17 Temmuz 2009
Sayı: SİKB 2009/27

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzenin açmazlarını daha da büyütmenin yolu emekçilerin mücadele alanına çıkmasından geçiyor!
  Kürt halkına yönelik çok yönlü saldırılar tüm hızıyla sürüyor...
  Doğu Türkistan’da yaşananlar ve
ortalığa saçılan gerçekler!
Sivil ya da askeri, yargı sermayenin yargısıdır!.
Tutuklu BDSP’liler serbest bırakıldı!
Entes direniş güncesi..
  Esenyurt Tekstil İşçileri Kurultayı Sonuç Bildirgesi...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Tez-Koop-İş Genel Eğitim Danışmanı araştırmacı-yazar Volkan Yaraşır ile kriz, sınıf hareketi, mücadele ve örgütlenmenin sorunları üzerine konuştuk...
  Kitap tanıtımı...
Parti Değerlendirmeleri 3-4
  İşte kriz gerçeği: Zengin daha zengin, yoksul daha yoksul!
  Kürt kadınları cinsel saldırılarla teslim alınmaya çalışılıyor!
  ÖSS’de çekilen sıfırlar eğitim sisteminin içine battığı girdaplardır!
  Gençlik eylemlerinden...
  G-8 zirvesi İtalya’nın L’Aquila kentinde gerçekleştirildi...
  G8 zirvesinde küresel ısınmaya karşı mücadelede sahte uzlaşma…
  Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çatışma…
  Filistin topraklarını parçalayıp gaspetmenin yeni adı...
  Dünyadan işçi ve emekçi eylemlerinden...
  14 Temmuz, devrimci çizgi direnişçiliğinin bayrağıdır!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kitap tanıtımı...

Parti Değerlendirmeleri 3-4

Parti Değerlendirmeleri-3

Sunuş

Bundan yaklaşık üç yıl önce okura sunulan Parti Değerlendirmeleri’nin ilk iki cildi, TKİP’nin kuruluşunu başlangıç noktası olarak alıyor ve 2006 Nisanı üzerinden geride kalan yaklaşık 8 yıllık dönemin parti değerlendirmelerini içeriyordu. İlk iki cildin sunuluş biçimi yönünden dikkat çeken iki özelliği vardı. Bunlardan ilki değerlendirmelerin pek az istisnayla TKİP Merkez Yayın Organı Ekim’in başyazılarından oluşması, ikincisi ise seçilen metinlerin konu farklılığına bakılmaksızın kronolojik bir düzenleme içinde sunulmasıydı.

Aradan geçen yaklaşık üç yılın ardından burada okura Parti Değerlendirmeleri’nin iki yeni cildini sunuyoruz. İlk ikisinden farklı olarak, bu iki yeni kitapta kronolojik sunum yerine metinleri konulara göre sınıflandırmak yoluna gidilmiştir. Okur İçindekiler bölümünden bu sınıflandırmanın ana başlıkları konusunda hızla bir fikir edinebilir.

Öte yandan, eğer amaca uygunsa kronolojik diziliş her bir konunun kendi içinde gözetilmiş, değilse amaca en uygun sunuluş neyse o tercih edilmiştir. Örneğin elinizdeki kitapta III. Bölümü oluşturan “Rejim Krizi ve Devrimci Sınıf Çizgisi” konulu metinlerin kendi içindeki sunumunda kronolojik sıra amaca uygun bulunmuştur. Oysa IV. Bölümde (“Kapitalist Dünyada Kriz”), tarihine bakılmaksızın, konuyu bütünsel olarak veren ana metinler öne, tüm ötekiler ise belli bir mantık içinde bunun arkasına konulmuştur.

İşin aslında bu konulara göre sınıflandırma, eldeki malzemenin iki yeni kitaba paylaştırılmasında da gözetilmiştir. Parti Değerlendirmeleri-3, elinizdeki kitap, temelde dünyadaki ve Türkiye’deki siyasal gelişmelere ilişkin değerlendimelerden oluşmaktadır. Oysa Parti Değerlendirmeleri-4, kaçınılmaz bağlantılar içinde dönemin siyasal gelişmelerini de gereğince içermekle birlikte, esası yönünden devrimci sınıf partisinin politik ve örgütsel gelişme süreçlerine, sorunlarına ve deneyimlerine dayalı metinlerden oluşmaktadır.

Dünyada ve Türkiye’de son üç yılın en önemli siyasal gelişmeleri ve dolayısıyla gündemleri neydi diye sorulsa ilk anda aklı gelebilecek temel konular, elinizdeki kitabın da başlıca bölüm başlıklarını ve dolayısıyla asıl içeriğini oluşturmaktadır. Bölge merkezli dünya olayları, Türkiye’de rejim krizi, kapitalist dünyada ekonomik kriz, bölgede ve Türkiye’de Kürt sorunu, 22 Temmuz ve 29 Mart seçimleri, sınıf ve kitle hareketindeki kısmi canlanma vb...

Ayrıntılarda ya da esasa ilişkin olmayan noktalarda elbette bazı yanlışlar ya da yanılgılar sözkonusu olabilir. Ama tüm bu sorunların ve süreçlerin temel mantığı, gelişme yönü ve nihayet devrimci sınıf bakış açısından anlamı ve sonuçları konusunda, komünistler sağlam bir konumda bulundukları inancındadırlar. Alışılmış davranışın tersine, değerlendirmelerin süreli yayınlarda unutulmaya terkedilmemesinin, kaleme alındıkları dönemin güveni ile kitaplaştırılmış biçimde okurun kolay kullanımına sunulmasının gerisinde de bu inanç vardır.

Bu olanaktan yararlanmayı deneyecek olan devrimci okurun bundan gerekli yararı fazlasıyla sağlayacağına da bizim inancımız tamdır. Fakat Parti Değerlendirmeleri’ne gerekli ilgiyi tam olarak göstermek ve ondan parti çizgisinin devrimci sınıf mücadelesi sürecinde başarılı bir biçimde uygulanabilmesi amacıyla en iyi biçimde yararlanmak, herkesten çok komünist militanların sorunu ve sorumluluğudur.

Haziran 2009

Parti Değerlendirmeleri-4

Sunuş

2006 Nisanın’da yayınlanan ilk iki kitabının ardından Parti Değerlendirmeleri’nin şimdi birlikte yayınlanan iki yeni kitabının sunuluş özelliklerine ilişkin teknik bilgi 3. kitabın Sunuş’unda verilmiş bulunduğu için, burada dosdoğru elinizdeki 4. kitabın içeriğine geçiyoruz

Kendi içinde 6 ana bölümden oluşun Parti Değerlendirmeleri-4’ün I. Bölümü TKİP II. Kongresi’nin kamuoyuna açıklanmış materyalinden oluşmaktadır. Kendi başına tüm kitabın üçte birden fazlasını oluşturan bu bölüm, gerçekte biri (V. Bölüm, Parti Gecesi Konuşmaları) hariç tüm öteki bölümlerin içeriğini de belirlemektedir. Zira bahsi geçen bölümdekiler hariç tüm öteki bölümleri oluşturan değerlendirmeler, TKİP II. Kongresi sonrası döneme aittirler ve doğal olarak onun ele aldığı sorunların ve ortaya koyduğu yaklaşımların damgasını taşımaktadırlar. Okur bu bütünlüğü kitabı incelediğinde açıklıkla görebilecektir.

Komünistler siyasal mücadele sahnesine çıktıkları andan itibaren devrimci sınıf partisini sosyalizm ile işçi hareketinin devrimci örgütlü birliği olarak ele alan bir yaklaşımla hareket ettiler. Bu temel ve belirleyici önemdeki marksist-leninist görüş tüm parti inşa sürecine damgasını vurmakla kalmadı, kuruluş sonrası evresinde de, parti inşa sürecinin çok yönlü sorunlarının ele alınış ve çözüm ekseni olmaya devam etti. TKİP II. Kongresi’nde bunun “Devrimci çizgi, devrimci örgüt, devrimci sınıf!” olarak şiarlaştırıldığını, ancak tarihi bir evre içinde ve zorlu uğraşlarla başarılabilecek olan bu üçlü organik kaynaşmanın, devrimci süreci ilerletebilmenin, devrime başarıyla yürüyebilmenin olmazsa olmaz koşulu olarak ele alındığını biliyoruz. Aynı şekilde, Türkiye’nin küçük-burjuva mezhepçi sol geleneğinin artık nihayet ve dönüşsüz bir biçimde aşılabilmesinin de.

I. Bölüm’de yer alan TKİP II. Kongresi Gündemi ile Kongre kapanış konuşması, bu yaklaşımın ulaşılan gelişme aşamasındaki anlamını ve çok yönlü sorunlarını bütünsel olarak ortaya koymaktadır. Yine aynı bölümde yeralan “Devrimci Örgüt Yaşamsaldır” başlıklı metin ise, sorunu özel olarak devrimci örgüt boyutu üzerinden ele almakta ve bunu gelinen aşamada geleneksel solun hemen tümünde kendini gösteren devrimci örgüt tasfiyeciliğinin eleştirisi ile birleştirmektedir.

Bütün bu yaklaşım bize II., III., IV. ve VI. bölümlerindeki metinlerin ortak düşünsel eksenini de vermektedir. Burada 10. Yıl ve 20. Yıl bildirgelerine özellikle işaret etmek gerekir. TKİP, bu metinlerin ilkinde kendini Türkiye sol hareketinin toplam tarihi içinde, ikincisinde ise 12 Eylül yenilgisi sonrası dönemi içinde bir yere oturtmaktadır. Solun tarihi kuşkusuz en genel (fakat belirleyici önemde) çizgiler içinde ele alınmış, eleştirel bir değerlendirmeye tabi tutulmuş, TKİP’nin doğuşu ve her açıdan yeni konumu ve kimliği de bu aynı sürecin organik bir uzantısı olarak anlamlandırılmaya çalışılmıştır.

Metinleri incelerken, “Devrimci çizgi, devrimci örgüt, devrimci sınıf!” şiarının ardından TKİP’nin 10. Kuruluş yılı vesilesiyle yeni bir şiarla karşılaşıyoruz: “Parti, Sınıf, Devrim!” İlkinin devrimci sınıf partisinin inşa sürecinin sorunlarını ele alış ekseni olduğuna değinmiş bulunuyoruz. Bu ikinci şiar ise partinin sınıfla devrimci birliğini vurgulamakta, bunu ise devrimin zaferine bağlamaktadır. Böylece, hem bugünün en temel, en öncelikli gö­revine işaret etmekte (parti ile sınıfın devrimci birliği) ve hem de devrimin zaferinin biricik güvencesinin bu olacağı gerçeğini vurgulamaktadır. Güne yüklenmek (parti ile sınıfın devrimci birliğini mücadele içinde sağlamak) ve geleceğe hazırlanmak (devrimin, proletarya devriminin zaferini hazırlamak), bu şiar üzerinden bir anlama kavuşmaktadır.

Bu iki şiarda yoğunlaşmış öz, elinizdeki kitabın, ifade uygunsa, bütün bir özünü, tüm değerlendirme ve tartışmaların değişmez kılavuz ipini veriyor. Buna daha genel bir politik içeriğe sahipmiş gibi görünen V. bölümdeki Parti Gecesi Konuşmaları metinleri de dahil gerçekte. Kuruluş sonrasının yıldönümü parti etkinliklerine ait bu metinlerden son ikisine (2007 ve 2008 yıllarına ait olanlarına), amaca daha uygun bir sunuluş olacağı düşüncesiyle, Parti’nin 10. Yılı (2008) ve Komünist Hareketin 20. Yılı (2007) bölümlerinde yer verilmiştir.

Devrimci bir partinin, TKİP’nin, son bir kaç yılın siyasal gelişmelerinin yanısıra devrimci mücadelenin ve örgütlenmenin sorunlarına yaklaşımı konusunda da bir fikir edinmek isteyen herkes için, Parti Değerlendirmeleri’nin birlikte yayınlanan 3. ve 4. kitapları vazgeçilmez kaynaklardır. Fakat biz, onları birarada incelemenin, buna girişecek okura bundan çok daha fazlasını kazandıracağına inanıyoruz.

Komünist militanlar içinse bu son iki kitap, ilk ikisi ile birlikte, biribirini bütünleyen başucu kitapları işlevi göreceklerdir. Hiç değilse partinin politik ve örgütsel gelişme süreçlerinde bir dönem az-çok kapanana kadar.

Haziran 2009