17 Temmuz 2009
Sayı: SİKB 2009/27

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzenin açmazlarını daha da büyütmenin yolu emekçilerin mücadele alanına çıkmasından geçiyor!
  Kürt halkına yönelik çok yönlü saldırılar tüm hızıyla sürüyor...
  Doğu Türkistan’da yaşananlar ve
ortalığa saçılan gerçekler!
Sivil ya da askeri, yargı sermayenin yargısıdır!.
Tutuklu BDSP’liler serbest bırakıldı!
Entes direniş güncesi..
  Esenyurt Tekstil İşçileri Kurultayı Sonuç Bildirgesi...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Tez-Koop-İş Genel Eğitim Danışmanı araştırmacı-yazar Volkan Yaraşır ile kriz, sınıf hareketi, mücadele ve örgütlenmenin sorunları üzerine konuştuk...
  Kitap tanıtımı...
Parti Değerlendirmeleri 3-4
  İşte kriz gerçeği: Zengin daha zengin, yoksul daha yoksul!
  Kürt kadınları cinsel saldırılarla teslim alınmaya çalışılıyor!
  ÖSS’de çekilen sıfırlar eğitim sisteminin içine battığı girdaplardır!
  Gençlik eylemlerinden...
  G-8 zirvesi İtalya’nın L’Aquila kentinde gerçekleştirildi...
  G8 zirvesinde küresel ısınmaya karşı mücadelede sahte uzlaşma…
  Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çatışma…
  Filistin topraklarını parçalayıp gaspetmenin yeni adı...
  Dünyadan işçi ve emekçi eylemlerinden...
  14 Temmuz, devrimci çizgi direnişçiliğinin bayrağıdır!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Esenyurt Tekstil İşçileri Kurultayı Sonuç Bildirgesi...

Krizin faturasını ödememek için bir adım ileri!

 Esenyurt Tekstil İşçileri Kurultayı, Esenyurt İşçi Platformu Tekstil İşçileri Komisyonu’nun 3 aylık çalışmaları sonucu 28 Haziran 2009 tarihinde 150 işçi ve emekçinin katılımıyla gerçekleşti.

Tebliğler ve yapılan konuşmalar ışığında bir dizi karar ve öneri tartışmaya açıldı. Kurultayın ardından yapılan toplantı ve tartışmalar sonucunda,  durum değerlendirilmiş, söz konusu önerilerin kurultay kararları olarak açıklanması Esenyurt Tekstil İşçileri Komisyonu tarafından uygun görülmüştür.

 Belirlenen hedefler ekseninde derinleşen bir çalışma ile süreci işçi sınıfı cephesinden örmek hedefindeyiz. Elbette belirtmek gerekir ki, hedeflerimize ulaşabilmenin tek yolu başta tekstil işçileri olmak üzere işçi sınıfının mücadeleyi omuzlamasına bağlıdır. Ancak bizler belirlenen mücadele hattında nesnel durumlara takılmaksızın tüm gücümüz ve ısrarımızla, kararlılığımızla etkin bir çalışma yürüteceğiz. Tekstil işçilerinin mücadele programını geniş işçi kesimlerine ulaştırmak, onları mücadelenin bir parçası haline getirebilmek hedefiyle süreci omuzlayacağız.

Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde mücadele programı çerçevesinde şu kararlar alınmıştır.

1) Bugün işçiler patronlar karşısında örgütsüzdür. Bir sendikaya üye olup olmamak bu durumu pek fazla değiştirmemektedir. Patronun ve sendika bürokratlarının engellerini aşmanın yolu fabrikalarda taban örgütlerinin kurulmasıdır. Bilinçli ve mücadeleci işçiler bu işe ön ayak olmalı, mümkün olan her fabrikada taban örgütleri oluşturulmalıdır. Kölece çalışma, yaşam koşullarına ve patronun keyfi tutumlarına karşı ortak karşı koyuş sergilemenin ilk şartı fabrikada bu tür bir örgütlenme yaratmaktır.

2) Çevremize baktığımızda bütün fabrikalarda patronların aynı saldırıları gerçekleştirdiğini, işçilerin aynı sorunlarla boğuştuğunu görürüz. Göreceğimiz bir diğer şey, herhangi bir fabrikanın patronu işçilerin mücadelesi nedeniyle zor durumda kaldığında diğer patronların hemen onun yardımına koşmasıdır. Patronlar kendi aralarında çok güçlü bir dayanışma içindedirler ve bu amaçla kurulmuş pek çok örgütleri vardır. Bu doğrultuda Esenyurt’tan tekstil işçilerinin ortak mücadelesi için Tekstil İşçileri Birliği’nin oluşturulması yönünde somut adımların atılması.

3) Bölgede krize karşı oluşturulacak ortak platformların örgütlenmesi için üzerimize düşen görevlerin yapılması, krizin faturasını patronlara ödetmek için saldırıları püskürten, militan eylemsel süreçlerin oluşturulması, “Sınıfa karşı sınıf!”bilinciyle “İşgal, grev, direniş!” tutumu bu dönemde saldırılara verilecek tok yanıtı özetlemektedir

4) Bölgemiz tekstil işçilerinin yaşadığı sorunların işlendiği bildiri, bülten gibi araçların işlevsel bir biçimde kullanılması, tekstil işçilerin eğitimi için çalışmaların yapılması bu yönlü seminerler, paneller, toplantılar vb. örgütlenmeli,

5) Kadın işçilerin örgütlenmesinin önündeki çok yönlü engellerin aşılabilmesi ve örgütlü mücadeleye katılımı için kadın işçilerin yoğunlukta olduğu fabrikalarda sistemetik çalışmaların yürütülmesi için kadın işçi komisyonlarının kurulması,

6) İşçi sınıfının bedeller ödeyerek kazandığı hakların gaspına yönelik saldırılara karşı etkin bir çalışma yürütülmesi, bölgede sınıf dayanışması bilincinin geliştirilmesi için çalışmalar yürütülmesi, grev ve direnişlerle dayanışmanın yükseltilmesi,

7) Aşağıda sıralanan talepler ekseninde ortak mücadelenin yükseltilmesi:

* İşten atılmalar yasaklansın!

* Herkese iş, iş güvencesi ve sigorta hakkı!

* İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf asgari ücret!

* 7 saatlik işgünü ve 35 saatlik çalışma haftası!

* Her türlü fazla mesai ve gece çalışması yasaklansın!

* 4857 sayılı İş Yasası (Kölelik Yasası), SSGSS Yasası, “İstihdam paketi” iptal edilsin!

 * Tüm çalışanların grevli-toplusözleşmeli sendika hakkı!

* Herkese ihtiyaca uygun, sağlıklı ve güvenli konut!

* Parasız sağlık, parasız eğitim!  

* İşyerlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kurulları olmalıdır!

* İşyerlerinde doktor tam gün ve koruma amaçlı tedavi için bulunmalıdır! 

* İşyerlerinde iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı koruyucu önlemler alınmalıdır!

* Kadın işçilerin ana ve çocuk sağlığına zararlı işlerde çalıştırılması yasaklansın!

* Doğumdan önce ve sonra üçer aylık ücretli izin, tıbbi bakım ve yardım!

* Kadınların çalıştığı tüm işyerlerinde kreş ve emzirme odaları açılsın!

* Esnek üretim, parça başı çalışma sistemleri ve taşeronlaştırma yasaklansın!

Tekstil İşçileri Kurultayı’nda alınan kararlar doğrultusunda, bölge tekstil çalışmasında yeni bir dönem başlamıştır. Kurultay ile attığımız bu adım hak alma mücadelesinde atılmış bir adımdır. Bundan sonraki çalışmalarımız kurultayda dile getirilen öneriler ve alınan kararlar ışığında sürdürülecektir. Bu doğrultuda tüm tekstil işçilerini öneriler ve alınan kararlar ışıgında yürütülecek olan bu mücadeleye omuz vermeye, bu mücadelenin aktif yürütücüsü olmaya çağırıyoruz.

Esenyurt İşçi Platformu
Tekstil İşçileri Komisyonu
Temmuz 2009

 

 

Gebze’de emekçiler
yıkımlara karşı yürüdü

Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde oturan emekçiler 15 Temmuz günü kendi mahallelerinden komşu mahallelere çağrı niteliğinde bir eylem gerçekleştirdiler. Bilindiği üzere Gebze’nin emekçi mahalleleri bir süre önce kentsel dönüşüm kapsamına alınmış ve karar yazılı olarak evlerine iletilmişti.

Kentsel Dönüşüm’ün “yıkım” anlamına geldiğini artık çok iyi kavrayan mahalle halkı hızla dernekleşerek yıkım karşıtı mücadelenin yolunu tutmuştu. Son olarak da mücadelenin komşu mahallelere de yayılması gerektiğini düşünen mahalleli başta Adem Yavuz Mahallesi olmak üzere yıkım kapsamına giren mahallelere yürüyüş gerçekleştirerek buralarda oturanları da sokağa çıkmaya çağırdı.

Cumhuriyet Mahallesi’nde toplanan yaklaşık 1000 kişinin katıldığı yürüyüş boyunca sayı daha da arttı.

Eylemde, “Müteahhit başkan istemiyoruz!”, “Rantsal dönüşüme hayır!”, “Başkan şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “Pencereden bakma sokağa çık!” sloganları atıldı. Polisin zaman zaman provoke etme çabalarına rağmen yürüyüşe başından sonuna kadar coşku hakimdi. Son olarak minibüs son duraklarında yapılan açıklamada Cuma günü Kocaeli Belediyesi önünde gerekleştirilecek mitinge çağrı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze