5 Haziran 2009
Sayı: SİKB 2009/21

 Kızıl Bayrak'tan
 Saldırıların karşısına birleşik militan
sınıf mücadelesiyle çıkalım!
Kapitalizmin krizine karşı sokağa, eyleme, mücadeleye!
Kürt halkını aldatarak teslim alma planları…
KESK’e yönelik saldırılar ülke çapında eylemlerle protesto edildi...
Eğitim emekçilerinin Ankara yürüyüşü..
İşçiler TİS dayatmalarına
karşı yürüdü!
Entes direnişi güncesinden…
İşçi ve emekçi hareketinden…
KESK’e yönelik devlet terörü militan bir mücadele
sürecinin örgütlenmesi ile püskürtülebilir!
Esenyurt Tekstil İşçileri Kurultayı Hazırlık çalışmaları üzerine...
Direnen işçi kadınlar bizlere yol gösteriyor!
Üniversitelerden...
ÖSS çalışmalarından..
İstanbul’un eski Emniyet Müdürü Ulubatlı “Beton Hasan”...
Tersane patronlarının yeni kâr alanı yaratma girişimi...
Emperyalist güçler gerici Sri Lanka rejimini destekliyor...
Obama’dan “Müslüman” dünyasına sahte mesajlar…
14. Uluslararası Gençlik Buluşması!
“Kürdistan’da diller, dinler, etnik gruplar,
ulusal topluluklar sorunu”
M. Can Yüce
Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

KESK’e yönelik saldırılar ülke çapında eylemlerle protesto edildi...

“Faşizme karşı omuz omuza!”


Taksim Gezi Parkı’nda kitlesel eylem

Devlet terönüne en kitlesel yanıt İstanbul’da Taksim Gezi Parkı’nda yapılan eylemle verildi. Eyleme 700’e yakın kişi katıldı. “Gözaltılar serbest bırakılsın!” pankartı açıldı. BDSP, Halkevleri, ESP, EHP, TKP ve birçok kurumun destek verdiği eyleme TMMOB’a bağlı odaların yöneticileri, İstanbul Tabip Odası, DİSK de katılım gösterdi.

KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Yürütmesi adına yapılan basın açıklamasında, KESK’in kamu emekçilerinin yasal ve meşru örgütü olduğu söylendi, baskı ve yıldırma operasyonlarının KESK’e geri adım attıramayacağının altı çizildi.

 

Gözaltı terörü protestosuna polis barikatı

Galatasaray Lisesi önünden yürüyüşe geçmek isteyen 600 civarında işçi ve emekçinin önü polis barikatıyla kesildi. Takviye panzer getiren kolluk güçleri İstiklal Caddesi girişini tamamen kapattı. Barikatla kapanan yolun Taksim Tramvay Durağı girişi tarafında da 100’e yakın kişi toplandı. “Gözaltılar serbest bırakılsın!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Devlet elini sendikamdan çek!” ve “Emekçiye değil çetelere barikat!” sloganlarını haykıran emekçilerin bekleyişi yaklaşık 3 saat sürdü. Saat 20.00 sıralarında Galatasaray önünde toplanan kitle polis barikatını protesto ederek oturma eylemine başladı. Polis barikatı önündeki bekleyiş sırasında coşkulu sloganları ara vermeden atmaya devam eden kitle halaylar çekerek direnme kararlılığını ifade etti. Saatleri bulan bekleyişin ardından saat 22.00 sıralarında yapılan açıklamanın ardından eylem sona erdi. Eyleme BDSP, DHP, İşçi Gazetesi, ESP, DEV-LİS, TKP dövizleriyle katıldılar.


Bakırköy’de oturma eylemi

Bakırköy İDO karşısında biraraya gelen kamu emekçileri, “Gözaltılar serbest bırakılsın!/İstanbul Şubeler Platformu” pankartı, “Baskı, sürgün ve tutuklamalara son!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” önlükleri ve KESK flamalarını açarak sloganlarla yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş boyunca, KESK’e yönelik saldırıların nedenlerinin anlatıldığı konuşmalar yapıldı. Kamu emekçilerinin eylemine çevrede bulunanlar da alkış ve sloganlarla destek verdi. Eyleme 500 kişi katıldı.

 

SES üyeleri: “Sendikama dokunma!”

SES Şişli Şube üyesi sağlık emekçileri KESK’e ve ve bağlı sendikalara yönelik baskıları Taksim İlkyardım Hastanesi ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaptıkları açıklamalarla protesto ettiler. Tutuklanan sendika üyelerinin serbest bırakılmasının istendiği eylemlerde “Baskılara ve soruşturmalara son! Sendikama dokunma! / SES Şişli Şube” pankartı açıldı,.“Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Devlet güdümlü sendika olmayacağız!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganları atıldı.

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri 2 Haziran günü poliklinik girişi önünde açıklama gerçekleştirdiler. Tutuklu kamu emekçilerinin derhal serbest bırakılmasını istediler. Eylemde, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Devlet güdümlü sendika olmayacağız!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İzmir’de KESK üyeleri eylemde

İzmir’de Konak Sümerbank önünde 28 Mayıs günü yapılan eylemde emekçiler, “Baskılar bizi yıldıramaz!” , “Gözaltılar serbest bırakılsın!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganlarını attılar. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu dönem sözcüsü Ergun Demir, 250 bin üyesi olan KESK’in baskılara ve sürgünlere boyun eğmeyeceğini söyledi.

Konuşmaların ardından kitle yüzünü aranmakta olan İzmir Eğitim-Sen 1 No’lu Şube’ye çevirdi. Sloganlarla şube önüne gelen kitleye Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı seslendi. Baskılar karşısında bir adım dahi geri atılmayacağını belirten konuşma sloganlarla son buldu. Konuşma yapıldığı sırada KESK pankartıyla bir grup KESK üyesi, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarıyla şube önüne geldi. KESK üyeleri sloganlarla ve alkışlarla karşılandı.

 

Kitlesel oturma eylemi

İzmir’de oturma eylemi eski Sümerbank önünde gerçekleştirildi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylem Sümerbank önünde kısa bir yürüyüşle başladı. Ardından oturma eylemine geçildi. Eylemin yapıldığı sırada BTS eski yöneticilerinden Hasan Soysal’ın evinin arandığı ve oğlu için de arama kararı çıkarıldığı öğrenildi ve kitleye duyuruldu.

Kızıl Bayrak / İzmir


Ankara: “KESK susturulamaz!”

Ankara’da Yüksel Caddesi’nde yapılan eylemde “KESK 70 milyonun sesidir, susturulamaz!”, “Baskılar, gözaltılar, tutuklamalar bizi yıldıramaz!” pankartları açıldı. Toplanma sırasında sıklıkla atılan sloganlar ve yapılan konuşmalarla KESK’e yönelik devlet terörü kınandı. Ardından KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek basın açıklamasını okudu. Eylemde sıklıkla “Baskılar, gözaltılar bizi yıldıramaz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Devlet terörüne son!” sloganları atıldı. Eyleme yüzlerce kişi katıldı.


Bakanlığa yürüyüş

30 Mayıs günü toplanarak Başbakanlığa yürümek isteyen binlerce kamu emekçisi polis barikatı ile karşılaştı. Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine kitle oturma eylemi başlatarak Ziya Gökalp Caddesi’ni trafiğe kapattı. Coşkulu sloganlar eşliğinde gerçekleşen bekleyiş üç saat kadar sürdü. Eylemin ardından KESK yöneticileri Kızılay Gima önüne gelerek burada bir açıklama yaptılar.


Oturma eylemi

YKM önünde “KESK’le Dayanışma Kürsüsü” oluşturularak oturma eylemi yapıldı. Eyleme BDSP, DHF, Partizan, Halkevleri ve birçok kurum destek verdi. Kürsüden ilk konuşmayı KESK Genel Sekreteri Emrali Şimşek yaptı. Şimsek, KESK’e yapılan saldırının hukuk dışı olduğunu vurguladı. Şimşek’in ardından konuşan TMOBB Başkanı Mehmet Soğancı, KESK’in TMOBB’un yol arkadaşı olduğunu ve KESK’e yönelik bu saldırıyı kendilerine yapılmış saydıklarını ifade etti. Konuşmalar Almanya, Avustralya, Bask Bölgesi ve Katalonya’dan gelen sendikacıların kısa dayanışma mesajlarıyla sürdü. Yurtdışından gelen sendikacılar, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganlarıyla karşılandı. Bin kişinin katıldığı eylem “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganlarıyla sona erdi.


Yüksel Caddesi

Eğitim-Sen Ankara Şubeleri 1 Haziran akşamı Yüksel Caddesi’ndeydi. Basın açıklamasında özellikle kadın sekreterlere yönelik gözaltı terörünün altı çizildi. Operasyonların, kadınların mücadelesini sekteye uğratmayı, ayrıca kriz ve işsizlik gündemdeyken mücadelenin önünü kesmek amacıyla KESK’in en dinamik sendikalarından biri olan Eğitim-Sen’i hedeflediği belirtildi. Eylem, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Yaşasın demokrasi mücadelemiz!” sloganlarıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / Ankara


Kırşehir’de saldırı protestosu

KESK dönem sözcüsü ve Kırşehir Eğitim-Sen Şube Başkanı Fevzi Kılınç, KESK’e yönelik gözaltı terörü ile ilgili, Kırşehir Eğitim-Sen’de bir basın açıklaması yaptı. Kılınç yaptığı açıklamada KESK’e yapılan baskınları ve yaşanan gözaltıları protesto etti. Saldırının emeğe, demokrasiye ve barışa yapıldığının belirtildiği açıklamada KESK’e gözdağı verilmek istendiği vurgulandı. Basın açıklamasına yaklaşık 40 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kırşehir


Kamu emekçileri Adana’da da alanlardaydı!

28 Mayıs sabahı Adana’da bir yürüyüş gerçekleştirildi. İnönü Parkı’nda başlayan eylemde “Baskılara ve soruşturmalara son!” pankartı açılarak AKP binasına doğru yürüyüşe geçildi. İnönü Caddesi’nin kısmen trafiğe kapatıldığı ve 200’ü aşkın kişinin katıldığı eylemde, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları coşkulu bir şekilde atıldı. AKP binasının bulunduğu sokağa girildiğinde kitle polisin engellemesiyle karşılaştı.

 

Adana Eğitim-Sen’den saldırı protestosu

29 Mayıs Cuma günü Eğitim-Sen önünde toplanmaya başlayan kitle destekçi kurum temsilcileriyle beraber “Gözaltı ve baskılar bizi yıldıramaz!” pankartı arkasında yürüyüşe geçti. Yolun bir kısmını trafiğe kapatarak İnönü Parkı’na yürüyen emekçiler burada açıklama yaptılar. Açıklamayı okuyan Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, Eğitim-Sen’in baskı ve sürgünlere tarihi boyunca boyun eğmediğini belirterek baskıların son bulmasını istedi. Eyleme yaklaşık 70 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


Tokat’ta da emekçiler eylemdeydi!

29 Mayıs günü Tokat Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan eğitim emekçileri, KESK ve Eğitim-Sen’e uygulanan devlet terörünü protesto etti.

Eylemde sık sık, “Baskılar bizi yıldıramaz!” “Yılgınlık yok direniş var!” “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganları atıldı. Açıklamanın okunmasının ardından oturma eylemi gerçekleştirildi. Yaklaşık 40 kişinin katıldığı eylem alkışlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Tokat

 

Kayseri’de saldırı protestosu ve yürüyüş çağrısı

Kayseri Eğitim-Sen önünde yapılan basın açıklamasında KESK’i ve sürdürdüğü mücadeleyi hedef alan saldırıların amacına ulaşamayacağı vurgulandı. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

KESK Kayseri Şubeler Platformu da, 2 Haziran günü Kayseri Eğitim-Sen Şube binası önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile Eğitim-Sen’in Ankara yürüyüşüne çağrı yaptı. Eylemde Kayseri Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Ünsal’ın yaptığı açıklamada; Milli Eğitim Bakanlığı’nı toplusözleşmeye çağırmak amacıyla 3-4-5 Haziran 2009 tarihlerinde Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya yürüneceğini söylendi. Basın açıklaması boyunca “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız!” sloganları atıldı. Eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kayseri


Bursa’da emekçiler eylemde

29 Mayıs günü Setbaşı/Mahfel önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik kitle, Heykel /AVP önüne yürümek istedi. Polis barikatıyla önü kesilen kitle coşkulu sloganlarıyla, alkış ve ıslıklarıyla barikatın açılmasını bekledi. Yaklaşık bir saat süren oturma eyleminin ardından polisin barikatı açmasıyla yürüyüşe geçildi. Yürüyüş sırasında polisin provokatif tutumu boşa düşürüldü. Yapılan açıklamanın ardından atılan sloganlarla eylem sona erdi.

30 Mayıs günü Orhangazi Parkı’nda toplanan yaklaşık 150 kişi saldırıyı lanetledi. KESK Bursa Şubeler Platformu adına açıklama yapan Eğitim-Sen Bursa Şubesi Başkanı Cemal Akkurt saldırıları kınadı, KESK yöneticilerinin serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Oturma eylemi sırasında saldırılar karşısında KESK’e omuz veren birçok kurum adına konuşmalar yapıldı.

1 Haziran günü İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan KESK üyeleri bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yaklaşık 70 kişinin katıldığı açıklama boyunca, “Direne direne kazanacağız!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

Manisa’da KESK’e destek eylemleri

Devlet terörüne maruz kalan KESK’e destek için Manisa’da bir dizi eylem örgütlendi.

28 Mayıs günü Manolya Meydanı’nda bir basın açıklaması yapıldı. Yaklaşık 70 kişinin katıldığı bu eylemde saldırıların KESK’i mücadeleden alıkoyamayacağı ifade edildi.

29 Mayıs günü gözaltı saldırısına maruz kalan bir eğitim emekçisinin Manisa Turgutlu’dan olması sebebiyle 30 Mayıs günü Turgutlu Eğitim-Sen önünde bir basın açıklaması yapıldı.

30 Mayıs günü Manolya Meydanı’nda basın açıklaması ve oturma eylemi yapıldı. Alana meşaleli yürüyüş yapılarak gelindi. Eğitim-Sen’den başlayan yürüyüş, SES ve BES üyelerinin de katılımıyla yaklaşık 200 kişi ile gerçekleşti. Açıklamadan sonra yarım saatlik bir oturma eylemi yapıldı.

1 Haziran günü yine Manolya Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde, KESK’e yönelik baskılar son buluncaya kadar eylemlerin devam edeceği söylendi. Eğitim-Sen’in ülke genelinde başlatacağı yürüyüşün Manisa ayağının karşılanması çağrısıyla eylem son buldu. Yaklaşık 100 emekçinin katıldığı eylemde mücadeleye ve KESK’i sahiplenme çağıran sloganlar atıldı. Tüm bu eylemlere Manisa İşçi Birliği de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Manisa


Eskişehir: “Baskılar bizi yıldıramaz!”

KESK Eskişehir Şubeler Platformu tarafından 28 Mayıs günü düzenlenen yürüyüş Kızılay İş Merkezi önünde başladı. Hamamyolu Yediler Parkı’nda sona erdi. Yürüyüş boyunca devletin bu saldırıdaki amacı ajitasyon konuşmalarıyla teşhir edildi. Yürüyüş boyunca sıklıkla “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları coşkuyla atıldı. Eyleme yaklaşık 400 kişi katıldı.

KESK Eskişehir Şubeler Platformu, 30 Mayıs günü Adalar Migros önünde Dayanışma kürsüsü kurdu. Yapılan açıklamada KESK’e yönelik saldırının emek ve demokrasi mücadelesine yapıldığı ifade edildi. Açıklamaya yaklaşık 150 kişi katıldı.

KESK üyeleri 1 Haziran günü de Vardar İş Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, KESK’e yönelik saldırılar kınanırken, tutuklananların serbest bırakılması istendi. Açıklamadan sonra oturma eylemi yapıldı. “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganlarının atıldığı eyleme yaklaşık 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Kadınlar gözaltı ve baskınları protesto etti

KESK’e yönelik devlet terörü, 28 Mayıs akşamı, ÖDP Kadın Koordinasyonu, SDP’li kadınlar, Halkevci kadınlar, Sosyalist Feminist Kolektif, Feministiz Biz, Kolektifçi Kadınlar, Kırkörük, Emekçi Kadınlar Derneği, İHD’li kadınlar, Sosyalist Partili Kadınlar, EHP’li kadınlar, KESK’li kadınlar, DİSK Kadın Komisyonu ve EMEP’li kadınlar tarafından Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasıyla protesto edildi.

Okunan basın açıklamasında DTP’ye yönelik Türkiye genelinde gerçekleştirilen operasyonlar kınandı. Saldırıların kadın hareketinin, emekçilerin ve Kürt halkının iradesini hedef aldığı belirtildi. 31 Mayıs’ta Diyarbakır’da gerçekleştirilecek kadın buluşmasına çağrı yapıldı.

Basın açıklaması, “Sürdürülmekte olan operasyonların sonlandırılarak, gözaltı ve tutuklamaların kaldırılmasını, barışa ait umutların gelişmekte olduğu bu sürecin bir kez daha kaçırılmaması için bu savaş ve intikam konseptinden vazgeçilmesini talep ediyor, barıştan, demokrasiden, emekten, kadınların özgürlüğünden yana olan herkesi acilen işletilen bu sürecin karşısında güçlü bir barikat oluşturmaya, saf tutmaya çağırıyoruz.” sözleriyle sonlandı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 


Kadınlardan dayanışma eylemi...

Demokratik Özgür Kadın Hareketi ve DTP ile Dayanışma Kadın Platformu, Galatasaray Lisesi önünde 29 Mayıs günü gerçekleştirdiği basın açıklaması ile DÖKH, DTP ve KESK’e yönelik saldırıları kınadı. Gözaltı ve tutuklamaların son bulmasını istedi.

Eylemde, “Demokratik Özgür Kadın Hareketi, DTP ve KESK’e baskılara son!” pankartı ile DÖKH’lı tutuklu kadınların isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşındı. Platform adına yapılan açıklamada, KESK’e yapılan saldırılara değinildi. DTP’ye yönelik baskınların, tüm özgürlük mücadelesine yönelik olduğu belirtilerek, gözaltında ve tutuklu bulunanların serbest bırakılması istendi. Eylemde, “KESK’e yönelik baskılara son!”, “DTP’ye yönelik baskılar son!”, “Yaşasın kadın dayanışması!”, “Jin jiyan azadi!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Sendika ve kitle örgütlerinden
KESK’le dayanışma...

DİSK, TMMOB ve TTB’den ortak açıklama

KESK’e dönük gözaltı terörüne ilişkin bir açıklama yapan DİSK, TMMOB ve TTB, “Demokratik muhalefet baskıyla sindirilemez!” dedi.

KESK’in Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) üyesi ve Türkiye’deki 4 sendikal konfederasyondan birisi olduğunu bildiren DİSK, TMMOB ve TTB’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Biz DİSK- TMMOB -TTB olarak, emek, demokrasi ve barış mücadelesinde bugüne dek omuz omuza yürüdüğümüz ve yarın da yürüyeceğimiz KESK’e yönelik baskıları şiddetle kınıyor, gözaltına alınan sendika yöneticilerinin ve üyelerinin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz.”

TÜRK-İŞ İstanbul Şubeler Platformu’ndan açıklama

TÜRK-İŞ İstanbul Şubeler Platformu yaptığı yazılı açıklama ile KESK’e yönelik baskın ve gözaltı terörünü protesto etti. Açıklamada şunlar söylendi:

“Bu saldırı sendikaların demokrasi talebine vurulmuş bir darbe, sendikaların hak alma mücadelesine gözdağıdır. Bu şekilde mücadele eden herkese yönelik bir tutumun yapılacağı mesajı verilmektedir. Böylece bu kanadın kırılması için yapılan bu baskınlar ve gözaltıları kınıyor gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Ayrıca bu saldırıların bir an önce durdurulması için bütün sendikaları, demokratik kamuoyunu pratik tutum almaya ve ortak mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.”

DİSK / Genel-İş Sendikası

Gözaltıların ardından açıklama yapan DİSK / Genel-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu, KESK’e yönelik saldırının, son dönemde sendikalara dönük sindirme politikalarının bir parçası olduğunu belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bizler yıllardır ülkenin sorunlarını ve emekçilerinin taleplerini savunmak için işyerlerimizde, sokaklarda mücadele eden örgütleriz. Bu mücadelemiz, demokratik bir ülkede insanca yaşam taleplerimizi içlerine sindiremeyenler tarafından çeşitli yollarla engellenmeye çalışılmaktadır. Ancak KESK tüm baskılara rağmen bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da haklı mücadelesine devam edeceğine olan inancımız sonsuzdur. KESK’e yönelik sürdürülen baskıları kınıyor, bir an önce bu antidemokratik ve haksız uygulamanın sonlandırılmasını istiyoruz.”

Birleşik Metal-İş Sendikası

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu’nun yazılı açıklamasında, KESK’e yönelik saldırının, kriz nedeniyle emekçilerin hak arama girişimlerine yönelik baskıların arttığı, kamu emekçilerinin toplusözleşme sürecine girdiği bir dönemde gerçekleşmesine dikkat çekilerek şunlar söylendi:

“İşçiler ve emekçiler, kriz gerekçesi ve hükümet politikaları nedeniyle sürekli olarak açlığa, yoksulluğa ve işsizliğe mahkum edilirken, bu ekonomik teröre karşı öfke artarken, başka gerekçeler öne sürülse de, KESK yöneticilerinin gözaltına alınması, konfederasyon binasının basılması, emekçilerin ve halkın biriken öfkesine karşı muhalefetin bastırılması girişimidir...”

TÜMTİS Merkez Yönetim Kurulu

Gözaltına alınan KESK’lilerin serbest bırakılmalarının istendiği açıklamada gözaltı operasyonunu “gözdağı verme” amacı taşıdığı söylendi. TÜMTİS’in açıklaması şu cümlelerle son buldu:

“Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) olarak, KESK ve bağlı sendikalara yönelen, başka emek örgütlerine de yönelebilecek demokrasi dışı saldırılara karşı duracağımızı, KESK ile dayanışma içerisinde olacağımızı tüm kamuoyuna ilan ediyoruz.”