17 Temmuz 2009
Sayı: SİKB 2009/27

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzenin açmazlarını daha da büyütmenin yolu emekçilerin mücadele alanına çıkmasından geçiyor!
  Kürt halkına yönelik çok yönlü saldırılar tüm hızıyla sürüyor...
  Doğu Türkistan’da yaşananlar ve
ortalığa saçılan gerçekler!
Sivil ya da askeri, yargı sermayenin yargısıdır!.
Tutuklu BDSP’liler serbest bırakıldı!
Entes direniş güncesi..
  Esenyurt Tekstil İşçileri Kurultayı Sonuç Bildirgesi...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Tez-Koop-İş Genel Eğitim Danışmanı araştırmacı-yazar Volkan Yaraşır ile kriz, sınıf hareketi, mücadele ve örgütlenmenin sorunları üzerine konuştuk...
  Kitap tanıtımı...
Parti Değerlendirmeleri 3-4
  İşte kriz gerçeği: Zengin daha zengin, yoksul daha yoksul!
  Kürt kadınları cinsel saldırılarla teslim alınmaya çalışılıyor!
  ÖSS’de çekilen sıfırlar eğitim sisteminin içine battığı girdaplardır!
  Gençlik eylemlerinden...
  G-8 zirvesi İtalya’nın L’Aquila kentinde gerçekleştirildi...
  G8 zirvesinde küresel ısınmaya karşı mücadelede sahte uzlaşma…
  Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çatışma…
  Filistin topraklarını parçalayıp gaspetmenin yeni adı...
  Dünyadan işçi ve emekçi eylemlerinden...
  14 Temmuz, devrimci çizgi direnişçiliğinin bayrağıdır!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Entes direniş güncesi...

Direnişin 62. günü...

Bugün Sinter Metal işçilerinin sabah gerçekleştirdikleri eyleme katıldıktan sonra Entes’in önüne geçtim. OSB’de çalışan bir işçi “Buradan her geçtiğimde yanına uğramam gerektiğini düşünüyorum” dedi ve çalışma saati içinde olduğu için kısa bir sohbetin ardından yanımdan ayrıldı. Sinter Metal’deki direniş sürecinin başında yer alan ancak daha sonra direnişi bırakan Sinter işçileri yanıma geldi. Sinter işçileriyle Sabra Tekstil saldırısı üzerine sohbet ettik. Saldırıda tutuklanan arkadaşlarımızdan biri (Sergül Tarhan) Sinter’de daha önce çalışmış ve örgütlenme çalışması yürütmüştü. Sohbetimiz sırasında saldırının nasıl yaşandığı ve yasaların aslında kime hizmet ettiği üzerine konuştuk. İşçilerden biri Sabra’da tutuklanan arkadaşlarımızın yarın Büyükçekmece Adliyesi’nde görülecek ilk duruşmalarına katılacağını söyledi...”


Direnişin 61. günü

Güne, Sinter Metal fabrikası önünde Sinter işçileriyle birlikte sloganlarımızla başladık. Pankart, bülten vs. alarak fabrika önüne geçtik.

(...) Sinter Metal işçileri ziyaretime geldiler. Sinter Metal işçisi “Senelerdir metropollerde çalıştık. Didindik ettik, alınteri döktük elde avuçta hiç bir şey yok. Biz çalışıyoruz patron kazanıyor. Biz fabrika önünde bekletiliyoruz patron lüks arabasıyla fabrikaya giriyor.” diyen işçi köye geri dönüş yapmak istediğini belirtti. “Bizim çocukken köyde yediğimiz meyveleri biz şimdi çocuklarımıza alamıyoruz. Patrona çalıştığım saat kadar köyde çalışsam bu beni hayli hayli geçindirir” diyerek aynı zamanda köydeki yaşamın ne kadar zor olduğuna değinen işçi “Buradaki hayatımız da kolay değil. Ne yapıyoruz? Bir fabrikaya giriyor asgari ücretle işe başlıyoruz. Maaşımız yükseldi mi çıkarıyorlar. Başka fabrikada tekrar asgari ücretle işe başlıyoruz. Değişen bir şey yok” dedi. (...)


Direnişin 59. günü...

Atv-Sabah grevinin 150. gününde yine Taksim’deydik. 6. kez polis engellemesiyle karşılaştık. Polis barikatının önüne kadar giderek oturma eylemi gerçekleştirdik. Atv-Sabah grevcisi bir arkadaşın okuduğu basın metinde basın özgürlüğü diye bir şey olmadığı ve böylelikle de insanlara doğru haber verilemediğinin altı çizildi. Ardından Feminist Hareket ve Yurtsever Cephe İşçi Birliği adına konuşmalar yapıldı. Avusturya İşçi Marşı ve Çav Bella hep bir ağızdan söylendi. Eylemde “Emekçiye değil çetelere barikat!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Atv-Sabah’ta grev var!”, “Sabah okuma suça ortak olma!” sloganları atıldı. Eylemin ardından daha önce davet edildiğimiz Red Kültür Merkezi’nin açılışına katıldık.


Direnişin 58. günü

Saat 15.00’teki çay paydosunun ardından Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu’nun tersanelerdeki son ölümle ilgili Kadıköy’de yapacağı basın açıklamasına katılmak üzere yola çıktık. Geçtiğimiz Çarşamba Çeliktrans Tersanesi’nde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden tersane işçisi bir kez daha bize patronların kar hırsının, biz işçilerin yaşamından daha önemli bir yerde durduğunu göstermiş oldu. Ne yazık ki bu asalak sınıf can almaya bıkmadığı gibi bizler de can vermeye bıkmadık. Tamamen bizim sessizliğimiz, tamamen bizim örgütsüzlüğümüz... Bizler susmaya devam ettikçe onlar daha fazlasını isteyecek. “Gerçi ölümden ötesi de yok! Sıra bize de gelecek!” mantığıyla hareket edip birlikte örgütlü mücadele hattı çizmezsek daha kaç 127 canlar vereceğiz. YETER ARTIK UYAN! (...)


Direnişin 57. gün

Sinter Metal’in her sabah fabrika önünde yaptığı eyleme katıldık. Eylemden sonra Entes’in önüne geçtik. Bugün oldukça durağan geçen direnişe iş arayan iki işçinin gelmesiyle birlikte sessizlik biraz da olsa bozulmuş oldu. SPS fabrikasında çalışmış olan bu iki işçi aldıkları maaşın azlığından yakınarak işçilerin bu konuda sessiz kalıp hiçbir şey yapmamalarına kızıyorlardı. Biz de buna yönelik “biz ne yapıyoruz” sorusunu sorduk. Hak verdiler ve “bizler de çok duyarsızdık. Bıçak kemiğe dayandı ondan sonra ses çıkarır olduk” dediler. (...)

Entes direnişçisi
Gülistan Kobatan

 

 

Tekstil işçilerinden Kobatan’a destek

Yaklaşık 1 aydır fabrikası önünde onurlu direnişini sürdüren Gülistan Kobatan’la dayanışmak ve mücadelesini İzmir’deki işçi ve emekçilere taşımak amacıyla ÇİKSE Emekçi Kadın Komisyonu’nun başlatmış olduğu kampanya, Tekstil İşçileri Bülteni çalışanları tarafından yürütülüyor. Böylelikle işten atmaların ve düşük ücret uygulamalarının yoğun olarak yaşandığı tekstil sektöründe çalışan işçiler nezdinde direnişin anlamlı bir yankı uyandırmasını hedefleniyor.

Bu kapsamda 10 Temmuz günü Konak Tariş Mağazası önünde açılan masa aracılığı ile ajitasyon konuşmaları eşliğinde bildiriler dağıtıp, “Gülistan ile Dayanışma Güncesi” defterine işçi ve emekçilerden duygu ve düşüncelerini içeren destek mesajları alındı. İşten atılan işçilerle ve özellikle de kadın işçilerle sohbetler etme olanağı yakalandı.

Faaliyet sırasında, güvenlik şube ekipleri “Siz kimsiniz, kimden izin aldınız, amacınız ne?” benzeri sözlerle tacizlerde bulundu. Ancak çalışma, masa etrafındaki işçilerin çalışmayı sahiplenmesiyle sorunsuz bir şekilde devam etti. Çalışmanın yarattığı olumlu havayı terörize ederek dağıtmaya çalışan ekip yaklaşık 30 dakika boyunca masanın etrafında ellerinde telsiz ve telefonlarla bekledi. Ancak umduğunu bulamayan ekip bir süre sonra dağıldı.

Tekstil İşçileri Bülteni Çalışanları


 

Metal işçilerine çağrı..

Kapitalist krizin etkilerinin kitlesel işten atmalar, hak gaspları ve sendikasızlaştırma olarak görüldüğü metal işkolunda örgütlenme ve mücadele çağrısını yükselten sınıf devrimcileri Ekim ayında gerçekleştirilecek olan “Metal İşçileri Kurultayı”nın hazırlıklarını sürdürüyorlar.

‘Kriz varsa çare var’ sahtekarlığına geçit yok! Mücadele için sokağa, örgütlenmek için Kurultay’a!” başlığıyla metal işçilerine seslenen bültende Metal İşçileri Kurultayı’nın hazırlık çağrısına ve çalışmalarına yer veriliyor.

Ayrıca farklı illerdeki metal fabrikalarındaki eylemlere ve süren grev, direnişlere de yer veriyor. Bursa’da Asil Çelik ve Asemat grevleri, İstanbul Ümraniye’de Sinter Metal işçileri, Entes Elektronik önündeki direnişini sürdüren Gülistan Kobatan ve Gebze’de işten atma saldırısına karşı eylem yapan Eksen Makina işçilerinin haberleri bülten sayfalarında göze çarpıyor.

Çeşitli metal fabrikalarında yaşanan hak gaspları ve gelişmeler de ele alınıyor. Bu çerçevede, Topkapı’da İS-KA Kablo, Bursa’da Renault, Ümraniye’de G-U, İstanbul’da Mercedes, Esenyurt’ta Öztiryakiler’de yaşanan hak gaspları ve sendikal ihanet girişimleri aktarılıyor.

Metal İşçileri Bülteni ayrıca Sabra saldırısına ve ardından gelişen tutuklama terörüne de sayfalarında yer veriyor.

 


Kayseri’de bülten toplantısı…

Kayseri İşçi Bülteni’nin 2. sayısı için 12 Temmuz günü İşçi Kültür Evi’nde işçilerin katılımı ile toplantı yapıldı. 25 kişinin katıldığı toplantıda; ilk sayının değerlendirmesi, ikinci sayının içeriği ve dağıtımı hakkında konuşuldu.

Hemen hemen bütün işçilerin söz aldığı toplantıda bültenin ilk sayısının yarattığı heyecan kendini gösterdi. Bültene dair birçok önerinin getirilmesiyle toplantı sona erdi.

Kayseri İşçi Bülteni çalışanları