16 Temmuz 2010
Sayı: SİKB 2010/28

 Kızıl Bayrak'tan
Anayasa değişikliği referandumu tartışmaları
Referandum oyununa karşı devrimci tutum!
Sendika ağalarının referanduma ilişkin tutumları ve devrimci sorumluluk!
Kürt halkına saldırganlık sermayenin ‘ortak aklı’
ABD-Türkiye ilişkilerinde son perde
Ankara'da iki BDSP'li serbest bırakıldı
DİSK’in sermaye ile
uzlaşma arayışı...
İşçiler, burjuvaziye mezar hazırlamaktadır!
Meslek örgütlerinden’iş cinayeti’ açıklamaları
Kontra sendikaların “başarı” kaynağı sınıf sendikacılığı çizgisinin silikleşmesidir!
İşçi ve emekçi hareketinden..
Taleplerimiz, mücadele ve örgütlenme hattımız…
ÇEL-MER işçileri kazandı!
MİB’ten Yunus Dönmez’le dayanışma çağrısı!
Zafer direnen UPS işçisinin olacak!
ABD emperyalizmi her koşulda ırkçı-siyonist canilerin hamisidir!...
Katil İsrail kendi soruşturup kendi aklıyor!
Dünyada işçi ve emekçi hareketi...
İran’da kadınlar üzerindeki baskılar sürüyor…
Samandağ Geleneksel Evvel Temmuz Festivali gerçekleştirildi...
Topyekûn bastırma ve teslim alma kampanyası - M.Can Yüce.
İnternette sansür ve denetim yeni düzenlemeler ile tırmandırılıyor.
Direnişçi bir Çel-Mer işçisinden mektup…
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada işçi ve emekçi hareketi...

Dünyanın çeşitli ülkelerinde işçi ve emekçiler gaspedilen hakları için eylemdeler. Birçok farklı sektörde yaşanan grevler ve hak alma mücadelelerinin bazıları kazanımla sonuçlanmış bulunuyor.


Çin’de Honda işçileri kazandı

Çin’deki grev dalgası geçtiğimiz hafta Honda’ya ulaştı. Çarşamba ve Perşembe günü Guangzhou’da Honda’ya ait otomobil montaj işletmesinde çalışan işçiler daha fazla ücret için greve gittiler. Bu Honda işletmesinde yaşanan ilk grev oldu. Çin’de Honda’ya ait 4 işletme var ve bunların üçü Guangzhou’da biri ise Wuhan’da bulunuyor. Greve gidilen işletmede Honda’nın Jazz modeli üretiliyor. Grevin diğer işletmelere sıçramasından korkan tekel Cuma günü grevdeki işçilerin taleplerini kabul etmek zorunda kaldı.


Haiti’de çiftçiler kararlı

Haiti’de çiftçiler yem tekeli Monsanto’nun “insani” nedenlerle çiftçilere dağıttığı 475 ton mısır ve sebzelik hibrit yem “hediyesini“ almayı reddettiler. Hibrit yem, çoğalmadığı için yem tekelinden her yıl yeniden alınması gerekiyor ve bu da tekele bağımlılığı beraberinde getiriyor. Bu durumu protesto etmek için 20 bin çiftçi bu “hediye”yi almadı.


Portekiz’de genel grev

8 Temmuz günü Portekiz’de hükümetin kriz programı genel grevle protesto edildi. Sendikaların verdiği bilgilere göre, demiryolu işçileri 24 saatliğine greve gittiler. Aynı şekilde çelik, metal ve kimya sektöründe de greve gidildi. Demiryollarında greve katılımın yüzde 50 civarında olduğu bildirildi. Lizbon’da ise kavurucu sıcağa rağmen binlerce kişi hükümet binasının önünde protesto gösterisi gerçekleştirdi.


Kanada’da Vale işçileri kazandı

Kanada’nın Sudbury kentinde 3.100 maden işçisinin başlattığı grev bir yıl sonra sona erdi. Maden tekeli Vale’de süren grev işçilerin yüzde 75’inin 5 yıl sürecek yeni sözleşmeyi kabul etmeleri üzerine bitirildi. Yeni sözleşme bazı taleplerin yanında ücret artışı talebini de karşılıyor. Yeni sözleşmede işe yeni alınanların emekliliklerinde hak kayıpları öngörüyor. Brezilyalı maden tekeli bir yıla yakın süren greve, grev kırıcılarını ve polis güçlerini devreye sokarak saldırmıştı.


Chicago’da inşaat işçileri grevde

ABD’nin Chicago şehrinde 15 bin inşaat işçisi 30 Haziran’dan bu yana daha fazla ücret için grevdeler. Grev nedeniyle sokak ve bina inşaatları ile ilgili projeler durdu. Sendika önümüzdeki 3 yıl için yüzde 15 daha fazla ücret talep ediyor. Bununla, artan hastalık sigortası masraflarını karşılamak istiyorlar.


İran’da pazarcılardan protesto

İran’da birçok kentte pazar esnafı yükseltilen katma değer vergisini protesto etmek için greve gitti. Esnaf ve polis arasında yer yer çatışmalar yaşandı. Hükümetin sözlü olarak artışı durdurma sözü vermesine rağmen, kepenkler kapalı kaldı.


Panama’da çatışma

Panama’da muz işçileri sendikal haklarını kısıtlayan yeni yasaya karşı eylem yaptı. 8 Temmuz Perşembe günü başlayan eylemlerde işçilerle kolluk kuvvetleri arasında çıkan çatışma sonucu onlarca kişi yaralandı, bir kişi ise hayatını kaybetti. Ağaçlarla ve yaktıkları lastiklerle yollara barikatlar kuran işçilere kolluk kuvvetlerinin gaz bombaları ve mermilerle saldırması sonucu sendika başkanı Antonio Smith hayatını kaybetti. 9 Temmuz Cuma günü de devam eden çatışmalarda işçiler 4 polisi rehin alırken, 18’i ağır 102 işçi yaralandı.


İtalya’da medya çalışanları grevi

İtalya’da, Berlusconi hükümetinin “özel yaşamı korumak” amacıyla hazırlandığını ileri sürdüğü ve “ağız tıkacı yasası” olarak adlandırılan tasarıya karşı gazeteciler greve çıktı. Hükümetin medyayı susturmaya çalıştığını söyleyen İtalyan Gazeteciler Birliği tarafından “sessizlik günü” ilan edilen 9 Temmuz günü gazetelerin büyük bölümü çıkmadı, ajanslar yayınlarına ara verdi, televizyonlarda haber bültenleri yayımlanmadı ve internet haber portalları güncellenmedi. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin sahibi olduğu yayın kuruluşlarının katılmadığı greve binlerce kişi katıldı.



Yunanistan’da grev dalgası...

Yunanistan’da “sosyalist” PASOK hükümeti eliyle hayata geçirilmek istenen kapsamlı sosyal yıkım ve kölelik saldırılarına karşı Yunanistan işçi ve emekçilerinin başlattığı grev dalgası devam ediyor.

Haftalardır gerçekleştirilen grevlerle hayatın durma noktasına geldiği Yunanistan’da 8 Temmuz günü meclise sunulan sosyal güvenlik yasa tasarısına emekçiler grevle yanıt verdi. Yüzbinlerce işçi ve emekçi birçok sektörde hayatı durdurarak Yunanistan burjuvazisine “Krizin faturasını ödemeyeceğiz!” mesajını verdi.

2018 yılından itibaren emekli maaşlarında yüzde 7 oranında kesinti yapılmasını öngören yasa tasarısına karşı kamu ve özel sektör çalışanlarının başlattıkları 24 saatlik grev ülkede yaşamı felç etti.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) ve Tüm İşçilerin Militan Cephesi’nin (PAME) çağrısıyla gidilen grev ve protesto gösterilerine, kamu ve özel sektör çalışanlarının yanı sıra gazeteci, doktor, avukat ve gümrük memurları, banka, belediye, valilik ve tüm toplu taşıma araçları çalışanları katıldı. Yoğun polis ablukası altında gerçekleştirilen kitlesel gösteriler sırasında ufak çaplı arbede yaşandı.

Atina kent merkezinde yapılan iki ayrı gösteri nedeniyle kent merkezi trafiğe kapatılırken, otobüs, tramvay, metro, troleybüs ve banliyö trenlerinin sefere çıkmamalarıyla ulaşım durdu.

Liman işçilerinin de grevde yer alması, ana kara ile adalar arasında bağlantının kopmasına yol açtı. Havayolu çalışanlarının greve 10.00-14.00 saatleri arasında iş durdurma eylemiyle destek vermesi sonucu onlarca sefer iptal edildi.

Devlet dairelerinde aksamalar yaşanırken, sağlık çalışanlarının grevi nedeniyle hastanelerde yalnızca acil durum ve güvenlik ekipleri hazır bulundu. Avukatların grevi ise mahkemelerde duruşmaları erteletti.

Sabah saat 06.00’dan itibaren gazetecilerin de greve katılmasıyla televizyon ve radyo istasyonlarında haber bültenleri yayımlanmadı, haber ağırlıklı internet siteleri sayfalarını yenilemedi ve basın toplantıları iptal edildi.

 

 

 

Fransa’da emeklilik “reformu” onaylandı

Fransa’da emeklilik yaşının 60’tan 62’ye yükseltilmesini de içeren emeklilik “reformu” yasa tasarısı onaylandı. Kabinede görüşülen tasarı, Eylül ayında meclise sunulacak. Emeklilik “reformu” tasarısı, yürürlüğe girdiği takdirde ülkede 5 milyon emekçiyi etkileyecek. İkramiyelerin ve vergi indirimlerinin de azaltılacağı tasarıda emeklilerin yaşam standartlarının önemli oranda düşeceği belirtiliyor.

Bu düzenlemeye karşı 24 Haziran’da grev yapan ve kitlesel eylemler gerçekleştiren CGT, CFDT, Unsa, Solidaires, FSU ve CFTC gibi sendikalar ise bu tasarının geniş kapsamlı bir grevin nedeni olacağını ifade ediyorlar.

Fransa’da emekçiler 24 Haziran günü greve çıkmış, Sarkozy hükümetinin “bütçe açığı”nı gerekçe göstererek gerçekleştirdiği saldırıyı protesto etmişlerdi. Birçok kentte kitlesel eylemler gerçekleştirilirken, emekçiler mücadelelerinde kararlı olduklarını göstermişlerdi. Gösterilere 2 milyona yakın emekçinin katıldığı ifade edilirken Fransa’da hayat adeta felce uğramıştı.