17 Temmuz 2009
Sayı: SİKB 2009/27

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzenin açmazlarını daha da büyütmenin yolu emekçilerin mücadele alanına çıkmasından geçiyor!
  Kürt halkına yönelik çok yönlü saldırılar tüm hızıyla sürüyor...
  Doğu Türkistan’da yaşananlar ve
ortalığa saçılan gerçekler!
Sivil ya da askeri, yargı sermayenin yargısıdır!.
Tutuklu BDSP’liler serbest bırakıldı!
Entes direniş güncesi..
  Esenyurt Tekstil İşçileri Kurultayı Sonuç Bildirgesi...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Tez-Koop-İş Genel Eğitim Danışmanı araştırmacı-yazar Volkan Yaraşır ile kriz, sınıf hareketi, mücadele ve örgütlenmenin sorunları üzerine konuştuk...
  Kitap tanıtımı...
Parti Değerlendirmeleri 3-4
  İşte kriz gerçeği: Zengin daha zengin, yoksul daha yoksul!
  Kürt kadınları cinsel saldırılarla teslim alınmaya çalışılıyor!
  ÖSS’de çekilen sıfırlar eğitim sisteminin içine battığı girdaplardır!
  Gençlik eylemlerinden...
  G-8 zirvesi İtalya’nın L’Aquila kentinde gerçekleştirildi...
  G8 zirvesinde küresel ısınmaya karşı mücadelede sahte uzlaşma…
  Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çatışma…
  Filistin topraklarını parçalayıp gaspetmenin yeni adı...
  Dünyadan işçi ve emekçi eylemlerinden...
  14 Temmuz, devrimci çizgi direnişçiliğinin bayrağıdır!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Tutuklu BDSP’liler serbest bırakıldı!

“Sabra haramilerinden hesabı emekçiler soracak!”

Sabra Tekstil patronunun 8-9 Haziran 2009 tarihlerinde Esenyurt İşçi Platformu çalışanlarına dönük saldırısını protesto eden sınıf devrimcileri polis terörüne maruz kalmış ve gözaltına alınan 4 BDSP’li tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderilmişti. Tutuklu devrimciler 15 Temmuz tarihinde çıkarıldıkları ilk duruşmada serbest bırakıldılar.

“Devrimci tutsaklar yalnız değildir!”

Dava nedeniyle sınıf devrimcileri ve destekçi kişi ve kurumlar sabahın erken saatlerinden itibaren Büyükçekmece Adliyesi önünde toplandılar. Eylem öncesinde Adliye’ye yoğun yığınak yapan polislerin adliyenin etrafını bariyerlerle çevirdiği gözlendi.

Tutuklu devrimciler Deniz Edemir, Sergül Tarhan, Emine Burcu Eker ve Melek Can saat 10.00’da ring aracıyla Büyükçekmece Adliyesi’ne getirildi. Ring aracıyla adliyeye getirilen devrimcilerin içeri girişleri sırasında attıkları “Devrimci irade teslim alınamaz!” sloganı jandarma tarafından engellenmek istenirken adliye önünde de basın açıklaması gerçekleştirildi.

“Tutuklu devrimciler serbest bırakılsın, Sabra patronu yargılansın! / BSDP” imzalı pankartın açıldığı eylemde patron-polis-mahkeme işbirliğine dikkat çekilerek tutukluların serbest bırakılması talebi yükseltildi. Patron saldırısı ile başlayan, polis ve hukuk terörü ile süren saldırıların zindanlarda da tecrit uygulaması ile sürdüğü belirtilerek düzenin kurumlarının işçi sınıfının haklı mücadelesini bastırmak için tek vücut halinde hareket ettiği ifade edildi.

Gerçekleştirilen açıklama sırasında “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Devrimciler değil katiller yargılansın!”, “Sabra patronu hesap verecek!” , “Katillerden hesabı işçiler soracak!”, “Emekçiler saflara hesap sormaya!”, “Kahrolsun sermaye diktatörlüğü!”, “Baskılar, gözaltılar, tutuklamalar bizleri yıldıramaz!” sloganları atıldı. Eyleme Esenyurt Halk Cephesi, Halkevleri, Avcılar ÖDP ve Ahali destek verdi.

“Baskılar, gözaltılar bizi yıldıramaz!”, “Tutuklular serbest bırakılsın!”, “Kahrolsun sermaye diktatörlüğü!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Faşist baskı ve terör bizi yıldıramaz” dövizlerini açan BDSP’liler ve destekçi kişi ve kurumlar basın açıklamasının ardından da sloganlarla bekleyişlerini sürdürdüler.

Keyfi tutuklama son buldu!

BDSP’lilerin 2911 sayılı yasaya muhalefet ve görevli memura etkin direnme suçunu işledikleri gerekçesi ile tutuklu yargılandıkları davanın ilk duruşması saat 11.00’de Büyükçekmece 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma sanıkların kimlik tespitinin yapılması ve savunmalar ile başladı. BDSP’liler savunmalarında olay günü iki işçinin yaralanması üzerine basın açıklaması yapılacağını duyduklarını ve basın açıklamasına katılmak için olay yerine gittiklerini, basın açıklaması henüz başlamamışken polisin ateş açtığını ve kitleye saldırdığını belirttiler. Gözaltı sırasında avukatları ile birlikte polisin kötü muamelesine maruz kaldıklarını söylediler.

Sanıkların ardından avukatlar iddiaların asılsız ve yer yer hukuk dışı olduğunu vurgulayan savunmalarını gerçekleştirdiler. Savunmada iddianamenin 2911 sayılı yasaya muhalefet şeklinde hazırlanmasının hukuksuz olduğu belirtildi ve gerek soruşturma aşamasında, gerek savcılığın mahkemeye sevki sırasında bu suçun dile getirilmediği vurgulandı. İddianamenin bu açıdan iadesi talep edildi.

İddianamede kullanılan “izinsiz basın açıklaması” tanımlamasına da değinilerek kolluk kuvvetlerinin belgelerinde dahi sözkonusu eylemden basın açıklaması olarak bahsedildiği, “İzinsiz basın açıklaması” kavramının da çelişkili olduğu söylenerek basın açıklaması yapmak için izin almanın gerekmediği belirtildi.

Polis tutanaklarının şaibeli olması, polisin keyfi davranması gibi noktalara da değinilerek sanıkların tahliyeleri istendi. Avukatlar tutuklama kararı veren hakimin tutuklamaya gerekçe sunmadığını, bunun yasaya aykırı olduğunu da söyledi. Duruşma sonucunda sanıkların tahliyesine karar verilerek dava 17 Aralık’a ertelendi.

Avukatların savunmalarında ayrıca sınıf devrimcilerinin tutuklandığı basın açıklamasının içeriğine de özel olarak değinildi. Tekstil İşçileri Kurultayı çağrısı yapan işçilere dönük saldırı fotoğrafları ile sunuldu ve bu saldırıyı yapanların, devrimcileri tutuklayan mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı da hatırlatıldı. Buradaki eşitsizlik ve adaletsizliğe dikkat çekildi. Silahlı yaralama zanlısı Zeki Tekin hakkında halen dava açılmadığı da belirtildi.

Duruşma sonrasında adliye önünde bekleyen kitleye açıklama yapan Av. İbrahim Ergün, mahkeme sonucunu duyurdu. Tahliye haberi kitle tarafından coşkulu sloganlar ile karşılandı. Tutukluların tahliye işlemlerinin gerçekleştirilmesi için cezaevlerine yollanmasının ardından adliye önündeki bekleyiş de sona erdi.

Tutuklulardan Deniz Edemir, Sergül Tarhan ve Melek Can akşam saatlerinde tahliye edildi. Emine Burcu Eker ise farklı bir davada ifade eksiği olması nedeniyle Esenyurt Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Burcu Eker’in Küçükçekmece Adliyesi’nde vereceği ifadenin ardından serbest bırakılması bekleniyor.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

İzmir BDSP’den tutuklama protestosu

İstanbul Esenyurt’ta Sabra Tekstil saldırısının ardından sınıf devrimcilerine yönelik tutuklama terörü 14 Temmuz günü İzmir Kemeraltı girişinde protesto edildi.

Tutuklu BDSP’lilerin 15 Temmuz günü İstanbul’da görülecek mahkemeleri öncesinde gerçekleştirilen eylem saat 18.30’de başladı.

“Patron kurşunladı, polis terör estirdi, mahkeme tutukladı! İşçiler serbest bırakılsın, patron tutuklansın!/ BDSP” pankartının açıldığı eylemde kızıl bayraklar taşındı.

Son dönemde KESK’e bağlı sendikalara, ATV-Sabah grevcilerine ve direnişteki Kent A.Ş. işçilerine yönelik baskı ve engellemelerin de örneklendiği basın metninde bu saldırıların son örneğinin Sabra Tekstil’de yaşandığı belirtildi.

Esenyurt İşçi Platformu çalışanlarının karşı karşıya kaldığı patron saldırısının ardından gelişen tutuklama terörünün anlatılmasıyla devam eden açıklamada tutuklu devrimcilerin serbest bırakılması ve keyfi hukuksuzluğun son bulması istendi.

“Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Sabra patronu hesap verecek!”, “Tutuklananlar serbest bırakılsın!”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Kahrolsun sermaye diktatörlüğü!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarının atıldığı eylem çevredeki insanlar tarafından da ilgiyle izlendi.

İmzacı ve destek olan kurumların isimleri ise şöyle:

İmzacı kurumlar: Alınteri, Partizan, Demokratik Haklar Federasyonu, Deri İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, ESP, Buca Emekli-Sen, TÜMTİS Şube Sekreteri Cafer Kömürcü, DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 1, 4 ve 5 No’lu Şubeler, Genel-İş Sendikası 3 No’lu Şube Başkanı Cafer Konca, Eğitim-Sen 3 No’lu Şube Denetleme Kurulu Üyesi Kıyasattin Yasa, OLEYİS Ege Şube Başkanlığı, Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şubesi, SES Örgütlenme Sekreteri Hüseyin Çoban ve Halkevleri

Destekleyen kurumlar: İHD, ÇHD, MBP

Kızıl Bayrak / İzmir