4 Eylül 2009
Sayı: SİKB 2009/34

  Kızıl Bayrak'tan
  “Açılım”da son perde
  12 Eylül’ün hesabını işçi sınıfı ve
emekçiler soracak
  Türk egemen sınıfları NATO’da
daha etkin roller peşinde!
  “Kürt açılımı” aldatmacası
dökülüyor
1 Mayıs Mahallesi Festivali’nde gazetemize yönelik alçakça saldırı
Güler Zere ve hasta tutsaklar
serbest bırakılsın!
“Sağlıkta dönüşüm” işçi ve emekçilerin
sağlığını tehdit ediyor!
Toplu görüşme oyunundan sefalet ücreti ve işgüvencesinin gaspı
planı çıktı!.
  İşçi ve emekçi hareketinden .
  Devletin devekuşu politikası ve
boşa çıkan İmralı çizgisi
  Kriz, direnişler ve
Metal İşçileri Kurultayı
  “Metal işçilerinin birliği
için kurultaya!
  KENT A.Ş. işçilerine açık mektup...
  Entes direnişi güncesinden.
  İşçi sınıfının devrimci sanatçısı
Yılmaz Güney kavgamızda yaşıyor!
  “Kadına yönelik
sıradanlaştırılan şiddet!
  Sermaye devleti suyu siyasi şantaj aracı olarak kullanıyor!
  Kıta halklarının örgütlü direnişi
süreci belirleyecektir!
  “Açılımın” açmazları
  Sincan Kadın Hapishanesi’nden
mektup
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Entes direnişi güncesinden...

111. gün...    

Yoldan geçen bir işçi son zamanlarda sık karşılaştığım “Seni ne zamandır görüyorum.”, “Eylem mi yapıyorsun?”, “Ne eylemi?” gibi sorular yöneltti. Kriz gerekçesiyle işten çıkartıldığımı ve 111 gündür tek başıma direndiğimi söyledim. “Allah yardımcın olsun” diyerek ayrıldı.

Entes’in yakınında, bir fabrikada birlikte çalıştığım eski iş arkadaşımı gördüm. “Hala burada mısın? Direniş nasıl gidiyor?” diyerek süreci merak ettiğini söyledi.

(...)Bugün 1 Eylül Dünya Barış günü olduğundan Kadıköy’deki mitinge katıldım. (...)Dünyada bütün insanların “tam anlamıyla” barış içinde yaşamasının önemi büyük. İnsanlığın kurtuluşu için gerçek barış ise sosyalizmle mümkündür.


110. gün…..

(...) Her zaman olduğu gibi ilk önce Sinter Metal işçilerine selam verdim, eşyalarımı da alarak fabrika önüne geçtim. Bekleyişim sırasında bir fabrika servisi direniş yerinin önüne geldi. İşçilerle dışarıda konuşmaya başladık. Servisteki işçilerin her biri bir şeyler soruyordu. (...) “Krizin yükünü biz çekmek zorunda değiliz. Sendikalaşmaya çalıştık ama önümüze bazı engeller çıktı. Sendikalaşamadan işten çıkartıldım. Sendika olarak da metal iş koluna giriyoruz ve Birleşik Metal’de örgütlenmeyi tercih ederdim” dedim. Bunun üzerine işçiler Türk Metal’e üye ol orası daha iyidir dediler. Ben de öyle olmadığını Türk Metal’in örgütlü olduğu işyerlerinde tanıdıklarım olduğunu, ayrıca Türk Metal kadar patroncu bir sendika olmadığını söyledim.


107. gün…

UİD-DER çalışanlarından iki kişi ziyaretime geldi. Öncesinde Sinter Metal’e uğradıklarını ve 12 Eylül ile ilgili röportaj yaptıklarını söylediler. Benim de 12 Eylül ile ilgili düşüncelerimi aldılar.

Direnişteki işçilerin 12 Eylül’le ilgili bilgi sahibi olmalarının faydalı olacağından, ayrıca sendikaların ve derneklerin bunun gibi tarihte derin izler bırakan olaylar hakkında eğitimler vermesi gerektiğinden bahsettik. 12 Eylül üzerine yaptığımız konuşmadan sonra bülten bırakarak direniş yerinden ayrıldılar.


106. gün…

Bugün Entes’in ilk davası görüldü. Karşı tarafın avukatı krizden kaynaklı üretimin düştüğünü ifade etti. Bir dahaki duruşmaya kadar Entes’in evrakları incelenecek ve ilk olarak Entes’in şahitleri dinlenecek. Dava Ekim’in 22’sine atıldı.

Adliyeden ayrıldıktan sonra dün geceden beri Yenibosna’da Adli Tıp önünde bekleyenlerin yanına gittim. Adli Tıp Kurumu’nun toplantısı olması üzerine oldukça kalabalık bir kitle bekleyiş içindeydi. Avukatların Adli Tıp Kurumu başkanı ile konuşma talepleri nihayet kabul görmüştü. Görüşmeden çıkan avukat toplantının devam ettiğini söyledi. Kitle marş ve sloganlarla birlikte oturma eylemi gerçekleştirdi. Uzunca bir bekleyişin ardından tekrar görüşmeye giden avukatlar, belgelerin yetersiz olduğunu, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi’nden toplantıya davet edilen 2 onkoloji uzmanının dinlendiğini belirttiler. Adli Tıp Kurumu sonuç olarak eksik olan evrakların tamamlanması durumunda karar vereceklerini söylemiş. Bu açıklamayla birlikte yarınki Güler Zere’ye özgürlük eylemine katılma kararıyla kitle dağıldı.

Entes direnişçisi Gülistan Kobatan


 

 

Kartal’da BDSP faaliyetlerinden...

Kartal BDSP olarak yaz faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Kartal Belediyesi’nin düzenlediği festivalde standımızı açmayı sürdürüyoruz. Son hafta içerisinde üç gün standımızı açtık. Standımızda Eksen Yayıncılık’tan çıkmış kitapların yanısıra Kızıl Bayrak gazetesi ve Metal İşçileri Bülteni yeraldı. Büyük boy bir BDSP flaması asılan masamızın arkasına “Yeni bir dünya, yeni bir kültür için Kartal İşçi Kültür Evi” pankartı asıldı. Masanın karşısındaki parmaklıklara da İLGP bayrağı ve Kartal İLGP’nin düzenlediği “Devrim okulu”na çağıran bir döviz asıldı.

Standımızda birçok emekçiyle sohbet etme imkanı yakaladık. Çok sayıda Kızıl Bayrak sattık. Özellikle Parti Değerlendirmeleri dikkat çekti. 2000 yılı sonrasındaki döneme dair önemli perspektifler sunan bu kitapları inceleyenler oldu. 29 Ağustos günü ise Yeni Türkü konseri ve 1 Eylül günü gerçekleştirilen Onur Akın konserleri oldukça kalabalıktı. Festivale müdahalemiz önemli konser ve günlerde sürecek.

Gençlik Komisyonu tarafından planlanan çalışmalarımızdan biri olan film gösterimini 29 Ağustos yerine 30 Ağustos’a kaydırdık. Festival programında Yeni Türkü konseri olmasından dolayı böyle bir tercih yaptık. Film gösteriminden üç gün önce film afişlerini mahallenin önemli noktalarına yaptık ve çevremize çağrısını yaptık. Pazar akşamı film gösterimine başladık. “Savaş Tanrısı” filmini gösterdik. Film beğeniyle izlendi.

Gençlik Komisyonu 12 Eylül etkinliği hazırlıklarına da hız verdi. Tiyatro topluluğu provalarını sıklaştırdı. Şiir topluluğuysa kimlerin katılacağının belirlendiği bir toplantı ile çalışma planı çıkardı.

Kitap bağışı kampanyası da Karlıktepe Mahallesi’nde kapı kapı sürdürülüyor. Yaklaşık 200 el ilanı dağıtımından sonra 50 civarında kitap bağışı toplandı. Kampanyamızı sürdürüyoruz. İşçi ve emekçiler kampanyamıza ve derneğimize büyük bir ilgiyle yaklaşıyorlar. Özellikle sömürünün büyüdüğü, karamsarlığın arttığı bugünlerde kapılarını devrimcilerin çalıyor olmasına daha sıcak yanıtlar veriyorlar. 12 Eylül etkinliği çağrısıyla işçi ve emekçilerin karşısına çıkmaya hazırlanıyoruz. 5 Eylül’den itibaren el ilanlarımızla çağrılara başlayacağız.

Kartal BDSP

 

 


Küçükçekmece’de sınıf faaliyetlerinden...

Sınıf devrimcileri olarak Küçükçekmece bölgesinde devrimci bir temelde yürüttüğümüz sınıf faaliyeti devam ediyor.

Bu faaliyetlerin bir parçası olarak planladığımız Tez-Koop İş Sendikası Eğitim Danışmanı Volkan Yaraşır’ın anlatıcı olarak katılacağı “Türkiye İşçi Sınıfı Tarihi” başlıklı seminer 6 Eylül Pazar günü saat 13:00’te Sefaköy İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirilecek. Çevre fabrikalardan işçilerin de katılmasının planlandığı etkinlik için hazırlanan ozalitleri Sefaköy çevresinde, emekçilerin yoğun olarak kullandığı güzergahlarda kullandık.

Ekim ayı içerisinde gerçekleştirilecek olan Metal İşçileri Kurultayı hazırlık çalışmaları çerçevesinde “Örgütlü işçi yenilmezdir!” şiarlı afişler semtte kullanıldı. Yanısıra metal işkolunda faaliyet gösteren fabrikalara da metal işçilerinin gündemine yer veren Metal İşçileri Bülteni’nin dağıtımı gerçekleştirdi.

Ayzi Moda işçilerinin ücret alacaklarının ödenmemesi üzerine başlattıkları işgal eylemi İkitelli bölgesindeki işçi ve emekçilerin ilgisine konu oldu. Sınıf devrimcileri olarak, bu direnişi hem ön sürecinde hem de işgal eylemi sırasında etkili bir müdahale zeminine çevirdik. Direnişi sürdüren işçilerle birlikte gece-gündüz nöbet tuttuk. Küçükçekmece İşçi Platformu imzalı “Yaşasın Ayzi Moda direnişimiz!” başlıklı bildirileri çevre fabrikalardaki işçilere ulaştırdık. Ayzi Moda tekstil işçilerinin direnişini bölgedeki diğer ilerici ve devrimci güçlerle birlikte destekleme ve direnişin kazanımla sonuçlanması için yoğun bir çaba içerisindeyiz.

Bölgemizdeki sınıf faaliyetimizi kesintisiz bir tarzda sürdürüyoruz. Her yeni eylem ve direniş etkimizin yayılması ile yeni imkan ve güçlerin ortaya çıkmasını sağlıyor.

Küçükçekmece BDSP