10 Nisan 2009
Sayı: SİKB 2009/14

  Kızıl Bayrak'tan
  Barack Obama’nın Türkiye ziyareti…
  ABD ve işbirlikçilerine karşı bölge halklarının yanındayız!..
Kapitalist emperyalizmin vurucu
Adana’da NATO karşıtı protesto…
Obama protestolarla karşılandı...
  Efendi Obama’ya uşaklara yaraşır bir karşılama!
  Türk sermaye devletinin NATO şovu...
  1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!
  1 Mayıs Taksim tartışmaları üzerine...
  Devrimci seçim çalışmamızın sonuçları
  Adana: Tempolu bir devrimci seçim çalışması...
  Kürt halkının kaderi işçi sınıfı ve emekçileri nihai kurtuluşa götüren yolla kesişmektedir!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Kurtiş işçilerinden açıklama:
  İnsanca yaşayabileceğimiz onurlu bir gelecek için mücadeleye, 1 Mayıs’a!
  Tokat Eğitim-Sen Şubesi’nin soruşturma terörüne maruz kalan sosyalist kamu emekçisi ile konuştuk…
  Gençlikten...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Adana’da NATO karşıtı protesto…

“İncirlik üssü kapatılsın! NATO dağıtılsın!”

Saldırganlık ve savaş aygıtı NATO’nun 60. kuruluş yıldönümünde Adana’da biraraya gelen sendikalar, siyasi partiler ve devrimci kurumlar, 4 Nisan günü İncirlik Üssü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Saat 12.30’da İnönü Parkı’nda toplanan kitle, “Ne NATO, ne Obama! İncirlik üssü kapatılsın, NATO dağıtılsın!” pankartı arkasında sloganlar eşliğinde otobüslerin bulunduğu Sabancı Kültür Sitesi önüne kadar yürüdü. “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Emperyalistler işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “Katil ABD işbirlikçi AKP!”, “ABD defol, bu ülke bu halk satılık değil’” sloganları eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşün ardından otobüslere binilerek Amerikan Elçiliği önüne gelindi.

Amerikan Elçiliği önünde kurum temsilcilerinin katılımıyla bir açıklama yapılarak, üzerinde “NATO’ya hayır savaşa hayır!” yazan çelenk Amerikan Elçiliği önüne bırakıldı.

NATO protestosunun son durağı İncirlik Üssü’ydü.

İncirlik girişine yakın bir yerde otobüslerden inilmesinin ardından pankart açılarak sloganlar eşliğinde İncirlik girişine kadar yüründü. Askerlerin barikat kurduğu giriş kapısının önünde yapılan açıklamayı Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa okudu.

4 Nisan 2009’un NATO askeri örgütünün kuruluşunun 60. yıldönümü olduğunu ve dünya savaş karşıtları olarak NATO’nun saldırgan askeri ve nükleer politikalarını protesto ettiklerini belirtti. Savaşsız ve adil bir dünya hayalini savunmak için bugün dünyanın her yerinde alanlara çıkıldığı belirtilerek NATO’nun kuruluş sürecini ve amacını anlattı.

Konuşmada, NATO’nun emperyalist güçler tarafından dünyaya yeniden şekil vermek, büyük devletlerin çıkarlarını güvenceye almak ve sosyalizmin etkisini kırmak için kurulduğu ifade edilerek, dünyanın dört bir yanında sayısız katliamlar gerçekleştirdiği anlatıldı.

Türkiye’de 1 Mayıs ‘77, 16 Mart ‘78, Maraş, Çorum, Sivas ve Gazi katliamları ile ‘90’lı yıllar boyunca Kürtler’e karşı gerçekleştirilen katliamların NATO’nun eseri olduğu vurgulanarak, bugün BOTAŞ kuyularından çıkarılan kemiklerin sorumlusunun da NATO-kontrgerilla olduğu ifade edildi. NATO’nun kirli tarihine vurgu yapıldı.

ABD’nin yeni başkanı Obama’nın Türkiye’ye gelişine de değinilerek, bu ziyaretin amacının Türkiye’yi yeni savaş planlarına dâhil etmek olduğu ifade edildi. Açıklama şu sözlerle son buldu:

“Barışçıl bir dünya hayalimize ulaşmak isteyen bizler, küresel ve bölgesel krizlere askeri karşılıklar verilmesini kabul etmiyoruz; bunlar çözümün değil sorunun bir parçasıdır. Nükleer silahların terörü altında yaşamayı reddediyor ve yeni bir silahlanma yarışının tırmandırılmasına karşı çıkıyoruz. Askeri harcamaları azaltmak, mevcut kaynakları insani ihtiyaçların karşılanmasına yönlendirmek zorundayız. Başta İncirlik olmak üzere bütün yabancı askeri üsleri ve saldırı amaçlı askeri yapıları kapatmalı; halklar arasındaki ilişkileri normalleştirmeli ve askeri zihniyetten arındırmalı; daha güvenli ve daha adil bir dünya inşa etmek için yeni barışçıl işbirliği formülleri bulmalıyız.”

KESK, DİSK, TMMOB, ATO, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaş Veli Derneği, Tunceliler Derneği, İHD, BAK, Adana Barış Meclisi, TİHV, Halkevleri, TÖP, ESP, SGD, Özgürlükçü Gençlik Derneği, DTP, EMEP, ÖDP, SDP, Alınteri, DİP Girişimi, Mücadele Birliği Platformu, ÇHKM, ‘78’liler Girişimi, TKP ve Atak tarafından gerçekleştirilen eyleme yaklaşık 250 kişi katıldı. Eylem, basın metninin okunmasının ardından sloganlarla sona erdi. BDSP eyleme katılarak destek verdi.

Kızıl Bayrak / Adana


NATO karşıtı gençlik eylemlerinden…

İstanbul Gençlik Muhalefeti’nden eylem

İstanbul Gençlik Muhalefeti 1 Nisan günü Taksim AKM önünden Kabataş İskelesi’ne kadar gerçekleştirdiği yürüyüş ve basın açıklaması ile NATO’nun 60. yıldönümünü protesto etti.

Saat 18.00’de AKM önünden başlayan eylemde, “Savaş ve suç örgütü NATO dağıtılsın! 4 Nisan’da Kadıköy’deyiz! / İstanbul Gençlik Muhalefeti” pankartı açtılar. Eylemde, NATO’nun 6. Filo Savaş gemisinin temsili maketi taşındı.

Basın açıklamasının ardından NATO’nun 6. Filo’nun maketi yakıldı.  Yürüyüş ve eylem boyunca, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Yanki go home!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

DÖB’den NATO karşıtı eylem

Devrimci Öğrenci Birliği, NATO’nun 60. yıldönümü nedeniyle 4 Nisan günü Dolmabahçe’de eylem gerçekleştirdi. Eylemde “Halkların katili NATO’yu dağıtalım! Yankee go home! / Devrimci Öğrenci Birliği” pankartı açıldı.

Basın açıklamasında NATO’nun kurulduğu günden bu yana ezilen halklara karşı acımasız savaşlar ve katliamların planlayıcısı ve uygulayıcısı olduğu belirtildi. Kapitalizmin varlığını devam ettirebilmesi için NATO gibi savaş aygıtlarına dayanmak zorunda olduğu ifade edildi.

Açıklama boyunca “Deniz olmak Denizler gibi savaşmaktır!”, “Yaşasın halkların mücadele birliği!”, “Yankee Go Home!”, “Halkların katili NATO’yu dağıtalım”, “Kahrolsun emperyalizm! Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


BAK: “Suç örgütü NATO dağıtılsın!”

Küresel Barış ve Adalet Komisyonu (BAK), Barış ve Şiddetsizlik İçin Evrensel Yürüyüş Hareketi üyeleri, 2 Nisan günü Taksim Gezi Parkı’nda NATO’nun 60. kuruluş yıldönümünü protesto ederek, “Barış İşareti” eylemi gerçekleştirdiler.

Taksim Gezi Parkı’nda “60 yıllık suç örgütü NATO dağıtılsın!” pankartının açıldığı eylemde, Küresel Barış ve Adalet Komisyonu adına sanatçı Görkem Yeltan konuya ilişkin basın açıklaması yaptı. Savaş politikalarının insanı, doğayı ve tüm canlıları maruz bıraktığı şiddet ve yarattığı muazzam tahribatın gözler önünde olduğunu ifade ederek, Irak’ta, Filistin’de, Afganistan’da ve dünyanın daha birçok yerinde milyonlarca insanın bu dehşet verici politikaların bedelini ödediğini ve ödemeye devam ettiğini söyledi. 60. kuruluş yılını kutlayacak olan NATO’nun dünyanın en büyük suç örgütü olduğunu ve 60 yıldan bu yana savaş politikaları ürettiğini ifade etti. Türkiye’nin NATO’dan derhal çıkmasını, NATO’nun parçası olarak görev yaptığı Afganistan’dan çekilmesini, İzmir’de, Konya’da, Şile’de, Balıkesir ve Marmaris’te bulunan NATO üslerinin kapatılmasını istedi.

Basın açıklamasının ardından eylemciler alanda dizilerek barış işareti oluşturdular.

“NATO’ya hayır!”, “Savaşa hayır!” sloganlarının atıldığı eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul