlıklı bildirileri yine Aydıntepe Tren İstasyonu ve Tuzla Gemi Tersanesi önünde dağıttık.

Tersane İşçileri Birliği


İzmir

Buca’da yemekli toplantı!

Buca’da birbuçuk aydan bu yana yürütülen devrimci seçim çalışmasının son etkinliğini 28 Mart günü gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmaları seçim çalışmasına katılan dostlarımızla birlikte değerlendirmek, faaliyetimizin bizlere sağladığı imkanları konuşmak ve buradan 1 Mayıs’a uzanan bahar sürecini tartışmak amacıyla yemekli bir toplantı örgütledik.

Yemek öncesinde BDSP’nin seçim çalışması kısaca aktarıldı, kazanımları üzerine bir konuşma yapıldı.

Hazırlanan yemek hep birlikte yenildikten sonra sohbet ve tartışma bölümüne geçildi. Yapılan etkinlikler ve faaliyetler üzerine tartışma ve sohbetler gerçekleştirildi. Birebir konuşmalarda ise, mahallede yürütülen faaliyetin düzen partilerinin etkisine rağmen başarılı olduğu, mahalledeki işçi ve emekçilere seçimlerin çözüm olmadığı asıl çözümün örgütlü mücadelede olduğunun birçok araç ve etkinlikle anlatılmaya çalışıldığı ifade edildi. 25 Mart akşamı gerçekleşen krize karşı yürüyüşün mahallede olumlu izlenimler yarattığı, yıllar sonra bu mahallede yürüyüş yapılabildiği ve çalışmaların sahiplenildiği ifade edildi.

Geç saatlere kadar süren sohbet ve tartışmalar oldukça olumlu geçti. Toplantımıza mahalleden 30 emekçi katıldı.

Buca BDSP


Çiğli’de seçim çalışmaları…

Seçimlerin son haftasında Çiğli’de devrimci seçim çalışmalarımız ev toplantıları, yaygın afişleme ve bildiri dağıtımlarıyla devam etti. Aday ve BDSP imzalı afişlerimizi Çınarlı, Bayraklı, Naldöken, Soğukkuyu, Serinkuyu, Ata sanayi, Küçük Çiğli, Çiğli merkez, Evka-5 girişi, Harmandalı, Güzeltepe ve Menemen gibi işçi ve emekçi semtlerine ve servis güzergahlarına yaygın bir şekilde yaptık.

Çalışmalarımız esnasında sermaye partisi olan CHP’nin saldırgan yüzüyle bir kez daha karşılaştık ancak saldırgan davranışlarını boşa düşürdük.

Afişlemenin yanısıra aday bildirisi ve seçim bildirgelerimizi dağıttık. Aday bildirilerimizi Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan metal ve tekstil işçilerine ulaştırdık. Bildirilerimizi ayrıca Çiğli merkez, Soğukkuyu ve Serinkuyu işçi servis güzergahlarına, Güzeltepe, Evka-5, Evka-6, Egekent ve Menemen gibi emekçi semtlerine ulaştırdık.

Emekçilerle ev toplantıları da gerçekleştirdik. Toplantılarda düzenin seçim oyununu teşhir ettik, sermaye partilerinin yalanlarına kanmama ve hesap sorma çağrısı yaptık.

Çiğli BDSP


Bursa

Bursa’da seçim çalışmalarından…

26 Mart günü sabah saatlerinde Esenevler’den Arabayatağı’na kadar olan servis güzergahında Bursa İşçi Bülteni’nin dağıtımını yaptık. Ardından “Sağlık haktır satılamaz!” ve “Tek yol devrim, kurtuluş sosyalizm!” şiarlı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Sosyalist Başkan Adayı Özkan Ünal imzalı pankartlarımızı Demirtaş Organize Sanayi girişine ve şehrin merkezi noktalarından biri olan Gençosman üst geçidine astık.

Aday imzalı bildirilerimizi Başaran Mahallesi’nde dağıtarak işçi ve emekçilere mücadele çağrısı yaptık. Aday imzalı olan “Haramilerin saltanatını yıkacağız, sosyalizmi kuracağız” afişlerimizi ve “Yaşanabilir bir kent ve insanca bir yaşam için sosyalizm!”, “Eğitim haktır satılamaz!”, “İşten atmalara son!”, “Krizin faturası patronlara!”, “Sağlık haktır satılamaz!” şiarlı ozalitleri, işçi ve emekçilerin yoğun olarak kullandığı Eski Hal ve Uluyol kavşağına, İstanbul yolu üzerinde Tofaş fabrikası çıkışına ve Özdilek yakınlarına astık.

27 Mart günü son aday bildirilerini Ortabağlar Mahallesi’nde dağıttık. Devrimci seçim çalışmasının ardından devrimci 1 Mayıs’a yürüyerek siyasal sınıf çalışmamızı güçlendireceğiz.

Bursa BDSP


Bursa’da Asil Çelik ziyareti

Bursa Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Sosyalist Başkan Adayı Özkan Ünal, 28 Mart günü 58 gündür grevde olan Birleşik Metal-İş üyesi Asil Çelik işçilerini ziyaret etti.

Orhangazi ilçesinde irtibat bürosunda yapılan ziyarette işçilerle grev süreci ve seçimler üzerine sohbet edildi. İşçiler, seçimler nedeniyle grevin gündemde pek yer almadığını bu yüzden bu süreçte yalnız kaldıklarını ifade ettiler. İlk günkü kararlılıklarının devam ettiğini, talepleri karşılanıncaya kadar grevi devam ettireceklerini ifade ettiler.

Bursa Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan Adayı Özkan Ünal da, düzen partilerinin işçi ve emekçilerin hiçbir sorununu çözemeyeceğini, sorunların ancak devrimci sınıf mücadelesi yükseltilerek çözüleceğini ve bunun en güzel örneğinin de Asil Çelik işçilerinin mücadelesi olduğunu dile getirdi.

Kızıl Bayrak / Bursa


Adana

Adana’da seçim çalışmaları...

Burjuva düzenin seçim oyununu teşhir etmek, işçi ve emekçileri mücadeleye çağırmak için etkili bir ajitasyon propaganda faaliyeti örgütledik. Afişlerimizi emekçi semtleri ve şehrin ana arterlerine yaygın bir şekilde kullanırken, diğer taraftan da aday bildirilerimizi dağıttık. Dağlıoğlu Mahallesi, Obalar ve Meydan caddelerini BDSP ve aday afişlerimizle donattık.

Propaganda faaliyetimizi daha da güçlendirmek için hazırladığımız pankartlarımızı şehrin ana güzergâhlarına asmaya başladık. 27 Mart günü E-5 üzerinde bulunan TEKEL fabrikasının karşısındaki üstgeçide “Haramilerin saltanatını yıkacağız! Sosyalizmi kuracağız! / Fatma Sesli” pankartımızı astık. 28 Mart günü “Seçim aldatmacası değil devrimci sınıf mücadelesi! Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde / Fatma Sesli” pankartımızı yine aynı yere astık.

Meydan Mahallesi Seçim Komisyonu


Şakirpaşa’da seçim etkinliği

Adana Şakirpaşa Seçim Komisyonu olarak devrimci seçim çalışmamızı Şakirpaşa İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirdiğimiz “Katliamcılara verilecek oyumuz yok! Soracak hesabımız var!” şiarlı etkinlikle sonlandırdık.

Çalışmamızın son haftasında BDSP seçim bildirgelerimizi Narlıca, Bahçelievler, Demetevler, Onur Mahallesi’nde dağıttık. Aday bildirimizi ise Şakirpaşa, Onur, Uçak, Ova, Narlıca, Demetevleri, Bahçelievler mahallelerine ve Yeşiloba ve Karşıyaka metal sanayi sitelerine ulaştırdık. Emekçi semtlerine çalışmamızı taşıyarak, gerçek çözümün mücadeleden geçtiğini, ne seçimin ne meclisin sorunlarımızı çözemeyeceğini anlattık.

Anlamlı ilişkiler yakaladığımız emekçi semtlerinde BDSP’nin salt seçim döneminde kapılarını çalmadığını, sonraki dönemlerde de yan yana geleceğimizi, mücadelemizin haramilerin saltanatını yıkana kadar devam edeceğini söyledik.

Son seçim haftasında elimizde bulunan aday ve BDSP imzalı afişlerimizi Metro köprüsü, Beşevler Caddesi, Yeşiloba Metal sanayi yolu üzerine, Uçak Mahallesi ve Onur Mahallesi’nde kullandık.

Mart ayı katliamları ile ilgili etkinliğimizi ise 28 Mart günü Şakirpaşa İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirdik. Etkinliğimiz tüm devrim şehitleri adına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından Mart ayı katliamlarının anlatıldığı sinevizyon gösterimine geçildi. BDSP adına yapılan konuşmanın ardından Adana Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Sosyalist Başkan Adayı Fatma Sesli bir konuşma gerçekleştirdi. Düzenin teşhirini yaparak oyların devrimden ve sosyalizmden yana kullanılması gerektiği çağrısında bulundu.

Şiir dinletisinin ardından etkinlik sona erdi. Etkinliğe 35 kişi katıldı.

Şakirpaşa Mahallesi Seçim Komisyonu


Ankara

Ankara’da seçim faaliyeti...

Seçim faaliyetimizin son haftasında materyallerimizi Balgat’da tekstil atölyelerinde, OSTİM ve Kızılay’da gerçekleştirdiğimiz dağıtımlarla işçi ve emekçilere ulaştırdık.

Mamak’ta ise Fahri Korutürk, Ege Mahallesi, Cengizhan Mahallelerinde, daha çok ulaşım ve konut sorununu ele aldığımız canlı tartışmalar eşliğinde bildirilerimizi dağıttık. Yanısıra Ege Mahallesi muhtarlığı kütüphanesinde 26 Mart günü “Sermayenin krizine, işsizliğe, yoksulluğa ve seçim aldatmacasına karşı mücadeleye!” şiarıyla gerçekleştirdiğimiz emekçi toplantısına hazırlandık.

Etkinliğimiz CHP tarafından engellenmek istendi. Toplantıya katılmak isteyen emekçiler tehdit edildi, bölgedeki afişlerimiz yırtıldı. Bu saldırganlık etkinliğe emekçilerin katılımını etkiledi. Etkinliğimiz sinevizyon gösterimi ile başladı. Ardından söyleşi gerçekleştirildi.

Günlerdir etkin bir çalışma yürüterek bini aşkın eve ulaştık, soyguncu, rantçı sermaye uşaklarından hesap sorma çağrısını yükselttik. Önümüzdeki günlerde bu çağrımızı krizin faturasını kapitalistlere ödetme bakışıyla 1 Mayıs alanlarına çıkma çağrısıyla birleştireceğiz.

Ankara BDSP


Ankara’da mücadele çağrısı

Ankara BDSP yerel seçimler vesilesiyle yürüttüğü devrimci seçim çalışmasını 28 Mart günü Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla tamamladı.

Yüksel Caddesi’nde önlüklerle aday bildirilerini ve seçim bildirgesini ajitasyon konuşmaları eşliğinde dağıtan BDSP’liler, işçi ve emekçileri düzenin seçim oyununu bozmaya, temel hak ve özgürlükler için mücadeleyi yükseltmeye çağırdılar. 2.5 saat süren dağıtımın ardından basın açıklamasına geçildi.

Eylemde BDSP’nin yürüttüğü devrimci seçim faaliyeti anlatıldı. Kapitalistlerin krizinin faturasını ödememek için 1 Mayıs alanlarında olma, emperyalist barbarlıktan ve kapitalist sömürüden hesap sorma çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara

YTÜ’de etkinliğe engelleme!

Devrimci sınıf mücadelemizi
hiçbir güç engelleyemez!

YTÜ’de 27 Mart günü “Kapitalizmin krizi, seçimler ve gençlik mücadelesi” başlığı ile saat 12.00’de gerçekleştireceğimiz etkinlik rektörlüğün keyfi uygulamaları nedeniyle gecikmeli bir biçimde YTÜ ana giriş kapısı önünde yapıldı.

ATV-Sabah grevinden Mete Öztürk, direnişteki IBM emekçilerinden Nedim Akay, kot işçilerinden Gazi Polat, direnişteki MEHA, Sinter, Gürsaş işçileri, TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu ve İstanbul Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan Adayı Melek Altıntaş’ın konuşmacı olduğu etkinlik, konuşmacıların okul içerisine alınmaması sebebiyle kapı önünde gerçekleştirildi.

Özel güvenlik birimleri rektörlüğün emirleri doğrultusunda YTÜ öğrencisi ve personeli olmayan hiç kimseyi içeriye almayacaklarını söylediler. Konuşmacılar kapı önünde uzun bir süre bekletildi. Kimliklerini unutan öğrenciler ile henüz kimliklerini alamamış yüksek lisans öğrencileri de bu uygulamadan nasibini aldı.

Özel güvenlikler kapıda barikat kurarak ortamı teröriz etti ve konuşmacıların hiçbir biçimde içeriye alınmayacağı talimatı tekrarlandı.

Biz de, her ne koşulda olursa olsun etkinliğimizi gerçekleştireceğimizi söyledik. Etkinliğin ana giriş kapısı önünde yapılmasına karar verdik. Öncelikle okul içerisinde teşhir konuşmaları yaparak rektörlüğün keyfi tutumunu öğrencilere anlattık ve etkinliğe katılım çağrısı yaptık.

Tonoz Kafe önünden “Düzenin seçim oyununu bozalım! Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!” şiarlı pankartımızla ve sloganlarla yemekhaneye gittik. Karşı karşıya kaldığımız antidemokratik uygulamaları anlattık. Yine sloganlarla ana giriş kapısı önüne döndük.

Etkinliğin neden burada yapılmak durumunda kalındığını anlatan bir konuşmadan sonra Melek Altıntaş konuştu. Bu keyfi tutumların ve baskıların hak arama mücadelesinde her zaman egemenler tarafından karşımıza çıkarıldığını belirten Altıntaş, sokakların, fabrikaların, meydanların ve her yerin bizim için birer mücadale alanı olduğunu vurguladı. İşçi sınıfının devrimci programı ile seçimlere katıldığını söyleyen Altıntaş, bugün yaşadığımız sorunların kapitalist sistemden kaynaklandığını ve kalıcı çözümün de ancak sosyalizm ile mümkün olacağını ifade etti.

İşten atılan IBM emekçisi Nedim Akay, kendi mücadelele süreçlerinin bilgisini aktardı. Kapitalizmin ürettiği sorunlardan ancak mücadele ile kurtulabileceğimizi ve bugün sürmekte olan direnişlerin, grevlerin birleştirilip ortak bir mücadele hattına kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Ardından ATV-Sabah grevinden Mete Öztürk konuştu. Seçimlerin çözüm olamayacağını çözümün ancak bir devrimle mümkün olacağını belirtti.

Direnişteki MEHA işçilerini temsilen gelen işçi, bu tablo karşısında hiç şaşırmadıklarını, kendi yürüttükleri mücadelede de buna benzer uygulamalara maruz kaldıklarını ifade etti.

Kot işçisi Gazi Polat da yaşanan engellemeleri protesto etti, kendi işkollarında önlem alınmamasından kaynaklanan silikozis hastalığından bahsetti.

Direnişteki Gürsaş işçisi de direnişleriyle beraber hak aramanın ne demek olduğunu öğrendiğini, geçen 10 yılına yazık olduğunu söyledi. Direnişleriyle beraber düzen partilerinin de gerçek yüzlerini anladığını ifade etti.

Sinter işçisi ise özel güvenlikçilere seslendi, onların da kriz karşısında yerlerinin Sinter işçileri gibi kapı önü olacağını hatırlattı. Mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu tersanedeki çalışma koşullarından bahsetti. Krizle beraber binlerce işçinin işten çıkarıldığını, işçilerin üç aydır ücretlerini alamadığını söyledi.

Ekim Gençliği adına konuşan arkadaşımız, hak arama mücadelesinde, özgür bir gelecek mücadelesinde işçilerin, emekçilerin ve öğrencilerin karşı karşıya kaldığı baskı koşullarından bahsetti. Bugün öğrencilerin akademik ve demokratik taleplerini savundukları için soruşturmalarla, cezalarla yıldırılmak istendiğini, eğitim haklarının ellerinden alındığını söyledi. Kapitalizmin yarattığı tüm sorunların farklı yansımalarını yaşadığımızı ve verilen mücadelenin ortaklaştırılması gerektiğini vurgulayarak konuşmasını bitirdi.

Etkinlik konuşmaların ardından sona erdi.

Ekim Gençliği / İstanbul